Monastiraki, de levendigste wijk in Athene bezoeken: wat zien en doen? + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

Monastiraki, de levendigste wijk in Athene bezoeken: wat zien en doen? + tips

30 november 2022 in Athene0 reacties

Wat zien & doen tijdens in Monastiraki, de levendigste wijk van Athene? + tips

Athene is een prachtige stad, maar één wijk is nog een tikkeltje specialer. We hebben het natuurlijk over Monastiraki, de levendige wijk van Athene in de schaduw van de Akropolis. In Monastiraki kan je niet alleen wandelen langs de Griekse en Romeinse overblijfselen, maar ook uitgebreid shoppen en heerlijk eten.

Benieuwd naar wat je mag verwachten van een bezoek aan Monastiraki? Lees dan zeker verder!

Tours & tickets voor je stedentrip Athene online boeken

Wil je graag zoveel mogelijk bezoeken in Athene? Koop je tickets online, zo hoef je niet in de wachtrij te staan en ben je zeker van je toegang. Er worden bovendien ook verschillende tours en excursies georganiseerd in en vanuit de stad.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

  1. De geschiedenis van de wijk Monastiraki in Athene

Monastiraki ligt centraal in het centrum van Athene, vlakbij de Akropolis. De wijk werd vernoemd naar een klein nonnenklooster dat hier op het centrale plein stond. Monastiri betekent klooster en het achtervoegsel ‘aki’ betekent ‘klein’. Letterlijk betekent de naam van de wijk dus klein klooster of kloostertje. Vandaag blijft enkel nog de kerk Panagia Pantanassa van het klooster over.

Dat klooster heeft ook voor het bohemian karakter van de wijk gezorgd. Vroeger maakten de nonnen in het klooster namelijk allerhande producten. Ze produceerden onder andere veel zijde en dat verkochten ze dan rondom het klooster. Tot de dag van vandaag worden op de centrale markt en in de straten rondom heel wat lokale producten aan de man gebracht. Daarnaast barst het in deze levendige wijk van Athene van de bezienswaardigheden. We zetten de must-sees van Monastiraki in Athene hieronder op een rijtje.

BESPAARTIP: Bespaar zoveel mogelijk geld en kostbare tijd met de Athens Pass. Met deze pass heb je toegang tot meerdere topbezienswaardigheden. Zo hoef je enkel en alleen wat extra drinkgeld mee op zak te nemen.
  1. De kerk Panagia Pantánassa

De kerk Panagia Pantánassa, uit de 10e eeuw, is het enige wat nog overblijft van het voormalige klooster. De koepel zal je meteen opvallen. Het loont ook de moeite om binnen te gaan, want de kerk werd mooi versierd met schilderingen.

  1. De moskee Tzisdarakis

Een andere topbezienswaardigheid op dit plein is de Tzisdarakis-moskee. Het gebouw dateert uit de tijd van het Ottomaanse Rijk en getuigt van de ontzettend rijke (en woelige) geschiedenis van de Griekse hoofdstad. Toen de Grieken zich afscheurden van de Ottomanen, vernielden ze minaret van de moskee. En die werd ook nooit herbouwd. Vandaag doet de moskee dienst als museum.

REISGIDS: Mis niets tijdens je verblijf in de Griekse hoofdstad met onze reisgids Griekenland, inclusief stadswandeling in Athene.

  1. Rondwandelen op het Monastirakiplein

Het Monastirakiplein is het toeristische hart van Athene. Hier komen veel mensen naartoe om te genieten van de uiteenlopende kunsten van de straatartiesten. Je ziet hier muzikanten, zangers, pop-up-theaters en clowns. Alles wat je je maar kan inbeelden! Stil is het hier in elk geval nooit.

Onze tip? Kom zeker eens op een zondag naar Monastiraki. Dan wordt hier een grote rommelmarkt gehouden op het Avyssiniaplein. Wie op zoek is naar een leuk souvenir, nieuwe kledij, boeken, antiek, lokale specialiteiten of gewoon een gezellige sfeer, moet hier naartoe.

En natuurlijk kan je ook gewoon lekker neerploffen op een van de vele gezellige terrasjes. Er worden lokale lekkernijen geserveerd en er zijn heel wat leuke bars waar ’s avonds een leuke sfeer hangt. De restaurantjes zijn wat aan de toeristische kant, maar je eet er wel heerlijk.

  1. De kerk Panagia Kapnikarea

Deze kerk is misschien wel de mooiste van heel Athene. Wat deze kerk extra bijzonder maakt, is dat ze middenin de drukste winkelstraat van Athene ligt. De kerk werd gebouwd in 1050 en gewijd aan Maria. De kerk zou eigenlijk vernietigd worden door koning Otto van Beieren, maar zijn vader was liefhebber van monumenten en kon de plannen dwarsbomen.

Zijn er shopliefhebbers onder ons? Dan is de 750 meter lange winkelstraat Ermou precies wat je zoekt. Hier vind je zowel filialen van internationale modeketens als lokale boetiekjes. Het is de uitgelezen plek om leuke vondsten te doen.

