21 x mooiste bezienswaardigheden in de Luberon: wat te zien en doen?

Volledige reisgids kopen voor € 7,5

21 x mooiste bezienswaardigheden in de Luberon: wat te zien en doen?

5 april 2024 in Provence0 reacties

De mooiste plekken en bezienswaardigheden in de Luberon + verblijftips

De Luberon is een kleine bergketen in de Provence in het zuidoosten van Frankrijk. Het strekt zich uit over ongeveer 60 kilometer van oost naar west en wordt gekenmerkt door zijn adembenemende natuurlijke schoonheid, waaronder pittoreske bergdorpjes, bijzondere rotsformaties, glooiende wijngaarden en lavendelvelden. Benieuwd naar meer? Ontdek in deze blogpost alles over je bezoek aan de Luberon.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan de Luberon

Duur5 dagen ()
Met de autoVanaf Brussel is het 960 km tot Gordes, vanaf Utrecht is het 1450 km, reken op 9 à 12 uur rijden
Camper hurenLiever met de camper maar heb je zelf geen? Huur een camper bij Goboony
VerblijvenAan te raden verblijven in de Luberon zijn:
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Luberon

De Luberon is een bergmassief in het zuidoosten van Frankrijk, gelegen in de regio Provence-Alpes-Côte d'Azur. Het strekt zich uit over delen van de departementen Vaucluse en Alpes-de-Haute-Provence. Hieronder vind je enkele van de mooiste plekjes en bezienswaardigheden die je kan bezoeken in de Luberon.

Ligging van de Luberon en de mooiste bezienswaardigheden op de kaart

  1. Besparen met de Provence Pass

Ben je op vakantie in de Provence en wil je graag zoveel mogelijk zien en doen tijdens je verblijf? Dan raden we de Provence Pass aan! Hiermee geniet je van kortingen en toegang tot meer dan 40 attracties in de Vaucluse en de Luberon, waaronder versterkte kastelen en musea. Je kan deze digitale pas 2, 3 of 5 dagen gebruiken gedurende een geldigheidsperiode van 10 dagen. Bestel hier je Provence Pass en bespaar kostbare tijd en geld!

  1. Gordes

Gordes, gebouwd tegen en op een steile rots, wordt door velen tot de mooiste dorpjes van de Provence genoemd. Het stadje is zeker een bezoekje waard. Het centrum wordt gekenmerkt door prachtige straatjes met pittoreske huisjes en pleinen met gezellige restaurantjes waar je even kan pauzeren en genieten van een koffietje.

Daarnaast vind je in het stadscentrum ook allerlei sfeervolle boetiekjes en kraampjes waar je heerlijke streekproducten en handgemaakte spullen kan kopen. Maar één van de topbezienswaardigheden van Gordes is toch wel het kasteel boven op de rots. Van buiten oogt het kasteel vrij sober, maar de binnenkant is prachtig versierd. Ga zeker eens een kijkje nemen en kom alles te weten over de geschiedenis van de regio.

Graag een rondreis maken door de Provence? Met onze 8-daagse autovakantie door de Provence kom je langs de mooiste plekjes en bezienswaardigheden!

  1. Village des Bories

Op 10 minuten rijden van Gordes (of een halfuurtje wandelen), vind je het archeologische Village des Bories. Wanneer je door dit dorpje wandelt, zullen de stenen huisjes je meteen opvallen. Dit zijn de zogenaamde “Bories”: stenen huisjes of hutten die ongeveer 5000 jaar voor Chr. werden gebouwd in de omgeving van Gordes.

Tegenwoordig is het dorpje niet meer bewoond maar het is wel volledig gerestaureerd zodat je het kan bezoeken. Het geeft je namelijk een mooi beeld van hoe de mensen in de Provence destijds leefden. Bezoek dit bijzondere stadje en bewonder de eeuwenoude stenen huisjes en kom meer te weten over de geschiedenis van de regio.

  1. L’Abbaye Notre-Dame de Sénanque

Ten noorden van het plaatsje Gordes, in het westen van de Lubéron, ligt een bezienswaardigheid die op vele ansichtkaarten terug te zien is. De Abbaye Notre-Dame de Sénanque is een bekend klooster gelegen tussen de lavendelvelden. Dit klooster werd al in 1148 opgericht door cisterciënzer monniken uit de Ardèche.

