Rondreis Griekenland met de auto: Route met roadtrip Peloponnesos + kaartje

Volledige reisgids kopen voor € 10

Rondreis Griekenland met de auto: Route met roadtrip Peloponnesos + kaartje

21 juni 2023 in Griekenland4 reacties

Rondreis door het Griekenland met de auto? Route voor je roadtrip + tips door de Peloponnesos.

Met onze rondreis maak je een 14-daagse tocht door de Griekse geschiedenis, langs mythes en legendes, die de mooiste bezienswaardigheden van het land verbindt. Vanuit Athene reis je naar het schiereiland Peloponnesos en vervolgens trek je langzaamaan noordwaarts richting Thessaloniki.

Ben je van plan om een rondreis te maken door het Griekse vasteland? Dan is deze reisroute een ideale leidraad voor je trip. Download onze gratis preview reisgids Griekenland en beleef een onvergetelijke vakantie.

Inhoud artikel

Kaartje rondreis Griekse vasteland

Dag 1: Athene

We starten onze rondreis Griekenland in de hoofdstad Athene, bakermat van de westerse beschaving. Tegenwoordig is de Griekse hoofdstad een behoorlijk moderne stad, maar op bijna elke straathoek kom je wel een eeuwenoude ruïne tegen. De stad staat vol mooie bezienswaardigheden en lijkt eigenlijk een openluchtmuseum. Wie aan Athene denkt, denkt natuurlijk aan de Akropolis, maar in de Griekse hoofdstad liggen nog veel meer indrukwekkende bezienswaardigheden verstopt.

Om je te helpen tijdens je bezoek aan Athene hebben wij alvast een stadswandeling door het historische centrum van Athene uitgestippeld zodat je geen enkel plekjes mist!

Enkele hoogtepunten bij je bezoek aan Athene

 • De Akropolis, een tafelberg van 156 meter hoog die boven de stad uittorent. Waar je je ook in Athene bevindt, de Akropolis verlies je onmogelijk uit het oog. Het is de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad en hét symbool van Griekenland.
 • Het Parthenon dat bovenop de Akropolis prijkt. Het is de bekendste tempel van Griekenland. De tempel werd ter ere van de godin Athena Parthenos gebouwd en zou op de plek staan waar die godin een olijfboom plantte om de stad te stichten. Ze was de beschermgodin van Athene en leende ook haar naam aan de stad.
 • Het Theater van Herodes Atticus dat niet uit de Griekse oudheid stampt maar wel uit de Romeinse tijd. De Romeinse consul Herodes Atticus liet het theater bouwen ter ere van zijn vrouw. Het bouwwerk bood plaats voor ongeveer 500 toeschouwers. Tegenwoordig worden er in dit theater nog steeds openluchtvoorstellingen gehouden! Wie weet kan je er wel eentje bijwonen.

Dag 2: Athene naar Korinthe

Afstand: 215 km

Vandaag verken je de regio ten noorden en westen van Athene en reis je via een aantal fascinerende, van mythes doordrenkte bestemmingen naar het oude Korinthe. Maar overweeg eerst om nog even een bezoekje aan de berg Parnitha te brengen.

De berg Parnitha ligt in een bebost gebergte ten noorden van Athene. Met zijn 1413 meter is het de hoogste top in Attica. Een groot deel van de berg wordt beschermd door een nationaal park waar je heerlijk kan wandelen in de prachtige natuur dat ook bekend staat om een reeks archeologische vindplaatsen.

Daarna rijd je door naar Panhellenisch Heiligdom van Eleusis. In het oude Griekenland was dit de legendarische plek van de Eleusische Mysteriën. Mysterieuze inwijdingen die elk jaar werden gehouden om Demeter en Persephone te vereren. Het zijn de beroemdste van de geheime godsdienstige riten uit het oude Griekenland.

TIP: Lees zeker ook ons artikel om nog meer plaatsen uit de Klassieke Griekse Oudheid te bezoeken.

