24 x mooiste bezienswaardigheden in Noord-Macedonië: wat zeker zien en doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

24 x mooiste bezienswaardigheden in Noord-Macedonië: wat zeker zien en doen?

16 januari 2024 in Noord-Macedonië5 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Noord-Macedonië + verblijftips

Noord-Macedonië is een prachtige én relatief goedkope bestemming in de Balkan. Het verrassend mooie land is nog niet zo bekend onder de grote massa toeristen en wordt jammer genoeg vaak overgeslagen als vakantiebestemming. Toch is het absoluut een bezoekje waard. Er valt namelijk van alles te zien en te doen.

Ontdek hieronder alvast de mooiste plekjes en topbezienswaardigheden in Noord-Macedonië.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Noord-Macedonië

Duur5 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u45 vliegen naar Skopje, richtprijs € 64 vergelijk prijzen bij Skyscanner of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 408), Corendon (va.€ 569) of Koning Aap
HuurautoIn Noord-Macedonië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Vakantie in Noord-Macedonië

Vakantie in Noord-Macedonië

Noord-Macedonië, dat tot 2019 nog bekend stond als Macedonië, is nog redelijk onbekend bij de grote massa toeristen. Toch begint het toerisme de laatste jaren meer en meer op gang te komen, en dat is volkomen terecht! Er valt van alles te zien en te beleven. Daarnaast heeft Noord-Macedonië ook nog eens het voordeel dat het nog een relatief goedkope vakantiebestemming is.

Noord-Macedonië kenmerkt zich door schilderachtige hoge bergen, idyllisch blauwe meren, talloze pittoreske kerkjes en een gastvrije bevolking. Verder geniet je hier van een heerlijke keuken, bewonder je historische steden en kan je tot rust komen in de prachtige natuur. Wij hebben alvast een overzichtje gemaakt met de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Noord-Macedonië.

Noord-Macedonië wordt ook wel eens de Parel van de Balkan genoemd.

Kaartje met de mooiste plekjes in Noord-Macedonië

Noord-Macedonië ligt verscholen in het centrale deel van de Balkan in het zuidoosten van Europa. Noord-Macedonië grenst aan Kosovo, Bulgarije, Griekenland en Albanië.

  1. Ohrid

Eén van de mooiste en meest bezochte plekjes in Noord-Macedonië is de stad Ohrid. Deze stad is gelegen aan het gelijknamige meer en heeft een groot historisch centrum waar je uren kan rondwandelen. Het oude gedeelte van de stad is erg gezellig en staat vermeld op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Ohrid staat gekend als de stad met de 365 kerken. Zo vind je er talloze klassieke Orthodoxe kerken met prachtige fresco's. Naast het grote aanbod kerken, vind je er ook een klassiek amfitheater (dat vermeld staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst) en straatjes met hier en daar een boetiekwinkeltje en een restaurantje waar je typische Macedonische gerechten kan proeven. Voor een mooie avondwandeling raden we de boulevard van Ohrid aan. De boulevard is gelegen aan het meer en is een ideale plek om te genieten van een zonsondergang.

Net buiten het centrum ligt het indrukwekkende Fort van Samuel van Ohrid, vanwaar je vergezichten hebt over de omgeving. Neem hier plaats op het terras van het Fort Café Ohrid vanwaar je een verbluffend uitzicht hebt over het oude centrum. Download onze stadswandeling Ohrid die je langs de mooiste plekjes van de historische stad brengt.

  1. Het prachtige Meer van Ohrid

Het meer van Ohrid is gelegen op de grens met Noord-Macedonië en is één van de grootste troeven van het gelijknamige stadje. Het kristalhelder blauwe water wordt omringd door schilderachtige bergtoppen en biedt een onvergetelijk verblijf.

Het meer is een van de oudste en diepste meren van heel Europa. Met een oppervlakte van 349 km2 is het op het Meer van Shkodër na het grootste van het Balkanschiereiland, en met een diepte van 296 m het diepste van de regio.

Wat zeker zien en doen aan het meer van Ohrid?

