Ontdek dé 15 mooiste stranden op Kreta? Onze favoriete kustplaatsen + kaart & foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

Ontdek dé 15 mooiste stranden op Kreta? Onze favoriete kustplaatsen + kaart & foto's

26 december 2023 in Griekenland0 reacties

Overzicht met de mooiste stranden en kustplaatsen op Kreta + verblijftips

Wie op zoek is naar een heerlijke zon- zee- strandvakantie, zit op Kreta meer dan goed! Deze prachtige vakantiebestemming is niet alleen geliefd om zijn beroemde archeologische sites, maar ook om de adembenemende stranden en baaien waar je kan genieten in een idyllische omgeving van het zonnetje en een verfrissende duik in het helderblauwe water.

Ontdek in deze blogpost alvast dé mooiste stranden op Kreta.

Praktische info & tickets voor je roadtrip Kreta

Duur5 - 14 dagen ()
Vliegtickets3,5 uur vliegen naar Heraklion, Chania of Sitia - € 130 vanuit Brussel. Vergelijk prijzen TuiFly, Transavia en Cheaptickets
VerblijvenHotels voor deze rondreis zijn:
HuurautoBoek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
PakketreizenWil je graag deze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Sunweb (va. € 469), bij TUI (va. € 449), Eliza was here (va. € 467) of Prijsvrij (va. € 389)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste stranden en badplaatsen op Kreta

  1. Seitan Limania Beach

Kreta is natuurlijk erg geliefd omwille van de vele mooie stranden en in dat lijstje kan Seitan Limania écht niet ontbreken. Deze kleine baai vlakbij Chania is heel bijzonder, maar je moet er wel behoorlijk wat moeite voor doen om het te bereiken. De weg ernaartoe is niet duidelijk en je moet bovendien eerst nog een redelijke klim maken. Maar, eenmaal je dit strand uiteindelijk bereikt hebt, zal je de moeite niet beklagen!

Geniet van een prachtig strand met helderblauw water waar je kan zwemmen of snorkelen en waar het lang niet zo druk is als op andere stranden in Kreta. Je kan iets drinken in een klein bar'tje, maar zorg zeker dat je voldoende water, eten en zonnecrème bij je hebt. En als je geluk hebt, word je begroet door de geiten op het strand. Een uniek strandje!

  1. Strand van Elafonisi

Het strand van Elafonisi is een van de meest adembenemende stranden van Kreta. Het helderblauwe water, het roze zand en het unieke landschap trekken jaarlijks duizenden bezoekers. Elafonisi verschijnt vaak in lijstjes met de mooiste stranden ter wereld, en dat is in onze ogen volkomen terecht.

Dit afgelegen en verlaten strand, dat door een zandbank verbonden is met een natuurreservaat op het eiland, verandert in het drukke zomerseizoen helemaal. Het is er dan overvol en het zand is bedekt met strandstoelen. Maar als je heel vroeg in het seizoen gaat, kan je nog steeds in relatieve rust genieten van het opmerkelijke roze zand, de wilde bloemen en de vreemde rotsformaties.

Het kleine eilandje Elafonisi nabij het strand

Een paar meter van het strand ligt het kleine eiland Elafonisi, dat zijn naam gaf aan het strand. Hier kan je 'op het water lopen'. Het eiland is met het vasteland verbonden door een zandbank overstroomd door de zee. Je kan echter eenvoudig de zandbank oversteken naar het eiland want het water is slechts 10 - 30 cm diep bij laag tij. Het eiland is omgeven door rotsen en er liggen aan de andere zijde van het eiland een paar prachtige inhammen verborgen. Er is ook een kleine kapel opgericht ter nagedachtenis aan verloren Kretenzische krijgers.

Dicht bij het strand van Elafonisi ligt het klooster van Panagia Chrisoskalitissa, een nonnenklooster op een 35 meter hoge rots vanwaar je een adembenemend uitzicht op zee hebt.

TOUR: Boek je dagtocht naar het strand van Elafonisi op voorhand online en mis niets van deze bijzondere plek.

  1. Plaka

Plaka is een prachtig strand recht tegenover het pittoreske eiland Spinalonga. Je kan er zwemmen in kristalhelder water. Honger gekregen na alle waterpret? Ga dan zeker eens verse, lokale vis proeven in een van de restaurants, met uitzicht op het idyllische eiland. Of plof neer op een terrasje en geniet van de rust op deze uitzonderlijke plek.

