20 x top bezienswaardigheden Bonn: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

20 x top bezienswaardigheden Bonn: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

4 januari 2024 in Bonn10 reacties

Op stedentrip naar Bonn: ontdek deze verrassende bestemming voor een citytrip

Bonn is gelegen aan de Rijn in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, op zo'n 20 kilometer van Keulen. Het is waarschijnlijk niet meteen de eerste stad die bij je opkomt als je aan een stedentrip denkt, maar Bonn heeft meer te bieden dan je zou verwachten!

Bonn heeft namelijk een bepaalde charme met een unieke geschiedenis. Je kan je stedentrip zelfs combineren met een bezoekje aan Keulen indien je dat wenst. In dit blogartikel kom je alvast meer te weten over wat je mag verwachten bij je bezoek aan Bonn.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Bonn

Duur1 - 3 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het ongeveer 280 km, vanaf Utrecht is het 210 km, reken op 2u30 ~ 4 uur rijden, koop je Umweltplakette online om het centrum in te rijden.
Met de treinMet de trein naar Bonn? Boek je treintickets hier online.
VerblijvenAan te raden verblijven in Bonn zijn:
PakketreizenJe reis naar Bonn als pakketreis boeken? Boeken bij Voordeeluitjes (va. € 135)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden in Bonn

 1. Breng een bezoekje aan het Beethoven Haus

Misschien wist je dit al maar de befaamde Ludwig van Beethoven werd in december 1770 geboren in Bonn. Dit muzikaal genie heeft tot zijn vierde levensjaar in een traditioneel roos huisje gewoond middenin het centrum van Bonn. Beethovens ouders waren welgesteld, wat hem de kans gaf om muziek te studeren en veel te reizen, waaronder een bezoek aan Wenen waar hij Mozart ontmoette. Helaas overleed zijn moeder in 1787 toen hij in Wenen was. In 1792, toen Beethoven permanent naar Wenen verhuisde, overleed ook zijn vader.

Vandaag de dag kan je nog steeds zijn geboortehuis bezoeken. Het is omgetoverd tot een boeiend museum waar je alles te weten komt over het leven en het werk van deze beroemde componist. Naast zijn geboortehuis is een Kammermusiksaal ingericht en kan je het digitale archief van Beethoven bekijken en beluisteren. Vooral de fervente muziekliefhebber zal zich in dit archief urenlang kunnen verdiepen. Je kan het huis terugvinden aan de Bonngasse 20 (bekijk ligging). Wist je dat de grootvader van Ludwig afkomstig was uit de Belgische stad Mechelen? Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf? Motel One Bonn-Beethoven is een designvol hotel op wandelafstand van het Beethoven-Haus en tal van andere topbezienswaardigheden.

 1. Het standbeeld van Beethoven

Het standbeeld van Ludwig van Beethoven in Bonn is een bronzen standbeeld ter ere van de beroemde componist, die in Bonn werd geboren. Het standbeeld bevindt zich in het centrum van de stad, op de Münsterplatz, vlakbij de Münster van Bonn (zie ligging hier).

Het toont Beethoven staand, gekleed in klassieke kleding, met een rol bladmuziek in zijn handen. Aan de voet van het standbeeld bevinden zich vier allegorische figuren, die de kunstvormen vertegenwoordigen waarin Beethoven uitblonk: muziek, poëzie, filosofie en retoriek. Het standbeeld is een eerbetoon aan een van de grootste componisten aller tijden en symboliseert de belangrijke bijdrage van Beethoven aan de muziekgeschiedenis.

 1. Münster van Bonn, de belangrijkste kerk van Bonn

Achter het standbeeld staat een prachtig barok gebouw dat nu dienstdoet als postkantoor. Maar je ziet ook de indrukwekkende basiliek van Bonn, de Münsterkerk, die dateert uit de 11de eeuw. Hoewel de kerk door de jaren heen is verbouwd, blijft de romaanse bouwstijl goed zichtbaar. De kerk eert twee martelaren, Cassius en Florentius, en een derde, Malusius, die vermoedelijk in de crypte begraven liggen. De crypte was de plek waar deze martelaren, die Romeinse officieren waren, hun laatste maaltijd nuttigden voordat ze werden geëxecuteerd.

