De Akropolis in Athene bezoeken? De gebouwen + tips en info

De Akropolis in Athene bezoeken? De gebouwen + tips en info

13 februari 2019 in Athene3 reacties

De Akropolis in Athene is van mijlenver te zien en het wordt daarom al snel duidelijk waarom het op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Er zijn veel Akropoli te vinden in Griekenland, maar toch wordt deze beschouwd als dé Akropolis dankzij de vele monumenten die er te zien zijn. Tijdens je bezoek ga je zo’n 2500 jaar terug in de tijd naar de hoogdagen van de oude Grieken toen een bezoek aan de Akropolis als een bezoek aan het heiligdom van de Goden werd gezien.

Ik vertel je graag alles wat je moet weten voor je bezoek aan de Akropolis + hoe tickets te boeken en wachtrijen te vermijden.

Tickets: wachtrijen vermijden + georganiseerde tours

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis

1.1. De Akropolis: algemeen

De Akropolis is een plateau van 156 meter hoog dat midden in de stad Athene te vinden is. Er is bewijs gevonden dat deze heuvel al bewoond was sinds het Neolithische tijdperk. De plek was toen goed gelegen om vijanden al van ver te kunnen zien en de bevolking kon van hieruit ook goed verdedigd worden. Eenmaal in de zestiende eeuw voor Christus arriveerde de Myceense beschaving in het gebied en werd de heuvel zo rond de elfde eeuw voor Christus een belangrijk centrum voor de cult rondom de Griekse godin Athene.

1.2. Een donkere tijd

De Mycenen verdwenen zo rond de tiende en negende eeuw voor Christus en dat was het begin van een donkere tijd voor de bewoners in het gebied. Zo kwamen Kylon en Peisistratos op gegeven moment aan de macht, die beide als titanische heersers werden gezien. Peisistratos greep dan ook de macht door het heiligdom van de Akropolis te bezetten en bepaalde gebouwen te vernietigen, om hier vervolgens nieuwe gebouwen op te richtten. Hij stichtte onder andere een tempel voor Athene op de heuvel.

1.3. Vernieling & heropbouw

Eenmaal in het jaar 480 voor Christus werden Athene en de Akropolis aangevallen en verwoest door de Perzen. Een paar jaar later werden de Perzen echter verjaagd en de Grieken zagen dit als een mogelijkheid om de Akropolis opnieuw op te bouwen. De belangrijke staatsman Perikles begon aan dit project samen met de beeldhouwer Phidias en de architecten Ictinus, Callicratus en Mnesciles. De gebouwen die nu te zien zijn, stammen grotendeels af uit deze periode. Voor de bewoners van het oude Athene werd de rots het belangrijkste religieuze centrum. Grote schrijvers beschreven het plateau toen soms zelfs als ‘het centrum van de wereld’.

Onze tip: Wil je graag zelf Athene verkennen? Download onze gratis stadswandeling Athene, zo kom je langs de mooiste bezienswaardigheden van het nieuwe en oude Athene.

1.4. De katholieke kerk

Zo rond de vierde en vijfde eeuw na Christus werd het Griekse rijk overgenomen door de Byzantijnen. Deze periode ging samen met een overgang van de oude religies naar het Christendom en dus werd de Akropolis, en voornamelijk het Parthenon, veranderd in een katholieke kerk. Het beeld van Athene dat in het Parthenon stond, werd samen met andere beelden verwijderd en in plaats daarvan kwamen Bijbelse beelden in de oude tempel te staan.

1.5. Ottomaanse heersers

De omvorming tot katholieke kerk duurde tot ongeveer 1453, wanneer het Byzantijnse rijk viel voor de Ottomanen. Na deze verovering werd de tempel veranderd in een moskee en werd het plateau van de Akropolis een belangrijke plaats voor de Ottomaanse heersers. Op de Akropolis werden ook wapens en kruit bewaard, en wanneer de Ottomanen in 1687 aangevallen werden door de Venetianen ontplofte het kruitmagazijn, waardoor het Parthenon en andere gebouwen op de Akropolis zwaar beschadigd raakte.

