12 x typisch Noord-Macedonische gerechten die je moet proeven op reis

Volledige reisgids kopen voor € 10

12 x typisch Noord-Macedonische gerechten die je moet proeven op reis

9 januari 2024 in Noord-Macedonië0 reacties

Wat zeker proeven tijdens je bezoek aan Noord-Macedonië? Ontdek deze bekende gerechten en dranken uit Noord-Macedonië

Ben je van plan om binnenkort naar Noord-Macedonië op vakantie te gaan? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! De Noord-Macedonische keuken kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.

In dit blogartikel lees je meer over de Noord-Macedonische eetcultuur en gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!

Inhoud artikel

  1. Tavče gravče – Traditionele Macedonische bonenstoofpot

Tavče gravče is het nationaal gerecht van Noord-Macedonië en dus zeker het proeven waard! Deze verrukkelijke stoofpot bestaat uit gebakken bonen met uien, gegrilde paprika’s en kruiden. Het is een vegetarisch gerecht, maar in sommige restaurants kan je een Tavče gravče ook proeven met gerookt varkensvlees, spek of worstjes.

De stoofpot staat bekend om zijn rijke en hartige smaak en wordt doorgaans bereid in een traditionele aardewerken pot, de zogenaamde "tavče" of "tava". Het gerecht wordt vaak geserveerd met een salade en een knapperig stukje brood.

REISGIDS: Kan je haast niet wachten om je vakantie naar Noord-Macedonië te plannen? Download je reisgids Noord-Macedonië en doe alvast wat inspiratie op voor je volgende vakantie.

  1. Ajvar - Geroosterde rode paprikapasta

Een andere opmerkelijke specialiteit is ajvar, een hartige spread gemaakt van geroosterde rode paprika's, knoflook en soms chilipepers. Deze ingrediënten worden gemengd, gepureerd en vervolgens enkele uren langzaam gebakken met kruiden zoals peper en zout. Ajvar heeft een rijke en pittige smaak en wordt vaak gegeten als dip met een stukje brood. Een populaire smaakmaker in de Macedonische keuken.

  1. Pastrmajlija - Macedonische pizza

Probeer ook zeker pastrmajlija, de Macedonische versie van een pizza. De Pastrmajlija is een ovaalvormige Macedonische deegtaart en wordt traditioneel belegd met kleine gezouten blokjes varkensvlees of kip. In sommige delen van het land wordt het ook bedekt met eieren. Pastrmajlija wordt meestal geserveerd met groene gefermenteerde hete pepers, "feferonki" genaamd.

  1. Selsko meso - Stoofpotje met champginons

Stoofpotje met champignons en varkensvlees? Mmm, dat moet de Selso meso stoofpot zijn! Tip? Bestel een stukje brood bij zodat je deze in de heerlijke saus kan doppen. Je kan het gerecht in zo goed als ieder restaurant in Noord-Macedonië vinden.

  1. Polneti Piperki - Gevulde paprika's

Polneti piperki, oftewel gevulde paprika's, zijn een andere populaire specialiteit in Noord-Macedonië. De verse (rode of groene) paprika's worden uitgehold en gevuld met rijst, uien en gekruid gehakt. Vervolgens worden deze gebakken in de oven. Dit smaakvolle gerecht wordt geserveerd met een salade of een stukje vers brood.

De leukste verblijven in Noord-Macedonië?
Op zoek naar een aangenaam verblijf voor je vakantie of rondreis door Noord-Macedonië? Boek een overnachting in een hotel, ga gezellig kamperen, of verblijf in een vakantiehuis op een vakantiepark. Of wat dacht je van een camper huren zodat je zelf kan rond trekken? Hieronder vind je alvast onze aanbevelingen.

GoBoonyHuur een camper en verken Noord-Macedonië
BookingBoek je hotel bij BOOKING.com
TUITUI vakanties in Noord-Macedonië
CorendonCorendon vakanties in Noord-Macedonië
Vermijd roaming → Koop je eSIM online

  1. Tulumba - Zoet gebak gedrenkt in siroop

Je maaltijd afsluiten met een heerlijk dessertje? Proef dan zeker eens de Tulumba gebakjes. Tulumba is een deeg dat in kleine hapklare stukjes gesneden wordt, nadien gefrituurd wordt tot ze een goudbruin kleurtje hebben en vervolgens in suikerzoete siroop gedrenkt worden. Dit zoet gebakje wordt koud geserveerd en gaan goed samen met een glaasje verse thee of sterke koffie.

