Met de camper door Griekenland: Roadtrip camperroute door Griekenland + campings

Volledige reisgids kopen voor € 10

Met de camper door Griekenland: Roadtrip camperroute door Griekenland + campings

21 juni 2023 in Griekenland0 reacties

Op roadtrip door Griekenland met de camper? Gebruik onze complete rondreis langs de mooiste plekjes

Griekenland staat vooral bekend vanwege haar vele (maar liefst 227 in totaal!) wonderbaarlijke eilanden. Maar wat sommigen onder ons niet weten, is dat het vasteland minstens even betoverend is. Daarom hebben we voor jou een epische rondreis doorheen het land gecreëerd waarbij je het beste van het land en de eilanden combineert.

Hierbij worden alle hoogtepunten bezocht in een roadtrip die de ideale mix is van geschiedenis en mythologie, prachtige natuur maar met ook voldoende tijd om te ontspannen aan het strand. Daarbij worden er steeds voldoende opties en alternatieven gegeven om deze rondreis helemaal naar je eigen hand te zetten.

Inhoud artikel

Dag 1: Ontdek het mooie Thessaloniki

We beginnen aan ons Grieks avontuur in de tweede grootste stad van het land. Thessaloniki is tevens een van de oudste steden van Europa, met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 315 voor Christus.

In dat jaar werd de stad gesticht door de Macedonische koning Kassander, die ze naar zijn vrouw Thessalonike vernoemde (de halfzus van Alexander de Grote). Later zou ze fungeren als hoofdstad van de Romeinse provincie van Macedonië en tijdens het Byzantijnse rijk was ze na Constantinopel de tweede belangrijkste stad.

In de 14de eeuw werd Thessaloniki veroverd door de Ottomanen en pas in 1912 zou ze deel uitmaken van het Griekse koninkrijk. Jammer genoeg zouden grote delen van de stad in 1941 door Duitse bombardementen beschadigd geraken. Na de oorlog werd ze gelukkig heropgebouwd en sindsdien is deze moderne en levendige stad uitgegroeid tot een belangrijk economisch, cultureel en educatief centrum.

Boek je een ticket voor de hop-on hop-off bus in Thessaloniki, en kom alvast langs dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden van de stad.

Bezoek de bezienswaardigheden van Ano Poli op dag 1

De Witte Toren

De Witte Toren is het symbool van de stad. Deze werd in de 15de eeuw gebouwd als een fort om Thessaloniki te beschermen en nadien werd hij nog gebruikt als gevangenis en kazerne. Hij kreeg ook de weinig aanlokkelijke bijnaam de Toren van bloed of de Rode Toren omdat hier zoveel executies plaatsvonden. Pas in 1890 werd deze wit geverfd door een gevangene in ruil voor zijn vrijheid.

Hoewel hij nu niet meer wit ziet, heeft hij de bijnaam toch behouden. Tegenwoordig doet de toren dienst als museum, gewijd aan de stad en haar geschiedenis. Klim zeker ook eens naar het dak, omdat je vanop de hoogte van 33 meter een prachtig zicht hebt op de Egeïsche Zee en de stad.

TIP: Dompel jezelf onder in de geschiedenis van Thessaloniki met een audiotour door de Witte Toren, boek je zelfgeleide audiotour door de Witte Toren hier.

Bezoek de kerk van Hagios Demetrios

Deze Grieks Orthodoxe kerk werd gebouwd in de 5de eeuw en is gewijd aan Sint Demetrius, de patroonheilige van de stad. De hoofdingang is een bijzondere marmeren poort en ook de binnenkant is prachtig versierd met fresco’s en mozaïeken. Je kan ook de crypte bezoeken waarin de overblijfselen van Sint Demitrius zijn opgebaard.

 • Tijdens de Ottomaanse periode werd de kerk omgevormd tot een moskee, in deze tijdsspanne gingen er helaas ook een aantal mozaïeken verloren, net zoals tijdens een brand in 1917.
 • Gelukkig werd de kerk opnieuw opgebouwd en in 1949 weer ingewijd. Sinds 1988 maakt ze ook deel uit van het UNESCO-werelderfgoed.

