10 mooiste bezienswaardigheden in Mülheim an der Ruhr: wat zien & doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 mooiste bezienswaardigheden in Mülheim an der Ruhr: wat zien & doen tijdens je verblijf?

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Mülheim an der Ruhr + verblijftips

Mülheim an der Ruhr is de Duitse stad van het leer, met een sterke focus op creativiteit en duurzaamheid. Hier kun je interactieve tentoonstellingen bezoeken en ontdek je diverse culturele centra, elk met hun eigen kunstzinnige invalshoek. Bovendien verken je er historische locaties en geniet je van pittoreske plekjes. De stad biedt ook een opkomende buurt met modieuze winkels en internationale eetgelegenheden.

Ontdek in deze blogpost alvast de highlights van Mülheim an der Ruhr.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Mülheim an der Ruhr

Duur1 - 3 dagen ()
Met de auto?Opgelet: Bestel je Umweltplakette voor de Duitse milieu zone Mülheim an der Ruhr online via deze link.
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenEnkele aan te raden verblijven in Mülheim an der Ruhr zijn:

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden in Mülheim an der Ruhr

  1. Aquarius Wassermuseum

Het Aquarius Wassermuseum is gewijd aan het thema water, met interactieve tentoonstellingen die zich richten op waterbehoud, -beheer en het belang van water voor mens en milieu. Een hoogtepunt is het "waterbelevingspad," waar je de reis van water van de bron naar de kraan kan ontdekken. Het museum zit in een historische watertoren uit 1912, waardoor de locatie zelf ook een interessante bezienswaardigheid is. Meer info op de website.

  1. Ringlokschuppen Ruhr

Het cultureel centrum Ringlokschuppen Ruhr bevindt zich in een voormalige locomotiefloods uit het begin van de 20e eeuw. Deze unieke locatie onderging een grondige renovatie en is nu een belangrijke plek voor hedendaags theater, performances en dansvoorstellingen. Ze ondersteunen lokale artiesten en kunstenaars en bieden educatieve programma's en workshops aan. Een opvallend kenmerk van de Ringlokschuppen Ruhr is de halfronde hoofdzaal, bekend als "de ring," die een uitstekende akoestiek heeft.

Bovendien kan je op het terrein het mediterrane restaurant Ronja vinden, dat uitsluitend vegetarische en veganistische gerechten serveert.

VERBLIJFTIP: Tante ALMA's Mülheimer Hotel is een charmant hotel in het hart van Mülheim. Het hotel heeft een leuk kitscherig design en beschikt over ruime, huiselijk ingerichte kamers. Meer info en boeken.

  1. Camera Obscura Mülheim an der Ruhr Museum

Op het terrein van Ringlokschuppen Ruhr vind je ook het Camera Obscura Mülheim an der Ruhr Museum, in de ketel van de watertoren van de Speldorf Reichsbahn. Hier ontdek je in het echt hoe een camera obscura werkt, en vind je tentoonstellingen over de geschiedenis van de film. Meer info op de website.

  1. Schloss Broich

Schloss Broich heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de 9e eeuw, toen het oorspronkelijk werd gebouwd als verdedigingswerk tegen Vikingaanvallen. Gedurende de eeuwen heeft het kasteel verschillende renovaties ondergaan, wat heeft geleid tot een unieke mix van bouwstijlen. Tegenwoordig dient Schloss Broich herbergt het een museum over zijn geschiedenis. Bezoekers kunnen de verschillende kamers van het kasteel verkennen en genieten van de prachtige omgeving, met verzorgde tuinen, een grote vijver en diverse historische gebouwen. Meer info op de website.

  1. Stadthafen

De Stadthafen, ook bekend als het "Venetië aan de Ruhr," is een pittoreske haven die een vleugje romantiek aan Mülheim toevoegt. Hier kan je rustig wandelen langs de waterkant en de bruggen, boten en historische gebouwen.

  1. Wallviertel

In het bruisende Wallviertel in Mülheim an der Ruhr vind je trendy winkels, smakelijke eetgelegenheden en een hechte gemeenschap. Deze wijk heeft een unieke identiteit gekregen dankzij een samenwerking van verschillende initiatieven.

Overnachten in Mülheim an der Ruhr? Boek hier je hotel of appartement in Mülheim an der Ruhr.
  1. Mausefalle

De Mausefalle is een ideale tussenstop in Mülheim Altstadt en de perfecte uitvalsbasis om het historische centrum te verkennen. Hier kan je genieten van Slow Food gerechten in een typisch vakwerkhuisje uit 1555. Alles wordt hier met de hand gemaakt, van heerlijke maaltijden tot huisgemaakte likeuren. Bekijk hier alvast eens de menukaart!

De leukste verblijven in Noordrijn-Westfalen?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of rondreis door Noordrijn-Westfalen? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Noordrijn-Westfalen
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in Noordrijn-Westfalen
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
EuroParcs Verblijf in een vakantiepark boeken

  1. Wasserbahnhof

De Wasserbahnhof werd gebruikt als aanlegplaats voor vrachtschepen, en is nu omgetoverd tot een charmante locatie met een prachtig uitzicht op de rivier de Ruhr en de omgeving. Je geniet er van een ontspannen wandeling over de promenade of dineert er in het restaurant.

Het eilandje wordt omringd door fiets- en wandelpaden en dient als vertrekpunt voor passagiersschepen van de Weisse Flotte, naar Essen-Kettwig. De historische Ruhrsluis speelde een cruciale rol in de industriële geschiedenis van Mülheim an der Ruhr door het vervoer van steenkool stroomopwaarts te vergemakkelijken. Tegenwoordig is de gerenoveerde sluis geschikt voor het opkomende watertoerisme in het Ruhrgebied, met boten die zowel de stadshaven van Mülheim als de Rijn bevaren.

  1. Leder und Gerbermuseum

Het Leder und Gerbermuseum is er voor degenen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van leerproductie en -bewerking. Het museum vertelt over de eeuwenoude tradities van leerlooien en het vervaardigen van lederwaren.

Ontdek de evolutie van leerfabricage, van ruwe huiden tot afgewerkte producten. Er zijn tentoonstellingen van traditionele gereedschappen, technieken en kunstwerken. Dit museum biedt een kijk op een ambachtelijke traditie die een belangrijke rol heeft gespeeld in de geschiedenis van Mülheim en de regio. Meer info op de website.

  1. Waar overnachten in Mülheim an der Ruhr?

Wil je graag meerdere dagen in Mülheim an der Ruhr vertoeven en ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Mülheim an der Ruhr.

  • Tante ALMA's Mülheimer Hotel is een charmant hotel in het hart van Mülheim. Het hotel heeft een leuk kitscherig design en beschikt over ruime, huiselijk ingerichte kamers.
  • Hotel Friederike biedt stijlvolle kamers en appartementen, gratis parkeergelegenheid en gratis WiFi, op 10 minuten lopen van Schloss Broich.
  • Liever overnachten in een gezellig appartementje vlakbij het centrum? Dan is het FIUME Design Apartment misschien iets voor jou.
  1. Mis niets tijdens je bezoek aan het Ruhrgebied met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door het Ruhrgebied? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Ruhrgebied en Urbanana en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in deze regio in Noordrijn-Westfalen (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Ruhrgebied en Urbanana hier.

Ruhrgebied en Urbanana

Gratis reisgids Ruhrgebied & Urbanana downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?