16 x mooiste bezienswaardigheden Dortmund: Wat zeker zien & doen?

16 x mooiste bezienswaardigheden Dortmund: Wat zeker zien & doen?

6 december 2021 in Dortmund4 reacties

Dortmund ligt in het Rurhgbied en staat bekend als ‘de groene metropool’. Dat komt omdat de helft van het gebied bestaat uit waterwegen, bossen en grote parken zoals het bekende Westfalenpark. Maar vergis je niet, daarnaast vind je er ook een rijke cultuur door allerlei historische gebouwen, traditionele monumenten en kerken in de middeleeuwse stad.

Dortmund heeft nu eenmaal een charme en het is een levendige plek met enorm veel mogelijkheden om je te vermaken tijdens je stedentrip. Wij hebben alvast enkele leuke bezienswaardigheden voor jou uitgekozen!

Inhoud artikel

 1. Deutsches Füssballmuseum

De Duitse taal sluit soms nauw aan bij de Nederlandse taal. Bij deze bezienswaardigheid zal je dan ook niet lang moeten nadenken over de betekenis. Het is een museum over de Duitse voetbalclubs en de Duitse nationale voetbalploeg, dus niet alleen de bekende lokale voetbalclub ‘Borussia Dortmund’. Het museum opende in 2015 haar deuren, een initiatief van de Duitse voetbalbond.

Heb je interesse in de voetbalwereld? Breng dan zeker eens een bezoekje aan het museum. Het is een zeer interactief museum waar je heel wat kan beleven en te weten, je kan er zelfs de wereldbeker aanschouwen.

Onze tip: Koop je ticket voor het voetbalmuseum online, sla de wachtrij over. Klik hier om je tickets te kopen.

 1. Dortmunder U

Het Dortmunder-U gebouw was vroeger een brouwerij van het Dortmunder bier en huisvest nu het Kunst und Krativität. Het gaat hier over de hedendaagse kunst van de 20e en 21e eeuw. Maar wat je vooral zal opmerken, is de gigantische letter ‘U’ bovenop de toren. Op bepaalde tijdstippen kan je daar zelfs bewegende beelden op zien.

Het Dortmunder U werd gebouwd in 1926 en was ooit de eerste wolkenkrabber van Dortmund. De kunstverzameling van het voormalige Museum am Ostwall werd hier ondergebracht in een nieuwe prestatie. Er zijn dan ook heel wat tentoonstellingen te zien. Je vindt meer informatie over de tentoonstellingen en openingsuren op de website.

 1. Petrikirche

De Petrikirche is befaamd door een Antwerps kunstwerk uit de 16e eeuw: een houten hoogaltaar met vergulde figuren. Het staat ook wel bekend als het ‘gouden wonder van het Westfalen’ en bestaat uit 633 figuurtjes ondergebracht in 30 taferelen.

Het altaar heeft een uitzonderlijke grootte: 7,4 meter breed en 5,6 meter hoog. Speciale afmetingen zou je denken. In de Tweede Wereldoorlog werd de kerk vernield maar is het altaar gespaard gebleven.

 1. Propsteihof en -kerk

Meer dan 150 jaar hebben ze aan deze kerk gebouwd. Ja hoor, je leest het goed: 150 jaar. Het behoorde tot de Broeders Dominikanen. Toen in 1819 alle kerken in Dortmund protestants werden, bleef de Propsteikirche als enige nog katholiek.

Alle kunstwerken werden tijdens de oorlog veilig opgeborgen waardoor je vandaag de dag het mooie, uitzonderlijke tafelaltaar kan bewonderen. Het altaar bevat de oudste afbeeldingen van Dortmund. Interessant als je je wil verdiepen in de geschiedenis van de stad.

 1. Opernhaus (Theater van Dortmund)

Het theater van Dortmund is een veelzijdig gebouw en heeft een opvallende structuur. Vrij modern langs de buitenkant met een glazen dak.

Het huidige gebouw van het theater opende in 1966, het oorspronkelijke gebouw werd helaas jaren geleden vernield. Je kan hier balletvoorstellingen bijwonen, opera’s, concerten en toneelopvoeringen. Aan jou de keuze! Meer informatie vind je op de website.

 1. Fonteinen van Dortmund

Een bijzonder aspect van Dortmund is de aanwezigheid van enkele grote fonteinen. Geniet van de schoonheid en koelte van het dansende water.

Gauklerbrunnen

De Gauklerbrunnen fontein is de grootste fontein van Dortmund. Deze is niet minder dan 40 meter lang en 18 meter breed met een hoogteverval van 4 meter. Bovenop de bron is de verrassing te zien met een figuurtje en daar vind je ook de bron die wordt aangevuld met extra water. De leuke bronzen figuurtjes doen het water rare kronkels maken. We kunnen wel zeggen dat het een van de mooiste bronnen van Dortmund is.

