Mykonos bezoeken? Top 10 x bezienswaardigheden, tips + gratis reisgids

Mykonos bezoeken? Top 10 x bezienswaardigheden, tips + gratis reisgids

1 mei 2023 in Griekenland7 reacties

De mooiste highlights en bezienswaardigheden op Mykonos + waar overnachten

Mykonos is een glamoreuze mix tussen Ibiza en Saint-Tropez en staat vooral bekend voor feestgedruis en nachtleven. Het is dé plek om al je stress te laten varen en volop plezier te beleven. Toch heeft het eiland meer te bieden dan enkel zonnige stranden, bars en clubs. Het eiland heeft namelijk een interessante geschiedenis en een plaatsje in de Griekse mythes.

Begint het alvast te kriebelen? Lees alvast meer over de topbezienswaardigheden op Mykonos en waar je het best kan overnachten op Mykonos.

Tours en tickets boeken voor je bezoek aan Mykonos

De mooiste bezienswaardigheden en plekjes op en rond het eiland Mykonos bezoeken met een georganiseerde tour of boottocht? Ga mee met een lokale gids of tour op Mykonos en zie meer.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste tours en daguitstappen naar en vanuit Mykonos

Inhoud artikel

  1. Rondwandelen in Chora

Rondwandelen in de stad, die bekend staat als Mykonos-Stad of Chora (chora is Grieks voor “belangrijkste stad”) is één van de aangenaamste activiteiten op het eiland. Dit typisch Cycladisch dorp is gebouwd in de vorm van een amfitheater. De witgekalkte huizen zijn fel en levendig met kleurrijke houten luiken en deuren. De smalle, bochtige straatjes worden opgevrolijkt door mooie kerken en versierde balkons.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf? Boek een vakantiehuis van Cloud Blue. Cloud Blue is een complex van vakantiehuizen en suites, gebouwd op een oude rotsformatie met uitzicht op de zee. Een combinatie van eenvoud en elegantie en een adembenemend uitzicht en op 5 minuten lopen van de betoverende stad Mykonos. Dit verblijf biedt de ideale sfeer om je vakantie in Mykonos door te brengen.. een droomhuis weg van huis! Meer info en boeken.

Bezoek er ook zeker één van de vele cafés, boetiekjes en ambachtswerkplaatsen of duik er in het bruisend nachtleven van de stad. Voor zij die liever wat cultuur zien, heeft Chora ook een aantal interessante musea. Tot slot is er nog een leuke must-see: Kato Mili, een uitzichtpunt waar iconische windmolens uitkijken over de zee.

Windmolens in Mykonos

De windmolens zijn misschien wel de meest bekende bezienswaardigheden op het eiland. In totaal zijn er zo'n 5 windmolens. Deze liggen bovenop een heuvel net buiten een van de meer populaire gebieden op het eiland. Zorg dat je je camera klaar hebt want de molens zijn zeker fotowaardig! De locatie van de windmolens vind je hier.

  1. Ferrytocht naar het eiland Delos

Het kost je slechts een tochtje met de ferry vanuit het kosmopolitische Mykonos om terug in de tijd te reizen en een wereld vol mythologie en legendes binnen te stappen, op het mooie eiland Delos. Dit eiland, dat UNESCO Werelderfgoed is, is er eentje dat je niet mag missen.

Volgens de legende werd op deze plek het licht geboren; het was de geboorteplaats van Apollo, god van het licht, en van de godin Artemis. Aangezien dit de geboorteplaats van de goden was, mocht geen enkele sterveling ooit leven of sterven op dit eiland. De hele wereld kende op dat moment het unieke en heilige karakter van Delos.

Enkele van de monumenten en mooie plekjes op dit eiland zijn een klein, heilig meer, een Minoïsche fontein, verschillende marktpleinen, de Tempel van Delos, die gewijd is aan Apollo, en het Leeuwenterras, een monumentale avenue die vergelijkbaar is met de Egyptische Straat van de Sfinxen.

Andere opvallende structuren zijn de Oikos van de Naxiërs, de ontmoetingshal van Poseidon, een platform met een standbeeld van Dionysus, een marmeren theater, een Dorische Tempel voor Isis, een Tempel voor Hera, een huis met mozaïek van Dionysus die op een luipaard rijdt, een ander met een mozaïek van dolfijnen, en de synagoge van Delos – de oudste gekende synagoge ter wereld.

