Corfu bezoeken? Korfoe in 10 x bezienswaardigheden, tips + reisgids

Corfu bezoeken? Korfoe in 10 x bezienswaardigheden, tips + reisgids

10 december 2020 in Griekenland19 reacties

Corfu, of Korfoe, is het bekendste Ionische eiland en heeft twee gezichten: het binnenland heeft een robuust en ongerept landschap met bergen en gehuchten, terwijl de kustlijn bezaaid is met resorts waar het ’s zomers krioelt van de toeristen. Corfu heeft zowel heel wat stranden waar alle mogelijke toeristische faciliteiten aanwezig zijn, als een overvloed aan cultuur en historische sites die een blik werpen op het fascinerend verleden van het eiland.

Zelf ontdekken wat er in Corfu te beleven valt? Lees dan zeker mijn tips voor het eiland en info over waar je kan overnachten!

Inhoud artikel

 1. Ronddwalen in UNESCO-stad Corfu

Corfu-Stad is, zonder twijfel, het hoogtepunt van een culturele reis op het eiland. De UNESCO-stad is niet alleen een aangename plek om rond te dwalen en de lokale sfeer op te snuiven, er vallen ook een aantal unieke bezienswaardigheden te bewonderen.

Zo zijn er gebouwen in Venetiaanse stijl in de oude stad, inclusief de kathedraal, de Sint-Spyridonkerk en andere belangrijke kerken. In het hart van deze historische stad kan je nog heel wat andere zaken zien, zoals de Liston – een fotogenieke, Napoleontische arcade die de noordelijke helft van de Spianada, het centrale plein van de oude stad, afbakent.

Onze tip: De oude stad verkennen met een bustour met open dak? Boek je tour online en geniet zonder zorgen!

Musea vind je in Corfu-Stad het Antivouniotissa Museum, een historische kerk waar je een uitgebreide collectie Byzantijnse kunst en artefacten kan bewonderen, en het Museum van Aziatische Kunst. Als je meer wil te weten komen over de Byzantijnse periode, bezoek dan zeker Palaio Frourio, een 14de-eeuwse burcht.
Het is ook leuk om een oversteek van 10 minuten te maken naar het eiland Vido, net voor de kust. Dit eiland heeft een aantal aangename strandjes. Je kan ook een vissersboot nemen naar het Muizeneiland (Pontikonissi). Die naam verwijst niet naar een lokale populatie knaagdieren, maar wel naar de kleine afmetingen van het eilandje.

 1. Beklim de Pantokratorberg

De Pantokratorberg is met een hoogte van 906 meter het hoogste punt van het eiland. Hij staat aan de noordoostelijke kant en biedt je prachtige uitzichten. Op een heldere dag kan je zelfs Italië zien liggen, 130 km verderop. Op de bergtop is er niet enkel een café voor bezoekers, maar ook communicatietorens en een historisch klooster.

Het Klooster van de Pantokratorberg werd gebouwd in 1347 maar werd weer vernield rond 1537. De huidige kerk die nu op deze plek staat, dateert uit 1689, de voorgevel werd herbouwd in de 19de eeuw. Er zijn heel wat kronkelende wegen die je met de wagen moet overwinnen om van de kust naar de top te geraken. Als je in een actieve bui bent, kan je ook naar de top wandelen.

 1. Het sprookjesachtige paleis van Achilleion

Het grootse paleis van Achilleion, in Gastouri op ongeveer 10 km van Corfu-Stad, werd in 1890 gebouwd door Elisabeth, de Keizerin van Oostenrijk. Dit gebeurde slechts een jaar nadat ze op tragische wijze haar enige zoon had verloren in het Mayerlingincident. Het paleis werd ontworpen met de mythische held Achilles als centraal thema en de architectuur moet een oud paleis in het mythische Phaeacia weerspiegelen. Vanop deze locatie heb je een panoramisch uitzicht over Corfu-Stad in het noorden en over het hele zuidelijke deel van het eiland.

Ontdek de oude stad met een georganiseerde tour: zo zie je het meeste van de stad, en ben je totaal stress-vrij !

Het gebouw, omringd door klassieke Griekse standbeelden, is een eerbetoon aan platonisch romantisme en escapisme. Het is bezaaid met schilderijen en standbeelden van Achilles en is gebouwd in Pompeïsche stijl. Keizerin Elisabeth (beter bekend als Sisi) bezocht het paleis regelmatig tot in 1898, toen ze in Genève werd vermoord. Haar dochter, Gisela, erfde het paleis. De Duitse Keizer Wilhelm II kocht het in 1907, maar tijdens WOII werd het paleis een militair hospitaal, waarna het eigendom van de Griekse staat werd.