1.6. Beelden naar Londen

Het Turkse bewind duurde echter nog voort tot de negentiende eeuw en aan het begin van deze eeuw lieten de Ottomanen de Britse ambassadeur Lord Elgin een aantal beelden van de Akropolis meenemen naar Londen. Sommige van de beelden werden tijdens het weghalen of het transport verwoest, maar de beelden die de oversteek wel haalden, werden vervolgens tentoongesteld in het British Museum, waar ze nog steeds te zien zijn.

1.7. De restauratie

In 1821 begon de Griekse oorlog voor onafhankelijkheid en die duurde tot 1830. Na de overwinning wilden de Grieken alle sporen van de andere volkeren uit hun heiligdom verwijderen en zo werden de Byzantijnse en Ottomaanse gebouwen van de Akropolis verwoest. Eenmaal in de twintigste eeuw begonnen de Grieken met een restauratie van de gebouwen op de Akropolis.

 1. De gebouwen op de Akropolis

Op de Akropolis staan nog zo’n 21 grote gebouwen die overgebleven zijn uit de Klassieke Oudheid. Hiervan zijn de Parthenon, Erechteion en Nike tempels samen met de Propyleeën, het Odeon van Herodes Atticus en het Theater van Dionysus de grootste bezienswaardigheden.

2.1. De Poort van Propyleeën

De Poort van Propyleeën is de ingang naar de Akropolis. De Propyleeën werden door de architect Mnesicles in de vijfde eeuw voor Christus gebouwd en dienden als scheiding tussen het wereldse van de stad en het heilige van de Akropolis. De Propyleeën zijn gebouwd in een combinatie van Dorische en Ionische stijlen, waarbij je bij binnenkomst een rij van 6 Dorische zuilen tegenkomt, met haaks daarop een dubbele rij van 3 Ionische zuilen en verderop weer 6 Dorische zuilen die parallel staan op de eerste rij. De Propyleeën waren ooit rijkelijk beschilderd, met een sterrenhemel op het plafond, maar hiervan is helaas weinig terug te vinden.

2.2. De tempel van Nike

Voor de Propyleeën ligt de tempel van Nike. Nike is een alter ego van de godin Athene en wordt gezien als de godin van de overwinning. De kleine tempel is dan ook gebouwd op een plek waar eerst een andere tempel ter ere van de godin Athene zelf stond. De tempel is gebouwd in Ionische stijl met 4 zuilen aan de voorkant en 4 andere zuilen aan de achterkant. De gehele tempel is van marmer gemaakt.

Het gebouw heeft aan alle 4 kanten ook nog friezen staan en op 3 daarvan wordt de strijd tussen de Grieken en de Perzen getoond, terwijl op de vierde kant de godin Athene en de oppergod Zeus worden afgebeeld. De friezen aan de westelijke en noordelijke kant van het gebouw zijn kopieën en de originele friezen zijn in het British museum te zien.

2.3. Het Parthenon

Het Parthenon is de grootste tempel op de Akropolis en meteen ook de grootste bezienswaardigheid. De tempel is gewijd aan Athene, de godin van de wijsheid en oorlog, en zou op de plaats staan waar volgens de mythes de godin een olijfboom plantte om zo de stad Athene te stichten.

Deze Dorische tempel werd gebouwd door Ictinos, Callicratus en Phidias als een unieke tempel die groter was dan de doorsnee Dorische tempels. Zo heeft de tempel maar liefst 8 zuilen aan de voorkant in de plaats van normaal gesproken 6, en heeft het er 17 aan de zijkant. De gehele tempel is gemaakt van marmer en binnen in het Parthenon is nog een kleinere tempel gelegen. De tempel wordt gezien als het best bewaarde en daardoor het belangrijkste bewaarde gebouw uit de klassieke oudheid.

Veel van de beelden en friezen in de tempel zijn kopieën. Zo stond er ooit een beeld van Athene in goud en ivoor van maar liefst 12 meter groot, maar dat beeld is verdwenen nadat het verwijderd werd uit de tempel in het Byzantijnse tijdperk. Er is wel een kopie van het beeld te zien in het Akropolis museum.