De Romeinse keizer Galerius heeft serieus zijn stempel op de stad gedrukt. Niet alleen liet hij hier ook een heus paleis bouwen, maar hij gaf ook het bevel om dit de verbinden door een weg die uitkwam op een triomfboog en de Rotunda. Qua uitzicht doet deze laatste denken aan het Pantheon in Rome. Oorspronkelijk fungeerde het als polytheïstische tempel, vervolgens als christelijke basiliek (gewijd aan Sint-Joris), dan weer als moskee om uiteindelijk opnieuw als kerk gebruikt te worden.

Nadien kan je een van de vele leuke musea in Thessaloniki bezoeken, waarbij de absolute aanraders het Archeologisch museum en het Byzantijns museum zijn. Ben je toch eerder een kunstliefhebber? Dan is een bezoek aan het MOMus oftewel Macedonisch museum voor Hedendaagse Kunst aangewezen.

TIP: Boek een sightseeingtour door Thessaloniki, zie de mooiste plekjes van de Griekse stad en geniet van gratis toegang tot het Archeologisch museum.

Dag 2: De legendarische Olympusberg

Op dag twee is het tijd voor wat natuurschoon, alsook een eerste mythische halte want we bezoeken de legendarische Olympusberg. Men geloofde vroeger dat de 12 olympische goden op deze kanjer van 2919 meter woonden. Je kan zelf gaan kijken of er nog enig spoor van hen te bespeuren valt, want je kan het hoogste punt van het land ook beklimmen.

Vanuit Thessaloniki is het zo’n anderhalf uurtje rijden. Wil je echter hier verblijven, dan zijn er voldoende mogelijkheden qua accommodatie in Litochoro, dat op zo’n 10 kilometer van de berg ligt. Er zijn heel wat verschillende wandel- en klimpaden, waarvan het “Goddelijke padallicht het bekendste is. Dit brengt je op twee dagen naar de top van de Olympusberg. Boek je kampeerplek bij Camping Olympos Beach, op 1u30 rijden van de berg.

TOUR: Maak het jezelf gemakkelijk en boek je een georganiseerde dagtour naar de Olympusberg vanuit Thessaloniki.

Dag 3: Ontspannen op de stranden van Thessaloniki

De dag nadien zal je allicht wat willen bekomen van al dat wandelen en gelukkig zijn er in Thessaloniki genoeg leuke stranden waar je even kan ontspannen voor we onze roadtrip door Griekenland verder zetten.

 • Op een klein halfuurtje rijden kom je bij Neoi Epivates Beach (bekijk ligging), een uitgestrekt zandstrand met verschillende cafeetjes en restaurants.
 • Zoek je graag even de rust op? Dan kan je best naar het strand van Nea Kallikratia gaan (bekijk ligging). Een extra bonus hier is het fantastisch uitzicht op de bergen.
 • Over de duivel gesproken, wil je de Olympusberg in al zijn glorie bewonderen? Zeker nadat je hem hebt overwonnen. Dan mag je zeker het strand van Kalamaria (bekijk ligging) niet missen, omdat dit een prachtig zicht op deze epische berg biedt.
 • Verder heb je ook nog het strand van Nea Moudania (bekijk ligging) en Kalithea Beach (bekijk ligging), waar het ook zeer aangenaam vertoeven is.
Download je reisgids Griekenland en mis niets tijdens deze roadtrip.

Dag 4 - 5: Meteora kloosters bezoeken

De volgende dag laten we Thessaloniki achter ons en brengt ons Grieks avontuur ons al bij een van de hoogtepunten van de reis. We trekken naar het hart van de Pindos bergketen, waar een unieke mix van betoverende landschappen en oude kloosters ons opwachten. Lees meer over de Meteora kloosters in Griekenland.

Tijdens de eerste dag in de regio kunnen we moeilijk anders dan de opmerkelijke kloosters van de streek bezoeken. In totaal zijn er 6, waarbij elk nog indrukwekkender lijkt dan de vorige. Mega Meteoron (dat klinkt als een superheld) is het oudste en het werd in de 14de eeuw gesticht door de monnik Athanasios. Tijdens je bezoek mag je zeker de schitterende Byzantijnse fresco van het Laatste Oordeel niet missen, net zoals de verzameling religieuze artefacten.

