Piraeus, de haven van Athene bezoeken? Alle info + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Piraeus, de haven van Athene bezoeken? Alle info + tips

16 november 2022 in Athene1 reactie

Wat zien en doen in de haven van Athene? Onze tips voor je bezoek aan Piraeus

Piraeus speelde een essentiële rol voor het oude Athene. Hier werd uitvoerig handel gedreven met handelslieden uit het hele Middellandse Zeegebied. Ook vandaag is Piraeus nog steeds de belangrijkste haven van het land. Je kan hier rondwandelen in mooie jachthavens, de gezellige wijk Kastella verkennen, uitstapjes naar de Griekse eilanden maken en de geschiedenis induiken.

Ontdek hier alvast de mooiste plekjes in de haven van Athene.

Tours & tickets voor je stedentrip Athene online boeken

Wil je graag zoveel mogelijk bezoeken in Athene? Koop je tickets online, zo hoef je niet in de wachtrij te staan en ben je zeker van je toegang. Er worden bovendien ook verschillende tours en excursies georganiseerd in en vanuit de stad.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. De geschiedenis van Piraeus, de haven in Athene

Piraeus was eeuwenlang, nog voor de opmars van het oude Griekenland, een klein stadje aan de Griekse kustlijn. Het was pas onder het bewind van Themistocles, in de 5e eeuw v.Chr., dat Piraeus uitgebouwd werd tot een heuse havenstad.

De haven van Piraeus werd een officiële gemeente van Athene. Omdat Athene op enkele kilometers van Piraeus verwijderd ligt, was het belangrijk dat de verbinding tussen de stad en de haven goed verdedigd werd. Daarom werden de zogenaamde Lange Muren opgetrokken. Die muren beschermen de weg die tussen Piraeus en Athene loopt. Ze waren maar liefst 20 meter hoog en 6 kilometer lang. De economische schatkist van Athene was zo veiliggesteld.

Tot de dag van vandaag blijft Piraeus een bijzonder belangrijke haven. Het is tevens een van de grootste van Europa. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Piraeus zwaar gebombardeerd, maar daarna even snel terug opgebouwd.

BESPAARTIP: Bespaar zoveel mogelijk geld en kostbare tijd met de Athens Pass. Met deze pass heb je toegang tot meerdere topbezienswaardigheden. Zo hoef je enkel en alleen wat extra drinkgeld mee op zak te nemen.
  1. Piraeus: drie havens in één

Vandaag bestaat Piraeus uit drie verschillende havens: de centrale haven, Zea marina en Mikrolimano.

  • In de grote centrale haven kan je vandaag de veerboten nemen die je naar de Griekse eilanden brengen. Het commerciële gedeelte van de haven, waar gigantische containerschepen aanmeren, laat je natuurlijk links liggen.
  • Zea marina was in de oudheid de militaire haven. Het is een mooie, cirkelvormige haven waar vandaag luxueuze superjachten aangemeerd liggen.
  • Wie in de haven een lokaal visgerecht wil proeven, moet dan weer in Mikrolimano zijn. Je ziet er veel vissersboten aangemeerd liggen en je wandelt er over een gezellige promenade.
  1. Bezoek de wijk Kastella in Piraeus

De wijk Kastella is het mooiste deeltje van Piraeus

Het is een schilderachtige wijk die boven Mikrolimano uittorent. Het heeft zijn naam te danken aan een beroemde gebeurtenis tijdens de Griekse revolutie van 1821. De mannen van Georgios Karaiskakis vestigden zich toen namelijk in kleine forten in dit gebied. Vandaag wandel je er in kleine steegjes tussen prachtige oude herenhuizen en je hebt er een onklopbaar uitzicht op de havenstad.

STADSWANDELING: Wie graag de mooiste bezienswaardigheden te voet wilt bezichtigen, kan gebruik maken van onze gratis stadswandeling Athene, zo kom je langs de mooiste en ook veiligste plekken.

