20 x mooiste bezienswaardigheden van Chania: wat zien & doen? + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

20 x mooiste bezienswaardigheden van Chania: wat zien & doen? + tips

8 februari 2023 in Griekenland0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Chania + verblijftips

Chania is een gezellige oude stad met een wirwar van straatjes gegroepeerd rond de haven. Wanneer je hier rondwandelt, lijkt het alsof je terug gekatapulteerd werd naar het tijdperk van de Venetianen. Maar hoewel de Venetiaanse architectuur overheerst, kan je binnen de oude stadsmuren ook ruïnes ontdekken uit de Ottomaanse, Byzantijnse en Minoïsche periode.

Restauratie en gentrificatie hebben deze oude stad nieuw leven ingeblazen zonder dat de authenticiteit verloren ging. Benieuwd naar meer? Ontdek in deze blogpost dé must-see bezienswaardigheden in Chania.

Tours en tickets voor je bezoek aan Chania

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Chania bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour? Gelijk heb je. Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of boek een onvergetelijke tour in Chania.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in Chania en omgeving

Inhoud artikel

 1. Boek voordelig je vakantie naar Kreta

Wil je graag deze reis als pakketreis boeken? Vergelijk dan volgende aanbieders:

Goedkoop parkeren aan de luchthaven

Ga je met de wagen naar de luchthaven? Bekijk dan zeker ons overzicht waar en hoe je goedkoop kan parkeren:

 1. Venetiaanse fort Firkas

Het Venetiaanse fort Firkas is een van de meest indrukwekkende Venetiaanse vestingwerken op Kreta. Het werd gebouwd op een sleutelpositie om de haveningang te beschermen. Tussen de hoofdpoort en de vuurtoren werd vroeger een sterke ijzeren ketting (kerkelos genoemd) gehangen om de haven af te schermen. Het fort is uitgerust met verschillende ondergrondse tunnels, die gebruikt werden om opstandige inwoners in op te sluiten.

 • Tijdens de Venetiaanse overheersing herbergde het fort de zetel van de militaire gouverneur van de stad Chania en de kazerne van het Venetiaanse marinegarnizoen.
 • In de latere jaren van de Ottomaanse overheersing werd het fort gebruikt als kazerne ("firkas" betekent militaire divisie in het Turks) en als gevangenis voor de Kretenzers, die streden voor vrijheid en de langverwachte vereniging met Griekenland.
 • In 1913 vond de officiële ceremonie van de vereniging van Kreta met Griekenland plaats en sindsdien wappert de blauw-witte vlag van Griekenland boven op het fort.
 • De verjaardag van de vereniging van Kreta met Griekenland wordt hier elk jaar gevierd.
 • Tegenwoordig is het fort een van de bekendste plekken van de stad en herbergt het het Maritiem Museum van Kreta.
 1. Bastion di San Salvator

Het Bastion di San Salvator prijkt op de noordwestelijke hoek van de Venetiaanse muren van de oude stad Chania. Het is genoemd naar de goed bewaarde Franciscaanse kerk en het klooster van San Salvatore. Het maakt deel uit van de vierkante vestingwerken die de Venetianen in de 16e eeuw in de stad bouwden.

Het bastion is een deel van de ronde toren van de oorspronkelijke versterking van de haven die bewaard is gebleven, gebouwd door de Genuezen aan het begin van de 13e eeuw. Later werd de toren van het Bastion San Salvatore opgenomen in de vestingwerken. Voorbij dit bastion strekken de restanten van de westelijke vestingmuur zich uit langs de oude stad.

Mis niets van je verblijf met onze stadswandeling door Chania. Verken de oude stad & Venetiaans fort Firkas.
 1. Byzantijnse en postbyzantijnse Collectie van Chania

De byzantijnse en postbyzantijnse Collectie van Chania is een museum dat is ondergebracht binnenin de vestingmuren. Dit is een prachtig samengestelde en gepresenteerde collectie artefacten die de historische en artistieke identiteit van het vroege Kreta illustreren, vergezeld van duidelijke en informatieve displays.

