De 27 x mooiste bezienswaardigheden in Cappadocië: wat zien & doen + verblifjtips

Volledige reisgids kopen voor € 10

De 27 x mooiste bezienswaardigheden in Cappadocië: wat zien & doen + verblifjtips

7 januari 2024 in Turkije0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Cappadocië + verblijftips

Miljoenen jaren geleden bedolven de hevige vulkanen Erciyes en Hasan het huidige Cappadocië met tufsteen. Wind en regen hebben dit zachte vulkanische gesteente uitgesleten tot honderden vreemde pilaren, kegels en "feeënschoorstenen" in kleuren die variëren van roze tot groen en geel.

Sinds de oudheid heeft de mens die zachte rotsen uitgehold om er grotwoningen, kerken, kapellen en kloosters van te maken. Vandaag is Cappadocië dan ook rijk aan natuurwonderen en historische steden. Ontdek de mooiste bezienswaardigheden in Cappadocië in dit handige overzicht.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Cappadocië

Duur5 - 10 dagen ()
Vliegtickets4u15 vliegen naar Kayseri (rechtstreeks vanuit Luik) of Nevşehir, richtprijs € 129 vergelijk prijzen bij TUIFly of Cheaptickets of Momondo
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Kayseri naar het centrum, boek je ticket hier online € 10
eSim kaartKoop je eSim kaart: bel en surf goedkoop in Turkije, koop je eSim kaart online € 7
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
PakketreizenPakketreis boeken? Kijk bij Corendon (va. 341), TUI.nl (va. € 895) of bij Sawadee wandelvakantie (va. € 1419)
HuurautoIn Cappadocië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Cappadocië

De sprookjesachtige regio Cappadocië ligt in het hart van het huidige moderne Turkije en omvat de provincies Nevşehir, Kayseri, Aksaray, Kırşehir, Sivas en Niğde. Cappadocië kan je eenvoudig bereiken met de auto of maak het jezelf gemakkelijk en boek je een georganiseerde dagtour naar Cappadocië en ontdek alvast dé highlights.

Kaartje met de ligging van de mooiste bezienswaardigheden in Cappadocië

 1. Ağzıkarahan

Niet ver van Aksaray, in het dorp Ağzıkarahan, ligt een belangrijke karavanserai uit het Seljuk-tijdperk. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste niet-koninklijke karavanserais. Het gebouw is uitzonderlijk rijkelijk versierd. Het overdekte deel van het gebouw werd voltooid in 1231, de binnenplaats in 1240.

Karavanserais waren stopplekken en herbergen langs de zijderoute waar reizigers en hun lastdieren even konden uitrusten. In de 12e en 13e eeuw werden overal in het Seltsjoekse rijk karavanenserais gebouwd, waarvan er vandaag de dag in Turkije nog een behoorlijk aantal van bewaard zijn gebleven.
 1. Selime

In Selime kan je een monumentaal graf bezoeken, Selime Sultan Türbesi, dat dateert uit de 13e eeuw. Het is het enige voorbeeld van zijn soort in de regio Anatolië. Maar het is de beroermde bezienswaardigheid aan de overkant van de weg die de show steelt: het verbazingwekkende uit de rotsen gehouwen Selime-klooster.

Het Selime-klooster, ook wel bekend als het kasteel van Selime (9e eeuw)

Het complex viel in handen van verschillende beschavingen gedurende zijn lange geschiedenis, waaronder het Byzantijnse, Perzische, Hettitische en Ottomaanse rijk. Het complex torent uit boven de Menderes-rivier.

 • Het meest opvallend is de enorme kerk, in drie verdeeld door twee rijen rotszuilen.
 • In het bijhorende klooster zie je woningen voor monniken, twee grote zalen, stallen voor muilezels, een grote keuken en nog veel meer.
 • Boven het klooster torent een fort uit, dat uitgehouwen werd in de rotsen. Je kan hier veel fascinerende plekken verkennen. Scènes uit Star Wars werden hier opgenomen.

