De 16 mooiste bezienswaardigheden op Lesbos: wat zien & doen tijdens je bezoek?

De 16 mooiste bezienswaardigheden op Lesbos: wat zien & doen tijdens je bezoek?

1 mei 2023 in Griekenland5 reacties

De mooiste bezienswaardigheden Lesbos, verblijftips en praktische info voor je vakantie op Lesbos

Het Griekse eiland Lesbos is een prachtig eiland, dicht bij de kustlijn van Turkije. Lesbos is van oorsprong vulkanisch en kent eigenlijk twee gezichten: enerzijds heb je in het noorden een droog en rotsachtig landschap terwijl het zuiden bedekt wordt met groene bossen en gigantische olijfboomgaarden.

Benieuwd naar wat je mag verwachten van dit Griekse eiland? Lees gerust verder en ontdek dé mooiste plekjes en bezienswaardigheden op Lesbos. Je vakantie naar Lesbos boeken? Bekijk alvast de reisaanbiedingen van FTI.

Praktische info & tickets voor je vakantie Lesbos

Duur5 - 14 dagen ()
Vliegtickets3,5 uur vliegen naar Lesbos (Mytilini) - € 130 vanuit Brussel. Vergelijk prijzen TuiFly en Cheaptickets
VerblijvenHotels voor deze vakantie zijn:
HuurautoBoek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
PakketreizenWil je graag deze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Sunweb (vanaf € 469) of bij TUI (vanaf € 449) of Eliza Was Here (vanaf € 689)

Inhoud artikel

  1. Mytilini

Mytilini of Mitilini moet je zeker bezocht hebben. Het is de hoofdstad van het Griekse eiland Lesbos en tevens ook één van de oudste steden van Griekenland met een geschiedenis die reeds in het jaar 3.000 voor Christus begon. Door de omgeving die is begroeid met olijfbomen, straalt Mytilini een schilderachtige schoonheid uit en biedt een prachtig uitzicht over zee.

Wat zeker zien in Mytilini?

  • Mytilini is een zeer levendige, grote stad en wordt gesierd door een Byzantijnse burcht waar het hele jaar door interessante culturele evenementen plaatsvinden.
  • Bezoek een van de boeiende musea als het Theofilos museum en het museum voor moderne kunst Teriad.
  • De Metropolitaanse kerken uit de 17e eeuw vallen je meteen op bij aankomst aan de haven.
  • Het antieke theater en het Romeinse Aquaduct moet je ook zeker gezien hebben.
  • Verder vind je hier tal van ouderwetse eethuizen en ouzeries.
  • Ook is het de moeite waard om te genieten van een warm bad in de thermale baden van Thermi, dat op acht kilometer van de hoofdstad ligt.

Graag een last minute of een all-inclusive vakantie boeken naar dit prachtige Griekse eiland? Bekijk de aanbiedingen van FTI naar Lesbos en geniet ten volle van je vakantie!

  1. Agiassos

Agiassos was een van de belangrijkste economische centra op Lesbos en dat komt doordat verschillende ambachten zich hier ontwikkelden en het stadje rijkdom brachten. Je kan die rijkdom nog terugvinden in de vele pittoreske herenhuizen met kleine balkonnetjes en gekleurde ramen, in de geplaveide straatjes. Verder wordt de stad ook omgeven door een bos met tal van dennenbomen, platanen en kastanjebomen. Het zal je dan ook niet verbazen dat je hier prachtige wandelingen kan maken.

Weetje: In Agiassos wordt er ieder jaar het “kastanjefeest” georganiseerd. De bezoekers die dan het stadje bezoeken, kunnen in het centrum lekkere kastanjes uit de streek proeven. Het zijn gezellige dagen waarbij het hele dorp buitenkomt.
  1. Anaxos

Anaxos is het toeristenplaatsje aan de noordkust van Lesbos. Hier kan je een namiddagje genieten op het fijne zandstrand en een frisse duik nemen in het water. Nadien kan je nog even over de boulevard aan het strand slenteren waar heel wat gezellige cafeetjes en restaurantjes te vinden zijn. Oh ja, en wanneer je in Anaxos bent, zal je ook af en toe wat ezels tegenkomen die dienen ter vervoer of schapen die over de weg geleid worden door schaapherders.