Bläserbrunnen

De Alter Markt is sedert de 12e eeuw een handelsplaats geweest en de ‘Bläserbrunnen’ herinneren je aan het handelsverleden van de stad. Het beeld op de fontein werd ontworpen in 1901 en de fontein werd vroeger gebruikt om de paarden van de handelaars hier te laten drinken. En dat beeld is het enige originele aan de fontein. De huidige fontein en de bijhorende elementen dateren uit de jaren 60.

Europabrunnen

Deze bron is ontworpen in 1989 met de materialen graniet en brons. Ook al doet de naam het blijken, deze bron heeft niets te maken met Europa maar wel met culinair genot! Er is in de loop der jaren dan ook een verzameling ontstaan van gezellige cafeetjes, restaurants en grote terrassen. Hier kan je genieten van een heerlijk kopje koffie op een zonnige dag. Of misschien liever een glaasje wijn want er vinden hier ook heel wat evenementen plaats rond regionale wijnen.

 1. Friedensplatz

In het midden van de Friedensplatz staat de vredeszuil van een Berlijnse kunstenares, maar nog opvallender zijn het oude en het nieuwe stadhuis. Het oude stadhuis is nu ook weer niet zo oud want het dateert van 1899. Maar het nieuwe stadhuis oogt toch wel frisser. Het moderne gebouw dateert van 2002 en grenst aan het oude deel.

 1. Marienkirche

De Marienkirche dateert uit de 11e eeuw en is daarmee de oudste kerk van Dortmund. Origineel kreeg het gebouw een romaanse stijl maar werd in de 14e eeuw verbouwd tot een gotische kerk. En omdat de twee vroegere kerktorens er bouwvallig bijstonden, werden ook deze vervangen in 1805.

Wanneer je de kerk binnenwandelt, zullen twee altaren je aandacht vestigen. Het Maria-altaar uit 1420 werd vervaardigd door een lokale kunstenaar en was oorspronkelijk veel groter. Je vindt er taferelen terug waarop het leven van de beschermheilige Maria afgebeeld wordt. Het tweede altaar werd vernoemd naar de geldschieter van dit werk: Berswordt. Het was uitzonderlijk voor die periode dat de figuren er zo menselijk uitzagen.

 1. Reinoldkirche

De Marienkirche is misschien wel de oudste kerk van Dortmund maar de Reinoldkirche is toch wel de hoofdkerk. De kerk staat er al sinds de 13e eeuw en is na een vernieling door de Tweede Wereldoorlog heropgebouwd in de romaanse, originele bouwstijl.

Gelukkig werden de meeste kunstschatten tijdig en veilig opgeborgen. Hierdoor zijn ze enorm goed bewaard gebleven en kan je deze de dag van vandaag nog steeds bezichtigen. Zo loop je bijvoorbeeld langs een beschadigde klok als getuige uit de oorlog.

Naast de kerk merk je ook dat er een glazen gebouw is neergezet. Het gebouw draagt de naam ‘LichktKunstRaum ’die het thema ‘Licht en Kerk’ belicht, een kunstproject van toen Dortmund de Culturele hoofdstad was in 2010.

 1. Westenhellweg en de Krüger Passage

Een namiddagje shoppen? Dat kan natuurlijk ook! De Westenhellweg is dé belangrijkste winkelstraat in Dortmund. Het is de meest bezochte winkelstraat met zowel kleine boetiekjes als grote winkelketens. Bovendien is de winkelstraat autovrij en kan je lopen waar je maar wil!

In de Westenhellweg bevinden zich niet alleen leuke winkels, maar ook veel (rijks)monumenten, waaronder de Mariakerk, de Sint-Petruskerk en de Sint-Reinoutkerk. Twee vliegen in één klap!

 1. Museum für Kunst und Kulturgestischte

Er zijn verschillende afdelingen in dit museum. Zo kan je er terecht als je meer wil te weten komen over de rijke geschiedenis van de stad en hoe de boeren en de aanhorige leefden in Westfalen, zo’n 200 jaar geleden of voor de kunst van de oudheid tot op heden. Maar ook heel wat toeristen trekken hiernaartoe om enkele belangrijke kunstschatten te bewonderen.

 1. Bibliotheek van Dortmund

De ‘Stadt- und Landesbibliotheek’ is ontworpen door de Zwitserse architect Mario Botta en opende haar deuren in 1999. Wanneer je voor het gebouw staat, zal de glazen vorm je zeker niet ontgaan. Het is een groot gebouw en bevat allerlei belangrijke correcties van boeken uit de regio. Maar naast de handgeschreven boeken, is de bibliotheek ook bekend voor zijn omvangrijke elektronische databank.