 1. Topanas wijk

Wandel ook even door de wijk Topanas, die tijdens de Ottomaanse periode de christelijke wijk was. De naam komt van het Venetiaanse munitiemagazijn (Turks tophane), dat daar gevestigd was. De joodse wijk lag ten noordwesten van de oude stad, achter de haven en binnen de grenzen van Topanas. De wijk Topanas heeft veel smalle steegjes en oude gebouwen, waarvan sommige gerestaureerd zijn en nu dienen als hotels, restaurants, winkels en bars.

VERBLIJFTIP: Hotel Off bevindt zich in de wijk Topanas van Chania en is gevestigd in een Venetiaans, 13-eeuws gebouw. Het hotel biedt elegant ingerichte accommodatie en op de gezellige binnenplaats geniet je iedere ochtend van een uitgebreid ontbijt met lokale lekkernijen. Meer info en boeken.

 1. Romantische Trappen van Chania

De Romantische Trappen zijn een bijzonder schilderachtige plek in dit deel van de oude stad (bekijk ligging hier). Het is een fantastische plek om de levendige sfeer op te snuiven en de kleurrijke straatjes te fotograferen.

 1. Venetiaanse haven van Chania

Wandel via de romantische trappen, even door naar de waterkant om te genieten van het uitzicht in de oude Venetiaanse haven. In dit kenmerkende gebied van de oude stad langs de kust kijk je uit op de zee en je hebt er een panormaisch overzicht van de stad.

 1. Moskee Küçük Hasan

De kleine maar uitstekend bewaarde moskee Küçük Hasan, aan de haven, is omgebouwd tot een kunsttentoonstellingsruimte. Hoewel hij niet meer voor zijn oorspronkelijke doel wordt gebruikt, is het een belangrijke plek om het verhaal te vertellen van de islamitische bewoners van de stad en hun rol in de lange geschiedenis van het eiland.

Vanaf hier richting het zuiden naar de kleine fontein ligt het toeristische centrum van de stad Chania. Het kan er in het hoogseizoen erg druk worden. Je zal er veel bars, cafés en winkels tegenkomen.

 1. Catholicon van het Venetiaanse klooster van Sint-Franciscus

Het Catholicon van het Venetiaanse klooster van Sint-Franciscus is een klein museum in een voormalig Venetiaans klooster, waar Minoïsche en Romeinse vondsten uit de omgeving van Chania worden tentoongesteld. Er zijn een paar interessante Romeinse mozaïeken en je kan er een uitgebreide collectie Romeinse glas bewonderen. De tentoongestelde stukken zitten in glazen kasten met goede beschrijvingen. Je leest er ook waar de artefacten gevonden werden.

Ook de architectuur van het gebouw zelf is indrukwekkend. Mis in elk geval de rozentuin niet! Wees alleen gewaarschuwd dat er geen airconditioning is, dus het kan binnen nogal benauwd worden op een warme dag - wees daarop voorbereid.

TIP: Download onze gratis reisgids Kreta met alle top bezienswaardigheden en nuttige tips & tricks.

 1. Folkloremuseum van Chania

Het kleine Folkloremuseum is een andere interessante plek waar gereedschap, ambachten en culturele voorwerpen uit de 18e en 19e eeuw worden tentoongesteld. Als je geïnteresseerd bent in het gewone leven in die periode, is dit een museum dat je niet mag missen. Meer info op de website

 1. Groot Arsenaal

Het Groot Arsenaal is de laatste van de 17 Neoria (Venetiaanse scheepswerven) in het westen. De bouw ervan begon in 1585, in opdracht van de Intendant Alvise Grimani. Een nieuw tijdperk begon in 1872, toen de tweede verdieping aan het Groot Arsenaal werd toegevoegd, tijdens het Ottomaanse tijdperk. Het gebouw bood onderdak aan verschillende belangrijke openbare diensten en autoriteiten.

Het gebouw werd uiteindelijk verlaten, maar het werd recent gerestaureerd en vandaag kan je hier het Centrum van Mediterrane Architectuur bezoeken, waar tentoonstellingen en culturele evenementen plaatsvinden.

 1. Katholieke kerk van de H. Maria ten Hemelopneming

Draai je tegenover de Grieks-orthodoxe kerk op het plein om en zoek de stenen deuropening. Dit is de 'verborgen' ingang van de katholieke kerk van de H. Maria ten Hemelopneming. Het is een mooie, kleine kerk met een eigen binnenplaats die een snelle blik waard is voordat je naar de grote Grieks-orthodoxe kerk zelf gaat.