Op zoek naar een aangenaam verblijf? Bekijk het volledige aanbod hotels en vakantiehuizen op Lesbos.

  1. Molyvos

Molyvos is een schilderachtig plaatsje op Lesbos, gebouwd op een heuvel. Het aanzicht van de mooie stenen huisjes tegen de heuvel, met bovenaan de burcht is werkelijk adembenemend. Molyvos is een authentiek, Grieks plaatsje die zijn traditionele stijl heeft weten te behouden.

Bij je bezoek aan Molyvos wandel je door de pittoreske smalle straatjes naar de talloze sfeervolle souvenirswinkeltjes en minimarktes, om zo uit te komen bij de kleurrijke vissershaven waar heel wat restaurantjes en tavernes gevestigd zijn. Hier kan je terecht voor een lekker dinertje met een prachtig uitzicht op de baai van Molyvos.

  1. Beklim de rots van Petra

Petra is een toeristisch dorpje aan de noordkust van Lesbos en heeft zijn naam te danken aan de vulkanische rots die zicht middenin het dorpje bevindt. Na een klim van 114 treden kom je eindelijk op de top van de steile rots uit en heb je een prachtig uitzicht over het eiland, de zee en gekleurde daken.

Ga ook even wandelen langs het strand waar heel wat gezellige terrassen te vinden zijn. Hier kan je even pauzeren en iets lekker eten of drinken terwijl je geniet van het mooie uitzicht op zee.

Je wist het misschien nog niet maar Griekenland is onwijs groot en dankzij de 6.000 eilandjes die tot het land behoren, is het dé ideale plek om te gaan eilandhoppen. Wil jij ook graag eilandhoppen? Lees hoe je best kan eilandhoppen op de Griekse eilanden!

  1. Baden in de thermen in Eftalou

Op een paar kilometer van Molyvos vind je Eftalou, een dorpje dat bekend staat om haar rotsachtige kustlijn en historische warmwaterbronnen. Je kan hier dan ook verschillende badhuizen met thermale baden bezoeken. Aan de kust zie je het warme minerale water langs de rotsen stromen, waarna het één wordt met het zeewater. Bezoek een van de oude Turkse hammams en trakteer jezelf op een wellnessmoment.

Daarnaast beginnen er in Eftalou ook enkele mooie wandel- en fietsroutes, dus ook voor de actieve vakantieganger valt er hier genoeg te doen. Eftalou is namelijk nog een echte groene regio, die gekenmerkt wordt door dichte begroeiing en kleine baaitjes.

  1. Plomari

Plomari is gelegen in het zuiden van Lesbos op hellingen van een berg en staat wereldwijd bekend om zijn lekkere likeur? Ouzo. Plomari is een gezellig havendorpje met smalle straatjes en een traditionele architectuur. Verder zie je hier ook nog een aantal kenmerken van de industriële bloei van deze omgeving zoals de oude zeepfabriek die werd omgetoverd tot een modern cultureel centrum.

Nog meer traditionele gerechten proeven tijdens je vakantie? Lees onze blogpost met dé typische Griekse gerechten die je moet geproefd hebben.

  1. Moria

Moria ligt in een landelijke omgeving en staat bekend omwille van zijn eeuwenoude aquaduct uit de Romeinse tijd. Vroeger was dit imposante aquaduct wel 26 kilometer lang en had het verschillende bochten en hoogtes. Er wordt gezegd dat er maar liefst 127.000 m³ water per dag doorgevoerd werd van Agiasos naar de hoofdstad.

De dag van vandaag trekt dit bijzondere bouwwerk heel wat toeristen. Je kan dan ook nog steeds enkele delen van dit enorme bouwwerk bezichtigen. Natuurlijk zijn er ook een aantal verschillende souvenirwinkeltjes. Verder vind je in het dorp heel wat gekleurde huisjes met gezellige pleinen en wat horecagelegenheden.

  1. Versteende woud in Sigri

Sigri is een ander pittoresk vissersdorpje op het meest westelijke punt van Lesbos. In Sigri bevindt zich het Versteende woud, een uniek beschermd natuurmonument dat zich uitstrekt tussen Sigri, Eressos en Antissa. Het is het grootste park van de wereld met versteende bomen. Verder vind je in Sigri nog een aantal leuke restaurantjes en een aantal mooie stranden.