Kanaal van Korinthe

Het kanaal van Korinthe doorsnijdt de Isthmus van Korinthe en verbindt de Golf van Korinthe in de Ionische Zee met de Saronische Golf in de Egeïsche Zee. Het kanaal werd al in de oudheid bedacht en in de 1e eeuw werd een eerste (mislukte) poging ondernomen om het kanaal aan te leggen. Het kanaal werd uiteindelijk voltooid in 1893 en wordt tegenwoordig vooral gebruikt door grote vrachtschepen, maar ook door plezierjachten en zeilbootjes. Je kan zelf een plekje uitzoeken vanwaar je de schepen door het kanaal ziet varen of wil je graag zelf door het smalle Kanaal van Korinthe varen? Dan kan dat ook zeker en vast met een van de toeristenbootjes!

TIP: Boek je tickets voor een tochtje op het Kanaal van Korinthe alvast op voorhand, zo hoef je niet aan te schuiven in de ellenlange wachtrijen.

Oud Korinthe

De ruïnes van oud-Korinthe liggen ongeveer 5 kilometer ten zuidwesten van de moderne, gelijknamige stad. Archeologische opgravingen hebben hier tot een reeks ontdekkingen geleid die erg belangrijk waren voor het inzicht in de Griekse oudheid. Het oude Korinthe was een van de grootste en belangrijkste steden van Griekenland. De Romeinen maakten de stad met de grond gelijk in 146 v.C. en bouwden er ongeveer 100 jaar later een nieuwe stad in de plaats. Later werd dit een van de provinciehoofdsteden van Griekenland.

Dag 3: Korinthe naar Spetses

Afstand: 183 km

Op je weg naar Spetses kom je nog enkele andere plekjes tegen die de moeite waard zijn om te bezoeken tijdens je roadtrip door Griekenland. Begin je verkenningstocht met een mooie autorit in zuidelijke richting naar Epidaurus.

 • Het heiligdom van Asclepius in Epidaurus kan worden beschouwd als de geboorteplaats van de moderne geneeskunde. Deze heilige plek werd al in het 2e millennium v.C. gebruikt om er ceremoniële medische praktijken te beoefenen en leverde een belangrijke bijdrage aan de medische kennis en de vooruitgang van de medische technieken.
 • Vervolgens bezoek je het eiland Poros. Nadat de vulkaan Méthana in 273 v.C. uitbarstte, veranderde het landschap ingrijpend en werden twee eilanden met elkaar verbonden. Tegenwoordig is Poros een erg vruchtbaar eiland waar het kristalheldere water en de vele zandstranden voor schilderachtige plaatjes zorgen.
 • Met de veerboot vaar je van het eiland Poros naar Hydra. Misschien wel een van de meest romantische plekjes in Griekenland. Je kan er adembenemende wandelingen maken naar ongerepte stranden, historische sites bezichtigen of je tijd doorbrengen op het water.

Wil jij ook graag deze mooie rondreis maken? Download onze gratis reisgids Griekenland en kom langs de mooiste plekjes van het land!

Met de veerboot naar het eiland Spetses!

Het eiland Spetses heeft zijn unieke sfeer te danken aan zijn lange maritieme geschiedenis. De bekendste overblijfselen van die bloeiperiode zijn de statige kapiteinswoningen. Zin in een romantisch uitstapje? Maak dan een ritje in een paardenkoets door de smalle, geplaveide straatjes van dit idyllische eilandje.

Wil je graag nog meer eilandhoppen in Griekenland? Verken de mooiste Griekse eilanden met onze gratis reisgids. De reisgids brengt je langs de mooiste 35 Griekse eilanden!

Dag 4: Spetses naar Argos

Afstand: 105 km

Op dag 4 van je rondreis Griekenland je noordwaarts langs de kust van de Argonische Golf om meer oude bezienswaardigheden te bezoeken op weg naar Argos.

Asini is de eerste plek die je tegenkomt. Hier ontdek je de overblijfselen van een stad die in de 2e en 3e eeuw v.C. werd versterkt. Er is ook een oude Myceense begraafplaats op een nabijgelegen heuvel. Archeologen onderzochten die vindplaats in de vorige eeuw en vonden er heel wat artefacten, 25 graven en 9 gewelfde koepelgraven.