  • Het meer van Ohrid biedt de mogelijkheid om te vissen, kajakken en snorkelen.
  • Rondom het meer kan je heerlijk wandelen, waarnaast je ook verschillende bezienswaardigheden kan aanschouwen, zoals het klooster van Sveti Naum in Noord-Macedonië.
  • Je kan ook een bezoekje brengen aan Ohrid, de grootste stad rondom het meer.
  1. Klooster van Sveti Naum

Vanuit Ohrid kan je ook de boot nemen naar het prachtige klooster van Sveti Naum. Er zijn in Noord-Macedonië heel wat kloosters te vinden, maar het klooster van Sveti Naum is toch wel een van de mooiste. Het klooster ligt op een rotsachtige heuvel, aan het Meer van Ohrid vanwaar je een idyllisch uitzicht hebt over de bergen, het water en de groene omgeving.

Het orthodoxe klooster met de karakteristieke koepeltjes dateert uit de 10de eeuw en is vernoemd naar de heilige St. Naum, die ook begraven ligt in het klooster. Volgens de lokale bevolking zou je het hart van de heilige horen kloppen als je je oor op de graftombe legt. Binnenin vind je ook allerlei mooie fresco’s die absoluut een bezoekje waard zijn.

HOTELTIP: Tegenwoordig doet een deel van het klooster dienst als Hotel St. Naum. De kamers bieden uitzicht op het meer of de bergen. Meer info en boeken.

  1. Openluchtmuseum Bay of Bones

Vanuit Ohrid kan je ook een boottocht maken naar de Bay of Bones. De Bay of Bones is een soort openluchtmuseum gelegen aan de zuidelijke kant van het meer van Ohrid, tussen Ohrid en het Klooster van St. Naum. De naam is afkomstig van de grote hoeveelheid botten die hier ooit werden gevonden. Boek je boottocht hier online.

De Bay of Bones is een eigenlijk een klein nagebouwd prehistorisch paaldorp dat je inzicht geeft op hoe de mensen hier in de 10e eeuw voor Christus leefden. Het gereconstrueerde Bay of Bones telt ongeveer 24 replica’s van huizen die door middel van een loopbrug zijn verbonden met het vasteland. Het is een unieke kans om even terug in de tijd te duiken. Je kan er door het eeuwenoude dorpje wandelen en er is een exhibitie met enkele opgegraven voorwerpen die je kan bezoeken.

De baai is tevens een populaire plek om te duiken. Je kan er tussen de houten palen zwemmen die de stad ondersteunen.
  1. Skopje

Skopje, in het noorden van het land is de hoofdstad en meteen ook de grootste stad van Noord-Macedonië. Het is een mooie historische stad waar tal van bezienswaardigheden te bezichtigen zijn. Skopje, heeft een historisch centrum met een vleugje moderniteit. Het centrum is op zich niet bijzonder groot maar hierdoor liggen de meeste bezienswaardigheden, waaronder vele historische gebouwen uit het Ottomaanse en Byzantijnse rijk, op wandelafstand van elkaar.

Wat zeker zien en doen tijdens je stedentrip Skopje?

  • Bezoek de oude Turkse bazaar, de grootste bazaar van de Balkan. De oude bazaar is een soort winkelcentrum met oriëntaalse sfeer waar je bijzondere winkeltjes en leuke theehuisjes vindt. Verder kan je er ook allerlei streekproducten en handgemaakte souvenirs kopen.
  • Sveti Spas Kerk in het centrum van de stad ziet er langs de buitenkant vrij eenvoudig uit maar het interieur is werkelijk prachtig versierd. Je kan er onder andere het graf van de nationale volksheld, Goce Delčev bezichtigen.
  • De Stenen Brug die over de rivier de Vardar is gebouwd, verbindt het oude stadsplein met de oude bazaar. Wandel over deze prachtige stenen brug en geniet van het mooie uitzicht op de rivier en de stad.
  • Boven de stad torent ook het Fort Kale uit, dat dateert uit de 6de eeuw.
  • Mis niets tijdens je bezoek aan Skopje met de Skopje City Tour. Deze tour brengt je langs dé highlights van de stad.

WANDELTIP: Wil je graag op eigen tempo Skopje verkennen, download onze wandeling Skopje langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

Vanuit Skopje kan je verschillende tours en excursies boeken, bekijk alvast enkele leuke tours

  1. Neem de kabelbaan naar Vodno

Als je op zoek bent naar een spectaculair zicht, maak je best een ritje met de kabelbaan naar de top van de Vodno-berg. Deze berg bevindt zich in het zuidelijke deel van de Skopje-vallei en is een van de meest bezochte plekken in de buurt van Skopje.