Na wat lastige tijden tussen de 16de en 19de eeuw, waarin het klooster uiteindelijk verkocht werd, werd de grond in 1854 teruggekocht door een nieuwe gemeenschap cisterciënzer monniken. De monniken die tegenwoordig in Sénanque wonen, kweken lavendel en verzorgen daarnaast ook honingbijen. De monniken maken nog steeds veel producten van de lavendel.

  • Het klooster is open voor bezoek, maar het is niet mogelijk om door de lavendelvelden zelf heen te lopen. Er loopt wel een pad langs de velden.
  • Toegang kost vanaf €8 en kan met een audiogids of onder begeleiding. Bekijk hier de tours naar het klooster!
  • Hou er wel rekening mee dat het klooster een zeer populaire plek is voor toeristen, en omdat het klooster niet zo groot is kan het snel erg druk aanvoelen.
  • De kloosterwinkel is de meeste dagen tussen 10u en 17u geopend, maar wanneer je alleen langs de lavendelvelden wilt lopen is het aan te raden om voor 9u of na 19u naar het klooster te gaan om de drukte te vermijden.
  1. Roussillon en Sentier des Ocres

Het dorpje Roussillon is gelegen in de Vaucluse en wordt gezien als één van de mooiste dorpen van Frankrijk. Hooggelegen op een heuvel in de Provence, wordt het dorpje omringd door groene bossen, bergen en een prachtig landschap. Vergis je niet want Roussillon is geen doorsnee Frans dorpje zoals er zoveel zijn.

Wanneer je door het centrum van Roussillon wandelt, zullen de okerkleurige huizen in verschillende tinten je meteen opvallen. Vooral tijdens de zonsondergang zorgen de kleurschakeringen voor een spectaculair zicht.

Le Senties des Ocres

Maar Roussillon heeft niet alleen een gezellig dorpscentrum om mee uit te pakken. Je vindt hier namelijk nog een unieke bezienswaardigheid: een van de grootste okermijnen van Europa! Het oker van Roussillon was erg populair en werd vroeger voornamelijk gebruikt voor het verven van textiel. In één van de oude okerverwerkingsfabrieken zit een museum gehuisvest waar je meer te weten komt over de okerwinning in Roussillon en de omliggende dorpen.

Wij raden je vooral aan om een mooie wandeling te maken door de voormalige okergroeve: Le Sentier des Ocres, vertaald als "het okerpad". De wandeling brengt je langs het spectaculaire okerlandschap.

Wanneer je het okerlandschap bezoekt aan het einde van je dag, kan je genieten van een prachtige zonsondergang.
  1. Okermijnen van Bruoux

Nog meer okermijnen zien? Op 10 minuten rijden van de okermijnen van Roussillon vind je de okermijnen van Bruoux. De okergroeven van Bruoux in Gargas, bevinden zich middenin een uitgestrekt dennenbos en zijn een gigantisch labyrint van ondergrondse galerijen van zo'n 50 km lang.

Wandel langs de roodgekleurde kliffen die zorgen voor een bijzonder contrast met de dennenbomen. Tijdens je rondleiding ga je door de kronkelende gangen van de mijnen terwijl een lokale gids je meer verteld over het dagelijkse leven van de arbeiders ten tijde van de exploitatie van de okermijnen in de 19e eeuw.

  • Je kan de rondleiding enkel met een ervaren gids doen (gesproken talen zijn: Frans, Engels en Nederlands).
  • Een rondleiding duurt ongeveer 50 minuten en is toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens.
  • Houd er rekening mee dat het binnenin slechts 10°C is. Voorzie je van warme kledij en comfortabele wandelschoenen.
  • Meer info op de website.
  1. Lourmarin

Lourmarin wordt niet voor niets een van de mooiste dorpen in de Luberon genoemd. Meer zelfs, het werd uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van Frankrijk.

De straten van Lourmarin slingeren zich door het dorp, langs fonteinen en dicht opeengepakte huizen versierd met kleurrijke bloemen en bemoste gevels. De dorpskern pakt uit met charmante pleinen, gezellige boetiekjes en cafeetjes. Het hoogtepunt van je bezoek aan Lourmarin is een indrukwekkend kasteel dat de horizon van dit Provençaalse dorpje domineert.

