De 15 x bezienswaardigheden in Koblenz: wat zeker zien en doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

De 15 x bezienswaardigheden in Koblenz: wat zeker zien en doen tijdens je bezoek?

20 maart 2024 in Moezel9 reacties

Wat te doen in Koblenz: bezienswaardigheden + verblijftips

Koblenz is een historische stad gelegen in de deelstaat Rijnland-Palts. Het is in Koblenz waar de Moezel in de Rijn stroomt. Tussen de twee rivieren vind je het historische centrum, met de typische straatjes, imposante monumenten, charmante pleintjes en groen natuurschoon.

Benieuwd naar wat je mag verwachten van je bezoek aan de Altstadt? Lees verder en ontdek dé topbezienswaardigheden in Koblenz.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Koblenz

Duur1 - 5 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het 300 km, vanaf Utrecht is het 330 km, reken op 3u30 ~ 4 uur rijden
Camper hurenLiever met de camper maar heb je zelf geen? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven in Koblenz zijn:
PakketreizenJe reis naar Koblenz als pakketreis boeken? Boeken bij Voordeeluitjes (va. € 129)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Kaartje met bezienswaardigheden in Koblenz

Koblenz ligt aan de samenvloeiing van twee belangrijke rivieren in Duitsland: de Rijn en de Moezel. De stad bevindt zich in het westen van Duitsland, in de deelstaat Rijnland-Palts. De dichtstbijzijnde steden zijn Cochem (op 55 kilometer), Bonn (op 85 kilometer) en Wiesbaden (op 100 kilometer).

Koblenz wordt vaak beschouwd als het begin van het Midden-Rijndal, een prachtig gebied dat bekend staat om zijn schilderachtige landschappen en historische steden. Wil je graag nog meer ontdekken van Koblenz en omgeving? Gebruik dan zeker onze roadtrip door de Moezel als leidraad.

Ligging van de mooiste bezienswaardigheden in Koblenz op de kaart

 1. Altstadt van Koblenz

Wanneer je in Koblenz bent, wandel dan zeker eens door de straten van de Altstadt. De historische binnenstad van Koblenz loopt over van de romantische, kronkelende straatjes, pittoreske achtertuinen en gezellige pleintjes waar heel wat te beleven valt.

We raden je aan om je wandeling te starten op de Münzplatz. Dit is namelijk de plek waar de stad werd gesticht door de Romeinen. Tijdens je stadswandeling door de Altstadt van Koblenz kom je heel wat belangrijke bezienswaardigheden tegen zoals de Sint-Kastorbasiliek en enkele middeleeuwse gebouwen waar de dag van vandaag restaurants, winkeltjes of zelfs hotels in gevestigd zijn.

VERBLIJFTIP: Altstadt Hotel & Café Koblenz ligt in het hart van de historische oude binnenstad van Koblenz. Het is dé ideale uitvalbasis voor je verblijf. Meer info en boeken.

 1. Sint-Kastorbasiliek

De Sint-Kastorbasiliek, stamt grotendeels uit 1200 (en toont hierdoor een paar gelijkenispunten met Maria Laach). Het is dus opnieuw een romaanse basiliek die ook tijdens de Tweede Wereldoorlog volledig verwoest werd en vanaf de grond opnieuw moest worden heropgebouwd. Deze kerk is echter bijzonder door zijn geschiedenis. Nog voor dit bouwwerk er stond was er al een kerkelijk gebouw. Daarin werd de verdeling. Meer info op de website.

 1. Deutches Eck

Op de kunstmatige landtong Deutsches Eck (Duitse hoek), bij de samenvloeiing van de Moezel en de Rijn staat het heropgebouwde ruiterstandbeeld van keizer Wilhelm I. Het origineel werd gebouwd in de periode 1893-1897. In maart 1945 vloog de 14 meter hoge keizer van zijn sokkel door een Amerikaans granaat. Sinds 1993 is het opnieuw in al zijn eer hersteld. Als je de meer dan 100 treden bestijgt heb je een prachtig zicht over de stad.

