17 x mooiste bezienswaardigheden in Thessaloniki: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

17 x mooiste bezienswaardigheden in Thessaloniki: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

3 mei 2022 in Griekenland0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden op Thessaloniki + verblijftips

Thessaloniki is de op één na grootste stad van Griekenland. In de Romeinse tijd groeide de stad uit tot een belangrijke metropool en de op één na grootste en rijkste stad van het Byzantijnse Rijk. Niet vreemd dus dat je hier veel belangrijke Byzantijnse monumenten kan bewonderen.

Wandel door de oude, pittoreske straatjes, bewonder de street-art of geniet van de ondergaande zon terwijl je wandelt over de boulevard! Maar vergeet zeker ook niet het meest fascinerendste en mooiste deel van Thessaloniki: Ano Poli, een oude stadswijk. Ontdek hier alvast de mooiste plekjes van Thessaloniki.

Tickets en tours voor je bezoek aan Thessaloniki

De Thessaloniki bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours op de Thessaloniki en haal het beste uit je vakantie!

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. De Witte Toren

De Witte Toren, moet je zeker gezien hebben. Het is het beroemdste monument van de stad en wordt beschouwd als het symbool van de stad. De Toren werd gebouwd in 1535 en was oorspronkelijk omgeven door zware vestigingsmuren omdat hij dienst deed als gevangenis tijdens de Ottomaanse bezetting van Griekenland.

Je kan er vanuit gaan dat hier heel wat gevangenen zijn gemarteld en geëxecuteerd, waardoor hij al snel als bijnaam “De Toren van Bloed” of “De Rode Toren” kreeg.

Bezoek het museum van de Witte Toren

Je kan vandaag de dag meer te weten komen over de geschiedenis van Thessaloniki vanaf de Romeinse tijd tot nu. Er zit namelijk in de 34m hoge toren een museum gevestigd. En als je hier toch bent, kan je even goed naar de bovenste verdieping gaan. Van hieruit geniet je van een prachtig 360° uitzicht op de stad, de zee en zelfs Olympus, de hoogste top van Griekenland.

  1. Thessaloniki-boulevard

Maak een gezellige wandeling langs de Thessaloniki-boulevard. De boulevard is een van de bekendste en populairste plekken van de stad. De boulevard loopt langs de zee, de Witte Toren, thematuinen en langs talloze sfeervolle cafetaria's en bars.

Wandelen langs deze geplaveide boulevard is dan ook enorm ontspannend, maar je kan er ook een paardenkoets nemen of een fietstochtje maken. De dag kan je dan afsluiten met een spectaculaire zonsondergang met de Olympus op de achtergrond.

REISGIDS: Wil je graag nog meer ontdekken van Thessaloniki? Download onze gratis preview reisgids Griekenland en ontdek alle mooiste bezienswaardigheden.

  1. Hagios Demetrios

Hagios Demetrios is de beroemdste kerk van Thessaloniki en is gewijd aan de Heilige Dimitri, de beschermheilige van de stad. De imposante kerk is gebouwd op dezelfde plek waar de Heilige is overleden en waar vroeger de Romeinse baden waren. Het is een mooi voorbeeld van de Byzantijnse architectuur. Je kan hier ook de relikwieën van de heilige bewonderen die worden bewaard in de crypte.

  1. Aristotelis Plein

Het Aristotelis plein speelt een belangrijke rol in het sociale, culturele en politieke leven, van de stad Thessaloniki. Het plein loopt overvol van de gezellige terrasjes die het hele jaar bezocht worden door zowel de toeristen als de lokale inwoners. Het is dan ook de ideale plek om bij warme zomerdagen te genieten van een heerlijk kopje koffie.

Het Aristotelesplein is het grootste plein van Thessaloniki en er is een standbeeld van Aristoteles te zien. Het plein werd ontworpen door de Franse architect Ernest Hébrard. Veel gebouwen rond het centrale plein zijn sindsdien gerenoveerd. En zo zijn de twaalf gebouwen die het Aristotelous-plein vormen, sinds 1950 monumenten van de Helleense Republiek.

  1. Bezoek de Panagia kerk

De Panagia Chalkeon is gevestigd in het centrum van de stad, dichtbij het Aristoteles plein. Deze Byzantijnse kerk heeft een bijzondere architectuur en de fresco’s en de prachtige tuinen maakt het één van de mooiste kerken van de stad. Ga zeker eens een kijkje nemen tijdens je stadswandeling.

  1. Archeologisch Museum

Het Archeologisch Museum is één van de belangrijkste bezienswaardigheden van Thessaloniki en herberg een collectie van overblijfselen die zijn gevonden in de omgeving van Thessaloniki en in het Griekse Macedonië.

Zo kan je er tijdens je bezoek eeuwenoude graftombes, enorme mozaïekvloeren en wonderschone sieraden bewonderen. Een ontdekkingsreis door alle tijdperken die Thessaloniki heeft meegemaakt.