  1. Ménerbes

Ménerbes, een ander dorpje in de Luberon dat op de lijst van de zogenaamde ‘Plus Beaux Villages de France’. Tijdens je bezoek kan je genieten van de prachtige oude straatjes en historische gebouwen, maar ook van het prachtige uitzicht op de Luberon en de Monts de Vaucluse. Ménerbes heeft haar historische karakter door de jaren heen weten te behouden, en wanneer je door de straten wandelt, lijkt het wel alsof de tijd hier heeft stilgestaan.

Het dorpje is op zich niet zo groot maar toch zijn er enkele bezienswaardigheden te vinden die een bezoekje waard zijn. Zo kan je het belfort met de oude klokkentoren bezichtigen, een bezoekje brengen aan het kurkentrekkermuseum (meer info), wandelen door de botanische tuin of het voormalige klooster van de Karmelieten van Ménerbes bezoeken. Kunstenaars als Nicolas de Staël, Peter Maylé en Picasso waren alvast betovert door de charme van dit dorp.

  1. Bezoek de kastelen in de Luberon

Hoewel de Luberon-regio misschien niet zo bekend staat om zijn kastelen als sommige andere delen van Frankrijk (lees hier meer over de mooiste kastelen in Frankrijk), zijn er toch enkele opmerkelijke kastelen en historische landhuizen die een bezoek waard zijn.

Enkele bekende kastelen van de Luberon:

  • Château de Lourmarin, gelegen in het charmante dorpje Lourmarin (bekijk ligging). Dit renaissance-kasteel dateert uit de 15e eeuw en staat bekend om zijn prachtige architectuur en tuinen.
  • Château de Lacoste (bekijk ligging) was ooit de residentie van de beruchte Markies de Sade. Het biedt een prachtig uitzicht op de omgeving en herbergt nu culturele evenementen en tentoonstellingen.
  • Château d'Ansouis is een middeleeuwse kasteel, gelegen in het dorp Ansouis (bekijk ligging). het kasteel werd prachtig gerestaureerd en biedt een glimp van het leven in de middeleeuwen. Je kan ook een wandeling maken door de mooie tuinen.
  • Hoewel het niet langer een bewoond kasteel is, is het Château de Gordes een indrukwekkende historische site met uitzicht op het pittoreske dorp Gordes en de omliggende vallei (bekijk ligging).
  1. Wandeling door het Cederbos

Forêt des Cèdres, oftewel het cederbos is een bijzondere plek in het Regionaal Natuurpark van de Luberon, Op een hoogte van 700 meter werd het bos oorspronkelijk beplant met zaden uit de Algerijnse Midden-Atlas. Het Cederbos ligt op de weg van Lourmarin naar Bonnieux. In de zomer kan je er lekker afkoelen en in de winter een frisse neus te halen met zicht op besneeuwde landschappen.

Bij het betreden van het bos ruik je meteen de heerlijke geur van de hoge cederbomen en geniet je van een prachtig uitzicht over de valleien van de Durance en Luberon, evenals de omliggende bergketens zoals de Mourre Nègre en de Vaucluse. Onze tip? Kies een leuke spot uit waar je kan gezellig samen kan picknicken met een bijzonder mooi uitzicht. Bekijk hier de wandelroute naar Forêt des Cèdres vanuit Lacoste.

  1. Gorges de la Nesque

Les Gorges de la Nesque wordt de mooiste rivierkloof van de Vaucluse genoemd en dit is zeker terecht. De kloof is gelegen ten zuiden van het stadje Carpentras en aan de voet van de Mont Ventoux. Op sommige stukken is de kloof tot wel 400 meter diep en is uitgesleten door de rivier de Nesque die ontspring aan de voet van de Mont Ventoux.

Tip: Tussen Villes-sur-Auzon en Monieux vind je een indrukwekkende route, waar je een prachtig uitzicht hebt over de rivier en de kliffen. Het is dus zeker een aanrader om de kloof met de auto te ontdekken. Daarnaast zijn er hier ook tal van prachtige wandel- en fietsroutes die door en langs de kloof gaan. Ondertussen geniet je van de ongerepte natuur en de bijzondere flora en fauna.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels en B&B's in de Vaucluse.

  1. Op truffeljacht in de Luberon

Misschien wel een van de leukste activiteiten om te doen tijdens je vakantie in de Luberon: truffels zoeken! De truffeljacht heeft een lange geschiedenis in de Luberon en maakt deel uit van de traditionele Provençaalse cultuur. Les Pastras Truffle Farm is een organische boerderij die al jarenlang truffelzoektochten organiseert gevolgd door proeverijen. Misschien ook een leuk souvenir voor het thuisfront kopen? Meer info op de website.

