19 x bezienswaardigheden Ruhrgebied in Duitsland: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

19 x bezienswaardigheden Ruhrgebied in Duitsland: wat zien & doen tijdens je bezoek?

26 januari 2024 in Noordrijn-Westfalen1 reactie

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in het Ruhrgebied + verblijftips

Neem het ruhr in handen en ga op ontdekking in deze verborgen parel van Duitsland: het Ruhrgebied. Deze ligt in de deelstaat Noordrijn-Westfalen en was ooit het kloppende hart van de Duitse industrie. De afgelopen decennia heeft de regio een bijzondere transformatie ondergaan. Waar ooit staal werd gesmolten en steenkool werd gewonnen, vind je vandaag de dag verwilderde groene gebieden en uitgestrekte parken die uitnodigen tot mooie wandel- en fietstochten.

Met zijn verrassende mix van historie, cultuur, en natuur is het Ruhrgebied de perfecte bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar een unieke Duitse ervaring buiten de gebaande paden.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan het Ruhrgebied

Duur7 - 10 dagen ()
Met de auto?Opgelet: Bestel je Umweltplakette voor de Duitse milieu zone online via deze link.
(Aken, Bonn, Dortmund, Düsseldorf, Essen, Keulen, ...)
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenEnkele aan te raden verblijven in het Ruhrgebied zijn:
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje bezienswaardigheden Ruhrgebied

 1. Oberhausen

Oberhausen is de bakermat van de Ruhrindustrie met de St. Antony Hütte als eerste ijzerfabriek in de regio. De Gasometer in Oberhausen is de bekendste “Gasspeicher”: een gashouder werd gebruikt om gas op te slaan dat vrijkwam bij de cokesproductie, en te hergebruiken voor fabrieken of woningen.

Na de sluiting in 1988 werd de 117,5 meter hoge tank omgetoverd tot een uniek cultureel centrum. Je kan het dak bereiken via een glazen lift of door bijna 600 treden te beklimmen, met als beloning een panoramisch uitzicht. Een miniversie van de Gasometer is te vinden in het Legoland Discovery Centre, gelegen naast de Gasometer in het gigantische CentrO-winkelcomplex.

TIP: Boek je zelfgeleide wandeltocht door Oberhausen, verken de stad op eigen houtje.

 1. Duisburg

Eeuwenlang verbonden met de Rijn, werd Duisburg in de 14e eeuw een Hanze-stad. Veranderingen in de rivierloop en slibvorming brachten economische verschuivingen. Met centraal nog steeds een haven, was de stad in de 19de eeuw het middelpunt van industrialisatie, met veel kolen- en staalindustrie: momenteel vind je er nog steeds de grootste binnenhaven van Europa. Duisburg is de stad waar de Rijn en de Ruhr samenkomen.

De charme van Duisburg ligt nu in het contrast tussen historische monumenten en moderne winkels. Ondanks dat sommige delen een wat droevige indruk kunnen geven, heeft het centrum van Duisburg zeker heel wat hoogtepunten. Centraal liggen zowel de historische markt als de getransformeerde Innenhafen, met horeca, musea en industriële verwijzingen.

Met onze uitgestippelde stadswandeling door Duisburg, kom je alvast langs topbezienswaardigheden als het stadhuis, de Salvatorkirche, de binnenhaven en de oude stadsmuur van Duisburg.
 1. Landshaftspark Duisburg-Nord

Landshaftspark Duisburg-Nord, ook bekend als LaPaNo of LaPaDu, is een uniek openbaar park op het terrein van een voormalig hoogovencomplex van Thyssen-Krupp, dat sloot in 1985. Een bezoekje combineert industrieel erfgoed met natuur en zorgt voor een unieke ervaring, met heel wat fotomogelijkheden. De combinatie van groen en roestig staal zorgde ervoor dat The Guardian heeft het park zelfs uitgeroepen tot een van de top 10 meest pittoreske stedelijke parken ter wereld.