Door vernielingen is het meeste meubilair van de kerk uit de 19e eeuw, afgezien van een aantal monumentale kunstwerken. Erg mooi is de binnenplaats (kloostergang) die 900 jaar oud is en goed bewaard is gebleven.

 1. Wandel door het oude centrum van Bonn

Niets leuker dan de stad te verkennen door te wandelen door de oude binnenstad. Bonn bestaat uit geplaveide straatjes vol met traditionele bezienswaardigheden die elk de moeite waard zijn om even halt bij te houden. De meeste bezienswaardigheden staan aangegeven met bordjes, dus verdwalen zal je zeker niet. Daarnaast is de binnenstad ook niet al te groot, dus ideaal om te voet te verkennen! Dorst gekregen? Ga dan gerust even uitrusten op een van de gezellige terrasjes.

Wil je Bonn graag verkennen aan de hand van onze uitgestippelde wandeling? Download onze stadswandeling door Bonn en mis niets tijdens je verblijf!

 1. Altes Rathaus, het schitterende stadhuis van Bonn

Altes Rathaus uit de 18de eeuw doet eerder denken aan een vorstelijke residentie dan aan een bestuurlijk gebouw. Bonn was immers de zetel van de keurvorsten en aartsbisschoppen van Keulen (15 km verderop langs de Rijn). Na de Tweede Wereldoorlog moest het volledig worden heropgebouwd. Toen Bonn nog de hoofdstad was van West-Duitsland, werden hier belangrijke personen en staatshoofden officieel ontvangen. Het kan niet bezocht worden, tenzij op uitzonderlijke momenten.

 1. Loop onder de Sterntor van Bonn

De Sterntor, aan de rand van de Bottlerplatz werd gebouwd in de 13e eeuw en was ooit onderdeel van de middeleeuwse stadsmuren. Wat je nu ziet is echter een reconstructie van een eeuw geleden omdat de oorspronkelijke resten de verkeersstroom belemmerden. Tegenwoordig is de Sterntor een populair ontmoetingspunt en fotodecor in het centrum van Bonn.

 1. Namiddagje doorbrengen in musea van Bonn

Alexander Koenigmuseum

Het Alexander Koenigmuseum (oftewel het Zoologisches Forschungsmuseum Alexander Koenig) is het belangrijkste natuurhistorisch museum van Duitsland. Het museum is vernoemd naar Alexander Koenig, die zijn verzameling exemplaren aan de instelling schonk. Een bezoekje aan dit museum is erg boeiend. Met de vaste expositie maak je een reis door de wereld. Je start als het ware in de Afrikaanse savanne om zo vervolgens via de Zuidpool in Europa te belanden. Meer info op de website.

LandesMuseum Bonn

Het LVR LandesMuseum belicht de geschiedenis van het Rijngebied, van prehistorie tot de jaren 1900, met een focus op het Romeinse tijdperk en de schilders van de Gouden Eeuw. Het presenteert waardevolle stukken, variërend van kunst tot gebruiksvoorwerpen uit verschillende perioden. Het museum is allesbehalve ouderwets en biedt een frisse kijk op geschiedenis. Meer info op de website.

Kunstmuseum Bonn

Het Kunstmuseum Bonn is een museum voor Hedendaagse kunst met veel aandacht voor bekende en minder bekende kunstenaars uit de Rijnregio. Het museum bezit de grootste collectie kunstwerken van de expressionist August Macke. Er zijn ook werken van Max Ernst en Joseph Beuys. Er is eveneens een afdeling grafische kunst, fotografie en video. Meer info op de website.