Nafplio is een mooie, historische kuststad dat ook zeker niet mag ontbreken op je to do-lijstje. Het was de voormalige hoofdstad van Griekenland voordat Athene een grote stad werd. Nafplio's oudste kasteel, de Acronafplía, vormt de figuurlijke kers op de taart bovenop de stad. Verder slenter je hier door de pittoreske steegjes met elegante huizen en gezellige winkels en cafés. Wat toch wel een van de bekendste bezienswaardigheden is, is waarschijnlijk Palamidi, het Venetiaanse fort dat over de stad waakt.

Als je geïnteresseerd bent in Myceense overblijfselen, moet je zeker overwegen een korte omweg naar het noorden te maken om de sites in Midea en Mykines te bezoeken.

Mykines, iets noordelijker, is de bekendste en drukstbezochte Myceense stad. Je kan er onder andere de beroemde Leeuwenpoort bewonderen. De bouwwerken in Mykines werden opgetrokken uit enorme rotsblokken die meer dan 20 ton wegen en sommige rotsen in de stad wegen zelfs tot 100 ton.

Argos

Argos is een van de oudste steden ter wereld die nog steeds bewoond wordt. In en rond het moderne Argos zal je tal van oude monumenten terugvinden. Het zijn overblijfselen van de vele culturen die hun stempel op de 7000 jaar oude stad hebben gedrukt.

Dag 5: Argos naar Sparta

Afstand: 183 km

Vandaag verlaten we met de rondreis de gebaande paden om enkele van de best bewaarde geheimen van Griekenland te ontdekken: de bergdorpen van Arcadië, een landelijk paradijs waar rust centraal staat. De bergdorpen van Arcadië zijn één van de best bewaarde geheimen van Griekenland. Door de hoogte en vele bossen is het er een stuk koeler dan in de rest van Griekenland, en leent deze regio zich dus perfect voor outdoor activiteiten.

Ook Sparta staat op de agenda. Het was een vooraanstaande stadstaat in het oude Griekenland en was de voornaamste vijand van de Atheners tijdens de Peloponnesische Oorlog.

Wat moet je zeker zien in Sparta?

 • De belangrijkste bezienswaardigheid in het moderne Sparta is het Archeologisch Museum, waar veel archeologische vondsten uit het oude Sparta zijn ondergebracht.
 • De ruïnes van de oude stad kan je nog steeds bezoeken in het noordelijke deel van nieuw-Sparta.
 • Als je langs de zuidelijke poort van de Akropolis naar binnen wandelt, zie je in het westen de Rotunda, het theater en de tempel van Athena Chalkioikos.
 • Bij het verlaten van de Akropolis door de noordelijke poort, ontdek je de overblijfselen van de vroegste oude muren, de heroön (een heiligdom gewijd aan een oude Griekse held) en het altaar van Lycurgus (een van de oprichters van Sparta).

Nog op zoek naar een leuk verblijf in Sparta? Verblijf in het neoklassieke Menelaion Hotel in het centrum van Sparti. Dit budgetvriendelijk hotel biedt niet alleen een goede nachtrust in een van de stijlvolle kamers, maar ook ontspanning in het zwembad en het restaurant waar je kan genieten van mediterrane gerechten. Meer info en boeken.

Dag 6: Sparta naar Kalamata

Afstand: 120 km

Op je weg naar Kalamata brei je een vervolg aan je eigen Griekse odyssee van Sparta en brengt de rondreis je eerst nog langs Mystras en Taygetus. De archeologische site van Mystras staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en wordt ook wel het wonder van de Morea genoemd.

De vesting prijkt bovenop een 620 meter hoge heuvel en kijkt uit over Sparta waar je nog de mysterieuze middeleeuwse ruïnes over in het prachtige landschap kan bewonderen. Mystras vormt zo een monumentale laat-Byzantijns spookstad met goed bewaarde historische bouwwerken.

De hoogste top van het Taygetusgebergte is Profitis Ilias en is de hoogste berg van de Peloponnesos (1981 meter) en je kan de ultra-prominente top niet missen als je door deze regio reist. De berg domineert de skylines van zowel Sparta als Kalamata.

Kalamata

Je eindigt de dag in kuststad Kalamata. Het is na Patras de grootste stad van de Peloponnesos. Een fascinerende plek waar je wat tijd kan doorbrengen om de vele historische pareltjes te verkennen en om de olijven en olijfolie te proeven waar de stad zo beroemd om is.

