10 x typisch Griekse gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je vakantie? + foto's

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 x typisch Griekse gerechten: welke moet je zeker proeven tijdens je vakantie? + foto's

5 oktober 2023 in Griekenland0 reacties

Vertrek je binnenkort naar de Griekse eilanden of het vasteland van Griekenland? Dan moet je zeker eens de lokale specialiteiten proeven! Griekenland kent namelijk heel wat traditionele en culinaire gerechten.

In dit blogartikel lees je meer over de Griekse eetcultuur en de Griekse gerechten die je zeker een keer geproefd moet hebben!

Inhoud artikel

Maak kennis met de heerlijke Griekse keuken

De Griekse keuken is een mediterrane keuken die beïnvloed wordt door de keukens van het Midden-Oosten, Italië en de Balkan. Enkele kenmerkende producten voor Griekenland zijn bijvoorbeeld olijfolie, kruiden, groenten, vis en vlees, kaas en yoghurt. En bij het maken van hun heerlijke en zoete desserts wordt vaak gebruik gemaakt van honing en noten.

Olijfolie!

In Griekenland wordt per persoon meer olijfolie gebruikt dan waar dan ook ter wereld. De olijfolieoogst in is hier dan ook erg belangrijk. De meest bekende olijf is de Kalamata-olijf, een niet-gevulde zwarte olijf die heerlijk smaakt in een typische Griekse salade. Tijdens je rondreis door Griekenland zal je dan ook heel wat olijfgaarden tegenkomen.

Zo hebben Grieken ook vaak zelf een olijfboomgaardje in de tuin. Al sinds de Griekse Oudheid zijn binnenplaatsen vaak overdekt met wijnranken en zelfs het kleinste gezin slaagt erin om van zijn eigen druiven een heerlijk wijntje te maken.

Wist je dat alleen op het eiland Corfu al 3.000.000 olijfbomen te vinden zijn?

Griekse koffie

Wist je dat Grieken heel veel koffie drinken? Maar vergis je niet. De koffie in Griekenland is heel anders dan die dat je gewoon bent in België of Nederland. Let dus op als je koffie besteld op het terras tijdens je vakantie. Espresso en koffie wordt vaak vers gemaakt met heerlijk koffiebonen, maar de Griekse koffie is vaak gemalen koffie met heet water. Hierdoor zakt de gruis langzaam op de bodem. Stop dus tijdig met drinken als je dit niet wil binnen hebben!

Een populaire koffie bij de Grieken? Een Frappe. Een Frappe wordt geserveerd in een groot glas en kan je zoet drinken met extra suiker of een lekker bolletje vanille-ijs. Heerlijk, zeker op een warme zomerdag.
  1. Tzatziki

Tzatziki, wie kent het nu niet? Tzatziki is een echte klassieker. Het is een Grieks voorgerecht met als basis yoghurt, komkommer en knoflook. Het is enorm lekker op een knapperig stukje brood of als saus bij een Pita Gyros maar het wordt ook gegeten als tussendoortje (hapje). Houd er wel rekening mee, dat je na het eten van tzatziki enorm zal stinken naar knoflook.

Wil jij ook graag het vasteland van Griekenland ontdekken en deze specialiteit proeven? Ontdek onze 14-daagse rondreis Griekse vasteland en geniet ten volle van je vakantie!

  1. Feta

Natuurlijk mogen we feta niet vergeten als het gaat over lekkere, typische Griekse gerechten. Feta is een Griekse witte kaas die wordt gemaakt van schapenmelk, aangevuld met geitenmelk. Je kan feta koud eten in een Griekse salade en gewoon zo met wat olijfolie, maar het is ook enorm lekker in de oven. De kaas wordt hierbij in stukjes gesneden, in olijfolie gelegd en vergezeld met wat verse tomaten en ajuin. Heel lekker!

  1. Spanakopita

Spanakopita is misschien wel een van de lekkerste voorgerechten uit de Griekse keuken. Dit knapperige filodeeghapje wordt gevuld met spinazie en pittige fetakaas. Een soort van hartige spinazietaart. Je vindt ze voornamelijk bij bakkers en ze worden vaak in driehoekjes verkocht. Lekker, maar wel een vuller! Ideaal voor de vegetariërs onder ons trouwens!

Nog op zoek naar inspiratie voor tijdens je verblijf? Lees in onze blogs meer over de mooiste plekjes in Griekenland.

  1. Baklava

Ben jij een echte liefhebber van zoet gebak? Dan is Baklava echt iets voor jou. Het smeuïge en vochtige gebak is een combinatie van lekker krokant filodeeg en fijngemalen nootjes (meestal walnoot en pistache). De gebakjes worden nog eens gedrenkt in honing of suikersiroop. Een absolute aanrader bij een heerlijk kopje koffie. Baklava vind je overigens in verschillende soorten en vormen. De traditionele Baklava is in laagjes, maar je vindt ze ook in opgerolde of driehoekige versies. Als je op rondreis door Cappadocië bent zal je regelmatig tegenkomen.