LEESTIP: Mis niets tijdens je verblijf in Cappadocië, download onze gratis reisgids Cappadocië.

 1. Güzelyurt

Güzelyurt betekent 'mooi vaderland', en het spectaculaire landschap, de historische rijkdom en de indrukwekkende ondergrondse bouwwerken doen het Turkse vaderland inderdaad eer aan. Güzelyurt biedt alles waar Cappadocië bekend om staat, en toch moet je deze bijzondere stad voorlopig nog niet delen met andere toeristen.

De belangrijkste attractie is echter de ondergrondse stad, compleet met in de rotsen uitgehouwen woningen en kerken. Naast Güzelyurt ligt bovendien een prachtige vallei waar je de ondergrondse Kilisekale-moskee en de Sivişli-kerk kan bewonderen.

 1. Nevşehir

Nevşehir en zijn omgeving hebben zich de laatste jaren ontpopt tot een belangrijke toeristische bestemming. Deze stad wordt beschouwd als een van de belangrijkste uitvalsbasis om de beroemdste plekjes van Cappadocië te verkennen, maar heeft ook zelf een aantal interessante attracties in petto.

De belangrijkste bezienswaardigheid van Nevşehir is de gerestaureerde ruïne van de Ottomaanse citadel. Deze citadel dateert uit de Seltsjoekse periode, is gratis toegankelijk en biedt een prachtig uitzicht over de stad en de omgeving. In het museum van Nevşehir vind je culturele en archeologische voorwerpen van groot belang.

VERBLIJFTIP: Takunya Cave Hotel, nabij het centrum van Nevsehir, biedt bijzondere grotkamers, met prachtig uitzicht op de omgeving, een gezellige bar en restaurant, een aangename tuin en een seizoensgebonden buitenzwembad. Verder geniet je ook van een continentaal ontbijt en is er parkeergelegenheid om je huurauto achter te laten. Meer info en boeken.

 1. Maak een onvergetelijke ballonvaart

Een van de meest iconische ervaringen als je in Cappadocië bent is een ballonvaarten over het magische landschap. Dit is dé uitgelezen manier om de grootsheid van de rotsformaties en het buitenaardse landschap te ervaren.

 • Sommige ballonvaarten omvatten extra's zoals hoteltransfers, ontbijt en zelfs champagne, bekijk beschikbare tours hier.
 • Natuurlijk zijn ballonvaarten afhankelijk van het weer, dus probeer te reserveren voor de eerste dag van je verblijf. Als het weer een vlucht niet toelaat, kan je naar een volgende dag omboeken.

Boek je ballonvaart in Cappadocië

 1. Derinkuyu

In Derinkuyu vind je de grootste opgegraven ondergrondse stad van Turkije. Dit oud complex met meerdere verdiepingen is groot genoeg om wel 20.000 mensen onderdak te bieden. Ondergronds bevinden zich verschillende voorzieningen, opslagruimtes, gebedshuizen en eetzalen.

Deze ondergrondse stad is echter nog een tikkeltje indrukwekkender dan anderen in deze regio. De grotten werden aanvankelijk uitgehakt in het zachte vulkanische gesteente door de Phrygiërs in de 8e tot 7e eeuw v.Chr., maar werd volledig gevormd in de Byzantijnse tijd. Het werd toen ingezet als toevluchtsoord tegen de binnenvallende Arabieren tijdens de Arabisch-Byzantijnse oorlogen (780-1180).

Derinkuyu werd gebruikt als schuilplaats tot aan het begin van de 20e eeuw. Het werd herontdekt in 1963, toen een plaatselijke bewoner een mysterieuze kamer vond achter een muur in zijn huis. Verdere opgravingen onthulden een heus tunnelnetwerk. Het terrein werd in 1969 opengesteld voor het publiek. Ongeveer de helft van de ondergrondse stad is momenteel toegankelijk voor bezoekers.

TOUR: Wil je graag Derinkuyu met je eigen ogen bewonderen? Boek hier alvast je begeleide tocht door de ondergrondse stad Derinkuyu met gids.