Ook stonden er verschillende beelden die het leven van Athene uitbeeldden, zoals haar geboorte en haar rol in de Trojaanse oorlog, maar ook deze zijn uit de tempel gehaald en zijn nu in het British Museum in Londen te zien. De fries aan de bovenkant van de tempel is eveneens een kopie, waarvan het origineel in het Akropolis museum te bezichtigen is. Hier worden alle Griekse goden uitgebeeld.

2.4. Het Erechtheion

Het Erechtheion is een tempel die niet alleen aan Athene maar ook aan Poseidon, de god van de 7 zeeën, gewijd is. Deze Ionische tempel zou gebouwd zijn op de plaats waar Poseidon en Athene om de macht van de stad streden. Deze tempel werd ontworpen door Mnesciles en staat vooral bekend om de Kariatiden: de rij van vrouwen die het dak dragen. Deze beelden zijn kopieën, maar de originele staan op één na in het Akropolis museum. Het laatste beeld is te zien in het British Museum in London.

Naast de tempel groeit een olijfboom, waarvan gezegd wordt dat het de olijfboom zou zijn die Athene plantte om de strijd met Poseidon te winnen.

2.5. Het Odeon van Herodes Atticus

Buiten het plateau vind je op de zuidelijke helling onder andere het Odeon van Herodes Atticus. Dit gebouw komt uit het jaar 161. Herodes Atticus liet dit theater bouwen ter ere van zijn vroeg overleden vrouw. Het oude theater dat herkenbaar is door de stenen bogen, wordt in de zomer nog steeds gebruikt voor het Athene festival, wanneer er muziekconcerten, opera’s en theaterstukken worden gehouden in het theater voor een publiek van 5.000 man.

2.6. Het Theater van Dionysus

Naast het Odeon vind je het Theater van Dionysus. Dit theater stamt uit de zesde eeuw voor Christus en is daarmee het oudste theater van Griekenland en hoogstwaarschijnlijk van de wereld. Er kon zo’n 17.000 man publiek in het theater zitten om naar voorstellingen te kijken, en er wordt gedacht dat dit theater de geboorteplek is van de theatervorm van de Griekse tragedies.

 1. Openingstijden

 • In de zomermaanden van 1 april tot 21 december is de Akropolis dagelijks geopend van 08:00 uur tot 19:00 uur
 • In de wintermaanden van 1 november tot en met 31 maart is het geopend van 08:00 uur tot 17:00 uur.
 1. Waar tickets voor de Akropolis kopen?

 • Tickets voor de Akropolis zijn alleen ter plaatse te boeken. Er zijn wel "skip-de-wachtrij" tickets online te koop.
 • Een standaard ticket geeft je toegang tot de gehele Akropolis, inclusief de gebouwen op de noord en zuid hellingen.
 • In de zomermaanden kost je ticket het dubbele van een ticket in de winter.
 • Kinderen tot 18 jaar, studenten en senioren ouder dan 65 jaar krijgen een fikse korting van 50%, maar dienen wel hun identiteitsbewijs te laten zien.
 • Tip: Het is ook mogelijk om een combinatieticket voor de Akropolis met 6 andere bezienswaardigheden aan te schaffen. Hiermee krijg je ook toegang tot de oude Agora, de Romeinse Agora, de bibliotheek van Adrianus, de Kerameikos, de Olympieion en het archeologisch gebied van Lykeion. Dit ticket kost het hele jaar door hetzelfde en is geldig voor 5 achtereenvolgende dagen voor een enkel bezoek aan alle 7 bezienswaardigheden. Dit ticket is bij de kassa’s van alle verschillende bezienswaardigheden te verkrijgen.
 • Best je tickets online kopen (ticket + gids), zo kan je ook aan de wachtrijen ontsnappen !
 1. Hoe de wachtrijen vermijden?

