17 x mooiste bezienswaardigheden in Skopje: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf? + tips

Volledige reisgids kopen voor € 10

17 x mooiste bezienswaardigheden in Skopje: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf? + tips

8 januari 2024 in Noord-Macedonië0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Skopje + verblijftips

Skopje is de hoofdstad en meteen ook de grootste stad van Noord-Macedonië. De historische stad is een van de meest ondergewaardeerde steden als vakantiebestemming, maar dat is volledig onterecht. Skopje heeft een historisch centrum met hier en daar een vleugje moderniteit en biedt tal van bezienswaardigheden met een rijke geschiedenis.

Benieuwd naar deze verrassend mooie stad? Ontdek de mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Skopje.

Tours en tickets voor je bezoek aan Skopje

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Skopje bezoeken met een georganiseerde tour? Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of tour in Skopje en beleef meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in Skopje en omgeving

Inhoud artikel

Kaartje met de mooiste bezienswaardigheden in Skopje

 1. Wandel door de Oude Bazaar

Net zoals in UNESCO-stad Ohrid, kan je ook in Skopje de Oude Bazaar bezoeken. De Oude Bazaar is een prachtige wijk waar je enkele uren kan rondwandelen in de smalle pittoreske steegjes. Onder de Ottomaanse heerschappij was dit de belangrijkste buurt van de stad vol handel en bedrijvigheid. De buurt zorgde dan ook voor een groot deel van de inkomsten van de stad.

De Oude Bazaar beschikt over allerlei kleine leuke winkeltjes, restaurants en hippe theehuizen waar je de lokale sfeer kan opsnuiven. Je kan er onder andere terecht voor mooie antieke meubels en lekkere streekproducten. Verder vind je in de Oude Bazaar ook een aantal moskeeën zoals de Murat Pasha Moskee, Turkse baden, kunstgalerijen en boeiende musea die erg de moeite waard zijn om te bezoeken. Kortom, de Oude Bazaar is een must-see wanneer je op stedentrip bent in Skopje.

VERBLIJFTIP: In het hart van Skopje kan je overnachten in de Moodeight Apartments. Elk appartement is zorgvuldig ontworpen en volledig uitgerust. Meer info en boeken.

 1. Macedonië plein

Een van de plekken die luxe en welvaart uitstraalt in deze stad, is het indrukwekkende Macedonië plein. Het plein is gebouwd om de historie en cultuur van Macedonië te vieren. Onder andere met dit immense plein wilde de regering de stad aantrekkelijker maken bij toeristen. Je kan het Macedonië plein niet missen, want zo goed als alle belangrijke straten en de Stenen Brug komen uit op dit centrale punt van de stad.

Het Macedonië plein is, met een oppervlakte van in totaal 18.500 m², meteen ook het grootste plein van Noord-Macedonië. Het plein wordt omringd door een aantal historische gebouwen, fonteinen en standbeelden. Hier en daar vind je ook een gezellig café of restaurant waar je kan genieten van het zicht op het plein.

WANDELING: Bekijk het nieuw gereconstrueerde deel van het moderne Skopje, evenals de historische straten van de oude bazaar met deze privéwandeling door oud en nieuw Skopje met gids.

"Warrior on a horse" - het standbeeld van Alexander de Grote

Een van de standbeelden die je hier kan bezichtigen is het majestueuze “Warrior on a horse” standbeeld van Alexander de Grote. Het standbeeld werd midden op het plein geplaatst en wordt ’s avonds prachtig verlicht.

 1. Stenen brug over de Vardar-rivier

Een andere bekende bezienswaardigheid in de stad is de imposante stenen brug, officieel de Dušanbrug. De brug werd over de rivier de Vardar gebouwd in de 15de eeuw en is 214 meter lang. De mooie brug in Ottomaanse stijl verbindt het nieuwe centrum met het Macedonië plein met de prachtige wijk van de Oude Bazaar. De voetgangersbrug staat symbool voor de connectie tussen het heden (het nieuwe centrum) en het verleden (het oude centrum). Vanaf de brug geniet je van een betoverend uitzicht over de stad en de rivier.

 1. Fort Kale

Wanneer je door het centrum van Skopje wandelt, zie je op verschillende plekken het fort dat boven de stad uittorent. Fort Kale is een historisch fort dat gebouwd werd op de heuvels aan de rand van de Oude Bazaar. Het fort werd gebouwd in de 6de eeuw door het Byzantijnse rijk. Ook al blijft er niet veel meer over van het voormalige fort, toch is het de moeite waard om een deel van het fort te bezoeken.

Je komt er meer te weten over de geschiedenis van het fort en de stad en je kan er wandelen over de versterkte muren die prachtig uitzicht bieden over het lagergelegen stadscentrum. De toegang tot het fort is gratis.

