Hoe de Samariakloof op Kreta bezoeken? Alle info, foto's & tours

Hoe de Samariakloof op Kreta bezoeken? Alle info, foto's & tours

6 september 2021 in Griekenland1 reactie

De Samariakloof is een van de mooiste en drukstbezochte bezienswaardigheden op het Griekse eiland Kreta. De kloof is gelegen in het Lefka Ori gebergte en is met een lengte van 16 km een van de langste kloven van Europa.

Jaarlijks trekken er dan ook zo’n 300.000 bezoekers naartoe om de prachtige wandeling door de kloof te maken. Lees verder voor meer info en tips voor je bezoek aan de kloof!

Tours, tickets voor je bezoek aan de Samariakloof

Wil je graag een leuke tour of daguitstap maken op Kreta? Bezoek de spectaculaire Samariakloof: dagexcursie vanuit Rethymno en Chania voor € 31 er zijn ook tours vanuit Iraklion voor € 50. Alle tours zijn te annuleren tot 24u voor vertrek, met een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Bekijk hier nog meer tours en daguitstappen op Kreta:

Inhoud artikel

 1. Geologie van de Samariakloof

De Samariakloof is gelegen in de provincie Chania, in het zuidwesten van Kreta. De kloof is, net als het gehele eiland, ontstaan door de platentektoniek, waarbij de Afrikaanse plaat richting de Euraziatische plaat schoof. Hierbij werd veel kalksteen omhoog gedrukt, maar tegelijkertijd zorgden rivieren die naar zee stroomden ervoor dat deze kalksteenafzettingen weer erodeerden, waardoor er kloven ontstonden. De druk van ijs tijdens de ijstijden versnelden vervolgens het proces van de kloofvorming, wat uiteindelijk voor de diepe kloven heeft gezorgd die nu op het eiland te bezoeken zijn.

 • In de winter stroomt de Tarraios rivier door de kloof, waardoor de kloof nog jaarlijks verder wordt geërodeerd. In de winter is de kloof dan ook niet te bezoeken, maar in de zomer blijft er maar een klein stroompje van de rivier over en kan er heerlijk door de kloof gewandeld worden.
 • Tijdens de wandeling word je omgeven door hoge rotswanden waarachter de pieken van het Lefka Ori gebergte uitsteken. Op sommige plekken reiken de klifwanden tot wel 500 m hoogte.
 • De breedte van de kloof varieert ook, maar op het smalste punt is de kloof maar 4 m breed.
 1. Nationaal Park Samaria

De Samariakloof is sinds 1962 beschermd als Nationaal Park Samaria. Dat werd besloten om de bijzondere planten en een aantal zeldzame diersoorten die in het park leven te beschermen, waaronder 70 plantensoorten die alleen in de kloof voorkomen, een aantal roofvogels en de Kri-Kri geit.

Naast deze dieren leven er nog zo’n 32 verschillende soorten zoogdieren, 3 soorten amfibieën, 11 soorten reptielen en zo’n 200 soorten vogels binnen het park, waarnaast er in totaal zo’n 450 verschillende plantensoorten te vinden zijn.

Verlaten dorpje Samaria

De benoeming van het gebied tot nationaal park betekende in de jaren 60 dat de laatste 30 inwoners van het dorpje Samaria, dat halverwege de kloof is gelegen, moesten verhuizen naar Agia Roumeli. Het dorpje Samaria werd al gesticht rond het jaar 900, in de tijd van de Komnenos familie in het Byzantijnse Rijk.

De dorpelingen kapten cipreshout in de kloof, dat vervolgens in de dorpjes langs de zuidkust van het eiland gebruikt werd voor het bouwen van boten en schepen. De inwoners van Kreta stonden bekend als grootse zeelieden en maakten in hun cipreshouten boten zelfs tochten tot in het huidige Egypte, aan de andere kant van de Libische Zee.

 1. Mythes en legendes rond de Samariakloof

De kloof heeft een bijna heilige betekenis voor de lokale bevolking. Dit heeft onder andere te maken met de vele legendes en mythes die zich rond de Samariakloof afspelen.