5.1. Drukte vermijden

In de zomer kan het erg druk worden bij de Akropolis, maar in de winter lopen de rijen op tot een maximale wachttijd van een halfuur in de weekends en andere vrije dagen. Ik raad je dus ook aan om in de wintermaanden op een doordeweekse dag de Akropolis te bezoeken.

5.2. Rijen ontwijken

Tickets zijn alleen ter plaatse te verkrijgen, dus je kan niet ontkomen aan de rij bij de kassa, maar wanneer je een combinatieticket wilt aanschaffen, is het wel aan te raden om dit ticket bij één van de andere 6 bezienswaardigheden te kopen. De wachtrijen op deze plekken zullen gegarandeerd minder lang zijn dan bij de drukbezochte Akropolis.

5.2. Skip the line met een tour

Daarnaast is het ook mogelijk om een begeleide rondleiding door de Akropolis te nemen, waarbij je wél de wachtrij voorbij loopt en nog een welkomstpraatje krijgt ook. De rondleidingen worden door veel reisorganisaties georganiseerd en je kan dus makkelijk online kijken voor een geschikte tour.

 1. Wegbeschrijving

6.1. Te voet

De Akropolis is gelegen in het centrum van Athene en goed wandelend te bereiken vanaf verschillende andere bezienswaardigheden. Zo liggen de oude Agora en de Romeinse Agora beide op een kwartiertje lopen afstand, en ligt de Kerameikos op 20 minuten lopen afstand.

6.2. Met het openbaar vervoer

De rode metrolijn M2 gaat langs de halte Acropoli, waarbij je vlak naast een ingang van de Akropolis en naast het Akropolis museum uitstapt. Daarnaast kan je bus 230 naar Apheteria of naar het Akropolis museum nemen, en kan je bussen 1, 5, 15, 040, 230, A2 en B2 naar halte Makrygianne nemen.

6.3. Met de auto

De dichtstbijzijnde parkeerplaats bij de Akropolis is de Parking Artemis op Falirou 21. Vanaf hier is het ongeveer 10 minuten wandelen naar de hoofdingang van de Akropolis.

 1. Praktische info

 • Toiletten zijn bovenaan de heuvel te vinden.
 • Er is niets voorzien om eten of drinken te kopen. Zorg dus dat je zelf wat water en eten meeneemt.
  Er is weinig schaduw bovenop de heuvel, dus zorg dat je goed voorbereid bent voor de hitte. Smeer je goed in, draag een zonnehoed en neem genoeg water mee!
 • Het is een toch wel een eindje naar boven klimmen voor je bij de Akropolis zelf beland bent en de grond is niet overal even stabiel, dus het is aan te raden om goede stevige schoenen te dragen waarin je goed een stuk kan wandelen.
 • Tickets online boeken met voorrangstoegang = lange wachtrijen overslaan.
 1. Waar overnachten in Athene?

Op zoek naar een slaapplaats tijdens jouw verblijf in Athene? Ontdek het aanbod met promoties (tijdelijk).

Booking.com

 1. Filmpje: leer nog meer over de Akropolis

Met dit filmpje kan je je grondig voorbereiden op je bezoek aan de Akropolis in Athene. Kom nog meer te weten over de Akropolis en neem al eens een kijkje op de berg.

 1. Download je gratis stadswandeling Athene

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Athene en ga op pad. Ideaal om Athene volledig te verkennen op eigen tempo!

Athene stadswandeling

Gratis reisgids Athene downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 8 februari 2019 - Ed de Jong

Ga de reisgids Athene zeker gebruiken, aangevuld met nog wat specifieke informatie. Hoe de gids bevalt weet ik pas over een paar maanden. Als ik er geweest ben. Maar het ziet er goed uit.

- 25 januari 2019 - jorna

Fijn dat dit soort tips voor uitstapjes worden vrijgegeven

- 14 januari 2019 - Nele De Quick

handig, telkens we ergens heen gaan kijk ik of we een wandeling kunnen downloaden. Het geeft je een eerste indruk en de volgende dagen kan je verder de stad uitpluizen (-; Bedankt!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?