21 x mooiste bezienswaardigheden Santorini bezoeken? Wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

21 x mooiste bezienswaardigheden Santorini bezoeken? Wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

1 mei 2023 in Griekenland26 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden op Santorini + verblijftips

Santorini is het populairste én mooiste Griekse eiland. Thera (de officiële benaming van het eiland), ligt in de zuidelijke Egeïsche Zee, op ongeveer 200 km ten zuidoosten van het Griekse vasteland. Wandel door het gezellige centrum, langs de typische witte huisjes met blauwe daken en bewonder de prachtige bezienswaardigheden. 's Avonds kan je de dag afsluiten met een van de mooiste zonsondergangen.

Ontdek alvast de mooiste bezienswaardigheden op Santorini en de leukste daguitstappen.

Inhoud artikel

  1. Boek voordelig je vakantie naar de Griekse eilanden

Aanbieders vliegvakanties

Goedkoop je vliegtickets boeken

Goedkoop parkeren aan de luchthaven

Ga je met de wagen naar de luchthaven? Zie hier ons overzicht waar en hoe je goedkoop kan parkeren:

  1. De hoofdstad Fira

Fira is de hoofdstad en een ware toeristen magneet. De stad dankt haar naam aan een alternatieve uitspraak van de oude naam van het eiland, Thira. Deze traditionele vestiging is één van de meest charmante plaatsen op Santorini. Het compacte stadje wordt gekenmerkt door witgekalkte huizen die op de rand van de caldera zijn gebouwd, zo’n 400 meter hoog, op de westelijke kant van het semi-cirkelvormige eiland.

Het panoramisch uitzicht van de caldera, tegenover Nea Kameni en het eiland Therasia, is op z’n minst indrukwekkend te noemen. De haven kan je bereiken via een Z-vormig voetpad – ook begaanbaar met een ezel – of met de steile kabelbaan.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam hotel in Fira? Verblijf dan in Hotel Porto Fira Suites gelegen op de Caldera-kliffen, met een prachtig uitzicht op de vulkaan. Smelt weg in het diepe blauw van de zee en de beroemdste zonsondergang vanaf je eigen balkon. Meer info en boeken.

  1. Geniet van de zonsondergang in Oia

Oia ligt aan de noordkant van het eiland. Tussen de pittoreske, witgekalkte gebouwen lopen nauwe straatjes naar het centrale plein. De locatie van het dorp maakt dit tot één van de beste plaatsen op het eiland om de zonsondergang over de caldera te bewonderen.

Van hieruit vertrekken excursieboten richting Therasia. Boottochten van de caldera vertrekken ook meestal van hier, of vanuit Fira. Het stadje heeft ook een burchtruïne die Fort Londsa genoemd wordt, een oude windmolen en verscheidene gerestaureerde kerkjes. Uiteraard kan je er ook genieten van de lokale keuken met de verse vis en octopus !

  1. Rondneuzen bij Atlantis books in Oia

Ben je een boekliefhebber of hou je gewoon van uitzonderlijk mooie winkeltjes? Ga dan zeker een kijkje nemen bij Atlantis Books in Oia. Dit ongelooflijk mooie boekenwinkeltje is zo’n 10 jaar geleden opgestart door Amerikanen die met het idee kwamen om een boekenwinkel te beginnen in Santorini, aangezien ze opgemerkt hadden dat er nergens een echte boekenwinkel te vinden was.

Deze winkel heeft een erg mooie uitstraling en een paar leuke details, zoals de geschiedenis die op de muur geschreven staat en de namen van alle werknemers op het plafond. Je vindt er nieuwe boeken, tweedehands en zelfs bijzondere exemplaren die tot wel 1000 euro kosten.

VERBLIJFTIP: The Museum Project Oia biedt kamers die beschikken over een balkon met uitzicht op de tuin of op het zwembad. De kamers zijn charmant en uniek, geïnspireerd op de laatste interieurtrends. Meer info en boeken.