Het enorme belang van de historische sites op Delos kan niet worden overdreven. Dit is een magische plek die een zicht biedt op het verleden. Hierdoor word je ondergedompeld in de fantastische mythes en legendes van Griekenland en begrijp je de historische krachten die deze eilanden, modern Griekenland en de Griekse bevolking gevormd hebben. Als je op Mykonos verblijft, bezoek dan zeker dit heilig eiland!

  1. Het glamoureuze strand Elia

Elia is één van de meest glamoureuze stranden aan de zuidkant, en je vindt er de langste strook fijn zand aan de zuidkant van Mykonos. Daarnaast is er helder water, veel voorzieningen, een gezellige bende en misschien kan je zelfs een paar beroemdheden spotten. Vleugjes luxe onderscheiden dit resort van de anderen op het eiland en er zijn heel wat plaatsen waar je lekker kan eten en een glaasje kan drinken terwijl je uitkijkt over het ongerepte water.

Deze plek is ook een goede keuze voor zij die gaan voor een actieve vakantie, met mogelijkheden tot waterskiën, parasailing of windsurfen. Elia is wat rustiger dan de andere zuidelijke stranden.

  1. Actieve uitstap naar Platys Gialos & Platys Kalafatis

Als watersporten, gouden stranden en een actieve vakantie zijn wat je zoekt, dan zijn Platys Gialos en Platys Kalafatis de place to be. Bussen doen er slechts een half uur over om van Chora naar hier te komen, en er zijn ook uitstekende verbindingen tussen deze stranden en de andere bruisende resorts aan de zuidkant van het eiland. Gezinnen die naar Mykonos afreizen kunnen in Platys Kalafutis en Platys Gialos ook zeker hun gading vinden in het enorme aanbod van gezinsvriendelijke activiteiten.

Je wist het misschien nog niet maar Griekenland is onwijs groot en dankzij de 6.000 eilandjes die tot het land behoren, is het dé ideale plek om te gaan eilandhoppen. Wil jij ook graag eilandhoppen? Lees hoe je best kan eilandhoppen op de Griekse eilanden!

  1. Tot rust komen op stranden Panormos & Agio Sostis

Aan de noordkant van het eiland liggen rustigere stranden te wachten op zij die liever wegblijven van de drukte in het zuiden. Velen zeggen dat Panormos en Agio Sostis de mooiste stranden op het eiland zijn. Hier komen veel gezinnen en koppels naartoe, aangezien de nadruk hier veel minder ligt op drinken en feesten.

Deze noordelijke resorts bieden naast mooie stranden ook heel wat plekjes om lekker te eten en te turen naar het water op idyllische plaatsen. Als je op zoek bent naar een klassenvol en verfijnder verblijf op Mykonos, zullen de accommodaties aan deze kant van het eiland je waarschijnlijk beter liggen.

  1. Trekpleister Ano Mera bezoeken

Ano Mera is de tweede grootste nederzetting op Mykonos en één van de oudste dorpen op het eiland. Dit rustig dorpje is maar weinig veranderd onder invloed van de recente toestroom van toeristen. Het is dan ook zeker de moeite waard om deze charmante plek te bezoeken en de rustige straatjes en historische gebouwen te ontdekken.

Vlak bij dit ingedommeld dorp vind je het klooster van Panagia Tourliani. In de bijbehorende kerk kan je een uitzonderlijke collectie iconen van de hand van een Kretenzische schilder bewonderen, alsook een reeks heilige voorwerpen en gewaden. Let ook op de charmante klokkentoren van het klooster en de mooie, marmeren fontein op de binnenplaats. Op de heuvel boven het dorp zie je de ruïnes van het 13de-eeuws Kasteel van Gyzi.

Onze tip: Boek je georganiseerde uitstap naar Ano Mera en haal alles uit je vakantie!

Dit gebied huisvest ook de ruïnes van de antieke stad Mykonos, waarvan je nog steeds de resten van een prehistorische markt, een oud kerkhof en muurversterkingen kan zien. Vlakbij het Kasteel van Gyzi bevindt zich ook de Kerk van de Heilige Verlosser, die dateert uit de 18de eeuw. Vanop deze heuvel heb je een prachtig uitzicht over de noordkant van het eiland.

Wil jij ook niets missen van je verblijf op de Griekse eilanden? Download dan zeker onze complete digitale reisgids Griekse eilanden.