  1. Elounda

Elounda zal in de smaak vallen bij zwemmers. Deze badplaats is niet al te druk en ligt niet ver van de bekendere steden in de buurt. Rondom deze gezinsvriendelijke badplaats vind je tal van mooie, kleine strandjes. Van hieruit vertrekken ook boottochten naar het eiland Spinalonga en je kan gaan zwemmen bij het schiereiland Kolokitha. In het binnenland bieden verschillende kleine dorpjes een kijkje in een lang vervlogen tijdperk.

De vroegst gekende nederzetting in Elounda was de oude Griekse stad Olous. Die stad is weggezonken in de zee, maar kan wel nog steeds bezocht worden. Je kan in de baai van Elounda gaan duiken en de overgebleven muren bewonderen.

  1. Chrisi

Maak een onvergetelijke dagtocht naar het onbewoond eiland voor de kust: Chrisi (of Chrysi), wat 'het eiland van de ezels' betekent. Het staat bekend om zijn witte stranden, zandduinen en een bos vol dennen en jeneverbessen. Op het westelijke punt van het eiland staan nog enkele Minoïsche ruïnes en een 13e-eeuwse Byzantijnse kapel gewijd aan Agios Nikolaos overeind.

Boek je daguitstap naar het Chrisi eiland hier

  1. Agiofaraggo Beach

Bezoek de Agiofaraggo Martsalo Kefali, een afgelegen en ruig deel met grindwegen en fantastische wandelroutes naar klifstranden en verborgen grotten. We raden je ten zeerste aan te parkeren op de parkeerplaats (bekijk ligging hier). Van daar wandel je door de Agiofaraggo-kloof (Kloof der Heiligen) langs de impressionant 14e-eeuws grotten naar het Agiofaraggo-strand. De grotten werden vroeger bewoond door door geestelijken die er in afzondering verbleven en kluizenaars.

  • De paden door de kloof zijn soms uitdagend, dus goede wandelschoenen zijn aanbevolen.
  • Het is ook belangrijk om goed voorbereid te zijn op de temperatuur, voldoende water en snacks mee te nemen en de juiste kleding te dragen, aangezien het soms warm en benauwd kan zijn in de kloof.
  1. Richtis kiezelstrand

Volg de mooie wandelroute door de Richtis kloof, tussen Agios Nikolaos en Sitia. Het startpunt van het pad ligt net buiten het dorp Exo Mouliana en eindigt op het strand van Richtis.

  • De wandelroute is zo'n 3 km lang met een hoogteverschil van 350 m in totaal, reken op 1,5 uur enkele wandeling.
  • Je wandelt er in een weelderig landschap langs de rivier, je komt er langs geurende kruiden en oude watermolens.
  • Je kan de wandelroute hier bekijken.

TIP: Wil je graag deze Richtis kloof bezoeken met een gids? Boek hier je tour online.

  1. Vai Beach

In het noordoosten van Kreta vind je een klein paradijs: Vai Beach

Gelegen op het schiereiland Sideros vind je dit mooie strand met wit zand (eigenlijk mini kiezelsteentjes, maar in normen van Kreta een zandstrand) en helderblauw water. Een erg idyllische plek om even te relaxen! Je wordt omringd door palmbomen en er is ook een uitkijkpunt op de rotsen, waar je prachtig zicht krijgt op de lagune (bekijk ligging hier).

Het water verleent zich perfect om te zwemmen of snorkelen, maar houd wel rekening met de rotsen in het water. Verder zijn er ook twee restaurantjes waar je een hapje kan eten en een souvenirwinkeltje. Het is mogelijk om ligbedden te huren, je kan zelfs kiezen tussen gewone ligbedjes met parasol of grote bedden met kussens aan het water.

  1. Hippie beach van Matala

In het voormalige hippie-dorpje Matala, schuilen heel wat verborgen schatten en plekken. Hoewel dit een kustplaats is, zal je hier geen vijfsterrenhotels of ressorts vinden, maar wel een prachtige baai met heel wat rotsen en grotten en prachtig uitzicht. Matala Beach is een erg relaxt en gezellig strand met heel wat leuke restaurantjes.

Ook het dorpje zelf is super tof om te bezoeken. Iedereen is heel open en vriendelijk, er heerst een fijne sfeer en je kan er goedkoop en lekker eten. In de kleine straatjes zijn er soms hippiemarktjes, zeker een aanrader om te ontdekken! Boek hier je uitstap naar Matala Beach.