Bundeskunsthalle

De Bundeskunsthalle (oftewel de kunst- en tentoonstellingshal van de Bondsrepubliek Duitsland) grenst aan het Kunstmuseum Bonn. Dit museum herbergt tijdelijke tentoonstellingen die belangrijk zijn voor kunst, wetenschap en culturele objecten uit de hele wereld. Hier kan je kunst terugvinden uit verschillende perioden, van de hedendaagse kunst en tentoonstellingen over culturele en historische onderwerpen en archeologie. Meestal worden er tegelijkertijd twee tot drie tentoonstellingen gehouden, telkens voor een vijftal maanden. Meer info op de website.

 1. Poppelsdorfer Schloss, een imposant paleis middenin de stad

In het hart van de stad staat een prachtig barok paleis, het Poppelsdorfer Schloss. Dit kasteel is gebouwd op de fundamenten van een kasteel die omstreeks de 16de eeuw verwoest werd. Vandaag de dag doet dit imposante gebouw vooral dienst als onderzoekscentrum en is het onderdeel van de Universiteit van Bonn.

Wanneer je het kasteel bezoekt, moet je ook zeker even doorlopen naar de botanische tuinen waar zeker meer dan achtduizend verschillende plantensoorten te ontdekken zijn. Daarnaast is er ook nog een mineralogische collectie te bewonderen. Op de binnenplaats van het kasteel worden er bovendien regelmatig klassieke concerten georganiseerd. Hopelijk kan je er eentje meepikken tijdens jouw bezoek.

VERBLIJFTIP: Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Bonn? Bekijk het volledige aanbod hotels in Bonn.

 1. Zoek de rust op in de Japanse tuin van Bonn

Zoek je graag even de rust op? Dan kan je je even terugtrekken in de Japanse tuin welke geschonken werd door de Japanse overheid. Het is een echte typische Japanse tuin: klein, eenvoudig en aangenaam om door te wandelen. Verder zijn er miniatuurbomen, een meer met vissen, een waterval enzoverder te bewonderen. Je kan de tuin terugvinden in het Rheinaue-park, een heerlijke plek om even lekker bij te komen en om even uit te rusten.

 1. St-Remigiuskerk

De St-Remigiuskerk dateert uit de 13de eeuw. Tot 1806 heette deze oorspronkelijk de Kloosterkerk Sankt-Ludwig, maar na een brand in 1800 in de St-Remigiuskerk elders in Bonn, nam deze kerk niet alleen de naam over, maar ook de relieken van St-Remigius.

Hierdoor ontstaat enige verwarring, want hoewel Beethoven op tienjarige leeftijd op het orgel speelde in de St-Remigiuskerk, was dit in de afgebrande kerk, en dus niet deze. In 1888 werd ook deze kerk en het klooster getroffen door brand. Bovendien werden de vernielingen aan het einde van de Tweede Wereldoorlog zo groot dat het interieur volledig vernieuwd moest worden. In 1957 was de kerk heropgebouwd en heeft het gediend als kloosterkerk tot 2007. Nu fungeert het als parochiekerk en zetel van de Katholieke Hogeschool (KHG Bonn).

TIP: Boek hier je begeleide wandeling door Bonn met een lokale gids en ontdek de lange en fascinerende geschiedenis.

 1. Studentenbrunnen aan de Schlosskirche

Een andere bezienswaardigheid in de stad zijn de Studentenbrunnen, aan de achterzijde van de Schlosskirche. Dit deel van de Residenz is in gebruik door de universiteit. Deze bronnen dateren van 1913 maar werden gerestaureerd en gereconstrueerd in 1985. Het is van de hand van een kunstenaar uit de Eifel: Carl Burger (1875-1950).

Hij heeft nog meerdere bronnen gemaakt in Aken en Koblenz. In Duitstalig België heeft hij vlakreliëfen voor een kruisweg gemaakt. Hij werkt steeds met basaltlava uit de Eifel.

Verken de stad met een local tijdens een georganiseerde wandeltocht door Bonn

 1. Alter Zoll en het standbeeld van Ernst Moritz Arndt

Wandel ook even naar de “Alter Zoll.” Deze brengt je naar een verhoogd plateau waar je een mooi zicht hebt over de Rijn. Je kan daar ook naar beneden voor de rondvaartboten en een autovrije wandelboulevard.