 1. Mustafa Pasha Moskee

De Oude Bazaar telt verschillende moskeeën, maar de Mustafa Pasha Moskee is ongetwijfeld de bekendste onder de toersiten. Deze prachtige moskee werd hoog op een heuvel gebouwd in 1942. Uit de marmeren plaquette met Arabische tekst boven de voordeur, blijkt dat het gebouw op de fundamenten van een middeleeuwse kerk is gebouwd.

Vanaf dit punt geniet je dan ook van de mooiste uitzichten over de omgeving van Skopje. Maar neem ook zeker eens een kijkje binnenin en bewonder het prachtige interieur. Nadien kan je nog een kleine wandeling maken rond de pittoreske rozentuin die naast de moskee gelegen is.

 1. Sveti Spas

Een van de mooiste kerken in de stad is de Sveti Spas kerk of de kerk van de Hemelvaart van Jezus. De orthodoxe kerk werd gebouwd in de 19de eeuw en is zeker een bezoekje waard. Aan de buitenzijde is er maar weinig te zien van de vele pracht en praal die binnenin de kerk te zien is. Neem dus zeker eens een kijkje en bewonder de prachtige wandschilderingen die werden aangebracht.

Naast de muurschilderingen staat de kerk ook bekend om zijn bijzondere houtsnijwerk. Zo kan je er een 12 meter hoge muur bezichtigen die volledig uit hout is gesneden. Verder kan je in de tuin van de kerk kan je ook het graf bezoeken van de grote Mmacedonische held, Goce Delchev.

 1. Kunstbrug van Skopje

Naast de Stenen Brug die het oude deel met het nieuwe deel verbindt, heb je ook nog de Kunstbrug. Deze voetgangersbrug is gebouwd in 2014 en telt 29 sculpturen van onder andere kunstenaars, componisten, schrijvers en andere historische figuren. Ook de prachtig versierde lantaarnpalen zorgen voor een bepaalde charme. Vooral ’s avonds, wanneer de brug verlicht wordt, is het de moeite waard om even over de brug te wandelen.

 1. Moeder Teresa Gedenkhuis

Wist je dat Skopje en Moeder Teresa onlosmakelijk verbonden zijn met elkaar? Moeder Teresa heeft namelijk de eerste 18 jaar van haar leven in Skopje gewoond. Ze was een belangrijke humanitair en Nobelprijswinnaar en is één van de nationale heldinnen van Macedonië.

Het Gedenkhuis werd gebouwd ter ere van Moeder Teresa op de exacte plaats waar vroeger de kerk stond waar ze werd gedoopt. Het gedenkhuis werd voor het eerst geopend in 2009 en is sindsdien een populaire bezienswaardigheid in Skopje. Je kan er verschillende relikwieën, foto’s en documenten van haar religieuze werk en leven bezichtigen. Je kan er zelfs een documentaire over het humanitaire werk van de voormalige winnares van de Nobelprijs voor de Vrede bekijken in het multimediacentrum dat zich onder het museum bevindt. Meer info op de website.

 1. Bewonder de brutalistische bouwstijl in Skopje

Wanneer je door de binnenstad van Skopje wandelt, zal de bijzondere architectuur je meteen opvallen. In 1963 overleefde Skopje een zware aardbeving die het grootste deel van het stadscentrum van verwoestte. Enkele jaren later kreeg de Japanse architect Kenzo Tange de leiding over de wederopbouw van de stad. Hij combineerde vooral elementen van brutalistische architectuur met futuristische kenmerken.

Het is een bouwstijl uit de jaren 50 en 60 die je makkelijk kan herkennen aan blokachtige patronen, geometrische vormen en betonconstructies. Het mooie is dat de architectonische bezienswaardigheden zich allemaal in het centrum van de stad bevinden, dus je hoeft niet de hele stad door om ze te zien. Enkele gebouwen die je zeker niet mag missen zijn het oude postkantoor (bekijk ligging), de Methodius Universiteit van Skopje (bekijk ligging) en de nationale bank (bekijk ligging).

 1. Archeologisch Museum van Skopje

Wil je je graag verdiepen in de geschiedenis van Skopje en Noord-Macedonië? Dan breng je best een bezoekje aan het Archeologisch Museum. Het moderne museum is gevestigd in een prachtig gebouw aan de oostelijke oever van de rivier de Vardar. Tijdens je bezoek kan je historische artefacten bezichtigen verspreid over drie verdiepingen met exposities over de geschiedenis en cultuur van Noord-Macedonië. Het museum huisvest een schitterende collectie archeologische vondsten die je meer vertellen over de geschiedenis van de regio van de prehistorie tot het Byzantijnse en Ottomaanse tijdperk. Meer info op de website.

 1. Museum van de Macedonische Strijd

In het Museum van de Macedonische Strijd kom je meer te weten over de geschiedenis en de onafhankelijkheidsstrijd van het land. Het museum brengt je het verhaal in chronologische volgorde: zo beginnen ze met het verzet van de Ottomaanse overheersing in de 16de eeuw en eindigen ze met de onafhankelijkheidsverklaring.