  1. Ammoudi baai

Ammoudi baai is een klein verborgen pareltje onder Oia. Na 300 treden naar beneden of een kort autoritje bereik je het kleine vissersdorpje. Hier vind je verschillende tavernes en restaurants die verse vis serveren, recht uit de zee. Vanuit deze haven vertrekken verschillende boottochten om de vulkaan en warmwaterbronnen te bezoeken. Om de hoek ligt de rots Agios Nikolaos, een ideale plek om te zwemmen, zonnebaden en duiken.

  1. Imerovigli en z'n historische kerkjes

In Imerovigli ontdek je een weelde aan historische kerkjes, allemaal in de Cycladische architecturale stijl. De meest noemenswaardige zijn de kerk van Ai-Stratis in het hart van dorp, en het klooster van Sint-Nikolaos op de weg tussen Imerovigli en Fira, richting het zuiden. Een andere interessante trekpleister is Skaros, de overblijfselen van een Venetiaans kasteel dat hier gebouwd werd in 1207 door Marco Sanuda, die toen heerste over de Cycladen.

Altijd al eens willen eilandhoppen in Griekenland? Lees meer over hoe eilandhoppen in Griekenland en verken de 35 mooiste Griekse eilanden!
  1. Het middeleeuwse Emporio

Emporio ligt wat in het binnenland van Santorini, op 12 km van Fira en vlakbij de bergen van Profitis Ilias. Het is goedkoper en minder toeristisch dan de kuststadjes en beschikt over een sterk middeleeuws karakter. Twee mooie Cycladische kerken met blauwe koepels en indrukwekkende klokkentorens sieren de skyline.

In Emporio staat ook Kasteli, één van de 5 versterkte burchten op Santorini. Neem ook eens een kijkje bij de Toren van Nimborio, ook wel de ‘Goulas’ genoemd – een vierkante uitkijktoren en schuilplaats.

  1. Zwarte strand van Perissa en Sint-Irene

Dicht bij Emporio, aan de zuidoostelijke kust van het eiland, ligt Perissa, een Egeïsch beach resort. Perissa is één van de populairste kustgebieden op het eiland. Je vindt er de zwarte zandstranden van Perissa en Perivolos. Ook vind je er de oude, vroegchristelijke basiliek van Sint-Irene, waarvan de moderne naam van het eiland, Santorini, is afgeleid.

  1. Ruïnes van het antieke Thera

Antiek Thera, de ruïnes van een oude stad bovenop een klif, is zonder twijfel één van de boeiendste historische sites op het eiland. Deze vestiging, genoemd naar de mythische heerser van het eiland, Theras, werd bewoond tussen de 9de eeuw v.C. en 726 n.C.

De stad werd opgegraven tussen 1895 en 1904 door Friedrich Hiller von Gaertringen, en opnieuw tussen de jaren 1960 en 1980, en recentelijk in de jaren ’90. De vondsten uit deze opgravingen worden tentoongesteld in het archeologisch museum in Fira.

REISGIDS: Download onze gratis reisgids Griekse Eilanden met alle top bezienswaardigheden op Santorini én andere Griekse eilanden + tips

  1. Het rode strand van Santorini

Het Rode Strand, ten zuiden van Akrotiri, is een populair maar smal strand met helderblauw water. Het dankt zijn naam aan de unieke rode rotsen en dito zand. Er zijn parasols en ligzetels beschikbaar, maar het kan er ’s zomers behoorlijk druk zijn. Let erop dat het pad naar het Rode Strand oneffen en bezaaid met rotsen en stenen is, dus trek zeker wandelschoenen aan. Vlak voor het pad naar het strand zijn er een paar restaurants waar je wat kan afkoelen voor of na je wandeling/klim.