 1. Maak een ritje op de kabelbaan van Koblenz

Graag Koblenz van bovenaf bezichtigen? Dan moet je zeker een spectaculair ritje maken op de kabelbaan van Koblenz (de zogenaamde Koblenz Seilbahn). Vanuit een moderne panoramagondel heb je een adembenemend uitzicht over de twee rivieren, de historische binnenstad en de prachtige omliggende heuvels. Op het einde van de rit word je bovendien afgezet bij Festung Ehrenbreitstein, nog must-see bezienswaardigheid in Koblenz.

WANDELTIP: Wil je graag Koblenz zelf gaan verkennen? Dat kan! Download onze stadswandeling Koblenz en wandel van de Rijn naar de Moezel langs de mooiste plekjes van de stad.

 1. Fort Ehrenbreitstein

Na je ritje op de kabelbaan, kom je boven bij het imposante Fort Ehrenbreistein aan. Een bezoekje aan dit fort is écht een must-do tijdens je verblijf in Koblenz. Het stervormige Ehrenbreitstein, gelegen op 118 meter boven de Rijn, is na Gibraltar de grootste rotsvesting van Europa.

 • Het fort werd gebouwd rond het jaar 1000 door een zekere Ehrenbrecht.
 • In de 17de eeuw werd ze een machtige vestiging. Maar in 1801, onder Napoleon, moest ze worden afgebroken.
 • Na 1815 bouwden de Pruisen een nog sterkere vestiging, maar in 1919 moest ze opnieuw ontmanteld worden in opdracht van de Fransen.

Bovenaan heb je een prachtig zicht over de Moezel die in de Rijn stroomt. Als je de tijd hebt moet je zeker wachten tot een schip van de Moezel de Rijn binnenvaart, je zult merken dat de stromingen echt gevaarlijk zijn. Meer info op de website.

WANDELTOUR: Boek je rondleiding door de oude binnenstad van Koblenz inclusief een bezoek aan fort Ehrenbreitstein.

 1. Josef-Görres-Platz

Josef Görres is een van de belangrijkste inwoners van Koblenz geweest. Hij leefde van 1776 tot 1848 en was een hoogleraar en vooral een invloedrijk politiek schrijver. De Josef-Görres-Platz is een gezellig plein net even buiten het hart van de stad.

Toch was het reeds in de Romeinse periode een plein. Nu is het gedomineerd door een fontein dat officieel de Historiensäule noemt. De bewogen geschiedenis ervan is op deze zuil uitgebeeld in 10 taferelen door de kunstenaar Jürgen Weber. Ze werd opgericht in het jaar 2000.

 1. Keurvorstelijk paleis in Koblenz

Kurfürstliches Schloss werd gebouwd door de keurvorst Clemens Wenzeslaus eind de 18de eeuw. Doch lang is het niet gebruikt als paleis en werd zelfs nog een kazerne. Keizer Wilhelm I heeft halfweg de 19de eeuw dit paleis gerenoveerd en gebruikt als zijn kantoor. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het echter met de grond gelijk gemaakt. Het werd heropgebouwd en is nu een administratief centrum van de regionale overheid.

We raden je aan om in het gezellige café van het paleis een korte pauze in te lassen. Het is een geweldige plek om even bij te komen en te genieten van het uitzicht op de prachtige omgeving.

RONDREIS RIJNLAND: Wil je graag nog meer zien? Download onze reisgids Romantische Rijn, met een compleet uitgewerkte autoroute van Köln tot Rüdesheim.

 1. Jesuïtenplatz

De Jesuïtenplatz ligt in het hart van de Altstadt van Koblenz en dankt zijn naam aan de gelijknamige religieuze orde, die hier van 1580 tot 1773 gevestigd was. Op dit plein zal je meteen het barokke stadhuis opvallen dat wordt omringd door hoge torenspitsen. Het stadhuis dateert uit 1695 en werd gebouwd als Jezuïetencollege in het kader van de Contrareformatie.

