De 9 x mooiste bezienswaardigheden in Koblenz: wat zeker zien en doen tijdens je bezoek?

De 9 x mooiste bezienswaardigheden in Koblenz: wat zeker zien en doen tijdens je bezoek?

21 oktober 2021 in Moezel0 reacties

Koblenz is een prachtige historische stad gelegen in de deelstaat Rijnland-Palts. Deze stad is niet alleen aan de Rijn gelegen maar ook aan de Moezel, en ziet deze twee rivieren dan ook samenkomen. Tussen de twee rivieren in ligt een mooie oude binnenstad vol pittoreske straatjes imposante monumenten, charmante pleintjes en groen natuurschoon.

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan deze Altstadt? Lees gerust verder en ontdek dé topbezienswaardigheden in Koblenz.

Inhoud artikel

 1. Deutches Eck

We zullen maar meteen beginnen met de meest indrukwekkende plek van Koblenz: de Deutches Eck. De samenvloeiing van de rivieren Moezel en Rijn is altijd enorm belangrijk geweest in de Duitse geschiedenis. Zo sloeg de Duitse Orde op deze plek al hun kamp op. Aan het einde van de 19de eeuw werd er een gigantisch ruiterstandbeeld van Kaiser Wilhelm I neergepoot, dat jammer genoeg werd gebombardeerd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Het monument Deutsches Eck is daarnaast erg indrukwekkend vanwege haar afmeting. Het monument is namelijk bijna 40 meter hoog! Vanaf deze plek kan je dan ook uren staren naar het snelstromende water van de Rijn en de Moezel die hier samenkomen. Je waant je als het ware op de boeg van de Titanic als je op het puntje van de Deutsches Eck staat. Vergeet hier dus zeker geen leuke selfie te nemen!

 1. Maak een ritje op de kabelbaan van Koblenz

Graag Koblenz van bovenaf bezichtigen? Dan moet je zeker een ritje maken op de kabelbaan van Koblenz (de zogenaamde Koblenz Seilbahn). Vanuit de kabelbaan heb je simpelweg een adembenemend uitzicht over de rivieren, de binnenstad en de prachtige omliggende heuvels. Op het einde van de rit word je bovendien afgezet bij Festung Ehrenbreitstein, nog zo'n topbezienswaardigheid in Koblenz.

Op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels en B&B's in Koblenz.

 1. Fort Ehrenbreitstein

Na je ritje op de kabelbaan, kom je dus bij het imposante Fort Ehrenbreistein. Een bezoekje aan dit fort is écht een must-do tijdens je verblijf in Koblenz. Het stervormige fort steekt bijna 120 meter boven de Rijn uit waardoor je een verbluffend uitzicht krijgt over de stad en het omliggende landschap. Nadien kuier je door een prachtig labyrint aan gangen, hoge muren en kom je langs prachtige overblijfselen van ooit gestreden strijden.

In het fort zitten trouwens verschillende musea gevestigd. Zo kan je een bezoekje brengen aan het archeologiemuseum, een streekmuseum en fotografiemuseum. Tussendoor kan je dan even bijkomen in één van de gezellige cafeetjes in de buurt.

 1. Keurvorstelijk paleis in Koblenz

Het indrukwekkende keurvorstelijk paleis kan je met bewonderen aan de oevers van de Rijn. Het imposante monument werd in de 18de eeuw gebouwd door de prins van Saksen. Het gebouw is een mooi voorbeeld van het vroege classicisme in het zuidwesten van Duitsland en het is bovendien ook een van de laatste woonpaleizen die vlak voor de Franse Revolutie in Duitsland werden gebouwd.

We raden je aan om in het café van het paleis even te pauzeren. Het is een geweldige plek om even bij te komen en te genieten van het uitzicht over de mooie tuinen en de rivier.

 1. Jesuïtenplatz

De Jesuïtenplatz is een ander bijzonder plekje in Koblenz. Deze plaats ligt in het hart van de Altstadt van Koblenz en is vernoemd naar de religieuze orde van de Jezuïeten die hier tot de 18de eeuw gevestigd was. Op dit plein kan je het prachtige barokke stadhuis bezichtigen, omringd door hoge torenspitsen en een grote boog.