  1. Zelnik - Gevulde filotaart

Zelnik (ook bekend als "zelnik" of "zeljanik") is een traditioneel Balkangebakje dat populair is in verschillende landen, waaronder Bulgarije en Noord-Macedonië. Dit hartige gebakje wordt gemaakt van dunne lagen deeg (soort filodeeg) en wordt gevuld met een mengsel van gehakte of geraspte groenten, vaak met fijngesneden kool, spinazie of snijbiet. Soms worden er ingrediënten zoals uien, knoflook, kruiden en fetakaas aan toegevoegd voor een extra smaakje.

  1. Podvarok (sauerkraut casserole)

Podvarok is een traditioneel Macedonisch gerecht, vaak geserveerd met varkensribbetjes of gerookt varkensvlees. Podvarok wordt gemaakt met zuurkool, je kan het vergelijken met een traditionele Duitse sauerkraut.

  1. Skopsko - Populairste bier in Noord-Macedonië

Bierliefhebbers willen tijdens hun vakantie in Noord-Macedonië ongetwijfeld eens een lokaal biertje proeven. Skopsko (in Macedonië gekend onder Скопско) is het populairste bier van het land. Het is niet alleen het eerste commerciële bier, maar ook het best verkochte biermerk van Noord-Macedonië. Het heeft een karakteristieke bittere smaak.

  1. Of liever een wijntje uit de Tikveš-regio

Bij wijnproducerende landen denk je ongetwijfeld aan landen zoals Frankrijk, Italië en Spanje, maar ook in Noord-Macedonië kan je heerlijke wijnen proeven. Een van de meest vooraanstaande wijnproducerende gebieden in Noord-Macedonië is de Tikveš-regio. In deze regio zijn er verschillende gerenommeerde wijnhuizen die hoogwaardige wijnen produceren waaronder de Tikveš Winery.

Vranec is de meest kenmerkende rode druivensoort van Noord-Macedonië. Deze inheemse druif staat bekend om zijn diepe kleur, krachtige tannines en rijke smaakprofiel met tonen van donker fruit.

WIJN EXCURSIE: Boek hier je privé wijntour naar de Tikveš regio vanuit Skopje.

  1. Rakija brandewijn

Rakija is een sterke fruitbrandewijn die populair is in verschillende landen op de Balkan, waaronder Macedonië. Het wordt vaak beschouwd als een traditionele en cultureel belangrijke drank in de regio. Rakija wordt gemaakt door fruit, meestal druiven, te fermenteren en te destilleren. Het productieproces en de specifieke vruchten die worden gebruikt, kunnen variëren afhankelijk van de regio en persoonlijke voorkeuren.

In Macedonië wordt rakija vaak thuis geproduceerd en staat het bekend om zijn sterke smaak en hoge alcoholgehalte. De drank wordt vaak geserveerd bij speciale gelegenheden, feesten en sociale bijeenkomsten. Traditioneel wordt het beschouwd als een drankje dat warmte biedt en wordt het soms zelfs gebruikt als remedie tegen verkoudheid of andere kwalen.

  1. Proef van de lokale specialiteit Burek

Wanneer je in Noord-Macedonië, of eender welk ander Balkanland op vakantie bent, moet je zeker eens proeven van de “burek”. Burek of Börek is een soort deegsnack dat je zowel als ontbijt en lunch kan eten. Burek is een broodje van blader- of filodeeg gevuld met ingrediënten als gehakt, groenten (vooral spinazie), kaas enzoverder. Doorheen de jaren zijn er verschillende variaties ontstaan op dit gerecht. In Ohrid kan je bij lokale bakkers, ook wel 'pekara's' genoemd, zo’n broodje vinden.

  1. Mis niets in Noord-Macedonië met onze reigsids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Noord-Macedonië? Dan is er goed nieuws, wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Noord-Macedonië met een volledige uitgestippelde rondreis Noord-Macedonië, en meer dan 79 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Noord-Macedonië.

Noord-Macedonië

Gratis reisgids Noord-Macedonië downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?