23 x mooiste bezienswaardigheden in Münster: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

23 x mooiste bezienswaardigheden in Münster: wat zien & doen tijdens je bezoek?

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Münster + verblijftips

Münster is bekend als de "Vredesstad" vanwege de ondertekening van de Vrede van Münster in 1648, waarmee zowel de Dertigjarige Oorlog als de Tachtigjarige Oorlog tot een einde kwamen. De architectuur van Münster is uiteenlopend, met vooral een gotische kathedraal die de skyline siert.

Maar Münster is niet alleen historisch; ze staat ook bekend als de "fietsstad" van Duitsland. Jaarlijks kan je er eind augustus genieten van Schauraum, das Fest der Museen und Galerien. De aanwezigheid van de Universiteit van Münster draagt bij aan de jeugdige energie van de stad.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Münster

Duur1 - 3 dagen ()
Met de auto?Opgelet: Bestel je Umweltplakette voor de Duitse milieu zone Münster online via deze link.
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenEnkele aan te raden verblijven in Münster zijn:
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden in Münster

 1. Radstation van Münster

Wanneer je in Münster aankomt, raden we je aan om je bezoek te starten bij het Radstation, het fietsstation bij het treinstation, waar je gemakkelijk een fiets kan huren om deze stad op twee wielen te verkennen. Wees wel op je hoede, want je deelt de weg dus met heel wat andere fietsliefhebbers!

Verken je de stad liever te voet? Download dan zeker onze stadswandeling door Münster, een ideale leidraad voor een eerste kennismaking met deze prachtige stad.
 1. Picasso Museum

Het enige museum in Duitsland dat volledig is gewijd aan Pablo Picasso. Het Picasso Museum toont sinds 2000 in een historisch gebouw een uitgebreide collectie van zijn litho's, linosneden en prenten, en een schat aan foto's van de kunstenaar.

Ook werken van zijn tijdsgenoten Chagall, Matisse en Braque vind je terug. Er zijn regelmatige speciale tentoonstellingen, een museumwinkel voor Picasso-gerelateerde souvenirs en het cafeetje "Monsieur P". Meer info op de website.

 1. Het Museumkwartier

Door vernieuwingen aan het LWL Museum voor Kunst en Cultuur en investeringen in de universiteitsmusea, ontstond aan de Pferdegasse een museumkwartier, met het Bijbelmuseum, Archeologisch Museum en het Geologisch-Paleontologisch Museum.

Zelfs wanneer je niet van plan bent een museum te bezoeken, wandel je best even in deze straat: de blikvanger hier is het Ahlen mammoetskelet dat je door het raam van het Geomuseum kan bekijken. Meer dan 1000 jaar westerse kunstgeschiedenis vind je in het LWL-Museum für Kunst und Kultur.

LWL-Museum für Kunst und Kultur

Het museum werd meer dan 100 jaar geleden opgericht en is sinds 2014 gevestigd in een nieuw gebouw vlak bij het Domplein. Je doet er een wandeling doorheen de meer dan 350.000 kunstwerken, waarbij elke periode in chronologische volgorde aan bod komt.

 • Elke dinsdag om 15u is er een thematische kunsthistorische rondleiding door de collectie.
 • Elke tweede vrijdag van de maand heb je gratis toegang van 18u tot middernacht.
 1. Sint-Paulusdom en de Domplatz

De Domplatz met links het Bisschoppelijk Paleis en de 13e-eeuwse Sint-Paulusdom is hét symbool van Münster. Deze katholieke kathedraal heeft voornamelijk gotische architectuur, maar twee grote torens in romaanse stijl van een eerdere kathedraal staan nog steeds op deze plek. Het indrukwekkende interieur bevat onder andere een 16e-eeuwse astronomische klok. Er zijn ook drie orgels in de kerk en enkele prachtige glas-in-loodramen.

De Domkammer aan de noordkant is een 3 verdiepingen grote schatkamer met meer dan 700 kunstobjecten. Iedere woensdag- en zaterdagvoormiddag is er aan de kathedraal de weekmarkt, met typisch Westfaalse specialiteiten zoals Kleiner Backfisch mit Kartoffelsalat.