Neem de kabelbaan vanuit Vodno (zie ligging kabelbaan station) en geniet onderweg naar de top van de mooiste uitzichten. Eens je de top bereikt hebt, kan je hier ook het Millennium Cross bezichtigen.

  1. Bitola

Bitola, vlakbij de grens met Griekenland, was ooit de hoofdstad van Noord-Macedonië en is na Skopje de grootste stad van het land. Vroeger lag deze charmante stad op een belangrijke handelsroute, waardoor zowel de Grieken als de Romeinen hier een nederzetting wisten te stichten. Eeuwenlang waren de Ottomanen hier de baas, waardoor er tot op heden nog steeds een Turks sfeertje hangt.

Tegenwoordig kan je in deze stad genieten van moderne architectuur in combinatie met de historische gebouwen vanuit onder meer de Ottomaanse Periode. Het centrum bestaat uit sfeervolle straatjes en gezellige pleinen met cafeetjes. Verder heeft Bitola ook een oude bazaar, een overdekte markthal en enkele boeiende musea.

Breng zeker ook zeker eens een bezoekje aan de ruïnes van Heraclea Lyncestis. Bitola werd in de 4de eeuw voor Christus gesticht door de vader van Alexander de Grote als Heraclea Lyncestis. Vandaag de dag kan je er nog enkele restanten van de stad en ruïnes van het voormalige amfitheater bezichtigen.

WANDELTIP: We stippelden een complete wandelroute in Bitola uit langs alle highlights van de stad die je tot bij de historische site van Heraclea Lyncestis brengt.

  1. Makedonium (Ilinden) Monument

Het Makedonium (Ilinden) Monument in Kruševo is een voobeeld van abstract symbolisme dat veel Joegoslavische architectuur kenmerkt. Het werd gebouwd ter herdenking van de Volksbevrijdingsstrijd, die duurde van 1941 tot 1944, en ter gelegenheid van de 30e verjaardag van de ASNOM-conferentie (Anti-Fascistische Assemblee voor de Nationale Bevrijding van Macedonië).

Het Makedonium, zoals het monument vaak wordt genoemd, is gemaakt door Iskra en Jordan Grabul uit Prilep en heeft de vorm van een strijdknots die in de 15e eeuw werd gebruikt. Binnen vind je een betoverende verzameling abstracte sculpturen en glas-in-loodramen, die elk een cruciaal moment in de geschiedenis van Noord-Macedonië uitbeelden. Vanaf de top van de Gumenja-heuvel heb je een prachtig uitzicht over.

WANDELTIP: Wil jij ook graag het bijzondere Makedonium monument zien? complete wandelroute in Kruševo die je bij dit bijnzondere monument brengt.

  1. Nationaal park Mavrovo

In totaal heeft Noord-Macedonië vier nationaal parken. Het Mavrovo Nationaal Park is het mooiste en het grootste nationaal park van de drie en ligt in het westen van het land. Het park bestaat sinds 1949 en heeft een prachtig landschap met schilderachtige bergtoppen, uitgestrekte bossen, kloven, watervallen en een kunstmatig aangelegd meer. Dankzij de hoogteverschillen heeft het park ook een grote diversiteit aan flora en fauna. Hier en daar kom je al eens wilde dieren als beren, wolven, herten en de zeldzame Balkanlynx tegen.

Er zijn verschillende wandelroutes aangelegd maar er zijn natuurlijk ook andere activiteiten in het Mavrovo Nationaal Park die je kan ondernemen. Zo kan je er ook paardrijden, mountainbiken, paragliden en kajakken. In de winterperiode kan je hier ook skiën en snowboarden op enkele van de beste skipistes van Noord-Macedonië.

Golem Korab

Het hoogste punt van het Mavrovo Nationaal Park is de Golem Korab, met een hoogte van 2764 meter. De berg ligt letterlijk op de grens met Albanië wat ervoor zorgt dat je deze niet zonder toestemming mag beklimmen. Wil je dit toch graag doen? Dan kan je ieder jaar in september een begeleide klimtocht naar de top volgen.

EXCURSIE: Bezoek het Nationaal Park van Mavrovo tijdens deze privétour van een dag. Met een professionele gids trek je de natuur in en bezoek je onder andere de nieuwe en oude kerk van St. Nicolas en het meer van Ohrid.