Ontdek enkele leuke daguitstappen vanuit Thessaloniki

  1. Boog van Galerius

De boog van Galerius is een van de oudste monumenten in Thessaloniki en wordt ook wel “Kamara” genoemd. De Romeinse Keizer Galerius bouwde de beroemde triomfboog. De boog van Galerius is een uitstekend voorbeeld van de Romeinse monumentale architectuur van de 4e eeuw na Christus, heeft het prachtig vervaardigde marmeren panelen op elke pilaar. Zo geven de fresco's en gebeeldhouwde decoratie de gebeurtenissen weer.

STADSWANDELING: Liever een georganiseerde stadswandeling met een gids? Met deze historische tour door Thessaloniki leer je hoe deze stad een mozaïek van verschillende beschavingen en culturen blijft.

  1. Museum voor Byzantijnse cultuur

Het museum voor Byzantijnse cultuur is een must-see in Thessaloniki voor cultuurliefhebbers. De collectie die je hier kan bezichtigen bestaat uit heel wat kunstschatten zoals beelden, muurschilderijen, glasblaaskunst en andere voorwerpen uit de 2de tot 20ste eeuw. Het museum is niet bijzonder groot maar het geeft je wel een beeld over de (kunst)geschiedenis van Griekenland. Een toegangsticket tot dit museum kost €6 en is gratis voor iedereen onder 25 jaar. Meer info op de website.

  1. Rotonda van Galerius

Als je wat verder wandelt van de Galeriusboog, kom je de Rotonda van Galerius tegen. Het is een van de oudste religieuze plaatsen van de stad en staat ook de werelderfgoedlijst van UNESCO. Men beweert dat het als mausoleum werd gebruikt, andere historici beweren dat hier allerlei evenementen gehouden werden door hogere functionarissen en Galerius zelf. Misschien doet het je wat denken aan het Pantheon in Rome, maar uiteindelijk werd het wat later de Christelijke kerk van Agios Georgios.

Nog op zoek naar een overnachting tijdens je bezoek aan Thessaloniki? Bekijk het volledige aanbod hotels en B&B's in Thessaloniki en haal het beste uit je vakantie.
  1. Hagia Sophia

Niet alleen Istanbul heeft een Hagia Sophia. De tempel van Hagia Sophia, de Grote Kerk, is een van de vele monumenten van de stad die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staat te pronken en terecht, een van de meest indrukwekkende Byzantijnse kerken van Thessaloniki.

Loop zeker even de tempel binnen en geniet van de fresco's, een imposante architectuur, prachtige muurschilderingen en uitgebreide mozaïeken. Naast de kerk van Agia Sofia kan je onder de grond de ruïnes van oude Romeinse badplaatsen bewonderen. Deze badplaatsen gebruikten de Christenen rond de derde eeuw, om zich te laten dopen.

  1. Aghios Pavlos

Agios Pavlos, mag zeker ook vernoemd worden als het gaat over de mooiste plekjes van Thessaloniki. Deze kerk is gelegen hoog op een heuvel en is ook één van de mooiste kerken van de stad. Het bijzondere pareltje architectuur alleen al is een bezoekje waard. Ga er zeker eens langs als je de tijd hiervoor hebt!

RONDREIS: Wil je graag de pareltjes van Thessaloniki ontdekken aan de hand van een uitgestippelde rondreis? Download onze rondreis door het Griekse vasteland en kom langs de mooiste plekjes!

  1. Forum Romanum van Thessaloniki

Het Romeins Forum wat ooit het voormalige sociale en religieuze centrum van de stad was tijdens de Griekse en Romeinse periode. Het Forumcomplex beschikt ook over Romeinse baden, waarvan er eentje is uitgegraven terwijl de andere begraven ligt onder de stad. Verder vind je er ook een klein theater dat ook werd gebruikt voor gladiatorenwedstrijden.

  1. Ladadika-wijk

Wil je graag het bruisende leven van de stad opzoeken? Dan moet je in de gezellige buurt Ladadika zijn! Dit was vroeger een handelsplaats waar in olijfolie, maar ook in andere voedingswaren gehandeld werd.

Tegenwoordig is deze buurt een populaire ontmoetingsplek met de talloze traditionele restaurants waar je heerlijk kan dineren of lunchen. De oude gebouwen die op het plein staat te pronken, zijn in de oorspronkelijke oude stijl opgeknapt en vormen nu het centrum van het uitgaansleven.

  1. Ano Poli, de oudste stadswijk

Ano poli is de oude stadswijk van Thessaloniki. In deze wijk kan je Ottomaanse architectuur en overblijfselen van de vestigingsmuren bewonderen uit het Byzantijnse rijk. Naast de stadsomwalling staat de Trigonion toren, een wachttoren ter bescherming van de stad. Voor €6 kan je hier terecht voor een prachtig uitzicht op de stad en heb je ook toegang tot het Heptapyrgion kasteel.