  1. Ontdek de bezienswaardigheden in Piraeus

In de haven van Athene kan je ook verschillende bezienswaardigheden vinden:

  • In Zea Marina ligt het Olympias-schip, een exacte replica van een oud Atheens schip. Je kan je hier voorstellen hoe Piraeus er in de oudheid moet hebben uitgezien.
  • In Piraeus vind je ook het Hellenistische Maritiem Museum, het grootste scheepvaartmuseum in Griekenland. Er worden honderden artefacten tentoongesteld die je meer vertellen over de Griekse marine, van de oudheid tot nu.
  • Er is nog een tweede museum in Piraeus: het Archeologisch museum van Piraeus. Hier leer je hoe een klein vissersdorpje uitgroeide tot de machtigste haven van het Griekse rijk. Er worden heel wat beelden en andere vondsten uit de oudheid tentoongesteld. Een aanrader voor geschiedenisliefhebbers!
  1. Maak een uitstapje naar de Griekse eilanden van uit Piraeus

De haven van Piraeus wordt vandaag nog steeds gebruikt. Niet alleen voor commerciële schepen, maar ook voor veerboten naar nabijgelegen en verder gelegen Griekse eilanden. Wie een citytrip Athene wil combineren met een bezoekje aan de Griekse eilanden, zal dus sowieso langs Piraeus moeten komen.

Vlakbij Pireus pronken de Saronische Eilanden in het helderblauwe water. Ze zijn populair bij locals en toeristen die een korte uitstap willen maken naar een Grieks eiland zonder al te lang op een boot te hoeven zitten. In de buurt van de Griekse hoofdstad liggen twee eilanden die absoluut een bezoekje waard zijn: Aegina en Agistri. In minder dan een uurtje zet je voet aan wal.

Via GetYourGuide kan je een uitstapje naar de Griekse eilanden vanuit Piraeus boeken. Dat doe je makkelijk en snel online. Boek hier bijvoorbeeld de populaire daguitstap naar Aegina vanuit Piraeus (een echte aanrader!).
  1. Waar bevindt zich de haven van Athene?

  • De haven van Pireus ligt vlakbij het metrostation Piraeus, op lijn M1. Naar de mooie jachthavens is het vandaar nog een kwartiertje wandelen.
  • Tip: ook de hop-on-hop-off bus maakt een stop in Piraeus. Ben je van plan om veel te bezoeken in Athene? Dan zijn die hop-on-hop-off bussen ideaal.
  • Boek hier online tickets voor de hop-on-hop-off bus in Athene die een halte maakt in Piraeus.

Ligging van de haven van Athene op de kaart

  1. Waar overnachten in Athene?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Athene? Ontdek onze favoriete verblijven in Athene. We hebben een speciale blogpagina met een overzicht van favoriete hotels en appartementen in Athene, per wijk.

Overnachten in Plaka

Onze tips om te verblijven in Monastiraki

  • Mythos Luxury Suites heeft een eersteklas locatie in het hart van Athene en op een steenworp van de bekende winkelstraat Ermou. Het hotel is hypermodern en biedt bovendien uitzicht op de Akropolis.
  • In Let me Athens you!, vlakbij het Monastiraki-plein, kom je niets te kort. Je hebt een slaapkamer, woonkamer, uitgeruste keuken en badkamer. Alles is netjes en modern.
  • Ook het Athens Center Square hotel heeft een strategische ligging op slechts 300 meter van de pleinen Plaka en Monastiraki en vlakbij alle belangrijke archeologische vindplaatsen.
  • Overzicht: bekijk alle accommodaties in Monastiraki.

