Nationaal Archeologisch Museum Athene bezoeken? Alle info, tips & tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

Nationaal Archeologisch Museum Athene bezoeken? Alle info, tips & tickets

16 november 2022 in Athene0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan het Nationaal Archeologisch Museum Athene + tickets

Het Nationaal Archeologisch Museum van Athene is natuurlijk een absolute must-see wanneer je de Griekse hoofdstad bezoekt. Hier duik je de kunstgeschiedenis van het oude Griekenland in. Op het programma staan onder meer wereldberoemde beelden en fascinerende artefacten.

Ontdek in deze blogpost wat je mag verwachten van je bezoek aan het Nationaal Archeologisch Museum van Athene + bestel je tickets hier.

Tours & tickets voor je stedentrip Athene online boeken

Wil je graag zoveel mogelijk bezoeken in Athene? Koop je tickets online, zo hoef je niet in de wachtrij te staan en ben je zeker van je toegang. Er worden bovendien ook verschillende tours en excursies georganiseerd in en vanuit de stad.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. De geschiedenis van het Nationaal Archeologisch Museum in Athene

Het Nationaal Archeologisch Museum van Athene is het grootste en een van de meest geprezen musea in Griekenland. Het museum werd oorspronkelijk gebouwd met het doel om alle 19e-eeuwse opgravingen in verband met het oude Griekenland tentoon te stellen. Het ging dan voornamelijk over vondsten uit Attica. Het imposante neoklassieke gebouw werd ontworpen door L. Lange. In 1874 werd het centrale deel afgewerkt.

Geleidelijk aan werd echter duidelijk dat het museum veel groter zou moeten worden. Er werden zijvleugels gebouwd die uiteindelijk in 1889 klaar waren. Het museum was ondertussen al omgedoopt tot het Nationaal Archeologisch Museum en in 1891 werd de collectie verrijkt met vondsten uit alle delen van de Griekse wereld. De final touches, waaronder de voorgevel, werden kort daarna door architect Ernst Ziller aangebracht.

Bestel je tickets op voorhand online

 1. Het Nationaal Archeologisch Museum in Athene bezoeken

Vandaag kan je in het Nationaal Archeologisch Museum in Athene tienduizenden kunstvoorwerpen en artefacten uit de prehistorie en de oud-Griekse wereld bewonderen. De collectie is zo groot dat je hier makkelijk een hele dag kan rondwandelen. Het museum is onderverdeeld in 5 permanente collecties. We geven je hieronder alvast de hoogtepunten mee per collectie.

 1. De verzameling Prehistorische Oudheden

In dit eerste deel van het museum vind je de oudste vondsten

De oudste vondsten die je hier kan bezichtigen, dateren van tussen het jaar 7000 en 1050 v.Chr. Je ziet hier hoe de voorouders van de oude Grieken leefden. Denk bij oudheid echter niet aan knuppels en dierenhuiden. Je duikt hier in de wereld van het verfijnde, oude Mycene.

 • Het pronkstuk van de collectie, en misschien wel van het hele museum, is het gouden dodenmasker van Agamemnon (al is het waarschijnlijk nóg ouder).
 • Er zijn ook opgegraven voorwerpen uit Troje te bewonderen. Nergens komen de Griekse mythes zo hard tot leven als hier.
 • Verder vind je hier nog de uitstekend bewaarde muurschilderingen van Thera en de tabletten met daarop Lineair B, een prehistorische Griekse taal die pas in de jaren 50 ontcijferd werd.
 1. De verzameling beeldhouwwerken

Dit is het belangrijkste deel van het museum

Je ziet er hoe de Griekse beeldhouwkunst geëvolueerd is, van de 7e eeuw v.Chr. tot de 5e eeuw n.Chr. Hier staan wereldberoemde beelden.