 1. Westfalenpark: het groene hart!

Het Westfalenpark is de groene long van Dortmund net buiten het centrum. Het park bezig over verschillende tuinen waarvan de rozentuin de belangrijkste is. Hier vind je meer dan 3000 soorten rozen. Het is de ideale omgeving om even te ontsnappen aan de drukte van de stad. En wanneer je even écht wil ontspannen, kan je je gerust even langs de kant van één van de vijvers neerplaatsen.

Wat je ook zal opvallen is de 220 meter hoge televisietoren, de Fernsehturm. Eenmaal je de toren beklimt hebt, krijg je een prachtig uitzicht over de hele stad. Het is zeker een aanrader om er bij mooi weer eens naar toe te gaan. Je kan ook de kalender voor evenementen raadplegen op hun website.

 1. Brouwerijmuseum

Met ons bescheiden Belgenlandje zijn we best wel fier op ons bier, en terecht ook. Er zijn maar weinig landen die de kunst van het brouwen zo goed onder de knie hebben als wij. Maar laten we er eerlijk in zijn dat de Duitsers zeker niet voor ons moeten onderdoen. Zo staat Dortmund al sinds de middeleeuwen bekend om zijn bier en die bekendheid is door de jaren heen alleen maar gegroeid. Meer zelfs, Dortmund is een tijdje de Europese bierstad geweest. Er wordt hier dan ook ongeveer 7,5 miljoen hectoliter (750 000 000 liter) bier per jaar gebrouwen.

En waar kan je dit dan beter ontdekken in de stadsbrouwerij, de grootste brouwerij van het Rurhgebied? Je leert er bij over de rijke geschiedenis van het brouwen en wat het heeft betekend voor de streek. De inkom is belachelijk laag, dus weinig excuses om het niet te bezoeken! Voor €2,5 kan een namiddagje verdwalen in de brouwerij en je smaakpapillen laten kennismaken met het resultaat van een eeuwenoude traditie.

Bierkutscher beeld

Om de traditie van het bierbrouwen te verenigen, werd er vlakbij de Friedensplatz een 2,4 meter hoog beeldje geplaatst. Het stelt een bierdrager, ontworpen door een lokale kunstenaar in 1980.

 1. Dortmund ZOO

Wil je graag even ontsnappen aan alle drukte van de stad? Maak dan gerust een uitstapje naar de Dortmundse ZOO! De zoo is geen klassieke zoo waar dieren tentoongesteld worden in een verzameling van kooien maar het park moet zeker niet onderdoen voor de Zoo van Antwerpen. Het is meer een park waar je bij wijze van spreken ‘toevallig’ meer dan duizend dieren van 360 verschillende soorten, tegen het lijf kan lopen. Ook de groene bomen strekken tot ver in de achtergrond uit en geven een verdwaald gevoel weer, alsof je in een afgezonderde omgeving bent met enkele leeuwen, giraffen en panters in je gezelschap!

De dierentuin is dagelijks geopend van 10.00 uur tot 17u30. Een ticketje is ontzettend goedkoop, je betaalt als volwassene slechts €8.

 1. Kerstmarkt in Dortmund

Bezoek je Dortmund in december? Dan mag de kerstmarkt toch zeker niet op je lijst ontbreken! Op deze gezellige kerstmarkt loop je langs honderden kraampjes. Bovendien geniet je van sfeervolle muziek, mooie kerstversieringen en héérlijke Gluhwein!

 • De kerstmarkt is opgesteld op de Hanzaplatz, centraal tussen de winkelstraten van Dortmund.
 • En je kan ze alle dagen bezoeken vanaf 10 uur tot en met 21 uur, op zondag vanaf 12 uur.
 1. Download onze gratis stadswandeling door Dortmund

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling door Dortmund. Die hebben we voor jou uitgestippeld zodat je zeker niets mist van de stad. De wandeling brengt je langs alle belangrijke bezienswaardigheden en geeft je wat meer uitleg over de plekken waarlangs je passeert.

Dortmund

Gratis reisgids Dortmund downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 11 augustus 2022 - Vandeuren

Perfecte gids, zeer duidelijke info . Ik heb volledige gids gedaan per fiets. Top

- 9 augustus 2022 - Karin Berndsen

Al heel snel nadat ik de reisgids had aangevraagd krijg ik al een mailtje terug zodat ik deze kon downloaden. Wij hebben veel gehad aan de reisgids bij ons bezoek aan Dortmund, erg fijn om de wetenswaardigheden van de diverse bezienswaardigheden te kunnen lezen. Nu weet je waar je langs wandelt. Kortom erg aan te raden.

- 16 augustus 2021 - Rita

Mooie stad, genoeg te zien, BVB stadion te bereiken met metro 42. Dan maar 5 minuten lopen naar stadion.

- 29 juli 2021 - Carine Deketelaere

al de bezienswaardigheden zijn interessant en te bewonderen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?