Hoogoven 5 en duiken in gastanken

Een van de belangrijkste attracties in het park is Hoogoven 5, waar je naar de top kan klimmen en kan genieten van een adembenemend uitzicht over Duisburg en de omgeving. Het park biedt ook mogelijkheden voor avontuur, zoals duiken in de gastank en klimroutes in de ertsbunkers. Naast die industriële overblijfselen herbergt het Landschaftspark Duisburg-Nord ook meer dan 700 plantensoorten.

Er zijn ook rondleidingen in de industriële gebouwen, in de zomer is er een buiten-bioscoop, en in de winter een lichtjesmarkt. Voor de attracties of rondleidingen boek je best ver op voorhand op de officiële website.

 1. Offlumer See in Neuenkirchen

Je vindt in de Ruhr heel wat meertjes, maar het bekendste is toch de Offlumer See in Neuenkirchen. Van de oude steengroeve zie je nu niet veel meer, maar op het water is het heerlijk. Deels natuurpark, deels recreatiegebied is het hier zalig zwemmen, rondfietsen (er is ook een laadpunt voor e-bikes) op een van de aangeduide fietsroutes of je kan er aperitieven aan het strandcafé Ewige Liebe.

 1. Landschaftspark Hoheward in Herten

In Herten zie je op het terrein van Zeche Ewald de kenmerkende architectuur voor historische industriële complexen, zoals een Malakow-toren, een imposante schacht met schachthal en een dubbele schachtbok. Slechts 14 van deze Malakow-torens zijn overgebleven in het Ruhrgebied.

Tegenwoordig vind je hier diverse moderne bedrijven, waaronder H2Herten, dat zich richt op de waterstofindustrie. Daarnaast is het terrein een evenementenlocatie met een ondergrondse bar en het travestietheater RevuePalast Ruhr, in de voormalige warmtecentrale.

Landschaftspark Hoheward

Het aangrenzende Landschaftspark Hoheward bestaat uit twee voormalige afvalbergen, de Halde Hoheward en de Halde Hoppenbruch, die samen de grootste terrils (steenberg) van Europa vormen. Deze locatie biedt uitgebreide wandel-, fiets- en uitdagende mountainbikepaden die leiden naar de top van beide bergen. Meer info op de website.

Boven op de Halde Hoheward bevindt zich het "Horizont Observatorium” (bekijk ligging), bestaande uit twee imposante gebogen stalen bogen die al van verre zichtbaar zijn.
 1. Essen

Essen onderging een opmerkelijke transformatie: van een stad met een zwaar industrieel verleden naar een groene bestemming. Ooit domineerden kolenmijnen en fabrieken het landschap van het Ruhrgebied.

Essen is de geboorteplaats van de iconische staalproducent Krupp. Dit is de reden waarom Essen tijdens de WOII grotendeels verwoest werd door bombardementen maar daarna volledig heropgebouwd. Het stadscentrum van Essen is grotendeels autovrij, wat zorgt voor een aangename en ontspannen omgeving voor wandelaars in de 9e grootste stad van Duitsland.

OVERNACHTEN: Een uniek verblijf in Essen? Kies voor luxe in het 17de eeuwse Schlosshotel Hugenpoet met bekroond restaurant of kies voor de meer budgetvriendelijke optie in moderne Motel One Essen met een ideale ligging.

 1. Zeche Zollverein

Zeche Zollverein in Essen, ooit 's werelds meest productieve kolenmijn, is nu een UNESCO-werelderfgoedlocatie en een cultureel complex op een voormalig industrieterrein. Ontworpen door architecten Martin Kremmer en Fritz Schupp – van het Nordsternpark in Gelsenkirchen – fungeert dit complex als een eerbetoon aan het verleden en een creatieve hub voor de toekomst. Het principe “Erhalt durch Umnutzung” wordt door de Zollverein Stichting sterk gehanteerd.

VERBLIJFTIP: Hotel friends Essen Zeche Zollverein ligt op 10 minuten wandelen van de kolenmijn.