TOUR: Boek je een begeleide wandeling door Chania en verken dé must-see bezienswaardigheden van de oude stad en verborgen juweeltjes. Proef tijdens je wandeling ook van de voortreffelijke keuken en verdiep je in de lokale tradities. Boek je tour hier.

 1. Maagd Mariakerk

De Maagd Mariakerk is een drieschepige basiliek uit 1860. De kerk kijkt uit over een plein met een stenen vloer en ziet er prachtig uit in de stralende zon van Chania. Binnen zie je de typische Grieks-orthodoxe iconografie, architectuur, bouwkunst en kunstnijverheid. Een bijzondere plek, of je nu gelovig bent of niet.

 1. Byzantijnse muren van oud-Kydonia

De Byzantijnse muren van oud-Kydonia werden gebouwd tijdens de eerste Byzantijnse periode, waarna vermoedelijk de Saracenen de stad in 828 verwoestten. Tijdens de tweede Byzantijnse periode die volgde, die duurde tot 1204, werd de stadsmuur verder versterkt met materialen gerecycleerd uit oude gebouwen in de omgeving. Vandaag kan je nog steeds de resten van de oude Byzantijnse muren zien als je het hart van het Kasteli-gebied binnenwandelt.

Ontdek hieronder ook enkele leuke daguitstappen vanuit Chania

 1. Minoïsche Kydonia

In het hart van Kasteli hebben opgravingen resten van het Minoïsche Kydonia blootgelegd

In de afgelopen vijftig jaar zijn bewijzen gevonden voor de aanwezigheid van een groot Minoïsch paleis en een stad onder de moderne stad. Hoewel we die oudere versie van Chania tegenwoordig Kydonia noemen, is de oorspronkelijke naam van de stad eigenlijk niet bekend. Het is niet gemakkelijk geweest om opgravingen te doen in Chania. Niet alleen ligt de Minoïsche stad begraven onder de moderne stad Chania, maar erboven liggen verschillende lagen uit de Romeinse, Byzantijnse, Venetiaanse en Ottomaanse periode. In dit stukje van Kasteli worden belangrijkste opgravingen gedaan.

De zichtbare resten in het opgegraven gebied op het Agia Ekaterini plein behoren voornamelijk tot de neopalatale periode van Kydonia, dat samen met Minoïsche centra op het hele eiland rond 1450 v.Chr. werd verwoest. Er zijn vier of vijf afzonderlijke gebouwen opgegraven.

 1. Splantzia wijk

Splantzia is een compacte, historisch Turkse wijk. Het lommerrijke plein wordt overschaduwd door Agios Nikolaos, een kerk die tijdens de Ottomaanse overheersing is omgebouwd tot moskee en vervolgens in het begin van de 20e eeuw opnieuw een orthodox-christelijke gebedshuis werd. De kleine Venetiaanse kerk van Sint-Rocco ligt ook vlakbij. Gezellige bars en cafés met terrassen omzomen het plein en de smalle straatjes van de wijk.

 1. Sabbionara Rampart

Sabbionara Rampart is wat overblijft van een poort die in de oude Venetiaanse stadsmuren naast de zee werd gebouwd. Dit is een aangename plek voor een wandeling; je geniet er van mooie uitzichten.

LEESTIP: Ontdek nog meer van de mooiste plekjes en bezienswaardigheden op Kreta.
 1. Vuurtoren van Chania

Als het open is, langs de golfbreker lopen om een populair uitkijkpunt te bereiken dat landinwaarts kijkt richting Chania over de Venetiaanse haven en de vuurtoren van Chania. De 21 meter hoge vuurtoren is één van de meest kenmerkende gebouwen in de stad. Het is bovendien een populaire plek om de zonsondergang te komen bewonderen.

 1. Het bijzondere Seitan Limania strand

Kreta is erg geliefd omwille van de vele mooie stranden en in dat lijstje kan Seitan Limania écht niet ontbreken. Deze kleine baai vlakbij Chania is heel bijzonder, maar je moet er wel behoorlijk wat moeite voor doen. De weg ernaartoe is niet duidelijk en je moet bovendien eerst nog een redelijke klim maken. Maar, eenmaal je dit strand uiteindelijk bereikt hebt, zal je de moeite niet beklagen.