Schauraum

Het plein is ook vaak het middelpunt van het jaarlijkse hoogtepunt voor cultuurliefhebbers eind augustus - begin september: Schauraum. Gedurende 3 dagen en een halve nacht staat Münster nog meer in het teken van kunst en cultuur. Op zaterdag blijven alle musea, galeries en culturele podia tot middernacht open, en kan je gratis naar speciale optredens en rondleidingen. Meer info op de website.

 1. Sculptur Projekte

Meer moderne kunst vind je via het Sculptur Projekte. Het project startte in 1977: sindsdien wordt de stad elke 10 jaar voorzien van nieuwe beeldhouwwerken van internationale kunstenaars, gebaseerd op begrippen als publieke ruimte en participatie – de grondbeginselen van de democratie.

De kunstwerken maken deel uit van de collectie van het LWL Museum voor Kunst en Cultuur. Een overzicht van de vindplaats van nog bestaande kunstwerken vind je op de officiële website van Skulptur Projekte. Vlak bij de kathedraal vind je in de Domgasse nog 1 van de 4 poorten van Daniel Buren, die 4 Tore ontwierp voor de tentoonstelling van 1987.

TIP: Ontdek meer van het Sculptur Projekte tijdens een begeleide riksja-tour.

 1. Drubbel

De Drubbel – wat zoveel betekent als ‘op elkaar gepakt’’ – aan de Roggenmarkt waren ooit 10 gebouwen op een zeer kleine ruimte. Vanwege de smalle doorgang zorgde deze voor heel wat verkeersproblemen. In 1906 werden de gebouwen uiteindelijk gesloopt na een brand. Vandaag herinnert alleen de straatnaam en een markering in het trottoir aan de voormalige "Drubbel".

Verken nog meer van Münster met onderstaande wandeltochten en rondleidingen

 1. St. Lambertikerk

De gotische St. Lambertikerk: de bouw begon in 1375 en ging door tot de 15e eeuw. Het gebouw heeft indrukwekkende glas-in-loodramen en religieuze kunstwerken.

Maar het meest bijzondere vind je buiten: op de torenspits hangen 3 ijzeren kooien, herinnerend aan een duistere geschiedenis waarin 3 aanvoerders van de anabaptisten in 1536 gemarteld werden en hun lijken 50 jaar lang in deze kooien werden getoond. De kerk is ook vaak het toneel voor kunstinstallaties, zoals in 2022-2023 Billi Thanners Himmelsleiter.

TIP: Ontdek de geschiedenis van Münster tijdens een gegidste stadswandeling

 1. Prinzipalmarkt

De Prinzipalmarkt, nu een geplaveide winkelstraat met nog steeds heel wat historische charme en huizen met puntgevels. Het is een gebied met restaurantjes en winkels, maar ook regelmatige feesten en evenementen. De Prinzipalmarkt wordt beschouwd als een van de mooiste pleinen van Duitsland.

 1. Friedenssaal in het stadhuis van Münster

Het historische stadhuis van Münster is wereldberoemd vanwege de vredesonderhandelingen die er in 1648 plaatsvonden. Deze onderhandelingen beëindigden de Dertigjarige Oorlog en de Tachtigjarige Oorlog. Het 14e -eeuwse gebouw heeft een prachtige gotische gevel en huisvest nu een museum, met de historische Vredeszaal dus als hoogtepunt.

Hier vind je houtsnijwerk, muurportretten en de beroemde 'Gouden Haan' wijnbeker. Het museum heeft ook wel wat artefacten, waaronder historische wapens en zelfs een mysterieus eikenhouten kistje met een afgehakte hand. Meer info op de website.

 1. Het Erbdrostenhof

Langs de Salzstraße, Münsters oudste handelsstraat en tegelijk een bruisende winkelstraat enkel toegankelijk voor voetgangers, wandel je makkelijk naar het barokke stadspaleis Erbdrostenhof – overigens vlak bij de barokke Dominicanenkerk en de Clemenskerk. Het paleis werd tussen 1753 en 1757 gebouwd door Johann Conrad Schlaun, en gerestaureerd tussen 1953 en 1970 door schade van WO II.

Oorspronkelijk werd het bewoond door de familie van de adellijke Adolf Heidenreich Freiherr von Droste zu Vischering, maar nu is het in handen van de Westfaalse Landeskonservator. Hierdoor kan je het paleis niet bezoeken. Recht tegenover het gebouw vind je wel het Stadtmuseum, met meer info over de barokke geschiedenis van de stad.

