Bezoek de wijken Pláka & Anafiótika in Athene: wat zien & doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Bezoek de wijken Pláka & Anafiótika in Athene: wat zien & doen tijdens je verblijf?

24 november 2022 in Athene0 reacties

Praktische info over je bezoek aan de wijken Pláka & Anafiótika in Athene + verblijftips

Plaka is een erg oude wijk in hartje Athene. De wijk leunt aan tegen de Akropolis en wordt al sinds de oudheid bewoond. Het is, naar onze mening, de mooiste wijk van Athene. Er hangt een authentiek Grieks gevoel (ondanks de vele bars, restaurantjes en souvenirwinkels). Dat geldt ook voor Anafiotika, een stukje van Plaka dat opgetrokken werd in eilandstijl door bewoners van het eilandje Anafi. Plaka en Anafiotika zijn dan ook een absolute must tijdens je reis naar Athene!

Tours & tickets voor je stedentrip Athene online boeken

Wil je graag zoveel mogelijk bezoeken in Athene? Koop je tickets online, zo hoef je niet in de wachtrij te staan en ben je zeker van je toegang. Er worden bovendien ook verschillende tours en excursies georganiseerd in en vanuit de stad.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. De geschiedenis van de wijken Plaka en Anafiotika in Athene

De woelige geschiedenis van de wijk Plaka in Athene

De wijk Plaka is niet altijd zo vredig geweest als nu. Tijdens de Ottomaanse bezetting van Griekenland, van 1453 tot de Onafhankelijkheidsoorlog in 1832, was dit de Turkse wijk van Athene. Op het einde van de Ottomaanse bezetting vonden er veel aanslagen plaats in de wijk. Daarop werd nagenoeg de hele buurt verlaten. Pas na de Griekse onafhankelijkheid keerden bewoners terug naar Plaka. De wijk kreeg toen ook zijn huidige naam.

In 1884 sloeg het noodlot echter toe. Een grote brand legde grote delen van Plaka in as. Vooraleer de hele wijk heropgebouwd werd, voerden archeologen echter opgravingen uit. En er werd natuurlijk heel wat gevonden. Zo konden archeologen de Romeinse agora verder blootleggen en de bibliotheek van Hadrianus terug tot leven wekken.

Anafiotika: een stukje Grieks eiland in Athene

Na de Griekse onafhankelijkheid in 1832 leefde het wijkje Anafiotika helemaal op. Het is een stuk van de wijk Plaka dat oorspronkelijk bewoond werd door de bouwvakkers en arbeiders die het koninklijk paleis voor koning Otto moesten bouwen (vandaag het Griekse parlement, op het Syntagmaplein). Die werklieden waren afkomstig uit het eiland Anafi. Eenmaal ze zich in Athene vestigden, bouwden ze er huizen in de typische stijl van de Griekse eilanden. In Anafiotika (afgeleid van Anafi) wandel je vandaag nog steeds tussen witte huisjes en in romantische straatjes.

BESPAARTIP: Bespaar zoveel mogelijk geld en kostbare tijd met de Athens Pass. Met deze pass heb je toegang tot meerdere topbezienswaardigheden. Zo hoef je enkel en alleen wat extra drinkgeld mee op zak te nemen.
  1. Het levendige Plaka in Athene bezoeken

Plaka mag dan wel een oude wijk zijn, het is er vandaag levendiger dan ooit. Deze wijk vol oude gebouwen trekt namelijk heel wat toeristen. Niet vreemd, want nergens in Athene zijn de straten en gebouwen mooier. Je wandelt er in smalle en steile straatjes, de huizen zijn opgesmukt met fleurige bloemen en er hangt een dorpssfeer. Bovendien ligt Plaka vlakbij de Akropolis en dus moeten er sowieso veel toeristen voorbijkomen.

De populariteit van Plaka merk je ook. Er zijn vandaag heel wat restaurants, bars en souvenirwinkeltjes. Je kan er ook winkelen in kleine boetiekjes. Toch hoeft dat geen afbreuk te doen aan de wijk zelf. Plaka is een pittoreske buurt, zoveel is zeker. Neem zeker de tijd om te verdwalen tussen al dat moois en vergeet vooral je camera niet.

Nog een tip: we raden je aan om iets hogerop in Plaka een restaurantje te kiezen. Het is er nog authentieker en je komt er meer Atheners tegen. Kies een tafeltje in een restaurant waar je Grieken ziet zitten. Je zal er waarschijnlijk ook minder betalen.

Onze tips om te verblijven in Plaka

  1. Anafiotika: een Grieks eiland in Athene

Anafiotika is een bijzonder plekje in Athene. Het lijkt alsof je hier op een Grieks eiland rondwandelt. De witte huizen hebben meestal blauwe deuren en ramen. De steile steegjes en honderden trappen geven de wijk een romantisch karakter. Nergens in Athene zijn de straten smaller en de huizen kleurrijker. Het wijkje Anafiotika is je tijd meer dan waard.

VERBLIJFTIP: Overnacht tijdens je stedentrip Athene in het vakantiehuis Anafiotika hideaway acropolis Athens by Cycladica op wandelafstand van de Akropolis. De accommodatie is ruim, voorzien van een huiselijke inrichting en beschikt over een patio met uitzicht op de stad. Meer info en boeken.

  1. Waar bevinden zich de wijken Plaka en Anafiotika in Athene?

  • De wijken Plaka en Anafiotika liggen in het centrum van Athene. Je vindt Plaka tussen het Syntagmaplein en het Monastirakiplein (ga hier ’s avonds naartoe om de levendige sfeer op te snuiven!), op de flanken van de Akropolis.
  • Plaka wordt doorkruist door een grote weg, Adrianou, die de wijk in twee delen splitst. Enerzijds is er het lagergelegen gedeelte, anderzijds het hogergelegen gedeelte, vlak onder de Akropolis.
  • Hoe hoger je gaat, hoe authentieker de wijk Plaka is (en hoe beter de uitzichten over de stad!).
STADSWANDELING: Ontdek het mooiste van de stad met onze gratis stadswandeling Athene.

Wat is de ligging van de Plaka-wijk in Athene op de kaart


  1. Kan je Plaka en Anafiotika met een gids bezoeken?

We hebben nog een goede tip voor je. Je kan Plaka natuurlijk gewoon zelf bezoeken (en we raden je ook aan om er door de straten te dwalen), maar wie meer info over de wijk zelf wil, kan een fietstocht door Athene maken met een gids. Op deze fietstour met e-bike door Athene stop je in Plaka en kom je meer te weten over de wijk. Andere haltes zijn het Griekse parlement, het Panathinaiko-stadion, de Romeinse agora en nog veel meer. Je boekt je tickets makkelijk online.

Houd je van de Griekse keuken? Dan is Plaka de place to be

Hier barst het van de restaurantjes en die bieden fantastische Griekse specialiteiten aan. Er wordt een leuke activiteit georganiseerd waarbij je een driegangenmenu voorgeschoteld krijgt in een oud Grieks restaurant in Plaka terwijl er traditionele dans opgevoerd wordt. Tickets voor een typisch Grieks diner mét dans boek je hier online.

  1. Mis niets met onze reisgids Griekenland

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Griekenland wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Griekenland. Liever eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Griekenland om reeds in de stemming te komen en ga op pad!

Griekenland

Gratis reisgids Griekenland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?