Schängelbrunnen op de binnenplaats van het stadhuis

Op de binnenplaats van het stadhuis zie je een kleine bronzen jongen die water spuugt uit de Schängelbrunnen. De fontein werd opgedragen aan de Franse-Duitse kinderen die in 1941 geboren werden in Koblenz. De kinderen werden vaak Jean genoemd en vanwege het Koblenz-dialect werd "Jean" meestal als "Schang" uitgesproken. Na verloop van tijd ontwikkelde dit zich uiteindelijk tot Schängel, een verkleinwoord van Schang.

RONDREIS MOEZEL: Wil jij graag nog meer van deze prachtige streek ontdekken? Met onze rondreis door de Moezelstreek kom je langs dé topbezienswaardigheden en mooiste plekjes van de Moezel.

 1. Liebfrauenkirche van Koblenz

De Liebfrauenkirche is de op één na belangrijkste kerk van Koblenz. De bouw werd gestart in de 12de eeuw en werd daarna verschillende keren verbouwd en uitgebreid. Zo krijg je nu een kerk te zien die van Romaanse origine is met een gotisch koor en barokke torens. De kerk werd grotendeels verwoest maar heropgebouwd na de Tweede Wereldoorlog. Daardoor zijn er prachtige nieuwe glasramen te zien in het koor.

 1. Mittelrhein-Museum Koblenz

De geschiedenis van Museum Mittelrhein gaat terug tot 1835

Toen kreeg de stad de erfenis van de rijke collectie van Joseph Gregor Lang. Ze omvatte bijna 200 schilderijen, tientallen prenten en meer dan 1000 boeken naast andere voorwerpen. In 1916 werd er een andere collectie toegevoegd zodat het aantal kunstvoorwerpen meer dan verdubbelde. Maar de Tweede Wereldoorlog heeft heel wat schade aangebracht. De collectie werd dan deels ondergebracht in de vesting Ehrenbreitstein.

In 1965 opende het dan opnieuw zijn deuren op de Florinsmarkt tot hier in 2013 dit gebouw werd neergepoot. De collectie is nu enorm uitgebreid tot 1200 schilderijen, 8000 tekeningen en aquarellen, honderden sculpturen ... Het is niet mogelijk om alles tentoon te stellen maar de museumoppervlakte beslaat zo'n 1900 m². Toch brengen ze zo'n 2000 jaar geschiedenis van de Middenrijn in beeld. Meer info op de website.

 1. Florinskirche

De Florinskirche werd in de 12de eeuw gebouwd en heeft een gotisch koor. Het interieur is niet erg bijzonder maar dat is wel het zijgangetje links aan de buitenkant van de kerk. Meestal is het geopend en brengt het je naar een binnenplaats. Daar staat het voormalig kapittelgebouw en zou het oudste huis van Koblenz zijn (13de eeuw). Dit is een rustig plekje met groen en bankjes.

 1. Maak een rondvaart op de Rijn

Je kan de schoonheid van Koblenz en omgeving ook ontdekken vanop het water. Stap aan boord van het schip en geniet van een cruise door de idyllische regio terwijl je geniet van het panoramische uitzicht. Je hebt zicht op topbezienswaardigheden van de stad en bewonder je onder meer prachtige kastelen, paleizen en forten.

 1. Schloss Stolzenfels

Ongeveer 5 km buiten het centrum van Koblenz kan je in het Midden-Rijndal, het sprookjesachtige Schloss Stolzenfels bezoeken. Ooit stond hier een tolburcht, in de 19de eeuw werd het omgebouwd tot het huidige kasteel. Misschien combineer je een bezoekje aan de Moezel met een rondreis langs de Romantische Rijn.

Breng zeker een bezoekje aan de ridderzaal of in de prachtige tuinen, waar een lieflijke kapel staat. Je kan het kasteel makkelijk bereiken met een veerbootje. Een topervaring en je ziet nog wat van de omgeving ook.