 1. Kaymaklı

Een andere verbazingwekkende ondergrondse stad is Kaymaklı. Deze site, die in de oudheid Enegup werd genoemd, zou eveneens zijn uitgehouwen in de 8e-7e eeuw v.Chr. door de Phryigiërs. Wat Kaymakli extra bijzonder maakt, is dat het verbonden is met de ondergrondse stad Derinkuyu.

En toch verschilt deze stad, die bijna 100 tunnels vol huizen telt (die vandaag dienen als opslagplaatsen, stallen en kelders), van de vorige. Zowel de indeling als de structuur zijn anders. In Kaymakli zijn de tunnels een stuk lager, smaller en steiler en er zijn ventilatieschachten voorzien in elke ruimte.

4 verdiepingen zijn open voor bezoekers:

 • Een stal en mogelijk enkele woonruimtes bevinden zich op het eerste niveau.
 • De tweede verdieping heeft een kerk, en de derde bestaat uit opslagruimtes, wijn- en oliepersen, en keukens. Je ziet er ook een andesietblok dat gebruikt werd voor het vormen van koud koper.
 • Op de vierde verdieping vind je opslagruimtes en ruimtes voor aardewerken kruiken. Slechts een fractie van het enorme complex kan worden bezocht.

ROADTRIP: Zelf deze sprookjesachtige regio verkennen? Met onze uitgestippelde roadtrip door Cappadocië kom je langs de mooiste plekjes, zo mis je niets.

 1. Hacıbektaş

Hacıbektaş is genoemd naar Haji Bektash Veli, een soefi-heilige uit de 13e eeuw die de Bektashi-orde stichtte. Hij leefde in dit gebied, en zijn graf, bekend als het Hajibektash-complex, bevindt zich in zijn voormalige klooster, dat nu als museum voor bezoekers toegankelijk is. Dit is een belangrijk pelgrimsoord voor Alevitische en Bektashi moslims uit andere delen van Turkije en de hele wereld.

Herdenkingsceremonies van Hacıbektaş

Elk jaar halverwege augustus worden hier de herdenkingsceremonies van Hacıbektaş gehouden. Tienduizenden volgelingen komen dan bijeen om hun respect te tonen voor de stichter van de Bektashi-orde, in hun heilige centrum. Gedurende drie dagen zijn er Sema-dansers die ceremoniële dansen opvoeren in kleurrijke kostuums en een reeks theatrale en muzikale voorstellingen.

 1. Avanos

De oude stad Avanos, een van de belangrijkste steden in het hart van Cappadocië, kijkt uit over de Rode Rivier, de langste rivier van het land. Het is al eeuwenlang beroemd als een productiecentrum van aardewerk, tot de dag van vandaag. De handel in keramiek en aardewerk gaat hier terug tot de tijd van de Hettieten, die als eersten het rode slib van de rivier gebruikten in hun karakteristieke aardewerk.

De geplaveide straatjes van de oude stad lenen zich tot een mooie wandeling, met uitzichten over de rivier. Een ondergrondse stad, die door de plaatselijke bevolking ‘Ga binnen en bewonder' wordt genoemd, werd hier in 2019 opgegraven. Het tunnelnetwerk is meer dan 5 km lang en de stad telt drie verdiepingen vol woningen en gebedshuizen en een klein beeldje. De plaatselijke bevolking beweert dat er ooit geneeskrachtig water door de ondergrondse stad stroomde.

 1. Uçhisar

Uchisar, gelegen aan de rand van het nationaal park Göreme, wordt gedomineerd door zijn kasteel-berg, die 60 meter boven de stad uittorent. De grote, cilindervormige toren zie je al van ver pronken. Onder de grond liggen talloze kamers en doorgangen verstopt, waarvan de meeste nu geblokkeerd of onbegaanbaar zijn. In de Byzantijnse tijd dienden ze als woningen en kloosters. Het kasteel bood ooit onderdak aan 1000 mensen, maar is tegenwoordig onbewoond.