Mythes en legendes rond de Samariakloof

 • Zo bezocht volgens een mythe de god Apollo de kloof nadat hij de Python in Delphi had vermoord. Hier werd hij geheeld door de priester Karma Nora, en raakte hij vervolgens verliefd op Akkakalida. Hij verbleef 1 nacht en de gehele volgende dag in haar armen, waarbij hij dus niet de zon ten hemel bracht en de rest van de wereld de langste nacht ooit meemaakte.
 • Ook zou het mooie meisje Chrisi tijdens de bezetting van Kreta door de Venetianen zich terug hebben getrokken in de kloof en zich als non hebben aangesloten bij de Kerk van Osia Maria om zo te voorkomen dat zij door de Venetiaanse generaal Kapouletos als minnaar zou worden genomen. In de jaren 1970 werd bij de kerk het stoffelijk overschot van een vrouw gevonden, op wiens lichaam het blonde haar en een juweel nog te zien waren. Volgens de lokale bevolking ging het hierbij om het lichaam van Chrisi.

Schuilplek en plaats van vrijheid

 • Daarnaast heeft de kloof door de eeuwen heen meerdere malen dienstgedaan als schuilplek voor vrijheidsstrijders en is het als het ware een monument voor de vrijheid voor de lokale bevolking.
 • Zo werden er veldslagen gevochten in de kloof tussen de Grieken, die zich hadden opgetrokken na de Poort, het smalste stuk van de kloof, en de Turken die van zee kwamen.
 • Ook kregen verzetsstrijders in de Tweede Wereldoorlog steun van de dorpelingen en konden zij zich in de ruige bergen rondom de kloof verschuilen.
Ook de naam van de kloof heeft een heilige betekenis. Deze heeft de kloof namelijk te danken aan de Byzantijnse kerk van Osia Maria van Egypte, die bij het dorpje Samaria was gelegen. De naam Osia Maria werd vaak afgekort tot Sia Maria, wat vervolgens werd vervormd tot Samaria.

Wil jij graag de Samariakloof bezoeken? Bekijk hieronder de tours en boek online

 1. De wandeling door de Samariakloof

De wandeling door de Samariakloof is in totaal zo’n 16 km lang. Daarvan ligt 13 km daadwerkelijk binnen het park. De laatste 3 km strekt zich uit tussen de Poort en het dorpje Agia Roumeli.

Hoe lang duurt de wandeling door de Samariakloof?

 • De wandeling neemt gemiddeld zo’n 6 à 7 uur in beslag, inclusief pauzes.
 • Een geoefende wandelaar kan de wandeling echter al in zo’n 4 à 5 uur lopen, en mensen die normaal niet vaak wandelen lopen er soms zo’n 8 à 9 uur over.
 • Het is geen heel zware wandeling, maar wanneer je de wandeling vanuit het noorden naar Agia Roumeli in het zuiden loopt gaat een groot deel van de wandeling bergafwaarts, wat erg zwaar voor de knieën kan zijn. Ook het steile stuk en de losliggende stenen kunnen verraderlijk zijn.
 • Onderweg kom je langs 9 zoetwaterbronnen waaromheen rustplaatsen gebouwd zijn, waardoor er wel veel gelegenheden zijn om te pauzeren.
 • De wandeling door de kloof is zowel te lopen vanuit het noorden, bij Xyloskala op het Omalos plateau, naar het zuiden bij Agia Roumeli, als andersom van zuid naar noord, maar de meeste wandelaars lopen de wandeling vanaf de noordelijke toegang naar het zuiden. Dit heeft onder andere te maken met het feit dat het zwaarste punt, een hoogteverschil van zo’n 750 m over 3 km, in het noorden ligt, maar ook met het idee dat Agia Roumeli aan de kust ligt en je er na de lange wandeling een heerlijke duik in zee kan maken om tot rust te komen.

Waar start de wandeling door de Samariakloof?

 • Het beginpunt op het Omalos plateau is gelegen op een hoogte van 1230 m.
 • Hier is een klein museum te vinden over de ecologie en de flora en fauna in de regio, met informatie in het Grieks, Engels en Duits.
 • Dit museum is tussen maart en november dagelijks tussen 9u en 14u geopend en toegang kost €0,60.
 • Het is geen heel bijzonder museum maar geeft je wel wat boeiende informatie over de regio.

