14 x top bezienswaardigheden van de Peloponnesos in Griekenland

Volledige reisgids kopen voor € 10

14 x top bezienswaardigheden van de Peloponnesos in Griekenland

8 februari 2023 in Griekenland4 reacties

Het schiereiland Peloponnesos is het mythische hart van Griekenland. Om elke hoek ligt je wel een andere mythe op te wachten. De tijd van de oude Grieken lijkt hier daardoor nog steeds springlevend. De overvloedig aanwezige ruïnes die je overal in deze regio kan bezoeken, vormen het decor voor al die verhalen.

Wanneer je door dit gebied reist, dat doordrenkt is van magie en mysterie, lijkt het alsof de oud-Griekse goden op een of andere manier nog steeds met de mensheid aan het spelen zijn. In dit blogartikel lees je alvast meer over de mooiste bezienswaardigheden van de Peloponnesos.

Tickets en tours voor je bezoek aan de Peloponnesos

De Peloponnesos bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours op de Peloponnesos.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Epidaurus

Tijdens je bezoek aan Peloponnesos is een bezoekje aan Epidaurus zeker een aanrader! Het Epidaurus, ook wel Epidavros, amfitheater is het best bewaarde en mooiste oude openlucht theater van Griekenland én bovendien ook opgenomen als UNESCO Werelderfgoedsite. In de oudheid kwamen mensen uit heel Griekenland naar hier. Daar vonden ze de hoofdtempel gewijd aan de god van de geneeskunde, Asclepius.

Heiligdom van Asclepius

Het heiligdom van Asclepius in Epidaurus wordt beschouwd als de geboorteplaats van de moderne geneeskunde. Deze heilige plek werd gebruikt om er ceremoniële medische praktijken te beoefenen. Zo leverde dit heiligdom een belangrijke bijdrage aan de medische kennis en de vooruitgang van de medische technieken.

Amfitheater van Epidaurus

Epidaurus met het amfitheater, een groot openluchttheater. De theatervoorstellingen worden vaak bezocht door hooggeplaatste personen, maar zijn toegankelijk voor iedereen. Een voorstelling bijwonen is gegarandeerd een unieke en onvergetelijke ervaring. De stilte in het donker tussen de bomen totdat de voorstelling begint en de perfecte akoestiek gedurende de voorstelling zijn een bijzondere combinatie.

Leuk weetje: Als je een muntje laat vallen in het midden van de scène, kan je die bovenin de tribune horen!
 1. Asini

In Asini (in de oudheid ook wel bekend als Asine Kastraki) ontdek je de overblijfselen van een stad die in de 2e en 3e eeuw v.C. werd versterkt. Er is ook een oude Myceense begraafplaats op een nabijgelegen heuvel te bewonderen. Archeologen onderzochten die vindplaats in de vorige eeuw en vonden er heel wat artefacten, 25 graven en 9 gewelfde koepelgraven!

Voorwerpen werden oorspronkelijk in de graven geplaatst om de doden bij te staan in de onderwereld van Hades. De beroemdste vondst is de 'Koning van Asini' wat je nu kan terug vinden in het Archeologisch Museum in Nafplio.

Wil je ook graag meer te weten komen van dit stadje? Download onze gratis preview reisgids Griekenland en mis geen enkel plekje!

 1. Nafplio

Nafplio is een mooie, historische kuststad dat ook zeker niet mag ontbreken op je to do-lijstje. Het was de voormalige hoofdstad van Griekenland voordat Athene een grote stad werd. Nafplio's oudste kasteel, de Acronafplía, vormt de figuurlijke kers op de taart bovenop de stad. Ooit lag de hele stad binnen de muren van het kasteel. Het oorspronkelijke kasteel werd hier al in de Bronstijd gebouwd en in het westelijke deel van het bouwwerk zijn nog resten van die oudste muren te zien.

Verder slenter je hier door de pittoreske steegjes met elegante huizen en gezellige winkels en cafés. Enkele topbezienswaardigheden van deze stad? De bekendste zijn waarschijnlijk Palamidi, het Venetiaanse fort dat over de stad waakt, het grote parlementsgebouw bij het Syntagmaplein en de Venetiaanse residenties. Maar ook het archeologisch museum om vondsten uit de streek te bewonderen, kan je zeker bezoeken!