In het centrum van de stad vind je een ondergrondse galerij, die zich ongeveer 100 meter onder de huizen uitstrekt. Die gang werd in tufsteen uitgehakt en diende waarschijnlijk als een verbindingsweg tussen het kasteel en de buitenwereld en om de watervoorziening te beschermen. Talrijke beschilderde klifhuizen hier zijn nu omgebouwd tot hotels.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een leuk Cave hotel in Uçhisar, dan is het My Story Cave Hotel zeker een leuke plek om te overnachten. Gratis privéparking, leuke lounge en service om tours en activiteiten te doen in de omgeving. Meer info en boeken

 1. Çavuşin

De twee belangrijkste bezienswaardigheden in Çavuşin zijn:

 • De eerste is de Johanneskerk (5e eeuw). Je kan deze grotkerk en de kliffen erboven op eigen houtje en helemaal gratis verkennen. Het is een van de oudste en meest prestigieuze grotkerken in Cappadocië. Je bereikt de ingang na een 15 minuten durende wandeling vanuit het verlaten dorp via het pad achter Fairyland Cave Hotel. In de kerk zijn een paar fragmenten van middeleeuwse schilderingen te zien.
 • De tweede belangrijke bezienswaardigheid is de lagere kerk, Nicephorus Phocas, waarvoor je wel een ticketje moet kopen. De kerk dateert uit de jaren 960 en bevat enkele verbazingwekkende schilderingen.
 1. Göreme

Göreme is het hart van het beroemdste en bekendste deel van de regio Cappadocië. Het nationaal park Göreme werd in 1985 toegevoegd aan de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit is een ideale uitvalsbasis om talrijke historisch plaatsen in de omgeving te verkennen.

Tot de historisch belangrijke plaatsen van Göreme behoren verschillende kerken, het openluchtmuseum van Göreme, en een aantal huizen en duiventillen die in de rotsformaties van de stad zijn uitgehouwen.

TIP: Ben je toe aan een korte pauze? Dan raden we een tussenstop aan bij het Sultan Cave Suites Hotel. Hier kan je op de rooftopbar genieten van een heerlijk drankje en hapje met spectaculair uitzicht over de stad. Boek hier meteen je overnachting in een van de prachtig ingerichte kamers.

Bewonder de prachtige grotkerken in Göreme

 • Tokalı Kilise (of de Kerk van de Gesp), is de grootste kerk van Göreme en bestaat uit vier kamers: de Oude Kerk, de grotere Nieuwe Kerk, de zijkapel en de Benedenkerk. Het was oorspronkelijk een kerk met een enkel tongewelf, maar de apsis werd vernietigd toen de Nieuwe Kerk werd toegevoegd. Het hoofdschip bevat 9e-eeuwse fresco's, en in de apsissen zie je schilderingen uit de 11e eeuw.
 • Elmalı Kilise (of de Appelkerk), een kleinere grotkerk (gebouwd rond 1050). De fresco's blijven echter afbladderen, waardoor oudere, eerdere schilderingen eronder zichtbaar worden. De naam van de kerk verwijst naar een roodachtige bol in de linkerhand van de aartsengel Michaël in de koepel van de hoofdapsis, of mogelijk naar een appelboom die in de buurt groeide.
 • Andere kerken zijn Azize Barbara Kilisesi (de Kerk van de Heilige Barbara), de Yılanlı Kilise (de Slangenkerk), de Karanlık Kilise (de Donkere Kerk), die deel uitmaakte van een kloostercomplex uit de 11e eeuw en de Çarıklı Kilise (de Kerk van de Sandalen) die in dezelfde rots is uitgehakt en waar bij de ingang twee voetafdrukken zichtbaar zijn.
 1. Ortahisar

Ortahisar wordt overschaduwd een rotskasteel van 90 meter hoog, het is een prachtig voorbeeld van de uit de rotsen gehouwen architectuur van de streek. Het diende als schuilplaats tegen aanvallen in de Byzantijnse tijd.