Het kunstmatig meer van Movrovo met een verzonken kerkje

In het hart van het nationaal park vind je het grootste kunstmatige meer van het land. De prachtige omgeving van het meer nodigt uit om prachtige wandel- en fietstochten te maken. Of je kan ook vissen, kanoën of een mooie boottocht maken op het meer en de verzonken St Nikolai kerk te midden van het water bezichtigen (zie ligging hier). Bij laag water kan je hier soms naar binnen wandelen.

  1. Nationaal park Pelister

Het tweede nationaal park is het Nationaal park Pelister, vlakbij het dorpje Bitola. Dit prachtige gebied omvat het hele Baba bergmassief met bergpieken van wel 2500 meter. Het park is vernoemd naar de hoogste piek: Mount Pelister (hoogte van 2.601 meter). Het landschap van het nationaal park wordt gekenmerkt door vele kleuren groen, witte bergtoppen en blauwe meren waar je een frisse duik kan nemen.

Het bergachtig gebied met prachtige uitzichten is uitstekend om te wandelen en fietsen. Er zijn verschillende routes uitgestippeld voor elke niveau. In de zomerperiode kan je hier ook klimmen en mountainbiken terwijl het park in de winterperiode wordt omgetoverd tot een prachtig skigebied met uitdagende afdalingen.

Neem ook je verrekijker mee want in het park kan je veel mooie fauna en flora spotten. Zo kan je onder andere tijdens je wandeling vossen, wolven, beren en lynxen tegenkomen. Daarnaast is er ook een zeldzame specifieke dennenboom te vinden, die heel typerend is voor het Pelister park.

WANDELTIP: Ga zelf op verkenning in het Nationaal park Pelister met de wandeling naar de top van de Pelister op 2600 m hoogte of de eenvoudigere wandeling naar de Ogen van Pelister (Pelisterski Ochi).

  1. Nationaal park Galičica

Last but not least: het Nationaal park Galičica tussen het Meer van Ohrid en het Meer Prespa. Trek je wandelschoenen aan en ga er op uit om het groene bergachtig gebied zelf te ontdekken. In de lente, zomer en herfst kan je er heerlijk wandelen door het prachtige landschap met kristalheldere meren of beklim de hoogste berg van het Nationaal park Galičica: de Magaroberg. Vanop de Magaroberg geniet je van een prachtig uitzicht over het Prespameer.

Verder lopen er allerlei mooie wandelroutes door het nationaal park waarbij je onderweg kan kennis maken met de lokale fauna en flora. Heel misschien kom je wel een zeldzame Balkanlynx tegen op je route!

WANDELTIP: Ga zelf op verkenning in het Galičica Nationaal park met de wandeling naar de top van de Magaro of de eenvoudigere wandeling naar de top van de Lako Signoj.

  1. Het Prespameer

Naast het prachtige meer van Ohrid, kan je ook nog het Prespameer in het zuiden van Noord-Macedonië bezoeken. Het bijzondere aan dit zoetwatermeer is dat het naast de natuurlijke waterbronnen zorgt voor de grootste aanvoer van water in het meer van Ohrid. Het water gaat dwars door de bergen, wordt hierdoor gefilterd en is daarmee een van de redenen waarom het meer van Ohrid zo kristalhelder is.

Het meer zelf wordt omringd door groene heuvels waar je heerlijk kan wandelen en fietsen. Aan de oevers van het meer kan je je handdoek neerploffen op een van de vele zandstrandjes waar je kan genieten van de rust en het mooie uitzicht over de omgeving. Je zal hier ook niet te veel last hebben van andere mensen want de stranden zijn nog niet zo bekend. Verder is er ook een enorm aanbod aan gemarkeerde wandelpaden in de omgeving.

Slangeneiland Golem Grad

Midden in het Prespameer ligt het onbewoonde rotsachtige eiland Golem Grad, dat onder de lokale bevolking ook wel bekend staat als "het slangeneiland". Vroeger werd deze plek enkel en alleen bewoond door kloosterlingen maar de monniken zijn jaren geleden al vertrokken.

Het eiland is ook een unieke plek vanwege het groot aantal vogels en reptielen die hier voorkomen. Vandaar ook de naam "Snake Island". Vandaag de dag vind je hier onder andere roze pelikanen en kroeskoppelikaan. Verder is zijn er ook nog archeologische vondsten te bezichtigen zoals overblijfselen van voormalige Romeinse villa’s.

