Openluchtmuseum Verbeke Foundation in Kemzeke bezoeken

Bestel je gedrukte boek voor € 17,95

Openluchtmuseum Verbeke Foundation in Kemzeke bezoeken

15 januari 2024 in Waasland0 reacties

Praktische info voor je bezoek het bijzondere museum Verbeke Foundation in Kemzeke

Op zoek naar een origineel museum, dan is de Verbeke Foundation in het noorden van Oost-Vlaanderen, Kemzeke (tegen de Belgisch/Nederlands grens) dé plek waar je naartoe moet gaan. Het museum heeft maar liefst 20.000 m² overdekte ruimte en 12 hectare aan buitenexpositie ruimte en natuurgebied. Hier kan je hedendaagse kunst, installaties en werk van bio-artiesten komen bewonderen.

In deze blogpost geven we je alle praktische info en een leuke impressie van wat je mag verwachten tijdens je bezoek.

 1. Geschiendenis en ontstaan van de Verbeke Foundation

De Verbeke Foundation is een opmerkelijke museum en natuurreservaat gelegen in Kemzeke (Stekene), langs de E34 expresweg tussen Knokke en Antwerpen (zie ligging hier).

De stichting werd opgericht door Geert Verbeke en Carla Verbeke-Lens in 2007. De loodsen van het vroegere transportbedrijf van Geert Verbeke werden omgebouwd tot unieke expositieruimtes. Het is een unieke plek die kunst, natuur en architectuur combineert en een platform biedt voor hedendaagse kunstwerken en tentoonstellingen.

Als je op de E34 rijdt, zie je de kunstinstallaties van de Verbeke Foundation al staan.

 1. Wat mag je verwachten bij je bezoek?

Ecologische en Bio-Kunst

Bij de Verbeke Foundation is er een sterke nadruk op ecologische kunst en duurzaamheid. Dit komt tot uiting in veel van de kunstwerken en installaties die aanwezig zijn op het terrein, die vaak gebruikmaken van gerecyclede materialen en thema's rond milieu en natuur aankaarten.

Beeldentuin

Het terrein van de Verbeke Foundation is uitgestrekt en omvat een grote beeldentuin met een indrukwekkende verzameling sculpturen en installaties van diverse kunstenaars. Bezoekers kunnen door de tuin wandelen en worden omringd door een verscheidenheid aan kunstwerken in verschillende stijlen en materialen.

Tijdelijke Tentoonstellingen

Naast de permanente collectie organiseert de stichting ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen en evenementen. Deze exposities omvatten vaak verschillende vormen van hedendaagse kunst, waaronder schilderijen, fotografie, video-installaties en meer.

Experimentele Kunst

De Verbeke Foundation staat open voor experimentele kunstvormen en is een plek waar kunstenaars vaak de vrijheid krijgen om te experimenteren en nieuwe ideeën te ontwikkelen. Dit heeft geleid tot enkele onconventionele en boeiende kunstwerken.

De Verbeke Foundation is een bijzondere plek die kunst, natuur en duurzaamheid op unieke wijze combineert. Het is een bestemming die kunstliefhebbers en iedereen die geïnteresseerd is in hedendaagse kunst zeker zou moeten verkennen. Voordat u de stichting bezoekt, is het een goed idee om de officiële website te raadplegen voor de meest recente informatie over openingstijden en evenementen, aangezien deze kunnen variëren.

 1. Praktische info Verbeke Foundation

Adres Verbeke Foundation

 • Verbeke Foundation (ligging langs de E34)
  Westakker 1
  9190 Kemzeke
 • https://www.verbekefoundation.com
 • Je kan zowel cash als met de bankkaart betalen
  Gratis parkeren
  Honden zijn niet toegelaten

Kaartje met de ligging Verbeke Foundation

Openingsuren

 • Donderdag tot en met zondag van 11u tot 18u
 • Open op feestdagen
 • Gesloten op maandag
 • Dinsdag en woensdag enkel toegankelijk voor groepen met (minimum 20 personen)

Museum café

Er is een cafetaria, waar je kan genieten van een biertje, friskdrank of koffie. Je kan er ook een simpele lunchen nuttigen: verse dagsoep, een croque monsieur met slaatje en een keuze aan taart.

Groepsbezoeken en rondleidingen

 • Wil je graag meer te weten komen over de kunstwerken, ga mee met een rondleiding met gids.
 • Groepsbezoeken en rondleidingen kunnen worden gereserveerd van dinsdag tot en met zondag.
 • Een rondleiding duurt 1,5 uur.
 • Alle rondleidingen worden aangepast aan het niveau van de groepen: scholen, kinderen, oudere bezoekers, andersvaliden, iedereen is welkom.
 • Draag aangepaste kleding en schoenen te dragen, want rondleidingen vinden zowel binnen als buiten plaats.
 • Deelnemers aan een rondleiding kunnen vooraf of achteraf het museum en de tuin vrij bezoeken.
 1. Filmpje: Ga mee op bezoek bij de Verbeke Foundation

Ben je benieuwd wat je mag verwachten tijdens bezoek aan de Verbeke Foundation in Kemzeke? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken van ons bezoek. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken breng dan zeker een bezoek aan dit bijzondere museum.

 1. 5 x gratis routes in het Waasland

Fietsgids Oost-Vlaanderen

Gratis reisgids Oost-Vlaanderen downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?