In de stad staat ook de Cambazlı Kilise (Kerk van de Acrobaten), een kruisvormige kerk met 13e-eeuwse muurschilderingen, die nu gebruikt wordt als opslagplaats. Iets buiten de stad ligt een sprookjesschoorsteen met daarin nog een Üzümlü Kilise (Kerk van de Druiven) uit de 8e of 9e eeuw.

De stad staat ook bekend voor de fruitproductie in de regio. Tufstenen kuilen in het gebied hebben het hele jaar door een constante temperatuur van 10 graden en worden gebruikt om fruit en groenten op te slaan, zowel lokaal geteelde als die van verder weg.
 1. Mustafapaşa

Het kleine dorpje Mustafapaşa is doordrenkt van Grieks-orthodoxe geschiedenis. Grieken en Turken leefden hier jarenlang naast elkaar totdat de Turkse onafhankelijkheidsoorlog tot verdeeldheid leidde aan het begin van de 20e eeuw. Mustafapaşa, voorheen bekend als Sinasos, wat 'stad van de zon' betekent, is een aangename plaats om te verkennen.

Een niet-te-missen bezienswaardigheid hier is de kleine kerk van Sint-Nicolaas, tegenover het centrale stadsplein. In de omliggende straten pronken talrijke mooie huizen. Tot de belangrijke kerken en kloosters rond Mustafapaşa behoren Aios Vasilos, Constantijn-Elene, en de kerk van Sint-Basil in de Gomeda-vallei. Er werd ook een karavanserai gebouwd tijdens de Ottomaanse periode. Je kan er knappe staaltjes van steenhouwerij en houtbewerking aanschouwen.

VERBLIJFTIP: Aladino Cave Suit is een charmante accommodatie in de stad en biedt naast stijlvolle kamers, een seizoensgebonden zwembad, een gezellig restaurant en gratis fietsen om de omgeving te verkennen. Meer info en boeken.

 1. Mooiste valleien in Cappadocië

De valleien in Cappadocië met hun bizarre rotsformaties en kleuren zijn een van de belangrijkste bezienswaardigheden in deze regio. Omringd door een prachtig landschap kan je je vergapen aan grotwoningen, indrukwekkende schoorstenen en uit rotsen gehouwen kerken en huizen. Ontdek hier dé mooiste valleien in Cappadocië.

 • De Ihlara-vallei is een adembenemende kloof van 14km lang, uitgesleten door de rivier. De rotsachtige kliffen en de door bomen omzoomde rivier zullen je zeker weten te verrassen. Maar wat deze vallei extra opmerkelijk maakt, is het duizelingwekkende aantal oude rotskerken en ondergrondse woningen. De canyon ligt bezaaid met die historische bouwwerkern, grotendeels gebouwd door de Cappadocische Grieken tijdens de Byzantijnse periode. Verken de Ihlara-vallei aan de hand van een leuke dagtocht.
 • Openluchtmuseum Zelve is een historische grottenstad waar vroeger een grote en diverse gemeenschap woonde. Er zijn drie valleien in het Openluchtmuseum die je langs een aantal religieuze en wereldlijke kamers, woningen, stallen en het stadsplein voeren. Boek je begeleide tour hier.
 • De roodroze rotsen van Red Valley zijn een van de populairste attracties van Cappadocië. Wat de vallei extra bijzonder maakt, zijn de door de mens gemaakte duiventillen en de oude kerken.
 1. Wijn proeven in Ürgüp

Ook wijnliefhebbers kunnen hun hart hier ophalen. Cappadocië is namelijk een van de grootste wijnproducerende regio's van Turkije. Ürgüp wordt ook wel gezien als dé wijnstad bij uitstek. Het Turasan-wijnhuis levert 60% van de Cappadocische wijnen, en biedt gratis rondleidingen en proeverijen in zijn uit de rotsen gehouwen kelder. Boek hier je wijntour bij Turasan Winery in Ürgüp.

