10 x mooiste bezienswaardigheden Traben-Trarbach: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x mooiste bezienswaardigheden Traben-Trarbach: wat zien & doen tijdens je bezoek?

24 maart 2024 in Moezel0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Traben-Trarbach + verblijftips

Dit dubbelstadje, met Trarbach op de rechteroever van de Moezel en Traben aan de linkerkant, is zeker een bezoekje waard tijdens je vakantie in de Moezel. In de 19de eeuw brandde een groot deel van het oude stadscentrum af. Enkel de oude Brückentor en de Grevenbrug overleefden het vuur.

Daardoor werd de stad grotendeels opgetrokken in de frisse Jugendstil-stijl, een leuke afwisseling met de andere stadjes in de buurt. Daarnaast kan je in Traben-Trarbach ook genieten van de heilzame warmwaterbronnen in de plaatselijke kuuroorden. Ontdek nog meer in deze blogpsot.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Moezelstreek

Duur1 - 5 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het 300 km, vanaf Utrecht is het 330 km, reken op 3u30 ~ 4 uur rijden
Camper hurenLiever met de camper maar heb je zelf geen? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven in de Moezelstreek zijn:
PakketreizenJe reis naar Cochem als pakketreis boeken? Boeken bij Voordeeluitjes (va. € 183) of bij Euroreizen (va. € 149)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Kaartje met bezienswaardigheden in Traben-Trarbach

Traben-Trarbach is gelegen in de deelstaat Rijnland-Palts en ligt aan de oevers van de rivier de Moezel. Enkele steden in de buurt zijn Bernkastel-Kues (op 25 kilometer) en Trier (op 60 kilometer). Wil je Traben-Trarbach en andere steden en dorpjes langs de Moezel verkennen? Gebruik dan onze roadtrip door de Moezelstreek als leidraad voor je volgende vakantie.

Ligging van de mooiste bezienswaardigheden in Traben-Trarbach op de kaart

 1. Jugendstil in Traben-Trarbach

Traben-Trarbach staat vooral bekend om zijn prachtige jugendstil-architectuur. Jugendstil (of art-nouveau) is een kunststroming die tussen 1890 en 1914. Langs beide oevers van de Moezel zie je dan ook enkele prachtige huizen die dateren uit de welvarende periode rond 1900.

Vooral opvallend zijn de extravagante villa's in Jugendstil, die het handelsmerk van de stad zijn geworden. Enkele voorbeelden van deze bezienswaardige gebouwen zijn onder andere het Alter Bahnhof (bekijk ligging), Villa Huesgen (bekijk ligging) en Romantik Jugendstilhotel Bellevue aan de oevers van de Moezel. Bij het toeristenkantoor kan je een rondleiding boeken langs de mooiste Art Nouveau-gebouwen in de stad.

Overnachten in het Romantik Jugendstilhotel Bellevue

 1. Brückentor

Een andere bezienswaardigheid in Traben-Trarbach is de Brückentor: een poortgebouw dat in 1899 werd voltooid bij de brug over de Moezel. Deze brug is een nieuwer bouwwerk ter vervanging van de historische brug die in 1944 werd verwoest. In de brug kan je een tentoonstelling over de Berlijnse architect Bruno Möhring bezoeken. Het was hij die de vele gebouwen in Jugendstil in Traben-Trarbach ontwierp.

 1. Kuuroord Traben-Trarbach

Als je de voorkeur geeft aan een moment van rust, breng dan zeker een bezoek aan het kuuroord Traben-Trarbach. Het stadje heeft verschillende geneeskrachtige bronnen.

In 1799 werd in een voorheen actieve kopermijn een warmwaterbron ontdekt. Deze warmwaterbron was echter zo sterk dat verdere mijnbouwactiviteiten werden stopgezet. Sindsdien staat de stad bekend als een uitstekend kuuroord. Uit opgravingen is ook gebleken dat de Romeinen al op de hoogte waren van het bestaan van de bron en er gebruik van maakten. Een van de kuuroorden die je kan bezoeken is de Mosel Therme. Meer info op de website.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf met onze reisgids Moezelstreek.

 1. Boeddha Museum

Als je in Traben-Trarbach bent, moet je zeker een stop maken bij het Boeddha Museum. In dit museum duik je in de fascinerende wereld van het buddhisme. Je vindt er onder andere een bijzondere verzameling van Boeddhas van over de hele wereld. Na je bezoek aan het museum, kan je nog een kijkje nemen in de oude Jugendstil wijnkelder "Julius Kayser" welke gebouwd werd door de Berlijnse architect Bruno Möhring. Meer info op de website.

 1. Mittelmosel-Museum

Breng een bezoek aan het Mittelmosel-Museum, gebouwd in opdracht van de welgestelde koopman Adolf Böcking. Herbeleven hoe de elite uit de Moezel en omstreken leefde in de jaren 1800. Je ziet er een uitgebreide collectie kunstvoorwerpen, meubilair en antiek uit die tijd. De Pruisische koning Frederik-Willem IV en de Duitse schrijver en filosoof Goethe waren hier ooit te gast. Meer info op de website.