Geniet van een prachtig strand met helderblauw water waar je kan zwemmen of snorkelen en waar het lang niet zo druk is als op andere stranden in Kreta. Je kan iets drinken in een pittoreske bar, maar zorg zeker dat je voldoende water, eten en zonnecrème bij je hebt. En als je geluk hebt, word je begroet door de geiten op het strand. Een uniek strandje!

 1. Maak een daguitstap naar de Samariakloof

De Samariakloof is een van de mooiste en drukstbezochte bezienswaardigheden op het Griekse eiland Kreta. De kloof is gelegen in het Lefka Ori gebergte en is met een lengte van 16 km een van de langste kloven van Europa. Jaarlijks trekken er dan ook zo’n 300.000 bezoekers naartoe om de prachtige wandeling door de kloof te maken. Boek je dagtour door de kloof met een gids online.

De wandeling langs de kloof begin net ten noorden van Omalos, op een hoogte van 1.240 m, en eindigt in het kustdorpje Agia Roumeli. Vanuit Agia Roumeli kunnen bezoekers een boot naar Sougia of Chora Sfakion nemen, van waaruit je kan terugkeren naar je startpunt of verblijfplaats met de bus of taxi. Hoewel de kloof het hele jaar door impressionant is, zijn april en mei misschien wel de beste maanden om er te wandelen, aangezien veldbloemen het pad dan opfleuren. Hou je ogen open voor de kri-kri – een schuchtere en bedreigde soort inheemse geitjes.

De Samariakloof bezoeken? Bekijk het aanbod aan tours in de Samariakloof vanaf € 29 die er zijn + ophalen vanuit je hotel met een shuttlebus !

Naast de Samariakloof zijn er nog tal van andere uitstappen die ook erg de moeite zijn

 • Maak een dagexcursie naar één van de belangrijkste bezienswaardigheden op Kreta: het Paleis van Knossos. Dit is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen ter wereld. Nadien breng je ook nog een bezoekje aan de hoofdstad Heraklion. Boek je dagexcursie naar Paleis van Knossos & Heraklion hier.
 • Geniet van een eilandtour op Santorini en wandel door de pittoreske steegjes met zicht op de typisch blauw-witgekalkte huisjes. Boek je excursie naar Santorini hier.
 • Of geniet van een dagje aan het roze zandstrand van Elafonisi, een van de meest bekroonde stranden van Europa. Strijk je handdoek naar, duik in het helderblauwe water, maak een wandeling langs het water of geniet van een drankje aan de beachbar. Boek je uitstap naar Elafonisi Beach hier.

Kaartje met bezienswaardigheden in Chania

 1. Waar overnachten in Chania?

Voor je bezoek aan Chania, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of je kan ook meteen het volledige aanbod hotels, appartementen en vakantiehuizen in Chania.

 • Hotel Off bevindt zich in de wijk Topanas van Chania en is gevestigd in een Venetiaans, 13-eeuws gebouw. Het hotel biedt elegant ingerichte accommodatie en op de gezellige binnenplaats geniet je iedere ochtend van een uitgebreid ontbijt met lokale lekkernijen. Meer info en boeken.
 • Liever overnachten in een appartement? Dan is Casa Dei Miracoli een aanrader. De appartementen beschikken over ruime, modern ingerichte kamers, voorzien van een terrasje en uitzicht op zee.. De accommodatie ligt in het hart van de oude Venetiaanse haven en op wandelafstand van de gezellige straatjes. Meer info en boeken.
 • Of verblijf iets verder van Chania in het TUI BLUE Atlantica Creta Paradise. Het resort ligt direct aan het zandstrand en straalt charme van een traditioneel Kretenzisch dorp uit. Verblijf in één van de gezellig ingerichte bungalows en maak er kennis met de typisch Griekse gastvrijheid. Chania ligt op 15 minuten rijden. Meer info en boeken.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf op Kreta?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op Kreta? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Kreta met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Kreta.

Kreta rondreis

Gratis reisgids Kreta downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?