 • Heel bekend zijn de Kouroi, dat zijn grote standbeelden van jongemannen.
 • Maar er worden natuurlijk ook veel goden afgebeeld. Zo zie je Neptunus met zijn drietand en het gevecht tussen Aphrodite en Pan.
 • Misschien wel het belangrijkste beeld is dat van een jongeman opgegraven in Marathon. Het werd mogelijk gemaakt door Praxiteles, dé meesterbeeldhouwer van het oude Griekenland, in de 4e eeuw v.Chr.
 1. De collectie vazen en miniatuurbeelden

In dit deel van het museum staat alles in het teken van oud-Griekse keramiek en het is de thuis van de Stathatos-collectie, een verzameling miniatuur kunstvoorwerpen. Hier zie je heel wat amforen, dat zijn Griekse kruiken, die beschilderd en versierd werden op verschillende manieren. Ze vertellen heel wat over het dagelijkse leven van de oude Grieken.

TOUR: Wil je graag wat meer achtergrondinfo tijdens je bezoek? Boek je dan een audiotour door het Nationaal Archeologisch Museum en ontdek alles over de Griekse geschiedenis en bewonder glorieuze artefacten.

 1. Bewonder de bronscollectie

In dit deel van het museum kan je nog meer originele beelden en artefacten uit de Griekse oudheid bewonderen, maar dan in brons. Vooral het beeld van de jongeman op een paard, uit de 6e eeuw v.Chr., trekt de aandacht. Daarnaast worden er ook kleine, alledaagse bronzen voorwerpen tentoongesteld die de oude Grieken gebruikten.

BESPAARTIP: Bespaar zoveel mogelijk geld en kostbare tijd met de Athens Pass. Met deze pass heb je toegang tot meerdere topbezienswaardigheden. Zo hoef je enkel en alleen wat extra drinkgeld mee op zak te nemen.
 1. En de collectie Egyptische kunstvoorwerpen

Maar in het museum is er niet alleen aandacht voor de oude Grieken, maar ook voor hun zuiderburen: de oude Egyptenaren. Je ziet hier heel wat voorwerpen van de 6e eeuw v.Chr. tot de tijd van de Romeinse verovering. Er wachten zelfs enkele mummies op je! Het museum is zeker de moeite waard om te bezichtigen tijdens je stedentrip Athene.

 1. Wat zijn de openingsuren van het Nationaal Archeologisch Museum in Athene?

 • Het Nationaal Archeologisch Museum in Athene is elke dag open van 8u tot 20u.
 • Op dinsdag is het museum open van 13u tot 20u.
 • Kom je in het laagseizoen, van november tot maart, dan kan je het museum bezoeken tussen 8u30 tot 15u30.
 • Op dinsdag gelden opnieuw de latere openingstijden, van 13u tot 20u.
 • Meer info op de website.
 1. Hoe koop ik tickets voor het Nationaal Archeologisch Museum in Athene?

Het Nationaal Archeologisch Museum in Athene is een van de drukst bezochte bezienswaardigheden van de Griekse hoofdstad. Tickets kan je gewoon ter plekke aan de infobalie kopen, maar we raden je aan om vooraf online tickets voor dit indrukwekkende museum aan te kopen. Zo vermijd je de wachtrijen en kan je meteen naar binnen. Koop je tickets voor het Nationaal Archeologisch Museum in Athene hier online.

TIP: Ben je van plan om het Akropolis en andere archeologische sites te bezichtigen? Dan kan je beter kiezen voor een combiticket. Hiermee heb je toegang tot het Nationaal Archeologisch Museum, het Akropolis en de archeologische sites.

 1. Waar ligt het Nationaal Archeologisch Museum in Athene?

 • Het adres van het museum is 28is Oktovriou 44. Dat is zo’n half uurtje wandelen vanaf de Akropolis.
 • Wie met de metro reist, kan vlakbij uitstappen bij de halte Victoria (Biktṓria).
Ontdek nog meer van de Griekse hoofdstad met onze stadswandeling door Athene.

Wat is de ligging van het Nationaal Archeologisch Museum in Athene op de kaart?

 1. Mis niets met onze reisgids Griekenland

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Griekenland wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Griekenland. Liever eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Griekenland om reeds in de stemming te komen en ga op pad!

Griekenland

Gratis reisgids Griekenland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?