Wat valt er allemaal te zien en te beleven bij Zeche Zollverein?

 • Bewonder het indrukwekkende Doppelbock, het stalen frame van schacht XII: de Eiffeltoren van het Ruhrgebied. Met eronder een mijngang van meer dan een kilometer diep.
 • Je wandelt over het Ehrenhof, de binnenplaats die enkel diende voor eregasten. Neem zeker de tijd om de indrukwekkende Bauhaus-stijl in je op te nemen.
 • Duik in de geschiedenis van de Zollverein-mijn met een informatieve rondleiding door een voormalige mijnwerker: een gegidste tour is sterk aan te raden, want het complex is gigantisch, en de verhalen legio. Tickets boek je hier online.
 • Bezoek het Red Dot Design Museum in de voormalige ketelruimte, ' s werelds grootste tentoonstelling van hedendaags design, met meer dan 2.000 exposities.
 • In de zomermaanden kan je er een duik nemen nemen kan in het fabriekszwembad “Werksschwimmbad” en in de winter vind je er een ijsbaan.
 • Ontdek meer info op de website.
 1. Villa Hügel

Villa Hügel, gebouwd tussen 1870 en 1873 volgens de visie van staalindustrieel Alfred Krupp, diende als de thuisbasis van de invloedrijke Krupp-familie gedurende drie generaties. Dit imposante herenhuis, gelegen boven het Baldeney-meer, strekt zich uit over 28 hectare en biedt niet alleen inzicht in het leven van een prominente ondernemersfamilie, maar belichaamt ook het tijdperk van de Duitse industrialisatie.

Met 269 kamers en een totale oppervlakte van 8.100 vierkante meter, omringd door weelderige tuinen, biedt Villa Hügel veel meer dan alleen een historische residentie. Je bezoekt er nu het Villa Hügel Museum, waar de geschiedenis van de Krupp-familie en hun impact op de industriële revolutie ontdekt. In juni zijn er begeleide rondleidingen. Meer info op de website.

De leukste verblijven in het Ruhrgebied?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je weekendje weg of rondreis door het Ruhrgebied? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een bungalow of een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken het Ruhrgebied
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
ANWBANWB vakanties in het Ruhrgebied
NatuurhuisjeVakantiehuisjes middenin de natuur
ANWB campings → Campings van de ANWB

 1. Tiger and Turtle Magic Mountain

In het Angerpark schittert de Tiger and Turtle Magic Mountain in Duisburg, een kunstwerk dat ontworpen in 2011 door de creatieve geesten Heike Mutter en Ulrich Genth. Dit spiraalvormige werk, vervaardigd uit verzinkt staal, vindt zijn oorsprong op een historische plek: de voormalige sintelberg Heinrich-Hildebrand-Höhe van de zinkhoogoven MHD Sudamin GmbH. De sculptuur, die ook ’s avonds te bezoeken is dankzij sfeervolle verlichting, komt vooral tot leven bij zonsondergang. Het verweeft naadloos landschapsontwerp met de industriële cultuur en kunst van Duisburg.

 • Tiger and Turtle Magic Mountain is niet zomaar een blikvanger: je kan de achtbaanachtige structuur 24 uur per dag beklimmen.
 • Een korte wandeling van 700 meter vanaf parkeerplaatsen, tram- of bushalte brengt je naar de voet van het.
 • Beklim de 220 meter lange trap naar de top, 78 meter boven zeeniveau. Het uitzicht vanaf dit punt biedt een intrigerende kijk op het kunstwerk en de omgeving, ook voor fotografen.
 • De trap is afgezet met leuningen, waardoor ook kinderen vanaf 3 jaar veilig naar boven kunnen.
LEESTIP: Download hier je reisgids Ruhrgebied & Urbanana en mis niets tijdens je verblijf.
 1. Hamm

Hamm, gelegen tussen Dortmund en Münster, heeft heel wat te bieden. In de kunstenaarswijk Martin-Luther-Viertel vind je enorme murals, sculpturen en lichtinstallaties die de stad een verrassende artistieke flair geven. Voor wie nog meer wil, stop je best ook in het “Museum voor Foto, Film & Geluid”. Neem een pauze in café en buurthuis La Maison en kom alles te weten over de wijk.