VERBLIJFTIP: Het H.ostel Münster, een modern en budgetvriendelijk verblijf op wandelafstand van de historische binnenstad. Meer info en boeken.

 1. Promenade

In Münster is een fiets hebben bijna net zo vanzelfsprekend als ademhalen, met een gemiddelde van bijna twee fietsen per inwoner. De stad biedt een uitgebreid netwerk van fietspaden en voorzieningen voor fietsers.

Het meest geliefde fietspad is de Promenade, een autovrije ring rond het stadscentrum – uniek in Europa (bekijk ligging). En dat is nog niet alles: in de hele Münsterland-regio is er maar liefst 4500 km aan fietspaden te ontdekken.

 1. Zwinger

Een van de bezienswaardigheden langs de Promenade is de Zwinger, vroeger een fort en verdedigingskoepel, later een gevangenis en werkplaats. De Gestapo gebruikte de Zwinger om politieke gevangenen vast te houden en te executeren. Sinds de geallieerde luchtaanvallen werd de koepel omgevormd tot een gedenkteken, met het kunstwerk "Concerto in Contrary Motion" van Rebecca Horn, ook onderdeel van het Skulptur Projekte.

De leukste verblijven in Noordrijn-Westfalen?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of rondreis door Noordrijn-Westfalen? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Noordrijn-Westfalen
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in Noordrijn-Westfalen
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB
EuroParcs Verblijf in een vakantiepark boeken

 1. Stadstheater van Münster en Raum-Zeitplastik

Aan het Stadstheater van Münster vinden we het Raum-Zeitplastik. De ruimte-tijdsculptuur werd ontworpen door Norbert Kricke in 1955/56, en is een 9 meter lange lichte, abstracte sculptuur gemaakt van dunne ijzeren buizen en staven.

 1. Kiepenkerl

Een meer historisch beeldwerk vind je iets verderop van het stadstheater, de Kiepenkerl. Kiepkerels waren Noord-Duitse marskramers die hun koopwaar op hun rug droegen in manden (kiepen). De typische kleding bestond uit een pet, blauwe stofjas en klompen, vaak met een fluitje en stok. Het gerestaureerde 19e -eeuwse Kiepkerel-standbeeld in Münster symboliseert de stad.

 1. Überwasserkirche

De Überwasserkirche is een prachtige gotische kerk die is gewijd aan St. Maria. Haar naam, "kerk voorbij het water", komt van haar locatie aan de overkant van de Aa-rivier, gezien vanaf de Münsterse kathedraal. Deze kerk werd ingewijd in 1040 en maakte oorspronkelijk deel uit van een educatief klooster dat diende als een toevluchtsoord voor aristocratische vrouwen.

 1. Kuhviertel

Het traditionele uitgaansleven met studenten en klassiekere restaurants vind je in Kuhviertel. Je eet er Töttchen en peper-Potthast, en kan er terecht in de enige overblijvende privaatbrouwerij van Münster, de Pinkus Müller (bekijk ligging). Meer info over de brouwerij.

Lees ook ons uitgebreid blogartikel met de lekkerste typische gerechten uit Duitsland.
 1. Kreuzschanze

De Kreuzschanze is een groen gebied aan de noordelijke rand van het stadscentrum van Münster, en was ooit een 17e -eeuws fort. Op de Kreuzschanze zijn monumenten voor beroemde kunstenaars en geleerden uit de stad te vinden. Er staat ook een fontein, "Sketch for a Fountain" van kunstenaar Nicole Eisenman, dat deel uitmaakte van het beeldenproject uit 2017.

 1. Schloss Münster

Schloss Münster, gebouwd tussen 1767 en 1787, werd ontworpen door architect Johann Conrad Schlaun voor prins-bisschop Maximilian Friedrich von Königsegg-Rothenfels. Het kasteel is 91 meter lang, met drie vleugels, en heeft een elegante uitstraling met rode bakstenen en lichte zandstenen decoraties.

Na totale verwoesting in WO II werd het kasteel herbouwd volgens de originele blauwdruk. Tegenwoordig is het de thuisbasis van de universiteitsadministratie, het Instituut voor Plantkunde van de Universiteit van Münster en de botanische tuin. Meer info over de universiteit.