HUURAUTO: De eenvoudigste manier om het meer te bezoeken is door een auto te huren. Nog geen auto? Reserveer je huurauto dan bij Sunnycars.

  1. Kuklica

De stenen stad Kuklica, op slechts tien kilometer van Kratovo, verwelkomt avontuurlijke toeristen die op zoek zijn naar een vleugje mysterie. De Stenen Poppen van Kuklica, een prachtige groep stenen pilaren, stelen hier de show. In Kuklica kan je 15 grote en 120 kleinere pilaren maar liefst 10 meter boven de grond zien uitsteken.

Legende van de stenen pilaren in de stad Kuklica

Wetenschappers weten dat de pilaren door eeuwenlange erosie gevormd werden, maar er zijn natuurlijk ook plaatselijke legendes die iets anders vertellen. Men beweert dat de stenen figuren voorheen bruiloftsgasten waren die een bovennatuurlijke transformatie ondergingen.

Volgens de legende kon een man niet kiezen tussen twee vrouwen en trouwde hij uiteindelijk met allebei. Hij plande stiekem om op dezelfde dag met beide vrouwen te trouwen en hield elke vrouw geheim voor de andere. Maar toen de tweede vrouw achter de waarheid kwam en de geheime bruiloft zag, viel zijn plan in duigen. Overmand door woede en liefdesverdriet sprak ze een krachtige vloek uit over het hele huwelijksfeest. Iedereen veranderde in stenen standbeelden die het fascinerende landschap van Kuklica creëerden.

De Stenen Poppen van Kuklica, vaak vergeleken met het populaire Cappadocië in Turkije, trekken veel toeristen. Kuklica is een synoniem geworden voor zowel de rijke geologie als folklore van het gebied.

  1. Prilep

Prilep is een charmant stadje centraal gelegen in Noord-Macedonië en is gevestigd tussen pittoreske bergen. Het stadje staat voornamelijk bekend om de productie van tabak. De tabak wordt hier nog op authentieke wijze gekweekt en verwerkt wat zorgt voor een uitstekende kwaliteit. Alle grote sigarettenfabrikanten ter wereld gebruiken tabak uit Prilep.

Op de daken en in de velden rondom het stadje ruik je als het ware de donkere geur van gedroogde tabaksbladeren. Wil je graag meer te weten krijgen over de tabaksindustrie? Breng dan zeker een bezoekje aan het Tobacco Museum dat gevestigd zit in een voormalige fabriek.

RONDREIS: Wil je graag nog meer ontdekken van de Balkan? Bekijk dan zeker onze rondreis langs de Balkan.

De leukste verblijven in Noord-Macedonië?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie of rondreis door Noord-Macedonië? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Noord-Macedonië
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
TUITUI vakanties in Noord-Macedonië
CorendonCorendon vakanties in Noord-Macedonië
Vermijd roaming → Koop je eSIM online

  1. Ossuary monument in Kavadarci

Het Ossuary monument in Kavadarci (zie ligging hier) is ontworpen om de gelijkenis met een traditioneel houten huis op te roepen. Deze herdenkingsplaats bevatte ooit de botten van 328 lokale partizanenstrijders. Het is ontworpen door architect Petar Muličkoski en werd voltooid in 1976. Het monument verkeert nu in een ernstige staat van verval en de botten zijn verplaatst naar een museum.

Een beetje verder kan je ook een stop maken bij wijnmakerij en museum Tikveš in Kavadarci, een belevenis voor zowel wijnliefhebbers als geschiedenisfanaten.Tikveš is de grootste wijnmakerij op de Balkan en biedt een geweldige rondleiding waarbij toeristen de wijnkelders kunnen verkennen en het proces met eigen ogen kunnen zien. Meer info op de website

  1. Watervallen van Vevchani

De watervallen en bronnen van Vevchani liggen in het gelijknamige dorpje Vevchani (vlakbij de grens met Albanië). De watervallen bevinden zich in een rustige omgeving tussen de groene heuvels. Het is een prachtige omgeving waar verschillende wandelpaden met bruggen zijn aangelegd zodat je de natuurlijke schoonheid in je kan opnemen. Vanaf de bruggen heb je een duidelijk beeld over het bijzonder mooie gebied. Wil je de watervallen op hun mooist zien? Bezoek ze dan in het voorjaar, als het waterpeil het hoogst is.