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan het charmante Nafplio? Verblijf in Anthemion Suites and Villas dat omgeven wordt door gezellige tuinen en olijfbomen, op wandelafstand van het centrum. 's Ochtends kan je genieten van het prachtige uitzicht op het omliggende landschap en het heerlijke ontbijtbuffet vooraleer je aan de dag begint. Meer info en boeken.

 1. Tiryns

De eerste mensen vestigden zich in Tiryns in de Bronstijd en de meeste overblijfselen die hier nu te zien zijn dateren uit de Myceense tijd omstreeks 1300 v.C. Een stad met heel wat geschiedenis dus. De mythe vertelt ons dat de dikke stadsmuren, die je ook in Mykines en Midea vindt, werden gebouwd door de cyclopen. Zij waren eenogige wezens met bovenmenselijke krachten. De zogenaamde cycloopmuren van Tiryns zijn tot 10 meter dik en gemaakt van stenen die elk tot 13 ton wegen!

 1. Mykines

Mykines, iets noordelijker, is de bekendste en drukstbezochte Myceense stad. Je kan er onder andere de beroemde Leeuwenpoort bewonderen. De bouwwerken in Mykines werden opgetrokken uit enorme rotsblokken die meer dan 20 ton wegen en sommige rotsen in de stad wegen zelfs tot 100 ton.

Het is dan ook niet moeilijk om te geloven dat deze mysterieuze stad inderdaad door de Cyclopen werd gebouwd. Je kan hier een boeiend museum bezoeken, maar de grootste trekpleister is de schatkamer van Atreus, ook bekend als de tombe van Agamemnon.

 1. Argos

Argos is een van de oudste steden ter wereld die nog steeds bewoond wordt. In en rond het moderne Argos zal je tal van oude monumenten terugvinden. Het zijn overblijfselen van de vele culturen die hun stempel op de 7000 jaar oude stad hebben gedrukt.

Belangrijkste bezienswaardigheden in Argos

 • Kasteel van Larissa dat oorspronkelijk in de prehistorie werd gebouwd op het hoogste punt van de stad.
 • Het oude theater, gebouwd in de 3e eeuw v.C.
 • Een oude agora in de buurt, het Criterium van Argos, een oude rechtbank die dateert van tussen de 6e en 3e eeuw v.C.
 • De piramide van Hellinikon die opgetrokken werd in de 4e eeuw v.C.
 • De belangrijkste archeologische vondsten uit de stad kan je bewonderen in het Argos Museum.
 1. Arcadië

De bergdorpen van Arcadië zijn één van de best bewaarde geheimen van Griekenland. Het toerisme in deze bergachtige landstreek staat nog op wankele benen, maar de Griekse traditie en cultuur zijn er stevig geworteld. Door de hoogte en vele bossen is het er een stuk koeler dan in de rest van Griekenland, en leent deze regio zich dus perfect voor outdooractiviteiten. In Arcadië draait het om kalmte, sereniteit en wonderschone natuur.

De pittoreske dorpjes en plekjes van Arcadië

 • De berg Kyllini, ook wel Cyllene genoemd, torent boven de omgeving uit in het noordoosten van Arcadië. Het is een van de opmerkelijkste mythologische bezienswaardigheden en een geweldige bestemming voor fervente wandelaars en natuurliefhebbers. Vanop de top kijk je uit over een groot deel van het noordoosten van de Peloponnesos.
 • Ook het gebied rond het oude dorpje Gortys is een prachtige plek, een waar paradijs voor wandelaars.
 • Het Mainalo-gebergte dat doorkruist wordt door het Europese langeafstand pad E4. Je kan inpikken op de wandeling in Vitina (of Vytina) vanwaar je klimt naar de skihut op Ostrakina om daarna weer af te dalen naar Kardaras. Het is een wonderlijk mooi en gevarieerd gedeelte van deze bekende wandeling waar je getrakteerd wordt op mooie uitzichten over de omgeving.