Tip: Ga vroeg in de ochtend om de grootste drukte van georganiseerde tours te ontwijken en de hoogste temperaturen (rond de middag) te vermijden.
  1. Archeologische site van Akrotiri

Op archeologische site van Akrotiri bevond zich ooit een nederzetting uit het Minoïsche Bronzen Tijdperk, die dateert uit het 5de millennium v.C. In de vroegste jaren was het een klein vissers- en landbouwdorpje, maar tegen het einde van het 3de millennium v.C. had het zich ontwikkeld en enorm uitgebreid – de lokale bevolking onderhield handelsrelaties met andere volkeren in het Egeïsch gebied. Akrotiri profiteerde van haar strategische positie op de zeilroute tussen Cyprus en Minoïsch Kreta en fungeerde als belangrijk centrum in de koperverwerking.

RONDLEIDING: Wil je graag deze archeologische site verkennen met een ervaren gids? Boek je wandeltocht door Akrotiri online.

  1. De rust opzoeken in Finikia

Finikia is een traditioneel, ingedommeld dorpje dat omring wordt door wijngaarden en bezaaid is met charmante kapelletjes, waarvan elk een aangrenzend feesthuis, of panigirospito, heeft waar de heiligendag wordt gevierd. Neem eens een kijkje bij een heiligdom in de kerken van Panagia Matrona, Sint-Kyriaki of Sint-Konstantinos, of maak een wandeling naar Kyra Panagia om het mooie uitzicht te bewonderen, vooral bij zonsondergang.

DAGTOCHT: Wil je graag nog meer typische dorpjes als Finikia bezoeken? Dan kan je altijd een georganiseerde dagtocht langs traditionele dorpjes op Santorini maken. Bovendien geniet je van een prachtige zonsondergang en sluit je de dag af op het hoogste punt van Santorini. De ideale afsluiter! Boek je tocht hier.

  1. De berg Profitis Ilias

Pyrgos ligt dicht bij de Berg Profitis Ilias, waar bovenop een klooster staat dat dezelfde naam draagt. Het klooster is gewijd aan de profeet Elijah en huisvest een belangrijk museum, met een collectie van Iconen en Relieken. De ‘Verdwijnend Santorini’ tentoonstelling is een aangrijpende en interessante kijk op het verleden van het eiland.

  1. Badplaats Kamari

Kamari is een populaire badplaats aan de oostkust van Santorini. Toch is Kamari veel minder fotowaardig dan bijvoorbeeld Oia en Fira, aangezien het geen uitzichten biedt op de caldera. Wat Kamari speciaal maakt, is het aanbod aan verblijfsplaatsen die veel betaalbaarder zijn voor toeristen. Daarnaast heeft het een lang en donker kiezelstrand met een fijne boulevard vol restaurantjes, gezellige bars, winkeltjes en een openlucht bioscoop.

  1. De kliffen van Vlichada

Vlichada, ook een vulkanisch zwart zand- en kiezelstrand, is één van de meest sfeervolle kustlocaties op het eiland. De dramatische kliffen die over het strand met ligbedden, parasols en kantine uitkijken, maken van dit strand de ideale plek om een paar uurtjes weg te dromen. Dicht bij het strand ligt een havenstadje, waar boten dobberen in een kleine jachthaven.

In Vlichada zijn er een aantal traditionele tavernes waar je kan genieten van verse vis en andere lokale gerechten. Een ietwat ongewone bezienswaardigheid hier is het Industrieel Tomatenmuseum – een vroegere tomatenfabriek, waar je meer te weten komt over de tomatenteelt en tomatenproductie. Meer info op deze site.

  1. Eros beach Santorini

Eros Beach ligt vrij afgelegen maar is de reis ernaar toe zeker waard. Er is een hippe strandbar, de Theros Wave Bar. Op het strand staan er zitzakken, ligbedden en parasols. De bar biedt ook relaxbedden onder een luifel aan, met zicht op zee. Dé perfect ontsnapping aan de toeristenmassa en een ideale plek om te zwemmen, te zonnebaden, een glaasje te drinken of de Mediterrane keuken te proeven.

