Hoe de Matka Canyon in Noord-Macedonië bezoeken? Alle info, tips & tours

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hoe de Matka Canyon in Noord-Macedonië bezoeken? Alle info, tips & tours

9 januari 2024 in Noord-Macedonië1 reactie

Hoe de Matka-kloof in Noord-Macedonië bezoeken? + boek je georganiseerde tour naar deze Canyon

De Matka Canyon, op 16 km ten zuid-westen van de hoofdstad Skopje, is een van de mooiste natuurgebieden in Noord-Macedonië. In de kloof vind je het idyllische Matkameer, verschillende oude kloosters, de Vrelo-grot en prachtige landschappen waar je kan wandelen.

Ontdek in deze blogpost wat een bezoekje aan de Matkakloof zo bijzonder maakt + boek je georganiseerde tour makkelijk online.

Praktische info & tickets voor je bezoek aan Noord-Macedonië

Duur5 - 14 dagen ()
Vliegtickets2u45 vliegen naar Skopje, richtprijs € 64 vergelijk prijzen bij Skyscanner of Cheaptickets
VerblijvenOvernachtingen voor deze rondreis zijn:
Camper hurenZelf geen camper? Huur een camper bij Goboony
PakketreizenDeze reis als pakketreis boeken? Kijk bij TUI (va. € 408), Corendon (va.€ 569) of Koning Aap
HuurautoIn Noord-Macedonië is een auto eigenlijk onmisbaar, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Wat is de ligging van de Matka-kloof op de kaart?

  1. De Matka Canyon

De Matkakloof is zonder enige twijfel één van de bekendste bezienswaardigheden in Noord-Macedonië en mag zich – terecht – één van de mooiste kloven van het land noemen.

Een van de mooiste en leukste manieren om de kloof te verkennen is vanop het water. Huur een boot of kajak en vaar over de Treska-rivier die door de Matkakloof loopt langs 100 meter hoge rotswanden.

Trek je beste paar wandelschoenen aan en volg een van de wandelpaden, bezoek de indrukwekkende grotten en ga op zoek naar eeuwenoude kloosters. Mocht je toch nog twijfelen, de Matkakloof is een must-visit wanneer je op rondreis bent door Noord-Macedonië.

EXCURSIE: Wil je graag een georganiseerde tour boeken naar de Matkakloof? Bekijk hier het volledige aanbod tours & excursies naar de Matka Canyon.

  1. Het Matkameer

Het Matka meer is het oudste kunstmatige meer in Macedonië, ontstaan in 1938 door de bouw van de St. Andrew dam op de Treska-rivier. Het water wordt gebruikt voor waterkrachtcentrale en voor de irrigatie van de omliggende dorpen. Het meer is rijk aan vis en wordt vaak gebruikt voor de recreatieve visserij.

In het meer bevindt zich de onderwatergrot genaamd Vrelo, een van de diepste onderwatergrotten van Europa, met een diepte van meer dan 200 meter. Het is een fantastische plek om even helemaal tot rust te komen in de natuur. Wandel rond, laat je verbazen door de torenhoge kliffen en neem een verfrissende duik in het smaragdgroene water.

Lunch with a view Canyon Matka Hotel & Restaurant

Voor een hapje of een drankje kan je terecht bij het Canyon Matka Hotel tussen de canyonmeren en de orthodoxe kloosters. In dit hotel-restaurant kan je genieten van een heerlijke lunch met typische Noord-Macedonische gerechten, met een schitterend uitzicht op de Matkakloof. Ben je op zoek naar een verblijfplaats in de buurt? Zoek niet verder! Alle kamers bieden uitzicht op het kristalheldere water van het oudste kunstmatige meer in Macedonië.

  1. De Vrelo grot aan het Matkameer

Rond de Matka Canyon zijn er verschillende grotten te vinden, waarvan de meest bijzonder ongetwijfeld de Vrelo-grot is, deze kan je langs de rechteroever van de rivier de Treska (bekijk ligging) vinden. Hoewel de exacte diepte van de grot tot op de dag van vandaag nog onbekend is, wordt aangenomen dat deze een van de diepste van Europa is en zeker meer dan 200 meter diep. Er zou nog nooit iemand de bodem van de grot bereikt hebben.

Halverwege de jaren 2000 kwam de grot op een lijst van de 77 grootste natuurgebieden ter wereld.

Het is mogelijk om de Vrelo-grot te bezoeken. De grot staat bekend om zijn prachtig verlichte stalagmieten en stalactieten, waaronder een hele grote in het midden van de grot, die vanwege zijn vorm bekend staat als de "Dennenappel". Verder zijn er ook twee meren aan het einde van de grot en de geluiden die je telkens op de achtergrond hoort? Dat is afkomstig van de grotbewoners: de vleermuizen.

Je kan de grot alleen via het water bereiken. Bij het Canyon Matka Hotel & Restaurant kan je een boottocht met gids of kajak boeken. De ingang van de grot bevindt zich 50 meter boven de grond, dus je zal via een metalen trap naar beneden moeten wandelen om de poelen te bereiken.

  1. Oude kerken en kloosters bezoeken

Naast dat het beschermd is als natuurmonument, zijn er in Matka tal van culturele en historische monumenten. Zo vind je er meer dan 10 oude kerken en kloosters. De meeste van deze kloosters kan je alleen bezoeken via een stevige wandeling, maar laat dat je zeker niet tegenhouden!