 1. Wandeling naar de Grevenburg ruïne

Grevenburg was ooit een zeer grote burcht op een bijzonder strategische plaats. Je kan het zich nauwelijks voorstellen maar de complete top van deze heuvel was bebouwd. Infopanelen bij de ruïne schetsen je een beeld hoe in de 17de eeuw de burcht er heeft uitgezien.

 • De geschiedenis gaat terug tot de 14de eeuw en het hoogtepunt werd bereikt eind 17de eeuw dankzij de Franse zonnekoning Louis XIV.
 • Hij zette niemand minder dan de vestingbouwer Vauban aan het werk om er de machtigste burcht van te maken. Maar in 1698 reeds werd een deel ervan gesloopt samen met de Mont Royal.
 • Door heel wat gevechten in de eerste helft van de 18de eeuw bleef er in 1734 niet veel meer over van deze burcht. Er was geen geld om ze te herstellen en bleef tot op vandaag een ruïne.
 • Download onze wandeling Traben-Trarbach
 1. Ondergrondse wijnkelders van Traben-Trarbach

Al eeuwenlang zijn de Moezel en dus ook Traben-Trarbach nauw verbonden met de wereld van wijn. Aan het einde van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw genoot de stad van een gerenommeerde status als een van de belangrijkste wijnhandelssteden. Om de capaciteit van de wijnkelders te vergroten, werden grote delen van het stadscentrum met kelders gebouwd. Sommige kelders bestonden uit meerdere verdiepingen en waren maar liefst meer dan 100 meter lang.

Wanneer je Traben-Trarbach bezoekt, is een bezoekje aan de oude wijnkelders en ondergrondse gangen dan ook een absolute aanrader. Deze werden vroeger gebruikt om wijn op te slagen of te transporteren. Sommige wijnkelders doen nog steeds dienst, anderen worden gebruikt als bijzondere locatie voor evenementen en zelfs de kerstmarkt.

Bij de toeristische dienst kan je een rondleiding boeken (Traben-Trarbacher Onderwereld) waarbij je boeiende verhalen over de stad te weten komt en de ondergrondse wijnkelders ontdekt. De rondleiding wordt traditioneel afgesloten met een heerlijke Riesling-wijndegustatie!

 1. Vestingsruïne Mont Royal

Een andere historische bezienswaardigheid in Traben-Trarbach is de Vestingsruïne Mont Royal. De ruïnes van dit kasteel werden strategisch gebouwd op de heuveltop van Mont Royal in opdracht van Franse koning Lodewijk XIV.

De geschiedenis van de Vestingsruïne Mont Royal gaat terug tot de 14de eeuw, toen het werd gebouwd als een vesting om de handelsroutes langs de Moezel te beschermen. Het kasteel diende als een machtig bolwerk tijdens verschillende conflicten en oorlogen in de regio, waaronder de Dertigjarige Oorlog.

Helaas werd het ernstig beschadigd tijdens de oorlogen en conflicten die de regio teisterden. De ruïnes die tegenwoordig nog te zien zijn, zijn de overblijfselen van wat ooit een imposant kasteel moet geweest zijn. Interessante artefacten en vondsten die tijdens opgravingen ontdekt zijn, kan je bezichtigen in het Mittelmosel-Museum. Vandaag de dag is het vooral populair voor de mooie wandeling ernaartoe en het panoramisch uitzicht over de Moezelvallei.

 1. Mosel-Wein-Nachts-Markt

Als je tijdens de eindejaarsperiode in Traben Trarbach bent, breng dan zeker een bezoek aan de Mosel-Wein-Nachts-Markt. In het doolhof van wijnkelders onder de stad kun je nationale en internationale ambachtslieden en exposanten ontmoeten. Er is een gevarieerd programma, er vinden zowel culturele als muzikale evenementen plaats. Geniet van de gezellige sfeer, de ondergrondse kerstmarkt en nog veel meer in de Traben-Trarbacher Unterwelt in Weihnachtsstimmung. Meer actuele info op de website.

LEESTIP: Ontdek nog meer kerstmarkten in Duitsland.

 1. Waar overnachten in Traben-Trarbach?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan Traben-Trarbach? Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adressen of bekijk het volledige aanbod hotels en pensions in Traben-Trarbach online.

 • Boutique-Hotel Moseltor & Altstadt-Suiten aan de oevers van de Moezel in de stad en biedt moderne accommodaties in een historisch gebouw, dat dateert uit 1838.
 • Romantik Jugendstilhotel Bellevue dateert uit 1903 en biedt aantrekkelijke kamers en appartementen. Het hotel ligt direct aan de oevers van de Moezel en beschikt over eigen spafaciliteiten.
 • Liever een eigen appartementje? Moselzeit is ideaal voor als je met het hele gezin op stap bent. De appartementen zijn ruim en modern ingericht.
 • Of ben je op vakantie door de Moezel met de camper? Moezel Camping Rissbach, een familiecamping op 5 minuten rijden van het stadscentrum.
 1. Download je gratis reisgids Moezel

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in de Moezel? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Moezel met meer dan 60 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je preview reisgids Moezel met een gratis stadswandeling in Trier en Koblenz.

Moezel

Gratis reisgids Moezelstreek downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?