13 x top bezienswaardigheden Bonn: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

13 x top bezienswaardigheden Bonn: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

22 maart 2023 in Bonn6 reacties

Stedentripje in Duitsland? Wat dacht je van Bonn, een verrassende bestemming!

Bonn is gelegen aan de Rijn in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, op zo'n 20 kilometer van Keulen. Het is waarschijnlijk niet meteen de eerste stad die bij je opkomt als je aan een stedentrip denkt, maar Bonn heeft meer te bieden dan je zou verwachten!

Bonn heeft namelijk een bepaalde charme met een unieke geschiedenis. Je kan je stedentrip zelfs combineren met een bezoekje aan Keulen indien je dat wenst. In dit blogartikel kom je alvast meer te weten over wat je mag verwachten bij je bezoek aan Bonn.

Inhoud artikel

 1. Breng een bezoekje aan het Beethoven Haus

Misschien wist je dit al maar de befaamde Ludwig van Beethoven werd in 1770 geboren in Bonn. Dit muzikaal genie heeft tot zijn vierde levensjaar in een traditioneel roos huisje gewoond middenin het centrum van Bonn. Vandaag de dag kan je nog steeds zijn geboortehuis bezoeken. Het is omgetoverd tot een museum waar je alles te weten komt over het leven en het werk van deze beroemde componist. Je kan het huis terugvinden aan de Bonngasse 20. Wist je dat de grootvader van Ludwig afkomstig was uit de Belgische stad Mechelen? Meer info over het Beethoven Haus vind je op de website.

 1. Het standbeeld van Beethoven

Het standbeeld van Ludwig van Beethoven in Bonn is een bronzen standbeeld ter ere van de beroemde componist, die in Bonn werd geboren. Het standbeeld bevindt zich in het centrum van de stad, op de Münsterplatz, vlakbij de Münster van Bonn (zie ligging hier).

Het toont Beethoven staand, gekleed in klassieke kleding, met een rol bladmuziek in zijn handen. Aan de voet van het standbeeld bevinden zich vier allegorische figuren, die de kunstvormen vertegenwoordigen waarin Beethoven uitblonk: muziek, poëzie, filosofie en retoriek. Het standbeeld is een eerbetoon aan een van de grootste componisten aller tijden en symboliseert de belangrijke bijdrage van Beethoven aan de muziekgeschiedenis.

 1. Slenter door het oude centrum van Bonn

Niets leuker dan de stad te verkennen door te wandelen door de oude binnenstad. Bonn bestaat uit geplaveide straatjes vol met traditionele bezienswaardigheden die elk de moeite waard zijn om even halt bij te houden. De bezienswaardigheden staan overal met bordjes aangegeven, dus verdwalen zal je zeker niet. Daarnaast is de binnenstad ook niet al te groot, dus ideaal om te voet te verkennen! Dorst gekregen? Ga dan gerust even uitrusten op een van de gezellige terrasjes.

Wil je Bonn graag verkennen aan de hand van onze uitgestippelde wandeling? Download onze stadswandeling door Bonn en mis niets tijdens je verblijf!

 1. Altes Rathaus, het schitterende stadhuis van Bonn

Een van de meest uit het oog springende bezienswaardigheden in Bonn, is het Altes Rathaus. Dit schitterende stadhuis werd gebouwd in de 18e eeuw in rococostijl. Toen Bonn nog hoofdstad was van West-Duitsland, werden hier zeer veel belangrijke personen en staatshoofden officieel ontvangen. Jammer genoeg kan je het stadhuis niet van binnen bewonderen maar vanop de terrasjes rondom het marktplein heb je een prachtig uitzicht op het gebouw.

 1. Namiddagje doorbrengen in musea van Bonn

Alexander Koenigmuseum

Het Alexander Koenigmuseum is het belangrijkste natuurhistorisch museum van Duitsland. Het museum is vernoemd naar Alexander Koenig, die zijn verzameling exemplaren aan de instelling schonk. Een bezoekje aan dit museum is erg boeiend. Met de vaste expositie maak je een reis door de wereld. Je start als het ware in de Afrikaanse savanne om zo vervolgens via de Zuidpool in Europa te belanden!