Snuif nadien ook even de levendige sfeer op in het moderne centrum en bewonder de luxueuze boetiekhotels in de sterk contrasterende oude dorpsstraatjes, die zich nog steeds vastklampen aan de nabijgelegen heuvels. In het straatje Barbaros Hayrettin Sokak kan je decoratieve, gebeeldhouwde deuropeningen bewonderen.

Net buiten de stad staan de Drie Gratiën-feeënschoorstenen, het bekendste herkenningspunt van Ürgüp. Deze drie zwarte rotsformaties worden ook wel 'de Drie Schoonheden' genoemd.
 1. Kayseri

Kayseri is vooral bekend als vervoersknooppunt voor het gebied, en veel mensen flitsen er gewoon doorheen en zien alleen de lelijke buitenwijken op weg naar of van het vliegveld. Wie de tijd neemt om het levendige stadscentrum in te gaan, zal echter zien dat Kayseri veel meer te bieden heeft.

 • Wandel door de smalle marktstraatjes en bewonder de Seltsjoekse en Ottomaanse monumenten, met uitzicht op de torenhoge berg Erciyes in het zuiden.
 • Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is het kasteel van Kayseri. Het werd gebouwd in de oudheid, en vele culturen hebben er later hun stempel op gedrukt, van de Romeinen tot de Byzantijnen. Het is een indrukwekkend bouwwerk met in totaal 18 torens. Het huidige gebouw dateert grotendeels uit de 13e eeuw.
 • In het kasteel kan je binnenkort het archeologisch museum van Kayseri en een kunstcentrum bezichtigen.
 • Er vallen ook verschillende historische gebouwen en musea in het stadscentrum te bezoeken.
 1. Mount Erciyes

De berg Erciyes is een hoge (3916 meter) stratovulkaan, prominent aanwezig in het landschap, die omgeven wordt door vele grotten en lavakoepels. De laatste uitbarstingen vonden plaats in het vroege Holoceen en hebben mogelijk as afgezet tot in Palestina. Of er ook recentere vulkanische activiteit was is niet duidelijk, maar op Romeinse munten staat de berg wel rokend afgebeeld.

De berg is vandaag echter een populaire bestemming voor bergbeklimmen in de zomer (tussen juni en september) en voor skiën en andere wintersporten zodra er sneeuw ligt op grotere hoogte.

Wanneer je op roadtrip bent door Cappadocië is een ballonvaart boven de regio een absolute must-do! Je kan kiezen uit een aantal verschillende opties wat betreft de locatie en de duur van je vlucht. We raden je een vlucht bij zonsopgang over het prachtige landschap aan, een niet-te-missen ervaring. Bekijk het volledige aanbod ballonvaarten in Cappadocië hier.

Boek je ballonvaarten over Cappadocië, een onvergetelijke ervaring

 1. Bezoek de nationaal parken in Cappadocië

Nationaal park Karatepe

In het nationaal park Karatepe, op korte afstand ten noorden van Osmaniye, bevindt zich het openluchtmuseum Karatepe-Aslantas, een neo-Hittitische vindplaats. Je vindt er de resten van de zomerresidentie van koning Asitawada en tabletten met Hettitische en Fenicische inscripties.

Nationaal park Aladağlar

Het nationaal park Aladağlar ontleent zijn naam aan het karmozijnrode gebergte. De bergpieken krijgen hier bij zonsondergang een levendige roestkleur. Het nationaal park beslaat een gebied van het Antitaurusgebergte, met Kizilkaya als hoogste top op 3767 meter. Er zijn vier toppen boven de 3700 m om te beklimmen en de smeltende sneeuw in het voorjaar creëert een mooie reeks meren. De Aladağlar-bergketen, ook bekend als de Alpen van Turkije, is een van de meest populaire plaatsen voor bergbeklimmen en trektochten in het land.

Zelfs als je niet van plan bent een bergtop te beklimmen een bezoekje waard. De Kapuzbaşı-watervallen bijvoorbeeld, een reeks van zeven watervallen die recht uit een rotswand bij het dorp Büyükçakır spuiten. Je moet ook overwegen wat tijd door te brengen in de beboste gebieden van het park, tussen de dennen en sparren. In het park leven ook steenbokken en andere dieren zoals wilde zwijnen, wolven en coyotes en er zijn talrijke vogelsoorten te spotten.