LEESTIP: Ben jij een echte kasteelliefhebber? Lees dan ook zeker ons blogartikel met dé mooiste kastelen in Duitsland.

 1. Proef heerlijke Rijn- en Moezelwijn in het Weindorf

Het Weindorf werd gebouwd in 1925 voor een Rijkstentoonstelling van de Duitse wijn. Deze tentoonstelling werd niet zomaar gehouden maar omwille van het 1000-jarig bestaan van het Rijnland. Men bouwde een klein dorpje met typische huisjes van Duitse wijnboeren. De wijnboeren konden hier hun wijnen aan het grote publiek

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat men het dorp na de tentoonstelling weer zou afbreken, maar de dag van vandaag staat het er nog steeds. Je kan er de wijnhuizen bezoeken en de heerlijke Rijn- en Moezelwijnen proeven.

 1. DB Museum Koblenz

Ben je op stap met kinderen of ben je een echte treinfanaat? Bezoek dan eens het DB Museum en verdiep je in de wereld van de spoorwegen. Het museum staat helemaal in teken van de spoorwegen en geeft je een kijkje in de geschiedenis van de regionale spoorwegen. Je kan een voertuigcollectie bewonderen van historische passagiers- en goederenwagons tot locomotieven. De meesten zijn ook vrij toegankelijk en kan je tot in het detail bewonderen. Ga dus zeker eens een kijkje nemen binnenin de voertuigen.

Ook de kinderen zullen zich hier geen moment vervelen: er zijn grote modeltreinbanen, een treinsimulator en in de zomermaanden worden er ‘Sommerfest’-excursies georganiseerd. Dit is een traditionele locomotievenparade waarbij oude treinen terug het spoor opgaan.

 • Wil je het museum bezoeken? Trek er dan best een volledige middag voor uit.
 • Adres: Schönbornsluster Str. 14, 56070 Koblenz, Duitsland
 • Meer info op de website.
 1. Waar overnachten in Koblenz?

Voor je vakantie in Koblenz, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Koblenz online bekijken.

Altstadt Hotel & Café Koblenz

Altstadt Hotel & Café Koblenz ligt in het hart van de historische oude binnenstad van Koblenz. Je verblijft in een van de ruime kamers met een moderne inrichting en parketvloeren. 's Ochtends geniet je van een lekker ontbijtje en biedt zuurdesembrood dat vers wordt gebakken zonder gist. Meer info en boeken.

Hotel Brenner

Hotel Brenner is een mooi driesterrenhotel op wandelafstand van het centraal station en de oevers van de Rijn. De ruime kamers hebben een elegante, klassiek stijl en bieden gratis draadloos internet. Iedere ochtend begin je de dag met een heerlijk stevig ontbijt zodat je nadien de historische stad kan verkennen. Je kan de wagen vlakbij parkeren op een besloten terrein. Meer info en boeken.

Andere toppers die we kunnen aanraden voor je vakantie:

 1. Download onze reisgidsen Rijn en Moezel

Wil jij ook graag de regio ronde Rijn en Moezel gaan verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets tijdens je verblijf.

Romantische RijnMoezelstreek
Reisgids Romantische RijnReisgids Moezel

Op reis naar Duitsland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Duitsland.

Moezel

Gratis reisgids Moezelstreek downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 19 maart 2024 - Peter Gabriëls

De informatie is erg uitgebreid en wellicht goed bruikbaar bij ons komend verblijf aan de Moezel in de maand april. Koblenz staat zeker op het programma.

- 23 december 2023 - guy

Heel goede en uitgebreide info. Een fijne stadswandeling en echt de moeite waard.

- 4 september 2023 - Anja Gussinklo

prima tips veel dingen gezien die je anders had gemist

- 24 maart 2023 - berckmans mireille

Alles was ok in het programma, spijtig dat de kabbelbaan niet open was Hebben genoten,

- 5 november 2022 - Andriani

Top leuke dingen gezien mooie oude stad en bruisend gezellig

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?