Het kasteel van Kalamta is de belangrijkste toeristische trekpleister door de stad. Het torent uit boven de agora en je hebt er een onklopbaar uitzicht op de stad en de zee.

Dag 7: Kalamata naar Olympia

Afstand: 195 km

Vandaag rijd je noordwaarts en ontdek je nog meer fascinerende plaatsen die een band hebben met de Griekse oudheid vooraleer je aankomt in het beroemde Olympia.

Hoogtepunten van vandaag zijn:

 • Polylimnio-watervallen: Hier liggen niet minder dan vijftien 'verborgen' helderblauwe zoetwatermeertjes op je te wachten waarvan de meeste adembenemend, mooie watervallen hebben.
 • Het paleis van Nestor in Pylos, een belangrijk machtscentrum in de Myceense tijd. Het is het best bewaarde Myceense paleis van Griekenland en een absolute must-see voor geschiedenisliefhebbers.
 • Archeologisch Museum van Chora dat prachtige collecties Myceense kunstvoorwerpen herbergt.
 • Het theater van Messene is een van de opmerkelijkste overgebleven ruïnes.

Olympia

Olympia klinkt je zeker wel bekend in de oren. Het is de geboorteplaats van de Olympische Spelen, het belangrijkste sportevenement van de oude én de moderne wereld. Tussen 776 v.C. en 393 n.C. vonden hier om de vier jaar de spelen plaats.

Daarnaast staat het ook bekend om de Zeus-tempel, die in de 10e eeuw v.C. werd gebouwd, en om het reusachtige chryselephantienen Zeus-beeld, gemaakt van ivoor en goud op een houten frame.

Tijdens je bezoek aan Olympia, raden we je aan om te overnachten in Hotel Europa Olympia. Hotel Europa Olympia ligt op de top van de Drouvas-heuvel en wordt omgeven door het betoverende landschap van het antieke Olympia en biedt uitzicht op de Arcadische Bergen en de Alfiosvallei. Meer info en boeken.

Dag 8: Olympia naar Patras

Afstand: 214 km

Op je weg naar Patras passeer je enkele schilderachtige dorpjes en historische bezienswaardigheden als Myceense begraafplaats van Voudeni en de prachtige Vouraikos-kloof die deel uitmaakt van het nationaal park Chelmos-Vouraikos.

Patras is de op twee na grootste stad van Griekenland en kijkt uit over de Golf van Patras. Breng zeker een bezoekje aan het kasteel van Patras dat de oude Akropolis domineert en over de stad uitkijkt.

Dag 9: Patras naar Delphi

Afstand: 216 km

Vandaag steek je de Rion-Antirionbrug over (ook bekend als de Charilaos Trikoupisbrug) ten noorden van Patras, de rondreis brengt je langs de noordkust van de Golf van Korinthe.

Delphi en de Parnassus berg

De stad Delphi speelde een centrale rol in de oud-Griekse wereld, en dat mag je letterlijk nemen. Men beschouwde Delphi namelijk als het centrum van de wereld. Vandaag kan je hier de ruïnes van de tempel van Delphi nog steeds bezoeken. Het is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van het archeologische complex van Delphi, dat trouwens een plekje op de werelderfgoedlijst van UNESCO verdiende.

De archeologische site van Delphi ligt op de lagergelegen hellingen van de berg Parnassus, een van de hoogste bergen van Griekenland.

Ben je nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je rondreis? Bekijk het volledige aanbod hotels en B&B's in de buurt van Delphi.

Dag 10: Delphi naar Ioannina

Afstand: 334 km

Om je route vanuit Delphi verder te zetten, kan je kiezen uit twee verschillende wegen uitgaan.