De oorsprong van baklava is echter onduidelijk, verschillende groeperingen claimen de oorsprong van het dessert. Zo heb je ook de Turkse baklava. Maar de Griekse versie is ook zeker het proberen waard!
  1. Moussaka

Moussaka is misschien wel het bekendste hoofdgerecht. Je kan het zowat vergelijken met de traditionele Italiaanse lasagne. Moussaka is een heerlijke ovenschotel bereid met aubergines, gehakt aardappeltjes en bechamelsaus. De saus wordt overigens op smaak gebracht met uien, kruiden tomaten, rode wijn en olijfolie. Klinkt lekker, niet?

  1. Griekse salade

Een andere klassieker is de Griekse salade, oftewel choriatiki salata. Een Griekse salade bestaat uit verse komkommer, zongerijpte tomaten, olijven, rode uit en fetakaas. Hierover wordt nog een dressing van olijfolie, azijn en citroensap gegoten. De Griekse salade wordt in Griekenland zowel als voor- of bijgerecht gegeten. Het is vooral een lekker en fris gerechtje op warme zomerdagen.

  1. Keftedes

Mmm Keftedes, een eenvoudig maar populair gerecht uit de Griekse keuken. Keftedes is eigenlijk niets anders dan de Griekse versie van gehaktballetjes. De Griekse gehaktballetjes met een romige tomatensaus en speciale kruiden zijn niet af te slaan! Je kan deze gehaktballetjes eten met een pitabroodje maar ook als hoofdgerecht met basmatirijst en Griekse fetasalade.

Tijdens je vakantie in Griekenland zal je de Keftedes in verschillende restaurants op de menukaart zien staan.

  1. Ouzo, Raki en Kumquat likeur

Ouzo, een typisch Grieks drankje dat je moet geproefd hebben! Waar je ook bent in Griekenland, je kan er niet omheen. De kans is zelfs enorm groot dat je een glaasje Ouzo krijgt voorgeschoteld na het avondeten, puur voor de gezelligheid. Het drankje smaakt naar anijs en het bevat ongeveer 40% alcohol. Traditioneel wordt het gedronken met water en ijs waardoor de Ouzo een witte kleur krijgt. Dit komt door de anijsolie.

Ouzo is niet de enige sterke drank die men in Griekenland kent. Op het eiland Kreta hebben ze een bijzonder sterk drankje, Raki. En op Corfu kan je een lekkere Kumquat likeur drinken. Kumquat is een sinaasappelachtige vrucht die in Griekenland enkel op Corfu groeit.

TIP: Wil je graag eens zien hoe ze kumquat likeur maken? Dan moet je zeker eens de Lazaris distilleerderij bezoeken.
  1. Gegrilde Souvlaki

Gegrilde souvlaki vind je vrijwel in elk Grieks restaurant. En dat is natuurlijk niet voor niets. Souvlaki is een gegrilde vleesspies van lam, kip of varken die heerlijk gemarineerd wordt met onweerstaanbare lekkere kruiden. Het wordt vaak geserveerd met tzatzikisaus en frisse schijfjes citroen en eventueel een pitabroodje. Je kan het ook bestellen als tussendoortje.

Wil je graag zelf Griekse gerechten leren koken? Dat kan natuurlijk ook! Tijdens je verblijf in Griekenland kan je verschillende kookcursussen volgen. Bekijk het volledige aanbod kooklessen in Griekenland. Nadien kan jij de Griekse gerechten voor je vrienden en familie thuis namaken!

  1. Griekse tapas: Mezedes

Zoals ze in Spanje ‘tapas’ hebben, hebben ze in Griekenland ‘mezedes’. Deze hapjes bestaan uit typisch kleine Griekse gerechtjes die je kan delen met anderen. Het is een reeks gerechten die je als voorgerecht of als hoofdgerecht in de vorm van tapas kan serveren. Denk maar aan Griekse gehaktballetjes (keftedes), Griekse salades, calamares, gegrilde souvlaki enzoverder. Keuzestress? Bestel ze dan gewoon allemaal! Enorm gezellig als je met vrienden gaat dineren.

  1. Download onze gratis reisgidsen Griekenland

Wil jij ook graag Griekenland verkennen? Dat kan ... download onze gratis reisgids, zo ben je zeker dat je niets mist.

Griekse eilandenKreta rondreisGriekse vasteland
Reisgids Griekse EilandenReisgids Kreta rondreisReisgids Griekse vasteland

Op reis naar Griekenland? Nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Griekenland.

Boek je vakantie naar de Griekse eilanden

Aanbieders vliegvakanties

Goedkoop je vliegtickets boeken

Griekenland

Gratis reisgids Griekenland downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?