Versteende woud bezoeken

Het versteende woud is zoals hierboven reeds vermeld, een uniek beschermd natuurmonument. Het woud is ontstaan in de prehistorie door een vulkaanuitbarsting waarbij talloze bomen werden bedolven onder vulkanisch as.

De bomen van het woud zijn meer dan twintig miljoen jaar oud en men heeft hier dan ook zeldzame fossiele bomen en planten gevonden zoals de sequoia boom die je tegenwoordig alleen maar in (sub)tropische klimaten kan vinden. In het park kan je trouwens ook een korte of een lange wandelroute volgen. Vergeet je wandelschoenen dus zeker niet mee te nemen!

Tip: Als je nieuwsgierig bent naar de uitleg van het proces van verstening, bezoek dan zeker eens het museum ‘The Natural History Museum of the Lesvos Petrified Forest’ in Sigri.
  1. Vatera

Vatera is een ander gezellige stad die je moet bezocht hebben. Het is de ideale plek om te snorkelen of te genieten van het mooie zandstrand van maar liefst 7 kilometer lang. Langs de kust zal je in het heldere water diverse vissoorten tegenkomen waaronder de octopussen en zee-egels. Na een dagje vertoeven in het centrum van Vatera kan je je dag afsluiten in een van de gezellige eettentjes.

Wil jij ook niets missen van je verblijf op de Griekse eilanden? Download dan zeker onze complete digitale reisgids Griekse eilanden.

  1. Relaxen op de stranden van Lesbos

Graag een namiddagje niets doen en genieten van de zon op het strand? Verspreid over het eiland Lesbos vind je een aantal mooie, donkere zandstranden. Je kan ook een paar strandjes bezoeken, met een huurauto rijd je namelijk van het ene strand naar het andere.

Hieronder alvast een overzichtje met de mooiste stranden op Lesbos

  • Skala Sikaminia, een erg leuke badplaats met een besloten haventje met kleurrijke vissersbootjes en een kerkje op een rots in de zee.
  • Chrousos beach is het mooiste strand van Lesbos
  • Maar Tsichlionta beach is ook een prima strand en mooi alternatief voor wanneer Chrousos beach te druk is.
  • Skala Eressos is een andere gezellige badplaats waar heel wat leuke terrasjes, winkeltjes en hotels te vinden zijn. Het zandstrand is mooi en groot.
  • Agios Isidoros beach is een mooi en lang en breed zandstrand dichtbij Plomari en ook het zuiden.
  • Chrisi Ammos beach ligt meer afgelegen en is bedekt met lichtgeel zand.
Lees ook ons uitgebreid blogartikel met dé mooiste Griekse eilanden.
  1. Flamingo’s spotten bij de zoutvlaktes van Kalloni

Spot jij graag vogels? Dan ben je hier in Lesbos aan het goede adres! Het is namelijk een geliefde bestemming onder vogelspotters. Pak je verrekijker alvast in en bezoek eens de zoutvlaktes van Kalloni, deze zijn namelijk erg geliefd onder pelikanen, flamingo’s, zwarte ooievaars en lepelaars. Samen met een gids ga je opzoek naar de mooiste exemplaren en kom je meer te weten over de omgeving.

  1. Watervallen bij Pesas

In een mooi natuurgebied vind je de watervallen van Pesas. Je kan je huurauto parkeren op de voorziene parkeerplaats en van daar is het ongeveer een halfuurtje wandelen naar de watervallen via mooie schaduwrijke wandelpaden. Je hoort het water van de waterval al van ver naar beneden kletteren.

Tijdens je wandeling loop je door mooie dennenbossen langs verschillende waterbronnen. Hier en daar kom je eens een bankje tegen waar je eventjes kan pauzeren. Een uitstapje naar dit prachtige natuurgebied en de watervallen van Pesas zorgt voor een ontspannende namiddag. Daarnaast is het een vrij onbekend plekje en een leuke bestemming tijdens een rondrit over het eiland.

  1. Huur een auto voor je bezoek aan Lesbos

De beste manier om het eiland Lesbos te verkennen is natuurlijk met een huurauto. De afstanden tussen bezienswaardigheden en dorpjes zijn soms erg groot en kan je dus beter afleggen met een auto. Daarnaast kan je ook niet altijd rekenen op het openbaar vervoer (deze rijden namelijk erg onregelmatig).