TICKETS: Ga op zoek naar truffels op een Provençaalse truffelplantage, kom te weten hoe truffels worden gekweekt worden en hoe men truffelhonden traint. Boek hier je truffeljacht in de Luberon.

  1. Mur de la Peste

In de Luberon zijn nog enkele overblijfselen te zien van wat ooit een Provençaalse muur tegen de pest was. Een stille getuige van de grote pestepidemie die de Provence (vnl. Marseille en omstreken) teisterde tussen 1720 en 1723.

Deze bijzondere stenen muur, die zich over een lengte van 27 kilometer uitstrekt, werd gebouwd om het grondgebied van Comtat Venaissin (het laatste stukje Frankrijk dat nog in handen was van de Paus) te beschermen. Zo werden aan beide kanten van de twee meter hoge muur overal Franse en Pauselijke troepen geplaatst om elke doorgang te blokkeren. In 1723 was de epidemie te einde en werd de muur verlaten.

De Pestmuur werd ontworpen door de ingenieur Antoine d'Allemand, een inwoner van Carpentras en loopt van de Pas du Viguier bij de Gorges de Nesque tot iets ten zuiden van Cabrière-d’Avignon (bekijk ligging).

FIETSTOCHT: Vandaag de dag zijn er nog steeds delen van de zogenaamde Mur de la Peste te zien. Verken de historische Pestmuur tijdens een begeleide fietstocht door de fascinerende landschappen van Luberon.

  1. Cucuron

Het dorpje Cucuron heeft zijn Provençaalse authenticiteit behouden en ademt een ouderwetse charme uit. Een van de meest opvallende bezienswaardigheden van Cucuron is de Étang de Cucuron, een enorme vijver middenin het centrum.

Het vijverbassin en het plein, overschaduwd door torenhoge platanen en omringd door gezellige terrasjes, is een populaire plek voor zowel toeristen als de lokale bewoners om te ontspannen en te genieten van de rustige sfeer. Iedere dinsdagochtend vind hier de Cucuron-markt plaats.

Cucuron heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd, dat is tot op de dag van vandaag te zien aan de vele historische gebouwen en monumenten die het dorp rijk is. Wandel door de smalle straatjes langs bloemrijke pleinen, wandel naar de Sint-Michielsburcht en breng een bezoekje aan de romaans-gotische kerk van Notre-Dame de Beaulieu.

OVERNACHTINGSTIP: Les Chambres du Perussier is een charmante bed and breakfast met een seizoensgebonden buitenzwembad en iedere ochtend een continentaal ontbijtje.

  1. Oppède-le-Vieux

Nabij het dorpje Ménerbes bevindt zich Oppède-le-Vieux, een kleine gemeente bekend om zijn pittoreske, oude dorpscentrum dat bovenop een rots is gebouwd aan de voet van de Luberon. Oppède-le-Vieux heeft zijn architecturale en historische erfgoed intact gehouden, waardoor het een tijdloze charme uitstraalt. Wandel naar het rustige dorpsplein en bezoek de 12e-eeuwse collegiale kerk van Notre Dame Dalidon en ruïnes van het voormalige fort.

FIETSTOCHT: Boek hier een onvergetelijke fietstocht door het hart van de Luberon, en verken het dorpscentrum van Oppède-le-Vieux.

  1. Coustellet

Hoewel dit dorpje misschien klein is, speelt het een belangrijke rol voor de landbouw en handel in deze regio. Coustellet staat vooral in teken van de lavendel! Je kan er een bezoekje brengen aan het Lavendelmuseum van Coustellet.

Een absolute aanrader voor wie geïnteresseerd is in geschiedenis en de productie van lavendel in deze regio. Het museum biedt een boeiende tentoonstelling over de verschillende variëteiten van lavendel, de traditionele teeltmethoden en de toepassingen van lavendel in parfumerie en geneeskunde. Meer info op de website.

Iedere zondagochtend (van maart tot december) kan je er ook de lokale boerenmarkt bijwonen. Deze markt trekt bezoekers uit de hele regio en biedt een breed scala aan lavendelproducten, waaronder verse bloemen, gedroogde lavendel, essentiële oliën en ambachtelijke producten zoals honing, wijn, olijfolie en kazen.

DAGTOUR: Ontdek de mooiste doprjes van de Luberon, tijdens een dagtour vanuit Marseille of Aix-en-Provence.