Dorst gekregen? Dan kan je een slokje nemen van het water van de watervallen. Het water is er namelijk zo helder blauw en schoon, dat het veilig is om van te drinken.

De watervallen zijn absoluut de moeite waard om te bezoeken tijdens je rondreis in Noord-Macedonië. Na een lange wandeling kan je nog even nagenieten of uitrusten in het stadje Vevchani, waar je veel leuke restaurantjes kan vinden waar je de Noord-Macedonische keuken kan leren kennen.

  1. Matkakloof

Op 20 minuten rijden van de hoofdstad Skopje, bevindt zich de mooiste kloof van Noord-Macedonië: de Matka Canyon. De prachtige rivierkloof ligt tussen 100 meter hoge rotswanden en is gevormd door Treska rivier. De kloof word omzoomd door hoge witte kliffen, groene begroeiing en helderblauw water.

Het mooie gebied is een waar paradijs voor outdoor liefhebbers. Je kan hier allerlei activiteiten ondernemen: maak een prachtige wandeling door de kloven, huur een kano om de omgeving vanop het water te ontdekken of je kan ook de kliffen beklimmen en genieten van het mooiste uitzicht.

EXCURSIE: Wil je liever een georganiseerde tour volgen naar de Matkakloof? Boek je tour vanuit Skopje naar de Matkakloof en de Vodno-berg dan op voorhand online.

  1. Kosturnica Memorial in Veles

Breng in Veles zeker een bezoek aan het Kosturnica Memorial, een prachtig gedenkteken voor de inwoners van Veles die tijdens de Tweede Wereldoorlog vochten tegen de fascistische krachten van Duitsland en Bulgarije.

Dit monument is ontworpen in de stijl van een ossuariummonument, met een opvallende betonnen structuur in de vorm van een omgekeerde klaproosbloem. Onder het monument bevindt zich een crypte met de beenderen van 87 partizanen. De makers van dit ontroerende monument zijn Ljubomir Denkovi en Savo Subotin, de bouw van begon in 1976 en duurde 3 jaar.

  1. Moskee van Tetovo

De Moskee van Tetovo behoort ongetwijfeld tot de mooiste religieuze bezienswaardigheden van Noord-Macedonië en is absoluut een bezoekje waard. De moskee werd oorspronkelijk gebouwd in 1438 en is nog een mooi voorbeeld van de Ottomaanse barokke architectuur. In de 17e eeuw werd de moskee met de grond gelijkgemaakt, maar in de 19e eeuw werd hij weer helemaal herbouwd.

Je ogen zullen als het ware open vallen bij het zien van de prachtig beschilderde panelen die de gevels bedekken. Ook het interieur is volledig versierd met heldere kleuren, flamboyante bloemen en ingewikkelde geometrische patronen. De officiële naam van deze moskee is de "Xhamia e Larme" dat letterlijk vertaald wordt als ‘de versierde moskee’.

WANDELTIP: Wil je graag de beschilderde moskee van Tetovo zien? Download onze wandeling Tetovo langs de mooiste bezienswaardigheden van de stad.

  1. Struga

Struga, stad van de bruggen

Struga ligt aan het meer van Ohrid maar is een stuk rustiger dan zijn bruisende buurstad Ohrid. Je wandelt hier door de sfeervolle straten langs traditionele huisjes die er na al die jaren nog steeds hetzelfde uitzien. Verdwaal er in de oude bazaar en breng een bezoekje aan het klooster Halveti Teke, één van de meest toonaangevende voorbeelden van de Ottomaanse architectuur die je hier zal aantreffen.

Doorheen de stad vind je ook tal van pittoreske bruggetjes die over de rivier de Drim zijn gebouwd. Die vele bruggetjes in combinatie met het gezellige centrum zorgen voor een idyllisch karakter. Wie even wil zonnebaden, kan aan de kust ook enkele gezellige stranden vinden: Maska Plaza, Zenska Plaza en Galeb.

  1. Gevgelija

Wie graag eens wilt proeven van het uitgaansleven in Noord-Macedonië, is in Gevgelija aan het juiste adres! Gevgelija wordt niet voor niets het Las Vegas van Noord-Macedonië genoemd. De stad wordt omzoomd met talloze casino’s, luxe vijfsterrenhotels en bruisende nachtclubs waar je je volledig kan laten gaan. Na een wild feestje, kan je dan weer ontspannen in de spa van Gevgelija of een rustgevende wandeling maken door de prachtige groene bossen van de stad.