Nationaal park Sultan Sazlığı

Het nationaal park Sultan Sazlığı (Sultan Marshes) werd in 2006 opgericht om wetlands te beschermen. Het park beslaat een gebied van meer dan 24.000 hectare, rondom het Yay-meer. Dit zoute meer heeft een gemiddelde diepte van amper 2 meter.

Het gebied, gelegen in een gesloten bekken en omgeven door heuvels en bergen, is een belangrijk broed- en overwinteringsgebied voor verschillende soorten bedreigde watervogels. Dit nationaal park vormt een opmerkelijk contrast met de droge landschappen van Cappadocië en is een essentiële stop voor fervente vogelliefhebbers. Vergeet je verrekijker niet!

 1. Kloostercomplex Gümüşler

Het verbazingwekkende uit de rotsen gehouwen kloostercomplex Gümüşler is een van de best bewaarde in de regio en versierd met verbazingwekkende fresco's. Hoge stenen muren omringen de open binnenplaats en je komt het complex binnen via een tunnel.

 1. Sivas

Sivas, een belangrijk industrieel centrum, ver van de populaire toeristische attracties van Cappadocië. Deze site is absoluut een bezoek waard als je de tijd hebt. Sivas is niet louter een industrieel centrum, het bevat ook veel voorbeelden van 12e- en 13e-eeuwse Seltsjoekse architectuur.

 • Bezoek er zeker de Grote Moskee (Ulu Cami) van Sivas, de Şifaiye Medresesi, de Çifte Minare Medresesesi, en de Gök Medrese ("Blauwe Madrasa").
 • Daarnaast zijn er ook opmerkelijke musea, waaronder het Sivas Congres- en Etnografiemuseum en het Sivas Archeologiemuseum.
 1. Malatya

Tegenwoordig is het moderne Malatya vooral bekend om zijn abrikozen. Sinds 1978 worden hier elk jaar in juli het abrikozenfestival gehouden. In de stad is ook een van de grootste universiteiten van Oost-Turkije gevestigd.

Bezoek eventueel ook het Malatya-museum, dat archeologische artefacten uit de prehistorie tentoonstelt en de plaatselijke geschiedenis en cultuur onder de aandacht brengt. Er zijn ook nog verschillende andere kleine musea in de stad te vinden.

 1. Mount Nemrut

Mount Nemrut, met een hoogte van 2134 meter, is vooral beroemd om zijn top. Daar pronkt namelijk een groot aantal standbeelden rond wat vermoedelijk een koninklijk graf uit de 1e eeuw v.Chr. is. Dit is een van de hoogste toppen van het Taurusgebergte. Het gebied op de top werd in 1987 toegevoegd aan de UNESCO-werelderfgoedlijst.

De gemakkelijkste manier om er te komen is met een georganiseerde tour en gids. De site toont een aantal beelden en relikwieën, en hoewel het graf van Antiochus bij latere opgravingen niet is gevonden, wordt toch aangenomen dat dit zijn laatste rustplaats is.

 1. Atatürk-dam

Atatürk-dam is de op twee na grootste ter wereld. Deze enorme dam werd in 1990 voltooid en creëerde een stuwmeer met een oppervlakte van 817 km² en een watervolume van 49 km³, waarmee het na het Van-meer en het Tuz-meer het derde grootste meer van Turkije is. De plaatselijke bevolking noemt het zelfs 'de zee'.

De dam heeft 3 doelen: elektriciteit opwekken, de katoenvelden in de vlaktes tussen Urfa en Harran irrigeren via een indrukwekkend stelsel van tunnels, en de waterstroom van de Eufraat verder stroomafwaarts regelen.