  1. Le Moulin de Jerusalem

Le Moulin de Jerusalem, gebouwd op de top van de Luberon-heuvel in Goult, dateert uit het einde van de 17e eeuw. Ondanks zijn ouderdom heeft de molen nog steeds zijn originele mechanisme en vleugels, wat getuigt van zijn historische waarde. Het eerste niveau van de molen werd oorspronkelijk gebruikt voor de opslag van meelvoorraden, terwijl de bovenverdieping de molensteenkamer herbergt waar het bedieningsmechanisme staat.

  1. Les Gorges d'Oppedette

Oppedette is een hooggelegen dorp aan het begin van een prachtige wandeling die leidt naar Les Gorges d'Oppedette. De wandeling is zo'n 7 km lang en duurt ongeveer 3 uur. Je doet deze wandeling best niet als je hoogtevrees hebt, op sommige plekken is de kloof zo'n 200 meter diep uitgesleten.

Les Gorges d'Oppedette strekt zich uit over ongeveer 2 kilometer en wordt gevormd door de Calavon-rivier die door de kalkstenen rotsen snijdt, waardoor diepe ravijnen en smalle doorgangen ontstaan. Een populaire bestemming bij wandel- en natuurliefhebbers vanwege de paden die langs de rand van de kloof lopen en zo de mogelijkheid om de unieke geologische formaties van dichtbij te bekijken.

  1. L'Isle-sur-la-Sorgue

‘Isle’ betekent eiland en de Sorgue is een rivier. Wie in dit stadje rondloopt zal snel merken dat de naam treffend goed gekozen is. Rondom is er water van de Sorgue, een rivier die in het nabije Fontaine de Vaucluse uit een grot tevoorschijn komt. Wandelen langs de kaden aan de Sorgue, de fraaie renaissancehuizen, de enkele overgebleven waterraderen die vroeger tijdens de 17de en 18de eeuw veelvuldig gebruikt werden voor graan-, papier-, en oliemolens, leerlooierijen, weverijen en zijdefabrieken.

Maar het is vooral de brocantemarkt die op donderdag en zondag telkens een groot aantal bezoekers lokt. In de straatjes vind je heel wat leuke brocantewinkeltjes en antiquairs. Tijdens de zomermaanden worden geregeld watersteekspelen gehouden op de Sorgue.

  1. Lavendelvelden van de Luberon

Ook de lavendelvelden in de Luberon mogen niet op dit lijstje ontbreken. Tussen de driehoek van de dorpen Roussillon, Bonnieux en Apt zijn er heel wat lavendelvelden terug te vinden. Hier heb je wel voornamelijk kleinere percelen met lavendel verstopt tussen andere landbouwgronden, en er wordt vooral spijklavendel verbouwd. Deze lavendelsoort is veel sterker en scherper van geur dan de standaard lavendel, waardoor de twee soorten ook niet naast elkaar worden geteeld.

Tussen de dorpjes lopen verschillende fietspaden die langs de lavendelvelden lopen, en dit gebied is dan ook uitstekend om met de fiets te verkennen. Ook in deze omgeving zijn er verschillende winkels waar lokale lavendelproducten te verkrijgen zijn.

RONDLEIDING: Boek hier je privé rondleiding op de lavendelvelden van de Luberon met een lokale gids.

  1. Waar overnachten in de Luberon?

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie in de Luberon? Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen in de Luberon online bekijken.

  • Gordes: Verblijf in de gezellige B&B Le Mas de Béthel net buiten het centrum. Je overnacht in ruime kamers en je kan een frisse duik nemen in het zwembad na het beklimmen van de heuvel en het verkennen van Gordes.
  • Cucuron: A l'Ombre de la Dame, een knus ingericht appartement (max 3 personen) met een gezellige woonkamer, een volledig uitgeruste keuken en een ruime slaapkamer. Er is ook een klein terras waar je 's ochtends kan genieten van een kopje koffie.
  • Lourmarin: La petite maison is een charmant vakantiehuis in het dorpscentrum van Lourmarin. De vakantiewoning heeft 2 slaapkamers, een volledig uitgeruste keuken, en een terras met uitzicht op de bergen.
  1. Met onze reisgids mis je niets tijdens je reis in de Provence

Herkenbaar: je wilt er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Provence? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Provence met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Graag eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Provence.

Provence

Gratis reisgids Provence downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?