Wil jij graag nog meer van deze prachtige streek ontdekken? Met onze rondreis door de Moezelstreek kom je langs dé topbezienswaardigheden en mooiste plekjes van de Moezel.

 1. Liebenfrauenkirche

De Onze-Lieve-Vrouw-kerk is een rooms-katholieke kerk in de oude binnenstad. De kerk bepaalt op het hoogste punt van de stad samen met de Sint Kastor- en de Sint-Florinuskerk het silhouet van het oude stadscentrum. De Liebfrauenkirche was de belangrijkste parochiekerk van Koblenz van de late middeleeuwen tot de Franse Revolutie. Daarnaast is het een meesterwerk van middeleeuwse bouwkunst in het Midden-Rijndal.

 1. Sint Kastor basiliek

Net achter de Deutsches Eck kan je de Romaanse torenspitzen van de Sint Kastor basiliek al opmerken. Deze basiliek mag zich de oudste kerk van Koblenz noemen én hij staat zelf op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De basiliek stamt uit de negende eeuw en is niet alleen vanbinnen de moeite waard om te bezichtigen, maar ook buiten waar de aangename tuinen zich bevinden.

 1. Mittelrhein-Museum

Het Mittelrhein-Museum is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Koblenz. Wil je graag wat meer te weten komen over het verleden van deze stad? Dan zit je hier aan het juiste adres! Je maakt in dit museum als het ware een tijdreis door de ruim 2000 jaar oude geschiedenis van Koblenz. Tijdens je bezoek aan het museum kan je niet alleen vele mooie schilderijen bewonderen, maar ook authentieke meubels, textiel, munten en porselein.

Wil je graag Koblenz zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze stadswandeling door het centrum van Koblenz en mis geen enkel plekje!

 1. Schloss Stolzenfels

Aan de rand van Koblenz kan je ook een prachtig kasteel bezoeken, Schloss Stolzenfels. Je kan het sprookjesachtige kasteel al tussen het groen in de heuvels zien piepen. Het is gebouwd rond de 14e eeuw in neogotische stijl, maar dan wel de romantische variant. Kijk zeker even rond in de ridderzaal of in de prachtige tuinen, waar een lieflijke kapel staat. Je kan het kasteel makkelijk bereiken met een veerbootje. Een topervaring en je ziet nog wat van de omgeving ook!

Ben jij een echte kasteelliefhebber? Bekijk dan ook zeker ons blogartikel met dé mooiste kastelen in Duitsland.
 1. Waar overnachten in Koblenz?

Voor je vakantie in Koblenz, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Koblenz online bekijken.

Altstadt Hotel & Café Koblenz

Altstadt Hotel & Café Koblenz ligt in het hart van de historische oude binnenstad van Koblenz. Je verblijft in een van de ruime kamers met een moderne inrichting en parketvloeren. 's Ochtends geniet je van een lekker ontbijtje en biedt zuurdesembrood dat vers wordt gebakken zonder gist. Meer info en boeken.

Hotel Brenner

Hotel Brenner is een mooi driesterrenhotel op wandelafstand van het centraal station en de oevers van de Rijn. De ruime kamers hebben een elegante, klassiek stijl en bieden gratis draadloos internet. Iedere ochtend begin je de dag met een heerlijk stevig ontbijt zodat je nadien de historische stad kan verkennen. Je kan de wagen vlakbij parkeren op een besloten terrein. Meer info en boeken.

Andere toppers die we kunnen aanraden voor je vakantie:

 1. Download je gratis reisgids Moezel

Verblijf je voor een langere tijd in Moezel? Ontdek dan de omgeving met onze gratis rondreis Moezel. Download zeker ook je gratis wandeling Trier langs de mooiste bezienswaardigheden, gelegen aan de Duitse Moezel en ga op pad!

Moezel panoramaroute

Gratis reisgids Moezelstreek downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?