Tijdens je bezoek aan het museum kan je onder andere artefacten uit verschillende periodes van de geschiedenis bekijken, van wapens en documenten tot meubels en kunstwerken, maar ook levensechte wassenbeelden en prachtige schilderijen met belangrijke historische scènes. Je kan er voor kiezen om het bezoek individueel met een audiogids te doen of met een deskundige gids.

Klik hier om je tickets te reserveren

Kunstliefhebbers kunnen dan weer een bezoekje brengen aan het National Gallery Davut Paşa Hammam in Skopje. Dit boeiende kunstmuseum is gevestigd in de voormalige Daud Pasha Hamam dat vroeger dienst deed als badhuis. Alleen al de buitenkant van het museum is de moeite waard, gevestigd in een imposant gebouw met indrukwekkende koepels. In het museum zelf kan je allerlei verschillende kunst bewonderen die grotendeels door lokale kunstenaars gemaakt zijn. Daarnaast worden er ook enkele leuke voorstellingen en exposities georganiseerd. Meer info op de website.

 1. Stadspark van Skopje

Wil je graag even ontsnappen aan de stadsdrukte? Er zijn verschillende parken waar je enkele uren kan vertoeven, maar het grootste is het stadspark van Skopje. Het stadspark wordt gezien als de groene long van de stad en is een paradijs voor rustliefhebbers. Je kan er gezellig picknicken, een mooie wandeling maken langs de prachtige meren of een terrasje doen.

 1. De dierentuin van Skopje

Op rondreis door Noord-Macedonië of op stedentrip in Skopje met kinderen? Breng dan een bezoekje aan de zoo van Skopje! De stadsdierentuin van Skopje opende haar deuren voor het eerst in 1926 en biedt een thuis voor zo’n 500 verschillende dieren waarvan 100 verschillende diersoorten (van zoogdieren tot reptielen en vogels). De dierentuin had jammer genoeg een paar jaar geleden een slechte reputatie, maar er werd door de jaren heen meer en meer geld en moeite gestoken in de leefomgeving van de dieren. De schattige dieren kregen betere en modernere leefomstandigheden. Meer info op de website.

TIP: Of bekijk het volledige aanbod tours en excursies in en vanuit Skopje.
 1. Neem de kabelbaan naar Vodno

Als je op zoek bent naar een spectaculair zicht, maak je best een ritje met de kabelbaan naar de top van de Vodno-berg. Deze berg bevindt zich in het zuidelijke deel van de Skopje-vallei en is een van de meest bezochte plekken in de buurt van Skopje.

Neem de kabelbaan vanuit Vodno (zie ligging kabelbaan station) en geniet onderweg naar de top van de mooiste uitzichten. Eens je de top bereikt hebt, kan je hier ook het Millennium Cross bezichtigen.

 1. Matkakloof

Op 20 minuten rijden van de hoofdstad Skopje, bevindt zich de mooiste kloof van Noord-Macedonië: de Matka Canyon. De prachtige rivierkloof ligt tussen 100 meter hoge rotswanden en is gevormd door Treska rivier. De kloof word omzoomd door hoge witte kliffen, groene begroeiing en helderblauw water.

Het mooie gebied is een waar paradijs voor outdoor liefhebbers. Je kan hier allerlei activiteiten ondernemen: maak een prachtige wandeling door de kloven, huur een kano om de omgeving vanop het water te ontdekken of je kan ook de kliffen beklimmen en genieten van het mooiste uitzicht.

EXCURSIE: Wil je liever een georganiseerde tour volgen naar de Matkakloof? Boek je tour vanuit Skopje naar de Matkakloof en de Vodno-berg dan op voorhand online.

 1. Breng een bezoekje aan Ohrid vanuit Skopje

Vanuit Skopje kan je een bezoekje brengen aan de historische stad Ohrid. Ohrid is gelegen aan het schitterende gelijknamige meer en biedt tal van historische bezienswaardigheden. Na twee uur bereik je de UNESCO-stad en bezoek je de belangrijkste bezienswaardigheden als het prachtige meer, de indrukwekkende Sveti Jovan Kaneo, het amfitheater en het Robevci Huis.

TOUR: Breng een bezoekje aan Ohrid vanuit Skopje met deze georganiseerde tour. Boek je tour naar Ohrid vanuit Skopje hier.

 1. Waar overnachten in Skopje?

Vertrek je binnenkort op stedentrip naar Skopje in Noord-Macedonië en ben je nog op zoek naar een aangename verblijfplaats? Wij hebben alvast onze favoriete verblijven voor je opgelijst. Of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en appartementen in Skopje.

 1. Mis niets in Noord-Macedonië met onze reigsids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noord-Macedonië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noord-Macedonië met een volledige uitgestippelde rondreis Noord-Macedonië, en meer dan 79 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noord-Macedonië.

Noord-Macedonië

Gratis gids Noord-Macedonië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?