Wil je graag nog meer mooie wandelingen maken in deze regio? Download onze gratis preview reisgids Griekenland en ontdek een paar voorbeelden van de vele prachtige wandelpaden die in Arcadië uitgestippeld werden.

 1. Sparta

Sparta was een vooraanstaande stadstaat in het oude Griekenland en was de voornaamste vijand van de Atheners tijdens de Peloponnesische Oorlog. Sparta was uniek in het oude Griekenland door zijn bijzondere sociale systeem en uitzonderlijke grondwet.

De wetten van de Spartaanse samenleving waren erop gericht om koste wat het kost militaire vaardigheden te maximaliseren. De Spartaanse mannen ondergingen een strenge opleiding en de Spartaanse vrouwen genoten aanzienlijk meer rechten en gelijkheid met de mannen dan elders in de klassieke oudheid.

Wat moet je zeker zien in Sparta?

 • De belangrijkste bezienswaardigheid in het moderne Sparta is het Archeologisch Museum, waar veel archeologische vondsten uit het oude Sparta zijn ondergebracht.
 • De ruïnes van de oude stad kan je nog steeds bezoeken in het noordelijke deel van nieuw-Sparta.
 • Als je langs de zuidelijke poort van de Akropolis naar binnen wandelt, zie je in het westen de Rotunda, het theater en de tempel van Athena Chalkioikos.
 • Bij het verlaten van de Akropolis door de noordelijke poort, ontdek je de overblijfselen van de vroegste oude muren, de heroön (een heiligdom gewijd aan een oude Griekse held) en het altaar van Lycurgus (een van de oprichters van Sparta). In het oosten duikt dan weer het heiligdom van Artemis Orthia op.
 1. Mystras

Sla deze bijzondere plek zeker niet over wanneer je in de regio bent!

De archeologische site van Mystras staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt ook wel het wonder van de Morea genoemd. Het werd gebouwd als een amfitheater op de helling rond een fort dat in 1249 in opdracht van Willem van Villehardouin, prins van Achaia, werd gebouwd. De vesting prijkt bovenop een 620 meter hoge heuvel en kijkt uit over Sparta.

De stad werd heroverd door de Byzantijnen, vervolgens bezet door achtereenvolgens de Turken en de Venetianen en werd uiteindelijk in 1832 verlaten wanneer de bevolking naar het nabijgelegen Sparta trok. Daardoor blijven vandaag alleen de mysterieuze middeleeuwse ruïnes over in het prachtige landschap. Mystras vormt zo een monumentale laat-Byzantijns spookstad met goed bewaarde historische bouwwerken.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je bezoek aan deze archeologische site? Bekijk het volledige aanbod hotels in Mystras.

 1. Taygetusgebergte

Bezoek ook zeker de hoogste top van het Taygetusgebergte: Profitis Ilias (Profeet Elias). Die naam is een van de oudste geregistreerde namen in Europa en komt zelfs voor in de beroemde Odyssee van Homerus. De bergtop werd door de Griekse reiziger en geograaf Pausanias, die leefde in de tijd van de Romeinse keizer Hadrianus, Taléton genoemd.

De Taygetus is de hoogste berg van de Peloponnesos (1981 meter) en je kan de ultra-prominente top niet missen als je door deze regio reist. De berg domineert de skylines van zowel Sparta als Kalamata, waar je je tocht vandaag zal beëindigen.

 1. Kalamata

De kuststad Kalamata is na Patras de grootste stad van de Peloponnesos. Een fascinerende plek waar je wat tijd kan doorbrengen om de vele historische pareltjes te verkennen en om de olijven en olijfolie te proeven waar de stad zo beroemd om is. De grootste leverancier van mythes, de schrijver Homerus, beschreef de oude stad Firai die ongeveer zou hebben gestaan waar nu het 13e-eeuwse kasteel van Kalamata pronkt.