LandesMuseum Bonn

Het “LVR - LandesMuseum Bonn” is een van de oudste musea in Duitsland. In dit museum kom je meer te weten over archeologie, kunst en cultuurhistorie en het laat je de ontwikkeling zien van de regio Rijnland vanaf het begin tot het heden. Hoogtepunten van het museum zijn onder andere een 40.000 jaar oude Neanderthaler schedel en een zeldzaam blauw Romeins glazen schip uit de 1e eeuw na Christus. Wil jij deze ook kunnen bewonderen?

Kunstmuseum Bonn

Het Kunstmuseum Bonn is een van de grote en befaamde musea van hedendaagse kunst in Duitsland. Je kan in het museum zowel tijdelijke tentoonstellingen als de permanente tentoonstellingen bewonderen. De permanente collectie is gericht op drie thema’s: het Rijnlandse expressionisme, de naoorlogse Duitse kunst van met name de jaren ’60 tot de vroege jaren ’90 en een internationale verzameling van naoorlogse prints.

In totaal zijn er ongeveer 7500 werken tentoongesteld van onder andere August Macke en andere bekende en minder bekende Rijnlandse expressionisten. De nadruk ligt op schilderkunst en de geavanceerde, beeld gerelateerde uitdrukkingen.

Bundeskunsthalle

De Bundeskunsthalle grenst aan het Kunstmuseum Bonn. Dit museum herbergt tijdelijke tentoonstellingen die belangrijk zijn voor kunst, wetenschap en culturele objecten uit de hele wereld. Hier kan je kunst terugvinden uit verschillende perioden, van de hedendaagse kunst en tentoonstellingen over culturele en historische onderwerpen en archeologie, maar ook presentaties van andere disciplines zoals kunst of ecologie.

 1. Poppelsdorfer Schloss, een imposant paleis middenin de stad

Ben jij een echte kasteelliefhebber? Dan zit je in Bonn goed! Hier staat namelijk een prachtig barok paleis te pronken in het hartje van de stad. Poppelsdorfer Schloss is gebouwd op de fundamenten van een kasteel die omstreeks de zestiende eeuw verwoest werd. Vandaag de dag doet dit imposante gebouw vooral dienst als onderzoekscentrum en is het onderdeel van de Universiteit van Bonn.

Wanneer je het kasteel bezoekt, moet je ook zeker even doorlopen naar de botanische tuinen waar zeker meer dan achtduizend verschillende plantensoorten te ontdekken zijn. Daarnaast is er ook nog een mineralogische collectie te bewonderen. Op de binnenplaats van het kasteel worden er bovendien regelmatig klassieke concerten georganiseerd door de Klassische Philharmonie van Bonn! Hopelijk kan je er eentje meepikken tijdens jouw bezoek.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Bonn? Bekijk het volledige aanbod hotels in Bonn.

 1. Münster van Bonn, de belangrijkste kerk van Bonn

Een andere belangrijke bezienswaardigheid is de Münster van Bonn, gebouwd in 1150 op de Münsterplatz. Het is de belangrijkste kerk van de stad en is gebouwd in dezelfde stijl als de twaalf romaanse kerken van Keulen. De prachtige rooms-katholieke basiliek kent een rijke geschiedenis. Oorspronkelijk werd de kerk gebouwd als een Romeinse tempel en vervolgens werd het gebruikt als een christelijke kerk. Volgens de legende zouden de martelaren Heiligen Cassius en Florentius hier onthoofd zijn voor hun religieuze overtuigingen.

Wanneer je er langs loopt, merk dan ook zeker de hoge vieringtoren op! Deze is ruim 82 meter hoog en zeer indrukwekkend om te zien!

 1. Proef van de heerlijke wijn in de regio Bonn

Ook de wijnliefhebbers kunnen hier hun hart ophalen! In de regio van Bonn kan je namelijk heerlijke wijnen proeven. De wijnregio van Bonn is gemakkelijk per fiets te bereiken. Er zijn verschillende wijngaarden te vinden waar je de lekkerste wijnen kan uit proberen. Je kan de meeste wijnhuizen terugvinden in de regio Ahr, ten zuiden van Bonn. Het staat bekend als een van de kleinste wijnstreken van Duitsland. Hier kan je vooral lichte en fruitige rode wijnen proeven.

Nog meer inspiratie voor je vakantie in Duitsland? Ontdek hier de mooiste steden en dorpen van Duitsland.