Het verloop van de wandeling

 • Het eerste deel van de wandeling bestaat uit een pa van zo’n 3 km lang waarbij je 750 m daalt. Dit is een vrij steil pad dat uit de rotsen gehakt is, met vele houten treden omringd door houten hekken. Dit deel wordt dan ook wel de Xyloskala genoemd, de Houten Trap.
 • Wanneer je vervolgens de Agios Nikalaos kapel passeert, zo rond de kilometer 4, wordt de wandeling minder steil. Deze kapel staat op de locatie waar voorheen een heiligdom van de Griekse godin Artemis te vinden was en heeft dan ook meerdere belangrijke betekenissen voor de lokale bevolking. Op dit punt loop je ook daadwerkelijk de kloof in, en word je omringd door hoge klifwanden, waarachter de ruige bergtoppen van het Lefka Ori gebergte nog te zien zijn.
 • Zo kan je richting het noorden de Pachnes aanschouwen. Dit is de hoogste top van de Lefka Ori met een hoogte van 2500 m. Deze bergtop staat ook wel bekend als de Troon van Zeus.

Na nog eens 2 km, op ongeveer 6 km van de wandeling, passeer je het oude dorpje Samaria, dat in 1962 werd verlaten. Hier vind je nu een informatiepunt en een EHBO punt, waar altijd een parkwachter aanwezig is. Hier verderop passeer je ook de kerk van Osia Maria. Na dit punt zal je vooral door de bedding van de rivier lopen. Wanneer de rivier niet geheel is drooggevallen zal je deze ook een aantal keer moeten overbruggen, waarvoor houten bruggetjes en loopplanken zijn neergelegd.

De Poort

Na 13 km op het smalste punt van de kloof, de Poort. Hier is de kloof nog geen 4 m breed, maar de klifwanden reiken tot wel 300 m hoog. Dit punt wordt ook regelmatig de IJzeren Poort genoemd, maar het is niet helemaal duidelijk waar het bijvoeglijk naamwoord vandaan komt. De lokale bevolking heeft dit punt altijd de Poort genoemd in verband met de nauwheid van de passage, en er heeft nooit een ijzeren hek gestaan.

Agia Roumeli

 • Vanaf de Poort is het nog eens 3 km lopen naar Agia Roumeli. In dit deel van de wandeling loop je de kloof uit en wordt de omgeving ook steeds minder ruig terwijl je richting de kust loopt.
 • Het is echter mogelijk om de wandeling hier te stoppen en het laatste deel voor €2 met de bus af te leggen.
 • Wanneer je het laatste stuk nog lopend aflegt kom je eerst langs het dorpje Tarra of oud Agia Roumeli, wat in de tijd van de oude Grieken een belangrijke glasproducent was en waar een belangrijke tempel van Apollo te vinden was.
 • Vanaf hier loop je door naar het huidige Agia Roumeli, vanwaar je uitkijkt over de Libische Zee en met een heerlijke duik in het water de wandeling af kan sluiten.
 1. Openingstijden Samariakloof

 • Het Nationale Park Samaria is jaarlijks tussen 1 mei en 15 oktober geopend, al kan het park afhankelijk van de weersomstandigheden en de hoeveelheid water die door de kloof stroomt eerder of later openen of eerder sluiten. Ook kan het gebeuren dat de kloof in de zomermaanden gesloten wordt als de temperatuur te hoog ligt.
 • Toegang tot de kloof opent aan beide ingangen om 7u, en laatste toegang is om 15u.
 • Wel zorgen de parkwachters ervoor dat iedereen uit de kloof is voor de zon onder is, waardoor je mogelijk niet de gehele wandeling kan maken wanneer je pas laat in de middag begint.
 • Tussen 15u en zonsondergang is het ook nog mogelijk om het park te bezoeken maar kan je maar een wandeling van 2 km binnen het park maken. Deze wandelingen zijn te maken vanuit Xyloskalo en Agia Roumeli.
 • Het is niet toegestaan om in de kloof te overnachten.
 1. Hoe de drukte vermijden?

Over het algemeen is het niet heel erg druk in de kloof. In de zomermaanden bezoeken enkele duizenden mensen de kloof, maar aangezien zij op verschillende tijden beginnen en de meesten dezelfde richting oplopen kom je tijdens het wandelen niet veel mensen tegen. Zeker wanneer je de kloof pas later op de dag bezoekt, bijvoorbeeld wanneer je een geoefende wandelaar bent en niet de hele dag nodig hebt om de wandeling te lopen, zal je weinig anderen tegenkomen. Op de verschillende pauzepunten kan het daarentegen wel druk zijn.