  1. De Oude Agora

In Athene is geschiedenis natuurlijk nooit veraf. Wie Monastiraki zegt, zegt ook de Oude Agora. Dit was, samen met de Akropolis, het hart van het Griekse rijk. Er blijven vandaag vooral ruïnes over van de gebouwen die het plein ooit sierden, maar de tempel van Hephaistos en de Stoa van Attalus hebben de tand des tijds wel doorstaan.

De Stoa van Attalus is een opvallend gebouw dat hier neergepoot werd in opdracht van koning Attalus II. Stoa’s waren overdekte Griekse zuilengalerijen die de lokale bezoekers tegen regen of de zon moesten beschermen. De stoa werd verwoest, maar enkele decennia geleden helemaal gereconstrueerd. Tegenwoordig huist de Stoa van Attalus het Agoramuseum waar je tijdens een rondleiding meer te weten komt over hoe de Oude Agora er vroeger uitzag.

  • De Agora is dagelijks tussen 8u30 en 19u30 te bezoeken.
  • Op maandagen gaat de Agora pas open om 11u en in de winter is het open tussen 8u en 15u.
  1. De Romeinse agora

Vlak naast de Oude Agora ligt de Romeinse Agora. Ook hier zie je ruïnes van tempels, openbare gebouwen en stoa’s. Er zijn ook Romeinse winkels te bewonderen. Deze Romeinse Agora werd gebouwd rondom 11 v.Chr. en werd gefinancierd door niemand minder dan Julius Caesar en Augustus. Aan de rand van de agora staat het beroemdste gebouw: de Toren der winden. Je kan de functie al raden. Het was een Romeinse windwijzer.

  1. Bibliotheek van Hadrianus

Nog een laatste opvallende archeologische site is de Bibliotheek van Hadrianus. Deze gigantische bibliotheek werd opgetrokken in opdracht van keizer Hadrianus. Het was een van de grootste bibliotheken ter wereld. Jammer genoeg werd het hele complex verwoest tijdens een inval in het jaar 267. Vandaag zie je een klein, gerestaureerd stukje van de voormalige bibliotheek staan. Er werden nadien kerken op de plek gebouwd, maar die brandden allemaal af.

  1. Waar bevindt zich de wijk Monastiraki in Athene?

  • De wijk Monastiraki ligt vlakbij de Akropolis, meer bepaald tussen het Syntagmaplein en de wijken Psiri en Plaka.
  • Kom je met de metro? Stap dan af bij de haltes Teseio of Syntagma.
Ontdek nog meer van de Griekse hoofdstad en deze authentieke wijk met onze stadswandeling door Athene.

Wat is de ligging van de wijk Monastiraki in Athene op de kaart?

  1. Kan je Monastiraki met een gids bezoeken?

We hebben nog een leuke tip voor je. Je kan een fietstocht maken door Athene, met een lokale gids, die je de mooiste plekjes van de stad laat zien. Die fietstocht door Athene sluit je af in de wijk Monastiraki. Wil je meer te weten komen over de geschiedenis van dit stukje Athene? Dan raden we de fietstocht door Athene aan. Je boekt je tickets makkelijk online.

  1. Waar overnachten in Monastiraki wijk?

Ben je op zoek naar een aangenaam verblijf voor tijdens je stedentrip in Athene? Dan is het aan te raden om te overnachten in de Monastiraki wijk. Monastiraki is minder toeristisch dan Plaka, maar toch heerst er een even charmante sfeer. Daarnaast kan je hier nog even lekker dineren in de vele restaurantjes of genieten van het uitgaansleven alvorens je naar je hotel trekt. Hieronder hebben wij alvast enkele van onze favoriete verblijven voor je opgelijst.

  • Mythos Luxury Suites heeft een eersteklas locatie in het hart van Athene en op een steenworp van de bekende winkelstraat Ermou. Het hotel is hypermodern en biedt bovendien uitzicht op de Akropolis.
  • In Let me Athens you! vlakbij het Monastiraki-plein, kom je niets te kort. Het appartement beschikt over een slaapkamer, woonkamer, uitgeruste keuken en badkamer. Alles is netjes en modern.
  • Of verblijf in The Residence Aiolou Suites & SPA gevestigd in een 100 jaar oud gebouw in historische stijl met een modern design. Het boetiekbotel bevindt zich op 350 meter van het Monastiraki plein.
  • Bekijk alle accommodaties in Monastiraki.
  1. Filmpje: Bekijk alvast de highlights van Athene

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je stedentrip Athene? Bekijk alvast dit filmpje waarin je alle highlights van de stad te zien krijgt. Wil je de wereldberoemde Akropolis en de rest van de topbezienswaardigheden zelf bewonderen? Reis dan zeker eens af naar de Griekse hoofdstad Athene!

  1. Mis niets met onze reisgids Griekenland

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Griekenland wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Griekenland. Liever eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Griekenland om reeds in de stemming te komen en ga op pad!

Griekenland

Gratis reisgids Griekenland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?