 1. Zoek de rust op in de Japanse tuin van Bonn

Zoek je graag even de rust op? Dan kan je je even terugtrekken in de Japanse tuin welke geschonken werd door de Japanse overheid. Het is een echte typische Japanse tuin: klein, eenvoudig en aangenaam om door te wandelen. Verder zijn er miniatuurbomen, een meer met vissen, een waterval enzoverder te bewonderen. Je kan de tuin terugvinden in het Rheinaue-park, een heerlijke plek om even lekker bij te komen en om even uit te rusten.

 1. Kasteel Drachenburg, in de buurt van Bonn

Op 20 minuutjes rijden vind je het bijzondere Kasteel Drachenburg. een privévilla in paleisstijl. Op de berg Drachenfels zie je het kasteel al van ver prijken. De Drachenfels of Drakenrots is een 321 meter hoge slapende vulkaan aan de oever van de Rijn, nabij Königswinter. Het impressionante uitzicht over de Rijnvallei maakt van dit kasteel een toeristische trekpleister, bovendien heeft het kasteel een rijke geschiedenis.

Ontdek hier onze gratis autoroute Rijn met 6 wandelroutes, die je meeneemt langs de mooiste plekjes van deze spectaculaire omgeving!

 1. Herleef de koude oorlog in de Regierunsbunker

Je kan de Koude Oorlog herleven in de Regierunsbunker. Een gedeelte van de voormalige regeringsbunker van de Bondsrepubliek, ook de overheidsbunker genoemd, werd omgebouwd tot een museum over de Koude Oorlog. Je krijgt hier een geweldige tour waar je een duidelijk beeld krijgt over de waanzin van de 'geheime' projecten die plaatsvonden gedurende de Koude Oorlog.

De bunker is een enorm ondergronds complex dat gebouwd werd in de Koude Oorlog om zo onderdak te bieden aan de Duitse regering, het parlement en voldoende federaal personeel dat nodig was. Zo had men iedereen die nodig was om de regering te laten werken in geval van oorlog of een ernstige crisis. De bunker ligt slechts 25 kilometer ten zuiden van Bonn en is zeer de moeite waard om eens te bezoeken.

 1. De Koblenzer Tor bezoeken

De Koblenzer Tor, de poort die de weg naar Koblenz overbrugt. Deze toegangspoort is van dezelfde architect als diegene die het oude stadhuis ontworpen heeft. In dit gebouw heeft de universiteit van Bonn het "Ägyptische Museum" ondergebracht waar je een collectie van circa 3000 stukken uit het Oude Egpyte kan bewonderen.

 1. Loop onder de sterrenpoort van Bonn

De Sterntor aan de rand van de Bottlerplatz doet je meteen denken aan de middeleeuwse stadsversterkingen van Bonn. Het bestaat uit restanten van de oude stadsmuur van Bonn en geeft je een idee van hoe machtig de stadsversterkingen in de middeleeuwen waren. Tegenwoordig is de Sterntor een populair ontmoetingspunt en fotodecor in het centrum van Bonn.


 1. Download je gratis reisgids Rijnland

Op vakantie naar Rijnland? Ontdek dan de omgeving met onze gratis rondreis Romantische Rijn. Of Download onze reisgids Rijn, deze bevat een complete rondreis langs de mooiste bezienswaardigheden + 6 uitgewerkte wandelingen.

Rijn autoroute en wandelroutes

Gratis reisgids Rijnland downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 12 februari 2023 - Bert Klees

Mooi uitgevoerd, overzichtelijk en duidelijk. Veel informatie compact weergegeven. Nog niet gebruikt, maar dat gaat zeker gebeuren

- 18 januari 2023 - Vera Smolderen

Zeer interessant !

- 23 november 2022 - Martine Vandenberghe

Veel nuttige informatie. !

- 28 juni 2022 - CHRIS OOMS

Geweldig, toppie !!!

- 18 februari 2022 - Jan-Willem Röben

Ik ben zeer tevreden over de ontvangen informatie. De auto routes zijn helder en snel. De bergwandeling was uitstekend aangegeven. Doordat het geen mooi weer werd is het prettig wandelen als de route goed is aangegeven. De omgeving was prachtig. Ondanks wind en regen. De horeca was gesloten door COVID-19 en misschien het slechte weer. Toch genoten vannen mooie route. Zowel in Bonn Als in Köln genoten vd stadswandeling. Mooi en leerzaam. Zeker voor herhaling vatbaar.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?