  1. Ontspannen in Little Venice

Wist je dat Mykonos haar eigen Venetië heeft? Maar dan in het klein. Klein Venetië in Mykonos is een van de meest romantische plekken op Mykonos. Het is eigenlijk geen stad maar eerder een buurt vol met elegante en prachtige oude huizen die aan de rand van de zee liggen. In deze charmante wijk geniet je van de prachtige uitzichten op de zonsondergang en de witgekalkte gebouwen tegen de achtergrond van de azuurblauwe Egeïsche Zee zijn gewoonweg prachtig.

  1. Bruisende resorts op Mykonos

Als je naar Mykonos bent gekomen om te feesten en te genieten van het befaamde nachtleven, is de kans groot dat je wil verblijven in de Paradise, Super Paradise, Paraga of Psarou resorts: allemaal aan de zuidkust van het eiland. Deze bruisende resorts hebben zonnige zandstranden en alle andere voorzieningen die je verwacht in een toeristische hotspot. Als je niet van plan bent heel de nacht te drinken en te dansen, blijf je hier beter weg.

  1. Wegdromen bij de Vuurtoren van Armenistis

De Vuurtoren van Armenistis kijkt als een wachter uit over het Armenistisgebied en is een stille getuige van de rijke zeevaartcultuur en -geschiedenis van het eiland. De vuurtoren heeft een achthoekige toren die 19 m hoog is en van waarop je adembenemende uitzichten en zonsondergangen kan bewonderen. De vuurtoren is vandaag de dag nog steeds in gebruik en wordt momenteel onderhouden door de Hellenic Navy’s Hydrographic Office.

Wil je ook graag de vuurtoren bezoeken? Boek je daguitstap online.

  1. Namiddagje snorkelen op Mykonos

Liever eens wat anders doen? Wat dacht je van een namiddagje duiken of snorkelen? Mykonos is ook enorm populair om watersportactiviteiten. Het is dan ook geen verrassing dat duiken en snorkelen in Mykonos ook erg populair is bij toeristen. Zo zie je niet alleen wat er bovenop het eiland speelt, maar krijg je ook wat van het zeeleven rond het eiland te zien.

Er zijn verschillende plaatsen op Mykonos waar je kan snorkelen:

  • Platis Gialos is een prachtig strand met veerboten naar andere stranden rond het eiland. Vanuit deze haven kan je begeleide snorkeltochten maken.
  • Paraga Beach is een kleiner strand en makkelijk te bereiken met de bus. Paraga Beach is verbluffend mooi en een van de beste snorkelbestemmingen van Mykonos. Vanaf hier kan je ook het naburige eiland Delos aan de horizon zien.
  • Frangias-strand Frangias is een minder bekende plek om te gaan snorkelen in Mykonos. De toegang tot dit stukje zand is namelijk iets moeilijker te vinden en te bereiken.
  1. Waar overnachten in Mykonos? Welk hotel kiezen?

Op Mykonos zijn Mykonos-stad, Ornos, Tourlos en Agios loannis Mykonis de populairste plekjes om je verblijf te boeken. Overzicht verblijven + prijzen zie hier. Daarnaast is er een heel ruim aanbod, dus je zal sowieso iets vinden dat volledig naar je goesting is! Zo kan je kiezen voor een luxueus resort of een budgeteccomodatie.

  1. Tips en FAQ voor je vakantie naar Griekse eilanden

Na het zien van al deze prachtige bestemmingen hadden wij meteen zin om onze koffers te pakken! Deel je onze mening? Dan geven we graag nog even deze handige tips mee voor je vakantie naar één of meerdere Griekse eilanden:

1. Wat is de beste reistijd naar de Griekse eilanden?

De beste reistijd voor een vakantie naar een Grieks eiland zijn zijn mei, juni en september. In juli en augustus zal je ook prachtig weer hebben, maar dat is hoogseizoen en bijgevolg veel drukker. In mei, juni en september heb je én mooi weer én ga je in een rustigere periode.

2. Hoe eilandhoppen en welke daguitstappen doen?

Vind je het moeilijk om een keuze te maken uit de prachtige eilanden? Geen probleem, want je kan ook gewoon eilandhoppen. Ga de verschillende eilanden ontdekken of maak leuke daguitstappen naar de andere eilanden. Plan je het liefst van te voren al je activiteiten, kies dan voor een georganiseerde tour die je online kan boeken en ontdek je favoriete eilanden.