Maximilian-Park in Hamm

Maar de meeste bezoekers trekken naar het Maximilian-Park. MaxiPark, een gesloten mijn, later gerestaureerd voor de Staatstuintentoonstelling van ’84, is nu een recreatiegebied met de iconische glazen olifant van Rellecke als blikvanger. De 35 meter hoge glazen olifant bevat een uitkijkplatform op 29 meter hoogte, waar je kan genieten van een prachtig uitzicht.

Bovendien zijn de overblijfselen van de voormalige kolenwasserij geïntegreerd in de structuur van deze grootste olifant ter wereld, wat een interessante combinatie van geschiedenis en hedendaagse kunst oplevert. Binnen het park zijn er vaak concerten, en je vindt er het grootste vlinderhuis van Noordrijn-Westfalen.

Wat nog meer zien in Hamm?

Nog meer kleurrijke bezienswaardigheden ontdek je in de Zuid-Indiase Hindoeïstische tempel, de grootste in Europa. De Sri Kamadchi Ampal-tempel kan je dagelijks bezoeken. Vergeet niet om geen dierenleer te dragen en je schoenen uit te doen voordat je de tempel betreedt.

In het westen van Hamm ligt het Lippepark met vijf Haldezeichen, oranje uitzichttorens op een voormalige stortplaats: Radbod, Schacht Franz, Kissinger Höhe, Humbert en Sundern, waardoor ze goed zichtbaar zijn in het landschap. Deze torens, zoals die bij de Zeche Radbod, bieden indrukwekkende fotografie-opties en laten zien hoe de natuur de voormalige mijnbouwgebieden heeft overgenomen.

De stad biedt ook avontuur buiten de stadskern, zoals het Kletterpark Hamm, een klimpark naast de dierentuin. Helm op, handschoenen aan en genieten van zeven verschillende parcours tussen de bomen zowel voor kinderen als voor volwassenen.

 1. Dortmund

Dortmund staat bekend als ‘de groene metropool’. Dat komt omdat de helft van het gebied bestaat uit waterwegen, bossen en grote parken zoals het bekende Westfalenpark. Maar vergis je niet, daarnaast vind je er ook een rijke cultuur door allerlei historische gebouwen, traditionele monumenten en kerken in de middeleeuwse stad. Ga zelf op ontdekking door Dortmund met onze uitgestippelde wandeling, download hier onze stadswandeling in Dortmund.

VERBLIJFTIP: Het Leonardo Hotel Dortmund, heeft parking beschikbaar en ideaal voor wie ook de stad met de fiets wil verkennen, het hotel heeft fietsen ter beschikking. Meer info en prijzen

Wat zeker zien en doen in Dortmund?

 • Begin je verkenning aan deze Duitse stad, met een wandeling door de oude binnenstad.
 • Kunstliefhebbers kunnen een bezoekje brengen aan de voormalige brouwerij van het Dortmunder bier dat vandaag de dag het Kunst und Krativität huisvest.
 • Spot de verschillende fonteinen verspreid over de stad.
 • Bewonder het oude en het nieuwe stadhuis op de Friedensplatz.
 • Lunchen bij Wurst Willi, dé hotspot voor curryworst in Dortmund en staat bekend als een cult-imbiss.
 • Voor trendy cafeetjes en conceptstores is de hippe wijk Kreuzviertel de place to be.

VERBLIJFTIP: Moxy Dortmund City biedt 3-sterrenaccommodatie, in het hart van de stad. Verblijf in een van de moderne, stijlvolle kamers voorzien van alle luxe en comfort. Iedere ochtend geniet je van een ontbijtbuffet. Meer info en boeken.