 1. Bezoek de archaïsche Tempel van Artemis

Net ten zuiden van de oude stad Corfu, in de huidige voorstad Garitsa, vind je de archaïsche Tempel van Artemis, gebouwd in de oude stad Korkyra in 580 v.C. De tempel was gewijd aan de godin Artemis en is het vroegst gekende voorbeeld van een Dorische tempel die uitsluitend opgetrokken is uit steen en met alle typische Dorische elementen. Keizer Wilhelm II was betrokken bij de opgravingen van deze antieke tempel toen hij in het Achilleion verbleef.

De beroemde gorgoon die afgebeeld is op het westelijk fronton van de tempel staat nu tentoongesteld in het Archeologisch Museum van Corfu, samen met andere artefacten. Keizer Wilhelm II had een ‘levenslange obsessie’ met gorgoonsculpturen. Er is nog maar weinig te zien op de site, maar voor experts zijn de ruïnes voldoende om het geheel te kunnen begrijpen.

 1. De ruïnes van Basiliek van Paleopolis

De vroegchristelijke Basiliek van Paleopolis is een plaats die zich bevond in de oude stad Korkyra, ten zuiden van het stadscentrum van Corfu. De Byzantijnse basiliek werd hier gebouwd vóór 450 n.C. door de bisschop van Corfu. Het gebouw was een impressionante, vroegchristelijke basiliek die rijkelijk gedecoreerd was met sculpturen en een mozaïeken vloer. Het was één van de grootste basilieken van Griekenland ten tijde van haar constructie. Het gebouw kende woelige periodes en werd meermaals vernield en heropgebouwd, onder andere door luchtaanvallen tijdens WOII.

 1. Mon Repos Archeologisch Museum

Ook het Mon Repos Archeologisch Museum bevond zich in de oude stad Korkyra. Het museum is ondergebracht in een elegante, 19de-eeuwse villa. Mon Repos werd in 1826 gebouwd voor de Britse Hoge Commissaris en zijn vrouw. Later werd de villa het zomerverblijf van alle Britse gouverneurs van Corfu. In 1864 werd het huis geschonken aan Koning George I van Griekenland. De villa raakte in verval toen de koninklijke familie vluchtte in de jaren 1960, maar werd gerestaureerd in de jaren 1990. Veel royals zijn hier geboren, waaronder ook Prins Philip, Hertog van Edinburgh en man van de huidige Queen Elizabeth en Prinses Alexia van Griekenland en Denemarken.

 1. Het unieke Schelpenmuseum van Corfu

Als je op zoek bent naar iets dat net dat tikkeltje anders is, dan is deze fascinerende privécollectie misschien wel iets voor jou. In het Corfu Schelpenmuseum huist een gigantische collectie schelpen, zeesterren, haaien, schaaldieren en vissen. Het bevindt zich vlak bij het populaire resort Benitses Village en is het werk van de duiker en verzamelaar Napoleon Sagias. Hij leefde 20 jaar lang in Australië vooraleer hij terugkeerde naar zijn vaderland in 1989 en dit museum opende. Vandaag de dag wordt het beheerd door zijn familie.

De duikavonturen van Mr Sagias en zijn team resulteerden in dit gigantisch scala aan vondsten, inclusief het meest zeldzame en gekoesterde item in de collectie – een Cypraea fultoni schelp, naar schatting zo’n 20.000 euro waard. Je vindt er ook een Tridacna gigaschelp, of doopvontschelp, die maar liefst 65 kg weegt, en de mooie Haliotis iris schelp, gevonden in Nieuw-Zeeland en naar verluidt één van de mooiste schelpen ter wereld.

 1. Bezoek het bijzondere Korissionmeer

Het Korissionmeer is een beschermd natuurreservaat met duinen, verscheidene plant- en vogelsoorten en een groot zoetwatermeer. Het meer wordt gescheiden van de Ionische Zee door een rij duinen. Het is verboden hier te zwemmen, maar vogelliefhebbers kunnen hier wel kluten, flamingo’s, ibissen, grote zilverreigers en wilde eenden spotten.

 1. Feesten & avontuur in Kavos

In het zuiden van het eiland, is Kavos de plek als je overdag wil zonnen en ’s avonds wil feesten. Kavos staat bij party people dan ook bekend als de feeststad van Corfu. Hoewel het ooit meer een gezinsvriendelijke bestemming was, is het nu de thuishaven van jonge feesters. Verwacht je aan lange stranden, warme, ondiepe wateren en een duizelingwekkend nachtleven. Dit is de plek voor jou als je dag en nacht houdt van wat leven in de brouwerij. Als je op zoek bent naar rust, laat Kavos dan links liggen tijdens de zomermaanden. In de zomer is het er namelijk non-stop feest.