  1. Agios Pavlos en Triopetra

Agios Pavlos en Triopetra zijn twee minder bekende en dus ook minder drukke badplaatsen waar je kan genieten van alle pracht en praal van de zuidelijke Kretenzische kustlijn. Bij Agio Pavlos kan je bovendien een prachtig geologisch voorbeeld zien van rotsplooien. Let op de prachtig golvende rotslagen die onder druk en temperatuur in de diepte van de aarde zijn ontstaan. En bij Triopetra biedt een reeks rotsformaties aan de kust even spectaculaire foto’s op.

RONDREIS: Ontdek nog meer van het prachtige eiland Kreta met onze rondreis Kreta.

  1. Plakias

Plakias kan in de zomer druk zijn, maar desondanks een van onze favoriete plekjes. Dit mooie strand in de vorm van een halve maan is toegankelijk via twee schilderachtige kloven. Je kan de drukte hier echter niet vergelijken met het massatoerisme van het noorden, grotendeels vanwege de harde zomerwinden die dit stuk kust teisteren. Breng wat tijd door op het strand of volg het wandelpad op de landtong.

Bij het strand van Plakias begint onze wandeltocht naar Kaap Kakó Mourí. Deze lus gaat rond de heuvel van Paligremnos en keert via het dorp Damnoni terug naar Plakias.
  1. Frangokastello Beach

Het mooie strand bij Frangokastello wordt gedomineerd door een prachtig Venetiaans fort uit de 13e eeuw. Rondom het kasteel vind je hotels en restaurants, maar omdat Frangokastello behoorlijk afgelegen ligt en buiten het toeristische circuit valt, werden er geen grote toeristische projecten opgezet. Een zegen, want Frangokastello is daardoor nog steeds relatief rustig.

Het kasteel werd in 1371-1374 door de Venetianen gebouwd als garnizoen om orde te scheppen in het opstandige Sfakia, piraten af te schrikken en Venetiaanse edelen en hun bezittingen te beschermen.

  1. Sougia Beach

Het kleine stadje Sougia, in het zuidwesten van Kreta, is erin geslaagd om ondanks het toerisme op de rest van het eiland haar charme helemaal te bewaren. Het is nog steeds een vredig toevluchtsoord waar je gemakkelijk tot rust kan komen. Sougia ligt aan het uiteinde van de kloof Agia Eirini. Vlak voor het dorp ligt een geweldig strand met kleine kiezels van anderhalve kilometer lang. Hoe verder je naar het oosten gaat, hoe minder mensen er zijn; de oostkant van het strand is de hangplek voor nudisten.

  1. Strand van Balos

Het strand van Balos, verscholen tussen het relatief grote schiereiland Gramvousa en het kleine, onbewoonde eiland Tigani, wordt vaak tot de beste van Kreta gerekend. Het kan worden bereikt met de auto of per boot vanuit Kissamos.

Wie naar Balos rijdt, wordt verwend met een adembenemend uitzicht eenmaal je bij de parkeerplaats aankomt. De parkeerplaats ligt een kilometer van het strand, maar de hele wandeling naar beneden is absoluut prachtig. Het is waarschijnlijk een van de meest gefotografeerde gebieden van heel Kreta.

Maar wees gewaarschuwd, het is zeer onwaarschijnlijk dat je deze plek voor jezelf hebt en in het hoogseizoen zitten de mensen hier als sardientjes op het strand. Heb je geen zin in drukte? Dan raden we je aan om alsnog een wandeling over dit prachtige deel van het eiland te maken. Het is relatief makkelijk om de drukte achter je te laten. Maak bijvoorbeeld een wandeling langs de rand van het schiereiland om van het prachtige uitzicht te genieten. Boek je excursie naar Balos beach hier.

TIP: Download onze gratis reisgids Kreta met alle top bezienswaardigheden en nuttige tips & tricks.

  1. Boek voordelig je vakantie naar Kreta

Wil je graag deze reis als pakketreis boeken? Vergelijk dan volgende aanbieders:

Goedkoop parkeren aan de luchthaven

Ga je met de wagen naar de luchthaven? Bekijk dan zeker ons overzicht waar en hoe je goedkoop kan parkeren:

  1. Waar overnachten tijdens je rondreis op Kreta?

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor tijdens je rondreis Kreta? Wij hebben alvast onze favoriete adresjes voor je opgelijst of bekijk meteen het volledige aanbod hotels op Kreta.

PAKKETREIZEN: Wil je graag deze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Sunweb (vanaf € 469) of bij TUI (vanaf € 449) of Prijsvrij (vanaf € 389);

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf op Kreta?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op Kreta? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Kreta met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Kreta.

Kreta rondreis

Gratis reisgids Kreta downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?