Gelukkig zijn de wegen op Lesbos vrij goed onderhouden en maakt de omgeving (zoals olijfbomen, bedekte landschappen) het vaak de moeite waard. Zo kom je hier en daar nog wat tegen en kan je af en toe eens een tussenstopje maken bij een onverwachte mooie plek.

Huur je auto bij:

Een auto huren op vakantie kan heel handig zijn. Je bepaalt zelf waar je gaat en staat en wanneer jij dat wilt. Je hebt ook de vrijheid om meer van de omgeving te bewonderen. Maar waarop dien je te letten bij het huren van een auto op reis? Lees onze tips bij het huren van een auto op vakantie.

  1. Waar overnachten op Lesbos?

Voor je vakantie op het schitterende Griekse eiland Lesbos, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's op Lesbos online bekijken.

Mytilana Village Hotel

Mytilana Village Hotel is gelegen in de baai van Geras op slechts enkele meters van de kust en wordt omgeven door weelderig groen. Het hotel beschikt over een zwembad, een strandbar en een gezellige taverne aan zee waar je kan genieten van een lekkere ouzo. Je verblijft in een van de uniek ingerichte kamers met elegante houten meubels en tapijten. Verder geniet je in het restaurant van Griekse en Franse gerechten. Meer info en boeken.

Imerti Resort Hotel

Het milieuvriendelijke Imerti Hotel wordt door een familie beheerd en ligt een prachtige tuin in Skala Kallonis, op wandelafstand van het strand. Het driesterren resort biedt een groot buitenzwembad en een hot tub, een speeltuin voor de kinderen en de ruime kamers zijn voorzien van alle luxe en comfort en een eigen balkon..

Iedere ochtend wordt er een heerlijk ontbijtbuffet geserveerd in de stijlvolle ontbijtruimte. Graag de omgeving verkennen? Je kan een fiets, motorfiets of auto huren bij de receptie om het eiland te verkennen. Meer info en boeken.

Loriet Hotel

Loriet Hotel ligt tegenover het strand Varia en bestaat uit een nieuwe traditionele cottage en een gerenoveerd 18e-eeuws herenhuis. Dit prachtige complex bevindt zich op slechts 2 km van de pittoreske stad Mytilini.

De ruime kamers beschikken over een eigen kookgelegenheid, airconditioning en een balkon met uitzicht op de Egeïsche zee of de tuinen met het zoutwaterzwembad. Verder biedt het aparthotel een heerlijk Grieks ontbijt met onder meer taart, zoete deegwaren, jam en vers fruit uit de tuin. Nadien kan je lekker ontspannen aan de bar of in de weelderige tuin met eeuwenoude pijnbomen en exotische planten. Meer info en boeken.

Boek je vakantie naar de Griekse eilanden

Aanbieders vliegvakanties

Goedkoop je vliegtickets boeken

  1. Mis niets tijdens je verblijf op de Griekse Eilanden!

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op de Griekse Eilanden? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download je gratis reisgids Griekse Eilanden (105 blz.) vol met toeristische info en bezienswaardigheden over 33 Griekse Eilanden (+ GPS coördinaten).

Griekse Eilanden

Gratis reisgids Griekse eilanden downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

- 2 augustus 2023 - Linda Cox

Zeer goede reisgids!

- 14 juni 2023 - Corrie Bruning

14 dagen op Lesbos geweest, een schitterend eiland mat mooie afwisselende landschappen, leuke vissersplaatsjes, gezellige tavernes, vriendelijke mensen, een rijke geschiedenis, prachtige kloosters en kerken, schone stranden met ligbedden, kortom 14 dagen genoten. Ik raad wel aan om een auto te huren of excursies te maken om zo veel mogelijk te beleven.

- 11 april 2023 - Linda Cox

Zeer goede uitleg met goede tips!

- 17 augustus 2022 - Liesbeth

Ik ben zeer tevreden voor deze praktische gids. Wij vertrekken op 2 september en dankzij de gids kan ik onze reis goed voorbereiden. Ook zorgt de gids ervoor dat ik echt kan uitkijken naar onze reis.

- 5 augustus 2022 - [email protected]

Weinig te zien op Lesbos, denk dat er andere mooie eilanden zijn aan Griekenland

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?