 • Wanneer je de kloof buiten het hoogseizoen bezoekt is het een stuk rustiger.
 • In april, mei, september en oktober bezoeken vaak maar enkele honderden mensen per dag de kloof en kan je de kloof bijna voor jezelf hebben.
 • Daarbij komt ook kijken dat de temperatuur in deze maanden een stukje lager ligt en het klimaat wat aangenamer is voor de wandeling dan het in de hete zomermaanden kan zijn.
 1. Hoe tickets boeken om de Samariakloof te bezoeken?

 • Toegang tot de Samariakloof kost €5. Dit ticket dien je te tonen wanneer je de kloof weer verlaat, dus hou deze goed bij je.
 • Kinderen tot 15 jaar mogen gratis mee.
 • Wil je graag met een tour mee? Bekijk alle mogelijkheden bij GetYourGuide.

Klik hier om je tour te reserveren

 1. Hoe reis je naar de Samariakloof?

Chania is de grootste plaats in de buurt van de Samariakloof en wordt daardoor vaak als uitgangspunt gebruikt voor een bezoek aan de kloof.

 • Vanuit Chania vertrekken in de ochtend bussen naar Xyloskalo, het noordelijke beginpunt van de kloof.
 • Deze bussen vertrekken om 7u45 en 8u45 vanaf het centrale busstation van Chania. De kosten voor een retourticket met deze bus zijn €15,70. De rit naar Xyloskalo duurt ongeveer 1 uur.
 • Vanuit Agia Roumeli, het eindpunt van de kloof, vertrekken boten naar Chora Sfakion en Sougia. Dit plaatsje is namelijk niet met de weg te bereiken.
 • Het is aan te raden om de boot van 17u30 te nemen wanneer je dezelfde dag nog terug wilt trekken naar Chania. Kosten voor de boottocht bedragen €12,70.
 • Vanaf Sougia en Chora Sfakion vertrekken bussen naar Chania om 18u30. Deze bussen wachten altijd tot de boten uit Agia Roumeli zijn gearriveerd.
 1. Ligging van de Samariakloof op Kreta

 1. Met een tour de Samariakloof bezoeken

De wandeling door de Samariakloof is goed op eigen houtje te doen wanneer je in Chania verblijft, maar kan ook zeer goed met een excursie gedaan worden wanneer je ergens anders op het eiland verblijft.

 • Hierbij ga je vanaf je verblijfplaats naar het beginpunt en word je vervolgens in Chora Sfakion of Sougia weer opgehaald om weer terug te gaan naar jouw accommodatie.
 • Je hoeft met de georganiseerde excursie niet met een hele groep door de kloof te lopen maar kan de wandeling op je eigen tempo doen.
 • Op het eindpunt dien je vervolgens weer op het afgesproken tijdstip te verzamelen.
 • De georganiseerde excursies beginnen de wandeling vrijwel altijd bij Xyloskalo en eindigen aan het strand bij Agia Roumeli. Vervolgens word je in de meeste gevallen bij Sfakia, oftewel Chora Sfakion, weer opgehaald en dien je dus de boot naar dit plaatsje te nemen.
 • De prijs van de tour begint bij de €30 en is eigenlijk altijd alleen inclusief het ophalen en terugbrengen naar de accommodatie en een gids.
 • De toegang tot de Samariakloof en het kaartje van de boot dien je daarnaast nog ter plekke te betalen. Ook de lunch en snacks voor onderweg dien je zelf te regelen.
 • De meeste tours halen je ’s ochtends vroeg tussen 5u en 6u op en brengen je aan het begin van de avond weer terug naar je accommodatie.

Populaire excursies zijn:

 1. Filmpje: Ontdek de Samariakloof op Kreta

Ben je benieuwd naar wat je mag verwachten tijdens je bezoek aan de Samariakloof op Kreta? In onderstaand filmpje kan je de sfeer alvast een beetje opsnuiven! Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Kreta.

 1. Mis niets met onze gratis reisgids Kreta

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op Kreta? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download je gratis reisgids Griekse Eilanden (105 blz.) vol met toeristische info en bezienswaardigheden over 33 Griekse Eilanden (+ GPS coördinaten).

Griekse Eilanden

Gratis reisgids Griekse eilanden downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 22 maart 2021 - Verheye Marijke

Ik vind het een hele mooie gids bijzonder ook de tips om te wandelen wat ik mis omdat ik en verfente fietser ben is nog meer uitleg om te fietsen, hoe veilig is het daar, wat zijn de leuke plaatsen, is kozz echt het fietsparadijs waarover ze spreken? Hoe ziet het uit met fiezshotels etc. Lgr

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?