Toch draait niet alles hier rond muziek, drank en dans. Waag je eens uit de buurt van het 8 km lange strand en je komt in het walhalla van adrenalinejunkies – van bananenboten en jetskiën tot bungeejumpen en cage catapults. Er is hier altijd wel wat te doen voor avonturiers.

 1. Resorts in Corfu

10.1. Agios Georgios

Bizar genoeg zijn er twee resorts op Corfu die Agios Georgios heten. Die waar wij het over hebben is het resort aan het zuiden van het eiland, hoewel beiden rustig en ontspannen zijn en er een vergelijkbare sfeer hangt. Dit kleine resort is ideaal als je niet op zoek bent naar luide muziek maar toch graag wat leven hebt. Je vindt er heel wat restaurants en tavernes aan het strand, maar geen clubs of feestgedruis.

Ook als je van wandelen houdt, is dit een goede locatie. Je kan er namelijk wandelen in de rustige omgeving van lokale olijfgaarden. Er lopen heel wat makkelijke wandelpaden en je kan ook meer landinwaarts trekken, naar het traditionele dorpje Argirades.

10.2. Agios Stefanos

Er zijn ook weer twee Agios Stefanos resorts op het eiland. Het resort in het noordwesten is een charmant familieresort aan een grote zandbaai. Het biedt alles wat je nodig hebt voor een ontspannen gezinsvakantie. Het is er rustig, maar er is nog steeds genoeg aan de gang om het volledige gezin tevreden te houden. Het rustige en kleine noordoostelijke resort is ideaal voor koppels en gezinnen die genieten van de verfijndere dingen des levens. Met haar luxe en verfijning is het ideaal voor mensen die niet geïnteresseerd zijn in een feestvakantie.

10.3. Sidari

Sidari is één van de meer levendigere, grotere en beter gekende resortgebieden op Corfu. Sommigen zijn van mening dat het toerisme zich ontwikkelt ten koste van het Griekse karakter, terwijl anderen net houden van de swingende vibe en van het feit dat er dag en nacht wat te doen is. Hoe je er ook over denkt, je kan niet ontkennen dat het Sidaristrand en de -baai gewoonweg heerlijk zijn.

Het strand trekt zowel jonge, actieve bezoekers als een gezinspubliek aan. Er zijn heel wat tavernes, restaurants en bars en ’s avonds is er veel live entertainment. Sidari is geen goede keuze als je op zoek bent naar een ontspannen, ongerepte en rustige vakantie. Als je echter wel gewonnen bent voor een goed strand en bruisend nachtleven, overweeg Sidari dan zeker. Het is ook dicht bij Sidari Water Park en Kaap Drastis.

10.4. De haven van Paleokastritsa

De pittoreske haven van Paleokastritsa wordt vaak beschreven als één van de charmantste resorts op Corfu. Het fantastische Paleokastritsa Beach is slechts één van de trekpleisters waarvoor gezinnen en koppels naar dit deel van het eiland komen. Je vindt er alles wat je nodig hebt: accommodatie, winkels, bars, restaurants en een mooie haven. Als je echter wil feesten, ga je beter op zoek naar een andere plek.

Ook hier is het leuk wandelen. Een wandelingetje bergop, naar de dorpjes boven de haven, wordt beloond met prachtige uitzichten. Vlakbij lonken ook verschillende historische sites. Zo vind je er de Angelokastro, een Byzantijnse burcht die gebouwd is op een kustrots, op een duizelingwekkende 300 m hoogte. Ook hier kan je van de mooie kustuitzichten genieten. Bezoek ook eens het nabijgelegen Paleokastritsaklooster, met mooie architectuur, kunst en geurende binnenkoeren.

 1. Waar overnachten op Corfu? Welk hotel kiezen?

Op Corfu zijn Corfu-stad, Gouvia, Paleokastritsa, Agios Gordios, Benitses en Sidari de leukste populaire plekjes om je verblijf te boeken. Je hebt keuze uit meer dan 2.500 accommodaties, dus zal ongetwijfeld een leuke spot vinden! Overzicht verblijven + prijzen zie hier.

 1. Mis niets met onze gratis reisgids Corfu!

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op Corfu? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download je gratis reisgids Griekse Eilanden (105 blz.) vol met toeristische info en bezienswaardigheden over 33 Griekse Eilanden (+ GPS coördinaten).

Griekse Eilanden

Gratis reisgids Corfu downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 24 augustus 2021 - christine

Goede informatie!

- 15 augustus 2021 - Vivian Heuer

leuke gids met veel info!

- 25 juli 2021 - D haeseleer

Schelpenmuseum reeds lang gesloten

- 16 juli 2021 - Diny Johansen

Een fijne overzichtelijke site!

- 22 mei 2021 - Patrick Van der Massen

Deze reisgids is de perfecte handleiding voor een reis naar Griekenland

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?