Kasteel van Kalamanta

Het kasteel van Kalamata is de belangrijkste toeristische trekpleister van de stad. Het torent uit boven de agora en je hebt er een onklopbaar uitzicht op de stad en de zee. Het kasteel is niet het grootste van de regio, maar het is wel een leuke plaats voor een ontspannende wandeling. In de zomermaanden worden hier zelfs enkele theatervoorstellingen gehouden.

 1. Polylimnio-watervallen

Polilimnio watervallen, ook wel polylimnio waterfalls genoemd, vind je in het zuiden van de Peloponnesos in de streek Messinia. Polylimnio betekent in het Grieks “veel meren". Het pad hiernaartoe kan glad zijn en het is hier en daar een beetje klauteren, maar de inspanning is zeker de moeite waard.

Er liggen niet minder dan vijftien 'verborgen' helderblauwe zoetwatermeertjes op je te wachten waarvan de meeste adembenemend, mooie watervallen hebben. Bezoekers duiken er van de rotsen in het verfrissende koude water en plonzen onder de klaterende watervallen.

 1. Paleis van Nestor

Het paleis van Nestor in Pylos was een belangrijk machtscentrum in de Myceense tijd. Het is het best bewaarde Myceense paleis van Griekenland en een absolute must-see voor geschiedenisliefhebbers. Het paleis was een groot gebouw met twee verdiepingen waarrond een stadje groeide in de laat-Helleadische tijd dat waarschijnlijk ooit omgeven was door een vestingmuur.

De meeste artefacten die hier zijn ontdekt, dateren van rond 1300 v.C. In 2015 ontdekten archeologen een verbazingwekkende, ongeschonden tombe in de buurt die omgedoopt werd tot de 'tombe van de griffioenkrijger'. Ze vonden er gouden ringen, bronzen wapens en heel wat andere voorwerpen met een mengeling van Minoïsche en Myceense iconografie.

TIP: Wil je graag nog meer ontdekken over deze prachtige regio van Peloponnesos aan de hand van een rondreis? Gebruik onze rondreis door het Griekenland met de auto en ontdek nog meer pareltjes van Griekenland.

 1. Messini

Messini is een archeologische bezienswaardigheid in de gelijknamige streek in het zuidwesten van de Peloponnesos. De oude stad Messini ligt zowat verspreid over een vallei bij het dorp Mavromati op een klein uurtje rijden van Kalamata.

Hier loop je tussen olijfbomen, wijngaarden en velden waar oude, imposante stadsmuren uitsteken. Daarbinnen wandel je tussen goed bewaard gebleven heiligdommen, oude openbare gebouwen, huizen van de vroegere inwoners en de luxueuze graven van vooraanstaande burgers. Het enorme gebied dat de stad besloeg - zelfs groter dan Athene - was omgeven door een indrukwekkende muur van bijna 9,5 kilometer lang die uitgerust was met torens en statige poorten.

Theater van Messini

Het theater van Messene is een van de opmerkelijkste overgebleven ruïnes. Het wordt momenteel zorgvuldig opgegraven en gerestaureerd. Het werd gebouwd in de 3e eeuw v.C. en het was een van de grootste theaters uit de oudheid. Men schat dat hier bijna 10 000 toeschouwers konden plaatsnemen.

 1. Kaartje bezienswaardigheden Peloponnesos

 1. Mis niets met onze reisgids Griekenland

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Griekenland wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Griekenland. Liever eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Griekenland om reeds in de stemming te komen en ga op pad!

Griekenland

Gratis reisgids Griekenland downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 20 januari 2024 - Johnny Lambers

Gewoon een duidelijke reisgids

- 15 juni 2023 - Huyse

De Reisroutes websites zijn altijd de eerste die we raadplegen als we een reis zullen maken. Daardoor vermijden we een lange zoektocht want Reisroutes geeft ons steeds de meest interessante informatie. Waarvoor dank!

- 6 februari 2022 - Rian Smulders

Altijd fijne reisgidsen die ik hiervoor heb ontvangen. Ook deze weer zeer duidelijk en fijne informatie.

- 26 juli 2021 - Henk Janssen

Geweldige site! Ik gebruik de site altijd als voorbereiding op mijn reizen en trips.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?