Het Heptapyrgion, ook gekend als de Akropolis van Thessaloniki ligt op minder dan 10 minuten wandelen van de Trigonion toren. Het fort werd gebouwd door de Byzantijnen maar is later ook gebruikt door de Grieken en Ottomanen en was zelfs tijdelijk een gevangenis.

VERBLIJFTIP: Het Superior One Boutique Hotel is gevestigd in een neoklassiek gebouw wat een extra charme biedt en heeft een centrale ligging in Thessaloniki. Het viersterrenhotel biedt elegante kamers met een balkon met uitzicht op de stad. Meer info en boeken.

  1. Ontspannen in de tuinen van Pasha

Wil je graag even ontsnappen aan het drukke stadsleven en alle toeristen? Dan kan je altijd een mooie wandeling maken in Pasha’s tuinen. Plof neer op een van de bankjes en geniet van het uitzicht. Dit stadspark is gelegen naast de Agios Pavlos en de Witte Toren.

  1. Bezoek de lokale markten van Thessaloniki

Niets gezelliger dan de lokale cultuur opsnuiven op een markt. In Thessaloniki zijn er verschillende markten waar je terecht kan! Modiano Market, Kapani Market, Bezesteni Market en Pit Pazar Market zijn absolute aanraders.

Hier kan je heerlijk rondsnuffelen tussen “vintage” hebbedingetjes, maar ook lokale lekkernijen. Het is ook de ideale plek om een uniek souvenirtje te kopen voor al je vrienden en familie.

Benieuwd de lokale specialiteiten van Griekenland? Ontdek alvast onze favoriete typische Griekse gerechten.
  1. Geniet van een prachtig uitzicht vanaf de OTE Tower

Voor het beste uitkijkpunt van Thessaloniki moet je bij OTE tower zijn. Het gebouw is maar liefst 76 meter hoog en de ingang is bovendien gratis. Net zoals de Fernsehturm in Berlijn is er vanboven een restaurant gevestigd dat ronddraait zodat je tijdens het eten 360 graden kan genieten van de bezienswaardigheden van de stad. De gerechten op de menukaart zijn best prijzig maar het uitzicht is zeker de moeite waard!

TICKETS: De toren op zich is gratis te bezoeken maar voor een bezoekje aan de Skyline Bar op de bovenste verdieping kan je op voorhand genieten van toegangstickets inclusief een maaltijd en drankjes.

  1. Daguitstap naar de Zeven Griekse Meteora kloosters

In het noorden van Griekenland, in de streek Thessalië, vind je een groep bijzondere kloosters. Deze zijn gebouwd op rotspilaren tussen de bergmassieven van Pindos en Antichasia, die door erosie tot natuurlijke torens zijn uitgehouwen. Vanuit Thessaloniki kan je een dagexcursie per bus maken. Boek je dagexcursie naar Meteora hier.

TIP: Benieuwd naar deze bijzonder mooi kloosters? Lees ons uitgebreid blogartikel en ontdek alles over je bezoek aan de Zeven Griekse Meteora kloosters.

  1. Waar overnachten in Thessaloniki?

Tijdens je bezoek aan Thessaloniki heb je natuurlijk ook een goed verblijf nodig. Wij hebben voor jou alvast een overzicht gemaakt van de mooiste hotels en enkele leuke alternatieven in Thessaloniki.

Superior One Boutique Hotel

Het Superior One Boutique Hotel is gevestigd in een neoklassiek gebouw wat een extra charme biedt en heeft een centrale ligging in Thessaloniki. Het viersterrenhotel biedt elegante kamers met een balkon met uitzicht op de stad. Meer info en boeken.

Blue Bottle Boutique Hotel

Het Blue Bottle Boutique Hotel ligt in het hart van Thessaloniki en biedt moderne kamers die elegant zijn ingericht met oog op detail. 's Ochtends geniet je van een heerlijk ontbijtje voor je de stad gaat ontdekken. Je kan de omgeving makkelijk verkennen met de huurfietsen die het hotel aanbiedt! Meer info en boeken.

Colors Urban Hotel Thessaloniki

Het Colors Urban Hotel is ook zeker een aanrader! Het hotel ligt in het hart van de stad en biedt modern ingerichte kamers die elk een uniek thema hebben. Sommige kamers bieden uitzicht op de Golf van Thermaikos, en andere kijken uit op de levendige straat recht tegenover het hotel. Alles wat de stad te bieden heeft, is ook te vinden in de omgeving. Meer info en boeken.

  1. Mis niets met onze reisgids Griekenland

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Griekenland wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Griekenland. Liever eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Griekenland om reeds in de stemming te komen en ga op pad!

Griekenland

Gratis reisgids Griekenland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?