 1. Industriële complex Kokerei Hansa

Net buiten het centrum van Dortmund vind je de voormalige cokesfabriek en het industriële complex Kokerei Hansa. Deze site doet nu dienst als een museum, natuurpark en evenementenlocatie in één. De geschiedenis van deze cokesfabriek begon in 1928, en gedurende haar bestaan groeide ze uit tot een van de grootste cokesfabrieken in het Ruhrgebied. Meer info op de website.

 1. Tetraeder in Bottrop

Bottrop heeft opnieuw een aantal haldes en industrieel erfgoed, maar evengoed een aantal attractieparken. Bovenop de 90 meter hoge Prosper II-mijn afvalberg Bergehalde vind je een van de bekendste uitkijktorens van het Ruhrgebied, in de vorm van een regelmatig viervlak waaraan de toren zijn naam ontleent; de Tetraeder. De bijna 400 treden beklimmen van de Tetraeder biedt een prachtig uitzicht op 165 meter boven zeeniveau.

 1. Halde Haniel

Halde Haniel, de meest recent gesloten én grootste mijnafvalberg in de Ruhr, heeft een nieuwe bestemming gekregen met op zijn 126 meter hoge top een kruisweg ontworpen door een kloosterzuster, lokale kunstenaar en de mijnwerkersgemeenschap. Daarnaast zijn er kunstwerken geplaatst met uitzicht dat wordt beschreven als een "indrukwekkend woestijnlandschap," en is er het amfitheater Berg Arena (bekijk ligging). Het is een ideale plek voor wandelingen en biedt natuur, geschiedenis en cultuur.

 1. Bochum

Bochum verklaart zichzelf de Industriemetropool

Voorheen bekend als het centrum van de mijnbouw en staalindustrie, heeft de stad zichzelf getransformeerd tot een veelzijdige bestemming. Hieronder alvast enkele hoogtepunten die niet mogen ontbreken tijdens je bezoek aan Bochum.

 • Ontdek de industriële revolutie en het leven van mijnwerkers in het onderzoeksmuseum Deutsche Bergbau-Museum Bochum. Je kan er een nagebouwde mijnlift nemen en het duister van 20 meter onder de grond ervaren in een 2 kilometer lange mijngang.
 • Nog meer industriële geschiedenis ontdek je tijdens een kort ritje op historische stoomtreinen in het Eisenbahnmuseum, met een indrukwekkende collectie stoomlocomotieven in een voormalige depot.
 • Het Schauspielhaus Bochum, een van de grootste theaters in Duitsland.
 • Achter het theater vind je in de Jakobstrasse een mooie muurschildering van Norm & Stoke. Meer vogels vind je in de street art met duiven van TeraOne & Jay B recht tegenover het Schauspielhaus.
 • In het groene stadspark Westpark vind je de Jahrhunderthalle, de voormalige gascentrale van Bochumer Verein en nu een uniek festivaltheater in Europa.
 • Nog meer groen vind je in de Botanische Garten, of BoGa. Hier kan je deelnemen aan rondleidingen, de prachtige Chinesische Garten verkennen en cactussen bewonderen in het Tropenhaus. Meer info op de website.

OVERNACHTEN: Op zoek naar een leuk hotel om te overnachten in Bochum? GHOTEL hotel & living Bochum is een 3* hotel met ideale ligging.

 1. Xanten

Xanten, de oudste stad in het westen van het Ruhrgebied, biedt historische en archeologische schatten. De ruïnes van de oude Romeinse nederzetting, Colonia Ulpia Traiana, die ooit een van de grootste Romeinse nederzettingen ten noorden van de Alpen was, zijn te bewonderen in het Archeologische Park Xanten (APX), samen met het bijbehorende LVR - Römermuseum. Hier kan je alles ontdekken van een amfitheater tot grote thermen. Bovendien kan je van mei tot september deelnemen aan "Romeinse weekenden".

 1. Gelsenkirchen

Skulpturenwald Rheinelbe in Gelsenkirchen, onderdeel van het Emscher Landschapspark, ontdek je de transformatie van het Ruhr-landschap. Hier zijn sculpturen gemaakt van overblijfselen van mijnen en vind je twee haldes met prachtige kunstwerken.