Het Vaarlaäm klooster is het tweede grootste en werd in de 15de eeuw opgericht door een kluizenaar. Naast een verzameling Byzantijnse kunst en fresco’s vind je hier ook een indrukwekkende bibliotheek vol oude manuscripten. De andere kloosters zijn dat van de Heilige Stefanus (Agios Stefanos), Heilige Nikolaas (Agios Nikolaos Anapafsas), Rousanou en de Heilige Drievuldigheid (Agia Triada).

Tips bij je bezoek aan de kloosters

 • Tijdens je bezoek moet je zeker indachtig houden dat er in sommige kloosters nog altijd monniken wonen. Draag dus gepaste kledij.
 • Het klooster van de Heilige Stefanus is trouwens het enige dat bereikbaar is voor mensen met beperkte mobiliteit, voor alle andere moet je (heel wat) trappen beklimmen.
 • Als je conditie niet al te best is, kies je best maar twee tot drie kloosters om te bezoeken per dag.
 • Wil je ze allemaal op één dag bezoeken, kijk je best goed de openingstijden na en begin je zo vroeg mogelijk aan je avontuur.
 • Wij raden je echter aan om je bezoeken over twee dagen te spreiden, zodat je er optimaal van kan genieten.

CAMPING: Op 5 minuten rijden van Meteora, kan je overnachten op Camping Meteora Garden in Kastrákion. De camping biedt ruime staanplaatsen met afbakening en schaduw en beschikt over een buitenzwembad. Meer info en boeken.

Dag 6 - 7: Archeologische site Delphi en omgeving

Delphi is wereldbekend vanwege haar Orakel, dat lag op de helling van de berg Parnassus in Phocis. Het was het krachtigste orakel dat er bestond en gaf profetisch advies aan koningen en andere heersers van over de hele wereld. Het speelt dan ook een essentiële rol in heel wat mythologische verhalen, onder andere in dat van Oedipus (waarin het orakel voorspelde dat hij zijn vader zou vermoorden en met zijn moeder zou trouwen).

Vandaag bezoeken er nog altijd mensen van alle uithoeken van onze aarde deze plek, al valt er geen toekomstadvies meer te rapen. Door haar ligging omgeven door bergen is het echter een fantastische plek om simpelweg te bewonderen. Er zijn nog heel wat prachtige ruïnes die je kan bezoeken, waarvan de Tempel van Apollo de meest indrukwekkende is.

 • Binnenin vind je het Heiligdom van Apollo, wat de belangrijkste plek van het complex was.
 • Ook de Schatkamer van de Atheners mag je niet missen, deze bevat een aantal magnifieke beeldhouwwerken.
 • Verder is er nog een theater en archeologisch museum.

Bestel je toegangstickets voor de archeologische site van Delphi

Wat zien & doen op dag 2 in Delphi?

 • Tijdens je tweede dag in Delphi kan je ofwel het klooster van Osios Loukas bezoeken (als je tegen dan nog geen genoeg van religieuze gebouwen hebt gekregen).
 • Of je kan een bezoekje brengen aan een van de charmante dorpjes van de streek zoals Amfissa, Castalia en Arachova.
 • In de namiddag kan je rondkuieren in Delphi zelf om bijvoorbeeld wat leuke souvenirs te kopen.
 • Als je liever wat tijd wil doorbrengen op de stranden, dan moet je in Itea zijn. Trocadero en Miami zijn ook zeker aanraders, maar als je liever wat rust wil, dan zijn de stranden van Vrachakia en Xenia eerder wat je zoekt.

CAMPING: Delphi Camping is een terrassencamping in Delphi met staanplaatsen (sommigen voorzien van voldoende schaduw) en waar je kan genieten van het zonnetje bij het buitenzwembad. Meer info en boeken.

Dag 8 - 11: De Griekse hoofdstad Athene

We begeven ons verder naar het zuiden om eindelijk in de hoofdstad aan te komen

Hier houden we vier dagen halt, zodat we ook even op onze adem kunnen komen. Heel veel tijd hebben we echter niet, want de lijst met bezienswaardigheden van Athene is haast eindeloos. Het verkeer in Athene is trouwens vreselijk, maar gelukkig beschikt de stad over een uitstekend netwerk van openbaar vervoer. Je kan dus best de hoofdstad verkennen met de metro, tram en/of bus. Zo kan je je tijd hier optimaal benutten met het bewonderen van de vele bezienswaardigheden.