VERBLIJFTIP: Apollonia Hotel Gevgelija ligt in het centrum van Gevgelija en biedt ruime kamers voorzien van alle luxe en comfort. Verder beschikt het luxe 5* hotel ook over een gezellige bar, een tuin en een eigen casino. Meer info en boeken.

  1. Wijn proeven in Noord-Macedonië

Noord-Macedonië is misschien niet het eerste land waar je aan zou denken als het gaat om de beste wijnen uit Europa, toch is het een verrassende bestemming voor wijnliefhebbers.

Wanneer je op vakantie bent in Noord-Macedonië, breng dan zeker eens een bezoekje aan de regio Povardarie. Hier vind je verschillende glooiende wijngaarden en wijnhuizen. Tijdens een bezoek aan deze plek kan je natuurlijk wijn proeven, maar het is ook mogelijk om tijdens een rondleiding te zien hoe de wijn gemaakt wordt.

Tikveš is een andere groot en belangrijk wijngebied van Noord-Macedonië. Een van de wijnhuizen dat je hier kan bezoeken is het pittoreske wijnhuis Tikveš. Hier wordt al sinds 1885 wijn gemaakt.

  1. Vermijd roaming kosten koop je eSIM

Opgelet, in Noord-Macedonië betaal je roaming kosten als je met je smartphone wil surfen of bellen. Hoe dit vermijden? Koop een eSIM voor € 6 (7 - 30 dagen geldig) voor directe toegang tot het lokale hogesnelheids datanetwerk met uw eSIM-compatibele apparaat, waar en wanneer je ook bent. Koop je eSIM kaart online

Weet je precies wat wat eSIM is of hoe het werkt en of je telefoon compatibel is? Lees ons artikel over eSIM

  1. Waar overnachten in Noord-Macedonië?

Vertrek je binnenkort op vakantie naar Noord-Macedonië en ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en appartementen in Noord-Macedonië.

  • In het hart van Skopje kan je overnachten in de Moodeight Apartments. Elk appartement is zorgvuldig ontworpen en volledig uitgerust. Meer info en boeken.
  • Hotel London B&B ligt in het centrum van Skopje gevestigd in een historisch gebouw uit 1937. Het 3* hotel biedt moderne kamers, een sfeervol restaurant en een traditionele Engelse pub. Meer info en boeken.
  • Vila Bisera ligt in de rustige wijk Lagadin bij Ohrid. De ruime villa wordt omgeven door een tuin met bloemen en biedt moderne accommodatie. Verder biedt de villa ook twee seizoensgebonden buitenzwembaden en ligt het op wandelafstand van het meer. Meer info en boeken.
  1. Mis niets in Noord-Macedonië met onze reigsids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noord-Macedonië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noord-Macedonië met een volledige uitgestippelde rondreis Noord-Macedonië, en meer dan 79 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noord-Macedonië.

Noord-Macedonië

Gratis reisgids Noord-Macedonië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 1 april 2024 - Anita Pelle

Uitstekende basis voor het samenstellen van onze rondreis door Noord-Macedonië. Wij zullen deze zomer zeker ons voordeel daarmee doen.

- 30 januari 2024 - Farina Oprins

De reisgids Noord-Macedonië is zeer goed bruikbaar om zelf een rondreis samen te stellen door dit land. Leuke stadswandelingen, veel tips over musea en mooie plekjes in de natuur. De tips waar te overnachten zijn de moeite waard om te bekijken,

- 30 januari 2024 - Lefevere Paul

De reisgids is alvast veel belovend. Over het land kan ik helaas nog niet oordelen.

- 30 januari 2024 - Rob

Mooie gids duidelijk en vele mooie aanbiedingen

- 8 september 2023 - Mathis De Backer

Het Prilep marmeren meer, is niet meer verlaten een verlaten site. Het is opnieuw een actieve marmermijn en het terrein is omringt met hekken en bewaakt door agressieve waakhonden. Ook de weg er naar toe is in enorm slechte staat. Zonder dit te weten trokken wij hier naar toe, uiteindelijk wel vriendelijk rondgeleid door een arbeider, maar was totaal geen toeristische attractie en zwemmen was er zeker not done.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?