Himmelstreppe op de top van Halde Rheinelbe

Op de top van Halde Rheinelbe bevindt zich de indrukwekkende "Trappen Naar De Hemel," ofwel de Himmelstreppe. Deze betonnen treden, die doen denken aan een Azteken-tempel, leiden naar het hoogste punt van de Halde. Je kan de steile Halde ook beklimmen via spiraalvormige paden van drie kanten.

Nordsternpark en Halde Rungenberg

Bezoek ook nog even het Nordsternpark in de wijk Gelsenkirchen-Horst, dat sinds 1997 op de plek van de Nordstern-mijn ligt. De mijnwerkers trokken dagelijks vanuit de Siedlung Klapheckenhof vlakbij naar hun arbeid. Het complex werd ontworpen door Fritz Schupp en Martin Kremmer in de jaren ’30 in authentieke Bauhaus-stijl. De site biedt nu kantoren, een openluchttheater, een café en hotel, en een landschapspark.

De trap naar Halde Rungenberg brengt je naar de lichtinstallatie "Nachtzeichen" op de top (bekijk ligging): deze bestaat uit twee enorme schijnwerpers die 's nachts de illusie van een piramide creëren. Vanaf de top kan je ook de Veltins-Arena zien: het hypermoderne stadion van Schalke 04. Als een van de meest iconische voetbalclubs in Duitsland heeft Schalke 04 een toegewijde fanbase.

 1. Volg de route van de industriecultuur

Je kan zelf enkele van bovenstaande hoogtepunten uitkiezen en een route uitstippelen, of je kan ook simpelweg de Route van de Industriecultuur volgen. Het Ruhrgebied was ooit een van de belangrijkste industriële centra van Europa, en de "Route der Industriekultur" biedt de mogelijkheid om oude industriële installaties, mijnen, fabrieken en andere historische sites te verkennen. Deze route omvat vaak musea, tentoonstellingen, panoramische uitzichtpunten en andere attracties die de geschiedenis en de impact van de industriële revolutie in kaart brengen.

Je komt onder andere langs bekende en minder bekende steden als Duisburg, Dortmund, Essen, Oberhausen en Bochum, maar ook langs enkele voormalige industriële woestenijen, monumenten en fabrieksnederzettingen. Iedere stad of plek op deze route heeft zijn industriële charme, omgetoverd tot een bruisende hot spot.

 • Een route van ongeveer 400 kilometer lang en omvat 27 historische locaties met een bijzondere betekenis.
 • Meer info over de route.
 1. Bespaar geld met de RUHR.TOPCARD

De RUHR.TOPCARD is een kaart die gratis toegang biedt tot meer dan 90 attracties en kortingskaartjes bij meer dan 40 bedrijven, waardoor het een voordelige keuze is voor wanneer je een uitgebreid bezoek plant aan het Ruhrgebied en omgeving. Je koopt deze kaart er plekke op heel wat locaties, of online op de officiële website.

Boek hieronder alvast je rondleiding of excursie in het Ruhrgebied

 1. Waar overnachten in het Ruhrgebied?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je rondreis door het Ruhrgebied? Bekijk hieronder alvast enkele van onze blogpost met de leukste verblijven of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in het Ruhrgebied bij Booking.com online.

 1. Mis niets tijdens je bezoek aan het Ruhrgebied met onze reisgids

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je rondreis door het Ruhrgebied? Stop je opzoekingswerk, wij deden dit reeds voor jou. Koop onze reisgids Ruhrgebied en Urbanana en laat je verbazen met onze uitgestippelde rondreis langs de mooiste en meest bijzondere bezienswaardigheden in deze regio in Noordrijn-Westfalen (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Ruhrgebied en Urbanana hier.

Ruhrgebied en Urbanana

Gratis reisgids Ruhr & Urbanana downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 27 februari 2024 - Hugo

Top gids met leuke uitjes en weetjes.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?