Eros Beach bevindt zich ten westen van de Baai van Vlychada (bekijk de ligging). Er staat een bord (maar je moet goed opletten om het te zien!) en vervolgens brengt een onverharde weg je naar deze unieke plek.

  1. Klim op de Skaros Rock

De Skaros Rock is een indrukwekkende plek. Het is een soort schiereiland met enorme rotsvorming van zo’n 20 meter hoog. Ook historisch gezien heeft Skaros belang, want het was het eerste fort (Kasteli) dat in de 15de eeuw gebouwd werd om aanvallen van piraten te verweren.

Tegenwoordig kan je de Skaros Rock bewandelen. Het is een erg mooie, maar best zware wandeling, doordat de ondergrond soms onstabiel kan zien. Ook als je iet tot helemaal boven klimt, heb je nog mooie uitzichten. Probeer hier zeker eens een zonsondergang mee te pikken!

  1. Het pittoreske Megalochori

Megalochori, een 17de eeuw dorpje, is een van de meest pittoreske plekjes van het hele eiland. Dit dorp is de thuisbasis van historische herenhuizen met typerende hoge muren, prachtige binnenplaatsen en grote massieve houten deuren (die bedoeld waren als veiligheidsmaatregel tegen de plunderende piraten).

De bewoners van Megalochori doen grote inspanningen om de typische kenmerken en schoonheid van dit traditionele dorp te bewaren en dat is hen goed gelukt. Megalochori is minstens zo mooi als Oia, maar wel een pak rustiger. Kortom zeker een bezoekje waard!

  1. Bezoek de buureilanden Therasia en Nea Kameni

Therasia is het tweede grootste eiland in de Santorini-archipel, ideaal voor een daguitstap vanuit Santorini. Een bezoek hier is als terugkeren in de tijd. Er was geen elektriciteit op Therasia tot 1980, geen stedelijk drinkwater tot 1999, en de eerste verharde weg kwam er pas in 2008. Dit is het kleine zusje van Santorini en de ideale plek om wat van de rust te genieten.

Nea Kameni en zijn kleine buur Palea Kameni liggen in het midden van de vulkanische caldera tussen Santorini en Therasia. Deze zwarte, vulkanische eilandjes zijn onbewoond maar verwelkomen jaarlijks toch veel bezoekers. Reizigers bezoeken Nea Kameni vooral voor de beroemde warmwaterbronnen, waarvan het zwavelachtig water goed zou zijn voor de gezondheid.

Boek je rondvaart naar de eilandjes online. Ga mee met een leuke mini-cruise. Bekijk alle tours online naar vulkanische eilanden.

  1. Ga aan boord van een catamaran

Een van de populairste activiteiten in Santorini is ongetwijfeld een catamaran cruise langs de caldera. Vertoef een middagje op een mooie catamaran en beleef een honderd procent relaxt vakantiegevoel. Op de catamaran is er meestal eten en drinken voorzien (al dan niet exclusief in de prijs) dus je kan jezelf optimaal verwennen. Geniet ondertussen van de vele mooie uitzichten en bezienswaardigheden die je passeert!

CRUISE: Geniet ook zelf van deze unieke belevenis en boek je catamaran cruise langs de caldera online. Bij GetYourGuide heb je tevens een niet-tevreden-geld-terug-garantie.

  1. Proef lokale wijnen op Santorini

Bezoek de bekroonde wijngaarden op Santorini, zoals de Venetsanos Winery. Proef er de lokale, organisch geproduceerde wijnen, zoals Nykteri, Assyrtiko en Vinsanto en leer meer over de traditionele wijnbouw. Wij deden deze wijntour + tasting en werden aan ons hotel opgehaald en terug afgezet :-) Bekijk alle tours en uitstappen hier.

  1. Hoe je verplaatsen op Santorini?

Wandelen op Santorini

Wil je graag het eiland Santorini verkennen? Er zijn verschillende wandelpaden tussen de dorpjes. Vertrek in het centrum van Fira en wandel naar het eindpunt in Oia. Hier kan je genieten van de mooie zonsondergang (probeer er in de namiddag aan te komen). De wandeling is zo'n 10 km, reken op ongeveer 3 uur om de tocht af te leggen.