Onze tips om te verblijven in Koukaki

  • Divani Palace Acropolis heeft als troef een prachtig dakterras met uitzicht op de Akropolis. De ligging is uitstekend en het hotel zelf is heel mooi en modern ingericht. Pure luxe in dit vijfsterrenhotel.
  • Nog zo'n pareltje is het Athenaeum Intercontinental. Hier kan je ontspannen in het zwembad, hot tub, sauna en spa. Daarnaast is dit hotel gunstig gelegen: op 3km van de Akropolis, dichtbij metrostations en de zakenwijk.
  • Heb je liever je eigen appartementje, dan is Urban Stripes Athens iets voor jou. Deze accommodatie ligt in het hartje van Athene, is mooi ingericht en voorziet je van alles wat je nodig hebt!
  • Overzicht: bekijk hier je alle accommodaties in Koukaki.

Onze tips om te verblijven in Syntagma

  • De beste 5-sterrenhotels van Athene, Grande Bretagne en King George, zijn gelegen aan het Syntagmaplein en heel zeker een aanrader, maar hier is wel een prijskaartje aan verbonden.
  • Een uitstekend appartementencomplex in het centrum van Athene, vlakbij de metro, is Voulis Attico Rooms & Apartments. De inrichting is mooi en minimalistisch en je hebt een eigen klein keukentje.
  • Het moderne Electra Metropolis is een echte aanrader gelegen in het hart van Athene, op slechts 200 meter van het Syntagmaplein, met een klein zwembad op het dak en een zonneterras met uitzicht over de stad.
  • Overzicht: bekijk alle accommodaties in Syntagma.

Onze tips om te verblijven in Kolonaki

  • Het Coco-Mat Hotel is een elegant, urban ingericht en chique hotel, gelegen dichtbij de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden. In de omgeving vind je tal van moderne bars, restaurants en luxe boetiek.
  • Het ultramoderne Periscope Hotel is een boetiekhotel met een centrale ligging in het hart van Kolonaki. Het is minimalistisch ingericht en op wandelafstand vind je heel wat exclusieve boetieks, juweliers en kunstgalerijen.
  • Het prachtige vijfsterrenhotel St George Lycabettus biedt een ontbijtruimte met uitzicht op de Akropolis, de Lycabettus-heuvel en de Saronische Golf. Er is ook een zwembad en fitnessruimte.

Onze tips om te verblijven in Psirri

  • Het Perianth Hotel is centraal gelegen in Athene op korte wandelafstand van het levendige plein Monastiráki, het interieur is volledig in retrostijl met moderne accenten.
  • Andronis Athens biedt suites in eclectische stijl heeft een uitstekende locatie: dichtbij het centrale plein Monastiráki, de winkelstraat Ermou, bars en restaurants.
  • Overzicht: bekijk alle accommodaties in Psirri.

Onze tips om te verblijven in Piraeus

  • Het is vanaf Athene slechts 30 minuten met de metro naar Piraeus, dus eigenlijk zouden we aanraden om gewoon in Athene te verblijven.
  • Wil je toch een overnachting in Piraeus, dan is het mooie en moderne Maryflower Premium Apartments Piraeus een aanrader. Gelegen in het centrum van Piraeus, op 10 minuten wandelen van de haven van Piraeus en het metrostation.
  • Het Phidias Piraeus Hotel is ook een aanrader. Gunstig gelegen in het centrum van Piraeus, naast de haven, vind je dit mooie en moderne hotel.
  • Overzicht: bekijk alle accommodaties in Piraeus.
  1. Filmpje: Bekijk alvast de highlights van Athene

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je stedentrip Athene? Bekijk alvast dit filmpje waarin je alle highlights van de stad te zien krijgt. Wil je de wereldberoemde Akropolis en de rest van de topbezienswaardigheden zelf bewonderen? Reis dan zeker eens af naar de Griekse hoofdstad Athene!

  1. Mis niets met onze reisgids Griekenland

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Griekenland wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Griekenland. Liever eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Griekenland om reeds in de stemming te komen en ga op pad!

Griekenland

Gratis reisgids Griekenland downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 13 november 2023 - cleirbaut eduard

fijn, zeer informatief en overzichtelijk voor de to do's

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?