CAMPING: Op 15 minuten rijden van Athene, bevindt zich Camping Athens.

Uiteraard associeert iedereen de Athene met de Akropolis

Het is dan ook geen wonder dat het voormalige religieuze centrum van Athene de meest bezochte bezienswaardigheid van het land is. Je vindt er iconische monumenten van het oude Griekenland zoals het Parthenon, gebouwd in 447 voor Christus en gewijd aan de godin Athena. Deze Dorische tempel wordt beschouwd als het belangrijkste overgebleven bouwwerk van het oude Griekenland.

Daarnaast mag je tijdens je bezoek aan het Akropolis zeker de tempel van Athena Nike, het Erechteion (een tempel gewijd aan Athena en Poseidon) en de Propylaea niet missen. Die laatste is de monumentale ingang tot de citadel. Hier loont het trouwens absoluut om te kiezen voor een gegidste rondleiding, want over deze plek valt bijzonder veel te vertellen. Verder kan je in het museum ook heel wat waardevolle artefacten bewonderen.

Boek je tickets voor het Akropolis hier

Tempel van Zeus

Een andere belangrijke trekpleister van Athene is de tempel van Zeus, een van de meest indrukwekkende tempels ter wereld. In de 5de eeuw begon men aan de bouw en hiervoor gebruikte men plaatselijk marmer. Met een grootte van 110 bij 43 meter maakte dit bouwwerk een imposante indruk bij de bezoekers die van over het hele land kwamen. Wegens aardbevingen en oorlogen blijft er jammer genoeg niet zo heel veel van over, maar toch kan je je bij je bezoek toch nog iets voorstellen van de oorspronkelijke grandeur.

Agora van Athene

Een volgende niet te missen bezienswaardigheid is de oude Agora van Athene, het voormalige politieke, commerciële en sociale centrum van de stad. Hier werden openbare vergaderingen en bijeenkomsten georganiseerd, net zoals het beruchte proces van de legendarische filosoof Socrates.

Nu is het een soort van openluchtmuseum dat doet denken aan het Forum Romanum in Rome. Je vindt er nog onder andere de Stoa van Attalos, een lange overdekte zuilengang van twee verdiepingen waar de markt en bibliotheek waren. Verder moet je zeker de tempel van Hephaestus en Apollo Patroos bezoeken en het standbeeld van Athene.

Verken de pittoreske buurten van Athene

Je wilt allicht ook even een (korte) pauze nemen van het Oude Griekenland en daarvoor is er bijna geen plek beter geschikt als Plaka. Dit is de oudste en meest pittoreske buurt van de stad. Dit levendige district bevat kronkelende kasseien steegjes, versierde kerken en kleurrijke cafeetjes en restaurants. Een andere leuke buurt is Monastiraki, dat bekend staat om haar vlooienmarkt.

Geen verblijf in Athene zou ook compleet zijn zonder een bezoek aan het Stadion Panathinaiko, waar de eerste moderne Olympische Spelen plaatsvonden in 1896. Het heeft als bijnaam “Kallimarmaro” omdat het (als enige stadion ter wereld) volledig uit marmer gemaakt is. Bij je ticket zit ook toegang tot het museum inbegrepen en krijg je een 3D-tour van de oude Olympische Spelen. Of met wat geluk kan je hier ook altijd een concert of festival bijwonen.

TOUR: Verken het stadion tijdens deze tour door Athene. Je begint je tour in dit indrukwekkende stadion maar je komt ook nog langs andere topbezienswaardigheden in de stad zoals de Tempel van de Olympische Zeus en het het Syntagmaplein.

Ook geen gebrek aan boeiende musea in de Griekse hoofdstad

 • Het Nationaal Archeologisch museum is niet te missen, hier kom je werkelijk alles te weten over de Griekse geschiedenis. Een absolute aanrader.
 • Kan je hierna geen genoeg krijgen van dit onderwerp? Dan is er nog altijd het Benaki museum van de Griekse cultuur. Bestel je tickets hier.
 • Ze hebben ook een kunstmuseum van wereldniveau: de Basil & Elise Goulandris Foundation waarin je het werk van onder andere Monet, Picasso, Matisse, Degas, Pollock, Warhol en heel wat Griekse meesters kan bewonderen.
 • Andere noemenswaardige musea zijn dat van oorlog, de stad Athene, Cyclische kunst, Islamitische kunst en het natuurhistorisch museum.