Op dat plateau staat het standbeeld van Ernst Moritz Arndt. Hij was een professor aan deze universiteit, pedagoog en dichter (1769-1860) die de strijd aanging tegen de bezetting door Napoleon. Hij staat bekend als een echte patriot en nationalist. Antisemitische gedachten waren hem ook niet vreemd. In Bonn is een tentoonstellingsruimte naar hem vernoemd, het Ernst-Moritz-Arndt-Haus, dat alleen geopend is tijdens tijdelijke tentoonstellingen en een afdeling is van het Stadtmuseum.

 1. Kurfürstliches Schloss

Het Kurfürstliches Schloss, of keurvorstelijk paleis, diende als residentie voor de Keulse keurvorsten. Hoewel het huidige gebouw dateert van na de Tweede Wereldoorlog, zou het er eind 17de eeuw hetzelfde hebben uitgezien. Het paleis heeft veel tegenslagen gekend, zoals de grote brand van 1777. Sinds 1794 is het niet meer in gebruik als keurvorstelijk paleis. De gebouwen werden in 1818 aan de universiteit geschonken. Helaas kan het gebouw niet bezocht worden.

 1. De Koblenzer Tor bezoeken

Koblenzer Tor is ontworpen door dezelfde architect als het oude stadhuis dat je eerder passeerde. Binnen dit gebouw herbergt de universiteit het "Ägyptische Museum", met een collectie van ongeveer 3000 stukken uit het Oude Egpyte. Het museum is alleen te bezoeken in de namiddag (niet op maandag).

 1. Bonner Löwe, symbool van de stad

Voorbij de Sterntor zie je een bron met de "Bonner Löwe" (Leeuw van Bonn). Het wapen van Bonn toont deze leeuw als symbool van de stad. De traditie om de leeuw als symbool te gebruiken gaat terug tot de Middeleeuwen, toen ambtenaren van de gerechtelijke arrondissementen onder de heerlijkheid Bonn bijeenkwamen op de Münsterplatz, waar de leeuw hun verzamelplaats sierde. Het oude leeuwenbeeld is nu te zien in het Stadtmuseum, een boeiend museum voor wie geïnteresseerd is in de geschiedenis van de stad en zijn regio.

Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Ruhrgebied & Urbanana.
 1. Herleef de koude oorlog in de Regierunsbunker

Je kan de Koude Oorlog herleven in de Regierunsbunker (bekijk ligging). Een gedeelte van de voormalige regeringsbunker van de Bondsrepubliek, ook de overheidsbunker genoemd, werd omgebouwd tot een museum over de Koude Oorlog. Tijdens een rondleiding krijg je een duidelijk beeld over de 'geheime' projecten die onder meer plaatsvonden gedurende de Koude Oorlog.

Het is een enorm ondergronds complex van 200 meter lang dat werd gebouwd om onderdak te bieden aan de Duitse regering, het parlement en federaal personeel dat nodig was. Op die manier had men iedereen die nodig was om een regering te laten werken wanneer er een oorlog of crisis zou uitbreken. De bunker ligt slechts 25 kilometer ten zuiden van Bonn en is zeker de moeite waard om eens te bezoeken. Meer info op de website.

 1. Kasteel Drachenburg, in de buurt van Bonn

Op 20 minuutjes rijden vind je het bijzondere Kasteel Drachenburg. een privévilla in paleisstijl. Op de berg Drachenfels zie je het kasteel al van ver prijken. De Drachenfels of Drakenrots is een 321 meter hoge slapende vulkaan aan de oever van de Rijn, nabij Königswinter. Het impressionante uitzicht over de Rijnvallei maakt van dit kasteel een toeristische trekpleister, bovendien heeft het kasteel een rijke geschiedenis.

ROUTE: Ontdek hier onze gratis autoroute Rijn met 6 wandelroutes, die je meeneemt langs de mooiste plekjes van deze spectaculaire omgeving!

 1. Vanuit Bonn: boottocht op de Rijn naar Königswinter

Geniet van een 2 uur durende boottocht tussen Bonn en Königswinter. Geniet van livecommentaar en geniet van de prachtige bezienswaardigheden langs de Rijn, waaronder het prachtige kasteel Drachenburg. Boek deze boottocht € 19 hier online.