Met de auto, quad of buggy

Wil je graag wat meer autonomie om Santorini te ontdekken, dan kan je altijd een quad, buggy of auto huren. De ideale manier om zelf het vulkaaneiland te verkennen. Als je een auto huurt, weet dan wel dat je over de nodige stuurmanskunsten moet beschikken. Ga je in het hoogseizoen, boek dan zeker je auto op voorhand!

Is zo'n quadtour wel iets voor jou? Boek je quadtocht op Santorini dan best op voorhand.

Met de taxi of het openbaar vervoer

De meeste dorpen zijn ook bereikbaar met het openbaar vervoer (bus) of met de taxi.

Ga mee met een tour op het eiland

Beschik je niet over vervoer ter plaatse of wil je het je graag wat comfortabel maken? Boek een tour op het eiland of een rondvaart online. Er zijn tal van excursies en daguitstappen die je maken. Bekijk het volledige aanbod

  1. Waar overnachten op Santorini? Welk hotel kiezen?

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Op Santorini zijn Fira, Oia, Imerovigli en Firostefani de beste dorpjes om je verblijf te boeken. Deze dorpjes zijn het populairst en hebben een ongelooflijk mooi uitzicht over de vulkaan en de caldera. Hiervoor kom je naar Santorini! Je kan hier een volledig overzicht van verblijven op Santorini vinden.

Wij verbleven in Oia, Mystique hotel met infinity pool ... p r a c h t i g !

Wij verbleven in het prachtige Mystique hotel in Oia, dit was ware sensatie. Het zicht is onbeschrijfbaar mooi. 's Morgens is er steeds ontbijt met typisch Griekse specialiteiten en veel verse producten. Volgens mij een van de mooiste plekken op Santorini om te overnachten. Vergeet zeker niet om een duik te nemen in de infinity pool en geniet van het adembenemend uitzicht op de vulkaan en de caldera. Meer info en prijzen

  1. Touroperators Santorini: boek je reis

Ga op reis naar Santorini met Tui, 8 dagen vanaf € 416: Bekijk het aanbod bij Tui

Op vakantie naar Santorini bij Sunweb vanaf € 389 per persoon: Boek bij Sunweb

De vlucht duurt ongeveer 5 uur. Vluchten bij Tui Fly vanaf € 49

  1. Filmpje: ontdek de unieke sfeer op Santorini

Wat mag je verwachten bij een bezoek aan Santorini? In dit filmpje Kan je alvast kennismaken met het spectaculaire eiland Santorini. Om het echt te beleven, zal je natuurlijk zelf een bezoekje moeten brengen aan het eiland!

  1. Mis niets met onze gratis reisgids Santorini

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op Santorini? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download je gratis reisgids Griekse Eilanden (105 blz.) vol met toeristische info en bezienswaardigheden over 33 Griekse Eilanden (+ GPS coördinaten).

Griekse Eilanden

Gratis reisgids Santorini downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 15 november 2023 - roland corselis

lijkt mij een voledig goede basis om santorinie te gaan verkennen

- 8 november 2023 - roland corselis

prachtige uileg per zone streek of stad misschien wat meer foto's van typische zones en omgeving terrasjes cafeetjes en eethuizen inbegrepen

- 5 juli 2023 - Truus Meijers

Alles was duidelijk en goed beschreven. Kort en bondige informatie, met veel leuke tips, waar wezeker iets mee gaan doen!

- 13 mei 2023 - Inge van Dijk

Mooie bruikbare tips

- 2 mei 2023 - Karin

We zijn al eerder op Santorini geweest. Deze reisgids is een bijdrage voor onze volgende reis naar Santorini in oktober.Wij hebben hiermee tips gekregen om plekje te gaan bezoeken waar we nog niet zijn geweest. Kijken daar nu al naar uit.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?