Wat nog meer zien en doen tijdens je verblijf in Athene?

 • Volg onze stadswandeling door Athene en mis niets tijdens je verblijf!
 • Net zoals in Londen aan Buckingham Palace kan je ook in Athene een heuse wissel van de wacht zien op het Syntagma-plein. Iedere dag om 11u voor de Tombe van de Onbekende Soldaat kan je dit bijzondere schouwspel bijwonen
 • Dan zijn er ook nog de Nationale Tuinen, de ideale plek om even te bekomen van al dat over en weer lopen.
 • Wil je ten slotte kunnen genieten van het beste zicht op deze onvergetelijke stad? Dan moet je naar de Lycabettus heuvel gaan, van waar je van op zo’n 227 meter een uniek zicht op de Acropolis (en stad hebt). Geen zorgen, je kan hiervoor een kabellift nemen, dus je hoeft geen Sisyphus arbeid te verrichten.

BESPAARTIP: Ben je van plan om veel te bezoeken? Dan is het een goed idee om een stadspas Athene aan te kopen. Stadspassen zijn combitickets die je flink wat geld kunnen besparen. Bekijk het volledige overzicht stadspassen Athene.

Dag 12 - 15: Het pittoreske Santorini

We zijn ondertussen bijna aan de laatste etappe van onze vakantie gekomen en daarbij gaan we een twee van de mooiste Griekse eilanden verkennen. Onze eerste stop is een van de allermooiste plekjes van het land (en bij uitbreiding van heel Europa): Santorini.

Hoe reizen we naar Santorini?

 • Om Santorini te bereiken nemen we de ferry en daarbij kan je kiezen uit de snelle (Seajet Ferry: 4,5 tot 6u) en trage (Blue Star Ferry: 7 tot 9u) boot. Er zijn tevens twee havens in Athene, die van Piraeus en Rafina. Eerstgenoemde is de grootste, maar de laatste biedt wel meer ferry’s aan die naar Santorini varen (negen per dag versus vier per dag).
 • Uiteraard kan je ook je de camper achterlaten in Athene en naar Santorini vliegen, dan doe je er 45 minuutjes over. Maar dit is natuurlijk minder interessant tijdens een roadtrip, aangezien je wagen zeker tijdens de laatste stop van onze rondreis quasi cruciaal is.
 • Eigen vervoer op Santorini is ook bijzonder handig, omdat de bus altijd via Fira terugreist en het ook kan zijn dat je (meermaals) moet overstappen. Taxi’s zijn bijzonder duur omdat de vraag groter is dan het aanbod, dus het loont zeker de moeite je auto mee te nemen op de ferry.

Santorini, het populairste en mooiste eiland van Griekenland

Je hebt hoe dan ook voldoende tijd om de pracht en praal van Santorini helemaal in je te kunnen opnemen en dan wordt er meteen gedacht aan de typische witgekalkte huisjes met blauwe daken die zo prachtig contrasteren met het azuurblauwe water van de zee en de hemel.

Fira is de hoofdstad van het eiland en werd gebouwd op de rand van de caldera (een komvormige krater die werd gevormd door vulkanische activiteit). Je kan het dorpje bereiken via de kabelbaan, met de muilezel of je kan zelf de 587 trappen trosteren. Eenmaal de top bereikt, word je beloond met een spectaculair uitzicht.

De andere trekpleister van het eiland is Oia, een eveneens uitermate pittoresk dorpje dat bezoekers van over de hele wereld trekt die hier een onvergetelijke zonsondergang komen beleven.

Kan je maar niet genoeg krijgen van de Griekse geschiedenis?

Dan moet je de archeologische site van Akrotíri met een bezoekje vereren. Deze voormalige Minoïsche nederzetting werd tijdens een vulkaanuitbarsting in de 16de eeuw onder lava bedolven, waardoor het fantastisch bewaard is gebleven en vaak wordt vergeleken met Pompei. En als je daar in de buurt ben, kan je gelijk het Rode Strand (Red Beach) bewonderen. Dit dankt haar naam aan de spectaculaire rode kliffen die fenomenaal contrasteren met het blauwe water van de zee.