De Schlossplatz is de plaats waar festiviteiten zoals het "Tournament of Winners" en de "Send", een populair volksfeest, worden gehouden.
 1. Tuckesburg

Niet zo ver van het Schloss Münster vind je de Tuckesburg, een oude woning met een privémuseum. Op dit domein startte in de 19e eeuw een dierentuinproject van de excentrieke professor Hermann Landois. De dierentuin was succesvol, maar bijna alle dieren overleden na de bombardementen van WO II - 2 olifanten gingen wel naar de Zoo van Antwerpen.

Het domein ligt aan de Aasee, het aangelegde stadsmeer met heel wat opties om te wandelen, fietsen en varen. Je vindt er kunstinstallaties van het Sculptor Projekte en een ruime keuze aan theesalons en restaurants, een ideale afsluiter van een stadswandeling door Münster.

 1. LWL-Museum für Naturkunde mit Planetarium

Voor nog meer prehistorische skeletten kan je terecht in het LWL-Museum für Naturkunde mit Planetarium. Ontdek levensechte reconstructies en unieke dinosaurusskeletten, of één van de modernste planetaria van Europa. Meer info op de website.

 1. Kreativkai

De noordkaai van de oude stadshaven is nu de Kreativkai. Je vindt er kantoorgebouwen, maar ook cultuur en een hippe uitgaansbuurt. De Kunsthalle bevindt zich samen met een aantal kunstenaarsateliers in een omgebouwd pakhuis, en in juni vindt normaal het driedaagse Hafenfest er plaats – al moet het opnieuw op gang komen sinds de coronapandemie. Het is een ideale koffiestop aan het water met zicht op de stad.

Overnachten in de haven van Münster? Boek hier je verblijf aan de stadshaven van Münster.
 1. Kerstmarkt in Münster

Ben je in Münster tijdens de winterperiode? Dan kan je misschien wel een kerstmarktje meepikken. De historische binnenstad wordt helemaal omgetoverd tot één grote kerstmarkt en alle pleinen en straten worden vrolijk versierd met kerstbomen en feestverlichting.

Wandel langs de vele gezellige kraampjes met bijzondere souvenirs en traditionele Duitse lekkernijen staan.

Nog meer gezellige kerstmarkten bezoeken? Lees dan zeker ook onze blogpost met de mooiste kerstmarkten in Duitsland.
 1. Hop-on Hop-off bussen in Münster

Je kan ook gebruik maken van de handige hop-on-hop-off bus

 • Zie je eruit als een echte toerist? Ja! Zijn dat soort bussen erg handig wanneer je veel wil bezoeken? Ook ja!
 • Maak een ritje met de hop-on hop-off bus en ontdek alvast het beste van Münster.
 • Geniet van een panoramisch uitzicht op Münster vanuit de bus met open dak.
 • Tijdens deze bursit kom je langs topbezienswaardigheden als de Domplatz, de Prinzipalmarkt en het Picassomuseum.
 • De kaartjes zijn de hele dag geldig, zodat je ruim de tijd hebt om de rondleiding door de stad te voltooien.

TICKETS: Boek je tickets voor een hop-on-hop-off bus in Münster online en vertrek zorgeloos op reis. Een ticket is 24 uur geldig.

 1. Waar overnachten in Münster?

Wil je graag meerdere dagen in Münster vertoeven en ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Münster.

 • Factory Hotel is gevestigd in een voormalige brouwerij, op slechts 5 minuten wandelen van de wijk Kreuzviertel in Münster. Het hotel beschikt over elegante kamers, twee gezellige restaurants en gratis toegang tot de naastgelegen fitnessclub. Meer info en boeken.
 • Hotel Busche am Dom heeft een vriendelijke sfeer en een centrale ligging (op wandelafstand van de Domplatz). Het biedt moderne kamers met een aangename mix van nieuwe en oudere elementen, een klein dakterras met uitzicht op de Lambertikirche. Meer info en boeken.
 • Hotel Schloss Wilkinghege ligt net buiten Münster (op 5km) en biedt unieke accommodatie in een historisch waterkasteel. Het hotel is omgeven door een rustig park en beschikt over luxueus ingerichte kamers,een zonnig terras en een heerlijk ontbijtbuffet. Meer info en boeken.
 1. Mis niets tijdens je bezoek aan het Ruhrgebied met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door het Ruhrgebied? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Ruhrgebied en Urbanana en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in deze regio in Noordrijn-Westfalen (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Ruhrgebied en Urbanana hier.

Ruhrgebied en Urbanana

Gratis reisgids Ruhr & Urbanana downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?