Route 1

 • Stratos ligt aan de vruchtbare vlakte van de Acheloös-rivier en staat vooral bekend om de indrukwekkende overblijfselen van de oude, gelijknamige stad die een halve kilometer verderop een heuvel versieren. De belangrijkste archeologische vondsten daar zijn de agora, de stoa, de Zeus-tempel, het theater en de stadsmuren.
 • In Arta kan je vandaag de dag de archeologische sites bezoeken uit de tijd van Pyrrhus van Epirus. Ook het goedbewaarde 13e-eeuwse kasteel en de middeleeuwse brug over de Arachthos-rivier zijn grote trekpleisters, net als de Byzantijnse kerken van de stad.
Nadat je Arta verkend hebt, raden we je aan om de omgeving van de Ambraciaanse Golf te verkennen. Hier vond de historische slag bij Actium plaats. De troepen van Augustus versloegen toen die van Marcus Antonius en Cleopatra.

Route 2

Of je kan ook vanuit Delphi langs de oostkant van het land naar Volos te rijden, de modernste havenstad van de regio Thessalië, om dan westwaarts naar Ioannina te trekken. Dat is een zeer lange rit (ongeveer zes uur) en het is daarom misschien een goed idee om een extra dag in te lassen als je van plan bent om deze route te nemen.

 • Berg Othrys, de top van de berg Othrys ligt op 1726 meter boven de zeespiegel en torent uit boven een paar kleine dorpjes. Hoe dichter bij de top, hoe rotsachtiger de Othrys wordt.
 • Volos lijkt wellicht niet de meest voor de hand liggende bestemming om de oud-Griekse geschiedenis en mythes in te duiken. Je zal meteen opmerken dat dit de modernste van de Griekse havensteden is.
 • Brerg Pelion vormt een haakvormig schiereiland tussen de Pagasetische Golf en de Egeïsche Zee niet ver van Volos. De berg ligt in een prachtig, dichtbebost gebied waar wandelpaden verschillende boomgaarden, waterbronnen, baaien en stranden met elkaar verbinden.

Dag 11: Ioannina en omgeving

Afstand: 189 km

Ioannina is zeker een omweg waard tijdens je rondreis, zelfs als je naar het oosten van het land bent gereisd. Deze stad zou gesticht zijn door de Byzantijnse keizer Justinianus in de 6e eeuw n.C., maar archeologen hebben overblijfselen van hellenistische nederzettingen gevonden die hier al voor die tijd stonden.

Ioannina ligt op een prachtige locatie aan de westelijke oever van het Parnovotismeer en staat bij toeristen niet alleen bekend om de rijke geschiedenis, maar ook om de prachtige natuur. Je kan in de omgeving verschillende avontuurlijke buitenactiviteiten doen.

Ontdek de omgeving van Ioannina

Ioannina is de ideale uitvalsbasis voor mooie wandelingen in de Vikos-, Vikaki- en Aoöskloven en langs de mooie paden die uitgestippeld werden door de ongerepte bossen en langs rivieren, heuvels en meren. Ioannina is een wandelparadijs en natuurliefhebbers kunnen hier misschien een of twee dagen extra uittrekken om te genieten van alles wat de natuur in dit deel van Epirus te bieden heeft.

Nationaal Park Pindus en het Nationaal Park Vikos-Aoös

Deze twee omvatten een deel van het Griekse deel van de Pindus-bergketen. Dit beschermde natuurgebied strekt zich uit ten noorden van Ioannina en nodigt bezoekers uit om de wilde natuur van de regio te verkennen, te wandelen en op ontdekkingstocht te gaan.

Weetje: Het is een van de slechts drie plaatsen in Griekenland waar een populatie bruine beren leeft en ook heel wat andere wilde dieren hebben van dit nationaal park hun thuis gemaakt.

Vikos-Kloof

De dramatische Vikos-kloof staat in het Guinness Book of Records als 's werelds diepste kloof en is een populaire locatie voor allerlei avontuurlijke sporten. Raften, kajakken, wandelen, fietsen en canyoning, het kan er allemaal. In die indrukwekkende landschappen dwalen bovendien verschillende zeldzame wilde diersoorten rond. We raden je aan om te raften op de Vikosrivier in de imposante kloof, een avontuurlijke manier om de natuur in je op te nemen.

Dag 12: Ioannina naar Meteora

Het is ongetwijfeld moeilijk om afscheid te nemen van de geneugten van Ioannina en de prachtige natuurlijke attracties die de stad omringen. Maar geen nood want vandaag trek je verder in zuidoostelijke richting langs nog meer natuurwonderen om uiteindelijk de verbluffende bergkloosters van Meteora te verkennen.