  • Een van de bekendste kloosters is het Klooster van St. Andrea vlakbij het Canyon Matka Hotel & Restaurant aan het Matkameer (bekijk ligging). Dit klooster bevat prachige fresco’s.
  • Bovenop een klif kan je het Sveti Nikola bewonderen (bekijk ligging). Niet alleen een bezoekje aan het klooster is de moeite, maar ook het spectaculaire uitzicht dat je hier hebt over het meer en de omgeving.
  • Wanneer je bij het Canyon Matka Hotel & Restaurant naar boven wandelt, vind je ook nog een paar ruïnes van de kerken Holy Sunday Church (bekijk ligging) en Church of the Ascension of Jesus (bekijk ligging).
  1. Verken de Matka Canyon vanop het water

Maak een boottocht door de Matkakloof

Een boottocht is een van de populairste activiteiten in de Matkakloof. Je ziet de verschillende motorbootjes al meteen liggen bij het beginpunt van de Matka Canyon. Het is een ontspannende manier om de prachtige omgeving te verkennen. Stap aan boord, en geniet van het landschap en de prachtige flora en fauna. De meeste boottochten duren tussen de 30 minuten en een uur.

Of huur een kajak en ga zelf op ontdekking

Een andere leuke manier om de kloof te bezoeken is met een kajak. Er zijn verschillende organisaties gevestigd rondom het meer waar je een kajak kan huren voor een of voor twee personen. Eentje daarvan is de Vrelo Cave Boat Trips & Kayak Rental&More nabij het hotel. Wil je graag iets actievers dan een boottocht? Dan raden we aan om zelf met een kajak op verkenning te gaan.

  1. Door de spectaculaire Matka-kloof wandelen

De wandelliefhebbers onder ons kunnen de prachtige Matka Canyon Trail op hun to-do lijstje zetten. De Matka Canyon Trail werd aangelegd zodat je op eigen tempo de kloof kan bewandelen (niet geschikt voor kinderen of mensen met hoogtevrees). Bij de ingang vind je een informatiebord dat aangeeft dat de hike in totaal zo'n 6 kilometer lang is. Smeer je kuiten al maar in en voorzie je van voldoende water!

Onderweg kom je langs oude kerkjes en geniet je van de mooiste uitzichten. Je hebt natuurlijk de mogelijkheid om de wandeling vroegtijdig te stoppen maar wie ze volledig kan afleggen, bereikt na een pittige klim het St. Nikola Shishevski Monastry bovenop de kloof (bekijk ligging). Het uitzicht is hier zo bijzonder mooi dat je de zware weg die je net hebt afgelegd al snel vergeet.

LEESTIP: Nog meer wandelen? Bekijk hier onze favoriete wandelingen in Noord-Macedonië.

  1. Onze tip: boek een excursie naar de Matka Canyon

Wil je de Matkakloof ook graag bezoeken tijdens je rondreis door Noord-Macedonië? Dan is het handig om te overnachten in Skopje. Vanuit Skopje kan je verschillende excursie boeken waarbij een ervaren gids de mooiste plekjes van de Matkakloof laten zien. Hieronder lees je alvast enkele aanraders:

  1. Hoe bereik je de Matka Canyon?

Hoe bereik je de Matka Canyon vanuit Skopje?

De Matka Canyon ligt in het westen van Noord-Macedonië, ongeveer 16 km ten zuid-westen van de hoofdstad Skopje. Wanneer je de Matkakloof wilt bezoeken, doe je dit dan ook best vanuit Skopje. Ofwel rijd je zelf of maak het jezelf gemakkelijk en boek je een georganiseerde tour.

  • Ga je met het openbaar vervoer? Neem bus nummer 60 naar de busterminal (bekijk ligging). Vanuit Skopje doe je er ongeveer 40 minuten over met de bus. Je bereikt de canyon zelf na een korte wandeling bergopwaarts vanaf de bushalte.
  • Met de wagen? Rij je naar Parkplatz Matka Canyon – Parking (bekijk ligging) waar je gratis kan parkeren.

Ga mee met een georganiseerde tour vanuit Skopje

  1. Info & tips voor je bezoek aan de Matka Canyon

  • Toegang tot de Matka Canyon is gratis.
  • Je komt best zo vroeg mogelijk om de massa toeristen te vermijden en te genieten van de rust in deze groene oase.
  • Vanaf de parkeerplek is het zo'n 10 minuten wandelen tot het begin van de kloof.
  • Rondleidingen kan je boeken in het bezoekerscentrum (meer info).
  • Lunchen, dineren en overnachten kan je bij het Canyon Matka Hotel & Restaurant.
  • Er zijn ook verschillende picknickplekken voorzien met prachtige uitzichten.
  • Je kan zwemmen in het Matka-meer, houd er wel rekening mee dat het water best koel kan aanvoelen.
  • Wie graag wilt wandelen, voorziet best een paar goede wandelschoenen, zonnecrème en voldoende water.
  • Maak het jezelf gemakkelijk en boek een georganiseerde dagtour naar de Matkakloof.
  1. Mis niets in Noord-Macedonië met onze reigsids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noord-Macedonië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noord-Macedonië met een volledige uitgestippelde rondreis Noord-Macedonië, en meer dan 79 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noord-Macedonië.

Noord-Macedonië

Gratis reisgids Noord-Macedonië downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 30 januari 2024 - hansv1

10 jaar geleden een rondreis door onder meer N-Macedonië gemaakt. Veel gemist als ik nu deze gids lees. Hoop nog een keer de mogelijk te krijgen er nog eens heen te gaan.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?