 1. Urfa

Urfa tegen (officieel Şanlıurfa) wordt gedomineerd door het kasteel van Urfa, met daarop twee opmerkelijke zuilen in Korinthische stijl. Volgens de plaatselijke bevolking zijn die zuilen precies dezelfde als degene die gebruikt werden voor de reusachtige katapult die genoemd wordt in de legende van profeet Abraham.

Het kasteel werd gebouwd tussen 812 en 814 en belooft een prachtig uitzicht over de stad. Vanaf daar kan je ook het Balıklı-meer en de Rizvaniye-moskee zien, zonder twijfel de meest pittoreske plek in de stad. De prachtige rechthoekige vijver en de omringende tuinen maken deel uit van de binnenplaats van de moskee van Halil-ur-Rahman.

Neem als je in Urfa bent ook de tijd om het archeologisch museum Şanlıurfa te bezoeken en bewonder de vernuftige mozaïekvloeren in mozaïekmuseum Haleplibahçe.

 1. Ga bijzonder overnachten in een grothotel

Een van dé populairste bezienswaardigheden in Cappadocië zijn ongetwijfeld de mysterieuze grotten. Eeuwenlang woonde men hier in grote ruimtes uitgehouwen in grotten. Tegenwoordig worden sommige van deze grotten omgetoverd tot prachtige hotels waar je kan overnachten. We raden je aan om tijdens je rondreis door Cappadocië dan ook een overnachting te boeken in een van deze grothotels.

 1. Boek een leuke excursie in Cappadocië

Heb je geen zin om alles zelf uit te zoeken? Of wil je graag een leuke uitstap maken waar alles voor jou geregeld wordt? Dan kan je ook altijd één van de tours boeken, bekijk hier alvast het volledige aanbod in Cappadocië.

Onze favoriete tours en excursies in Cappadocië

 1. Waar overnachten in Cappadocië?

Ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats in een idyllisch decor voor je vakantie in Cappadocië? De beste en populairste plek om te verblijven is Göreme waar je talloze hotels met dakterrassen vindt. Daarnaast is het ook zeker de moeite om te overnachten in Avanos, Uçhisar en Ürgüp. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels in Cappadocië.

 • Göreme: Henna Hotel-Adults Only is een klein en rustiek hotel in het stadscentrum van Göreme. Het charmante hotel biedt traditioneel, landelijke ingerichte kamers met hoge plafonds. Na een heerlijke nachtrust kan je genieten van een Turks ontbijtbuffet. Vanaf het terras heb je een weids uitzicht op de stad en de omgeving. Bij het hotelpersoneel kan je een excursie of bezoek aan het Turks bad boeken. Meer info en boeken.
 • Göreme: Lowbudget overnachten? The Dorm Cave By Travellers is een sfeervolle hostel die beschikt over met de hand uitgehouwen slaapzalen in grotten met stenen muren. 's Ochtends kan je de zon zien opkomen vanop het gezellige terras. Nadien kan je genieten van Turks ontbijt. Verder kan je gebruik maken van de gratis pendeldienst, fietsen of huurauto's en worden er verschillende tours aangeboden. Meer info en boeken.
 • Uçhisar: My Story Cave Hotel beschikt over ruime kamers, gratis privéparking, een leuke lounge, een lekker ontbijtje en service om tours en activiteiten te doen in de omgeving. Meer info en boeken.
 • Nevşehir: Narı Aşk Cave Hotel biedt ruime kamers en beschikt ook over een sfeervol restaurant, een gemeenschappelijke lounge, een aangename tuin en directe toegang tot de skipistes in Nevsehir. Iedere ochtend kan je genieten van een ontbijtbuffet. Meer info en boeken.
 1. Filmpje: Sfeerbeelden van Cappadocië

Ben je benieuwd naar je bezoek aan het sprookjesachtige Cappadocië? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Cappadocië in Turkije.

 1. Wil jij ook niets missen tijdens je verblijf in Cappadocië?

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Cappadocië? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop je reisgids Cappadocië met alle belangrijke bezienswaardigheden in de regio (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Cappadocië.

Cappadocië

Gratis reisgids Cappadocië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?