Daarna kan je meteen weer een nieuwe portie geschiedenis verorberen en het Archeologisch Museum van Fira en/of het museum van Prehistorisch Fira aandoen.

Wat nog meer zien & doen op Santorini?

 • Of je kan ook het historische aspect even later voor wat het is en een kijkje gaan nemen in Pyrgos, de voormalige hoofdstad die ook bekend staat om de typische Cyclische huisjes die hier rondom de ruïnes van een middeleeuws heuvelkasteel zijn gebouwd.
 • Van daaruit kan je ook de weg volgen naar de top van de Profitis Ilias, met zijn 584 meter het hoogste punt van Santorini. Het spreekt voor zich dat je van hier een weergaloos panoramisch zicht hebt. Er is ook een klooster uit de achttiende eeuw dat je kan bezoeken.
 • Uiteraard kan je ook gewoon ontspannen op het strand en ook hier zijn heel wat mogelijkheden. Een van de bekendste stranden is het opmerkelijke zwarte zandstrand dat zich tussen Perissa en Perivolos bevindt. Het dankt zijn bijzondere kleur aan de vulkanische bodem en is geen unicum op het eiland: ook het strand van Vlichada en Eros Beach hebben dezelfde kleurenpracht.
 • Andere niet te missen plekjes op Santorini zijn het betoverende Megalochori, dat wordt gekenmerkt door de prachtige herenhuizen, de baai van Ammoudi, Finikia en het middeleeuwse Emporio. Kamari is ook populair, maar vooral vanwege de meer betaalbare accommodaties die je hier vindt.

Dag 16 - 21: Kreta

We zijn jammer genoeg op onze laatste halte gekomen en daarvoor moeten we opnieuw de ferry nemen. Deze keer is de overtocht korter, want je doet er maar twee uur over om van Santorini naar Kreta te varen. Kreta is het grootste Griekse eiland en op zich kan je hier gerust twee weken doorbrengen.

Echter kan je op de 6 dagen die we hier voorzien hebben ook zeker de meeste hoogtepunten bezoeken, maar zal je je allicht niet alle vier de regio’s kunnen aandoen. Kreta kan zoals je leest worden opgedeeld in vier stukken en het hangt een beetje af van je wensen waar je best kan overnachten.

 • Heraklion herbergt de gelijknamige hoofdstad, waar je de beroemde Minoïsche paleizen van Knossos en Phaistos aantreft, net zoals de Gortyna ruïnes en de grotten en het strand van Matala.
 • Chania ligt in het westen en hier liggen populaire trekpleisters zoals de Samariakloof, de Balos lagune en het roze strand van Elafonisi.
 • Rethymno is de thuishaven van het enige zoetwatermeer van Kreta (Kournas), het strand van Preveli en het Arkadi klooster.
 • De laatste streek is misschien wel de beste optie als je zoals wij hier geen twee weken verblijft omdat het alle soorten bezienswaardigheden van de drie andere regio’s combineert: een Minoïsch paleis (Malia), een grot (van Zeus dan nog wel) en prachtige stranden (Vai en Voulisma).

In welke regio je uiteindelijk vertoeft, probeer deze hoogtepunten van Kreta zeker mee te pikken:

De imposante Samariakloof die met een lengte van 16 kilometer een van de langste kloven van ons continent is en alleen daarom niet gemist mag worden. Is dat toch iets te lang voor jou? Dan is de Agiofaragokloof een uitstekend alternatief omdat deze maar 3 kilometer lang is en uitkomt op een gezellig kiezelstrandje waar je even verfrissing kan opzoeken alvorens de terugtocht aan te vatten.

Is dit toch iets te weinig? Gelukkig voor jou zijn er aan kloven geen gebrek op Kreta, want de Richtis kloof is misschien wel meer op je lijf geschreven. Ze is weliswaar ook “slechts” 3 kilometer lang, maar heeft wel een hoogteverschil van 250 meter waardoor je er zeker tweeënhalf uur over doet om deze te doorkruisen. Je wordt dan beloond met een schitterende waterval waar je even het zweet kan afspoelen. Dit kan ook altijd op het strand waar de wandeling eindigt.