Enkele hoogtepunten van vandaag zijn:

 • Ten zuidoosten van Ioannina strekt zich het nationaal park Tzoumerka uit rondom de Tzoumerka-toppen aan het zuidelijkste uiteinde van de grotere Pindus-bergketen. Op de hellingen van de bergen, die de regio's Arta en Ioannina verbinden, liggen 47 idyllische dorpen genesteld die bekend staan als de Tzoumerkohoria.
 • De Koziakas-berg zal zelfs de fitste bergbeklimmer een uitdaging bieden. Deze berg vormt het decor van een aantal wandelpaden en langeafstandspaden in de bergen.
 • De verbazingwekkende Byzantijnse kloosters van Meteora prijken bovenop torenhoge rotsen en lijken wel uit een fantasieroman geplukt.

Meteora telde ooit 24 kloosters waarvan er nu nog slechts 6 actief zijn. Ze staan gezamenlijk, en volkomen verdiend, op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Lees ook alles over ons bezoek aan de Griekse Meteora kloosters.

Dag 13: Meteora

Afstand: 332 km

Op de voorlaatste dag van je Griekse odyssee bereik je de mythologische woonplaats van de goden, de berg Olympus, via de oude stad Trikala. De oude stad Trikala is de perfecte plaats voor een fietstochtje. Er werden hier verschillende routes door de stad en het omliggende gebied uitgestippeld die je trakteren op het ene mooie uitzicht na het andere. Maar ook als je geen fervente fietsliefhebber bent, ben je hier zeker aan het goede adres.

Berg van Olympus

De berg Olympus, de thuishaven van de belangrijkste Griekse godheden uit de oudheid, is de hoogste berg van Griekenland. Veel mensen kiezen er elk jaar voor om de 2919 meter hoge top te beklimmen, hoewel dat geen gemakkelijke opgave is. De Olympus is een natuurlijke speeltuin voor klimmers en wandelaars. Dankzij de meer dan 50 toppen, diepe kloven, ontelbare uitkijkpunten en fascinerende fauna kunnen ze zich er uitstekend uitleven.

Wil je graag nog meer ontdekken van het Griekse vasteland? Download dan onze gratis preview reisgids Griekenland en bereid je alvast voor voor je volgende reis!

Dag 14: Thessaloniki

Thessaloniki is de op één na grootste stad van Griekenland. In de Romeinse tijd groeide de stad uit tot een belangrijke metropool en de op één na grootste en rijkste stad van het Byzantijnse Rijk. Niet vreemd dus dat je hier veel belangrijke Byzantijnse monumenten kan bewonderen.

Slenter hier door de oude, pittoreske straatjes met hier en daar wat street-art of geniet van de ondergaande zon terwijl je wandelt over de Boulevard! Maar vergeet zeker ook niet het meest fascinerendste en mooiste deel van Thessaloniki: Ano Poli, een oude stadswijk.

Wil je graag zoveel mogelijk meepikken van je bezoek aan Thessaloniki? Lees ons artikel met de mooiste bezienswaardigheden in Thessaloniki, zodat jij je optimaal kan voorbereiden.

Mis niets met onze reisgids Griekenland

Herkenbaar: Bij je bezoek aan Griekenland wil je zeker zijn dat je niets mist tijdens je bezoek? Koop onze volledige reisgids Griekenland. Liever eerst uitproberen? Download alvast je gratis preview reisgids Griekenland om reeds in de stemming te komen en ga op pad!

Griekenland

Gratis reisgids Griekenland downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 7 juni 2022 - Carl Houwen

Duidelijke en leuke gids. Doet de zin om te reizen alleen maar toenemen! Heel mooie beschrijvingen en uitleg.

- 13 december 2021 - Ed

Erg goed

- 27 juli 2021 - Alex Boel

Deze reisgids dient voor mij als basis voor een zelf geplande reis naar het vasteland in Griekenland. Hij is over zichtbaar, met tal van uitgebreide locatie beschrijvingen en geschiedenis. Dit is niet mijn eerste Reisroutes gids en zal ook mijn laatste niet zijn.

- 6 juni 2021 - chantal

Handige gids als voorbereiding om mijn rondreis te plannen.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?