 1. Kerstmarkt van Bonn bijwonen

Bezoek je Bonn tijdens de winter- kerstperiode? Dan is een bezoekje aan deze Duitse kerstmarkt in de oude stadskern een absolute aanrader. Bij avondschemering zorgt de verlichting voor een uniek effect op de huisgevels en de feestelijk versierde kerstkraampjes. Tevens vind je er allerlei leuke kerstartikelen zoals kerstkribben, handwerk en heerlijke lekkernijen uit de streek.

Kom je naar Bonn tijdens het weekend? Dan word je verwelkomd met een muzikaal programma, zowel met klassieke muziek als kerstliederen. Ervaar de magie van de kerstmarkt op de Münsterplatz in Bonn met deze privérondleiding.

 1. Hop-on Hop-off bussen in Bonn

Je kan ook gebruik maken van de handige hop-on-hop-off bus

 • Zie je eruit als een echte toerist? Ja! Zijn dat soort bussen erg handig wanneer je veel wil bezoeken? Ook ja!
 • Maak een ritje met de hop-on hop-off bus en ontdek alvast het beste van Bonn.
 • Geniet van een panoramisch uitzicht op Bonn vanuit de bus met open dak.
 • Tijdens deze busrit kom je langs topbezienswaardigheden als de Münster van Bonn, het Museum König en geniet je van uitzichten op de Rijn.
 • Onderweg kom je langs 11 haltes waar je kan op- en afstappen.
 • De kaartjes zijn de hele dag geldig, zodat je ruim de tijd hebt om de rondleiding door de stad te voltooien.

TICKETS: Boek je tickets voor een hop-on-hop-off bus in Bonn online en vertrek zorgeloos op reis. Een ticket is 24 uur geldig.

 1. Waar overnachten in Bonn?

Wil je graag meerdere dagen in Bonn vertoeven en ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels, B&B's en appartementen in Bonn.

 • Hotel Aigner ligt in de charmante oude binnenstad van Bonn, dicht bij de voetgangerszone en beschikt over moderne kamers, een seizoensgebonden ontbijt en een groene binnenplaats. Meer info en boeken.
 • Tante ALMA's Bonner Hotel is mooi ingericht in een unieke en gedetailleerde stijl. Het gezellige hotel ligt op een gunstige locatie in het levendige Poppelsdorf, vlak aan de rand van het natuurpark Kottenforst-Ville. Meer info en boeken.
 • AMERON Bonn Hotel Königshof ligt direct naast de rivier de Rijn en biedt moderne accommodatie, een gezellig restaurant waar heerlijke Italiaanse gerechten worden geserveerd en een moderne spa waar je 's avonds kan ontspannen en nagenieten. Meer info en boeken.
 1. Mis niets tijdens je bezoek aan het Ruhrgebied met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door het Ruhrgebied? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Ruhrgebied en Urbanana en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in deze regio in Noordrijn-Westfalen (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Ruhrgebied en Urbanana hier.

Bonn

Gratis wandeling Bonn downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 28 april 2024 - Ellen Wammes-van Kleef

Wij zijn zojuist terug van een bezoek aan Bonn. Daarbij hebben we gebruik gemaakt van de wandelroute door de Altstad. Deze was - zoals gebruikelijk - heel duidelijk en we hebben veel gehad aan de informatie. Hartelijk dank daarvoor!

- 24 april 2024 - Armand Jacobs

Zeer mooie stad, goed gedocumenteerd, een snipperdag heel goed besteed.

- 26 januari 2024 - Caroline

Reisroutes is de beste voorbereiding om aan een reis te beginnen. Meer dan een aanrader.

- 28 november 2023 - Rose-Marie DESPLANQUE

duidelijk

- 12 februari 2023 - Bert Klees

Mooi uitgevoerd, overzichtelijk en duidelijk. Veel informatie compact weergegeven. Nog niet gebruikt, maar dat gaat zeker gebeuren

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?