Boek een georganiseerde tour naar de Samariakloof hier

Wil je liever de mythologische draad weer oppikken? Dan moet je Knossos bezoeken: de grootste archeologische site uit het Bronzen Tijdperk en thuisbasis van de Minotaurus die hier zou geleefd hebben in een labyrint, tot de held Theseus hem (met behulp van Ariadne en haar beroemde draad) van het leven beroofde.

Gortys is een andere plek die niet op je planning mag ontbreken want het is hier dat Zeus een affaire zou hebben gehad met de Prinses Europa (naar wie ons continent vernoemd is). Later was het de hoofdstad van de Romeinse provincie Kreta en ook hier zijn er nog een aantal interessante overblijfselen te bewonderen. Andere belangrijke archeologische sites op het eiland zijn Phaistos, Lato en Agia Triada.

Heb je jouw buik ondertussen echt nog niet vol van geschiedenis? Dan kan je (hopelijk) je historische honger stillen in het Archeologisch museum van Heraklion en/of het Arkadi klooster dat maar liefst 1600 jaar oud is.

TICKETS: Bestel je tickets voor het Paleis van Knossos online op voorhand.

Liever wat rondkuieren in gezellige en pittoreske dorpjes? Bezoek dan zeker eens..

 • Spili, een charmant groen dorpje met als topattractie haar Venetiaanse fonteinen met 19 leeuwenkoppen.
 • Agios Nikolaos, een authentieke havenstad.
 • Chania, misschien wel het meest betoverende dorpje (al dingt Loutro ook wel naar deze titel).
 • En Rhetymnon vanwege haar imposante fort.

Nadien even uitblazen op de mooiste stranden van Kreta

 • Als je al (of een aantal van) deze bezienswaardigheden hebt bezocht, heb je wel wat tijd verdiend om uit te blazen op het strand.
 • Elafonisi is vanwege haar roze kleur (vanwege de schelpen die hier aanspoelen) een van de populairste plekken van het eiland.
 • Seitan Limania is niet het meest toegankelijke maar wel een van de mooiste stranden.
 • Matala Beach is een relaxed hippie-strandje en Vai Beach is met haar palmbomen misschien wel het meest idyllische strand.
 • Ontdek nog meer van de mooiste stranden op Kreta.

Je ziet het, er zijn zoveel leuke plekken op Kreta dat je gelijk je verblijf wil verlengen, maar helaas is er een einde gekomen aan ons Grieks avontuur. Voorlopig, want je zal ongetwijfeld de rest van dit prachtige land willen ontdekken!

Tips voor autorijden in Griekenland

 • Op Griekse bodem gelden dezelfde verkeersregels als bij ons: rijden doe je aan de rechterkant, je draag ten allen tijden een gordel en je kruipt niet dronken achter het stuur.
 • Enkel op rotondes geldt een bijzondere regel: de auto die zich hierop bevindt, moet voorrang geven aan het voertuig dat het ronde punt wil oprijden.
 • Je hoeft je geen zorgen te maken dat je de plaatsnamen in het Griekse alfabet niet zal kunnen lezen, want ze zijn gelukkig ook altijd in ons schrift geschreven.
 • Er zijn helaas ook tolwegen in Griekenland, voor de snelwegen moet je betalen. Tot voort kort kon dit enkel cash, maar gelukkig kan je tegenwoordig (eindelijk) met de kaart betalen.

Kaartje met de roadtrip door Griekenland met de camper

Deze camperroute door Griekenland is ongeveer 1115 km lang, je kan deze zelf aanpassen naar eigen wensen (korter of langer maken). Download onze reisgidsen Griekenland en Griekse eilanden met tips en tricks en de mooiste plekjes om te bezichtigen tijdens je roadtrip.

Boek je vakantie naar Griekenland

Aanbieders vliegvakanties

Goedkoop je vliegtickets boeken

Download onze gratis reisgidsen Griekenland

Wil jij ook graag Griekenland verkennen? Dat kan ... download onze gratis reisgids, zo ben je zeker dat je niets mist.

Griekse eilandenKreta rondreisGriekse vasteland
Reisgids Griekse EilandenReisgids Kreta rondreisReisgids Griekse vasteland

Op reis naar Griekenland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Griekenland.

Griekenland

Gratis reisgids Griekenland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?