Het aanbod georganiseerde trips van onze favoriete eilanden vind je hier:

  • Ontdek Santorini: kies voor een boottocht, privé tour of bustour om kennis te maken met de schoonheid van dit eiland!
  • Naar Mykonos: ga met de cruise naar Mykonos of ontdek de authentieke delen tijdens een dagtour. Keuze genoeg!
  • Corfu bezoeken: ontdek Corfu met een vespa, kies voor een wijnproeverij of ga mee tijdens een rondleiding op het eiland.
  • Zakynthos bezoeken: en vergeet natuurlijk niet om het scheepswrak in Zakynthos te bezichtigen. Combineer met een bezoek aan de blauwe grotten of een boottochtje.

Van het ene eiland naar het andere met een ferry

Je kan de eilanden het best bereiken met een ferry.Zo kan je kiezen voor een ‘snelle’ ferry of een ‘langzame’ ferry. Een snelle ferry is over het algemeen een stuk duurder dan de langzame variant, hou hier dan ook rekening mee.

Via de website Directferries kan je de verschillende overtochten makkelijk terugvinden met de nodige informatie. Zo kan je zien wanneer de ferries vertrekken, hoe vaak ze varen per dag en hoeveel je dit ongeveer zal kosten. Handig als je je reis op voorhand wilt plannen.

3. Hoe de drukte vermijden in de zomermaanden?

Ga je toch in de zomermaanden (juli-augustus) op reis, dan kan het op sommige eilanden druk worden. Om die drukte toch een beetje te vermijden, kan je het best in een kleinschalige accommodatie verblijven in de plaats van een gigantisch viersterrenhotel. Probeer je overnachting daarom al zo vroeg mogelijk vast te leggen. Bekijk het aanbod & prijzen hier.

4. Hoe een auto huren op de Griekse eilanden?

Wanneer je een vakantie plant naar een van de Griekse eilanden (en wanneer je dus niet van plan bent om te eilandhoppen) raden we aan om een huurauto te nemen. Op de meeste eilanden in Griekenland komt dat echt van pas, zeker als je alle schoonheid van het eiland wil ontdekken.

Een aanrader om je huurauto bij te regelen is Sunny Cars. Je betaalt voor een all-inclusive concept en zal dus nooit te maken krijgen met extra verborgen kosten. (bereken hier je kostprijs)

  1. Boek voordelig je vakantie naar de Griekse eilanden

Aanbieders vliegvakanties

Goedkoop je vliegtickets boeken

Goedkoop parkeren aan de luchthaven

Ga je met de wagen naar de luchthaven? Zie hier ons overzicht waar en hoe je goedkoop kan parkeren:

  1. Filmpje: ontdek de prachtige stranden van Mykonos

De prachtige resorts en mooie stranden zijn de grootste trekpleisters van Mykonos. Hoewel je best ook tijd neemt om de historische delen te verkennen, wil ik je alvast laten wegdromen bij dit filmpje van wondermooie stranduitzichten!

  1. Mis niets met onze gratis reisgids Mykonos

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op Mykonos? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download je gratis reisgids Griekse Eilanden (105 blz.) vol met toeristische info en bezienswaardigheden over 33 Griekse Eilanden (+ GPS coördinaten).

Griekse Eilanden

Gratis reisgids Mykonos downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 7 augustus 2023 - Cor kaandorp

Supersite, alle info gevonden daar we gaan eilandhoppen

- 6 juli 2022 - Betty

Mykonos is enkel voor liefhebbers van uitgaan. In 1 dag heb je de belangrijkste dingen gezien. De windmolens, litte Venice en Chora. Het is zéker geen eiland voor natuur-en wandelliefhebbers.

- 23 juli 2021 - rudi steyaert

Een te goede reisgids : het aanbod is zo groot dat het moeilijk is om een keuze te maken.

- 3 mei 2021 - filip dejaegere

mooi totaaloverzicht, zeker bruikbaar om Mykonos in zijn geheel te gaan ontdekken.

- 3 oktober 2019 - Fiona Mercier

Goeie, relevante tips en beschrijving van Mykonos. Chora is inderdaad een heel leuke, gezellige, decadente, kleine stad aan zee, met prachtige steegjes volle witgekalkte huizen en kleurige deurtjes, luiken en trappen. Het is bruisend en Chora leeft dag en nacht. Jetsset spotten, lekker eten, prachtige zonsondergang, ... Little Venice is een absolute must om te ervaren. De parking aan de oude haven is een ideale tip om gratis en veilig te parkeren en slechts op loopafstand van het bruisende centrum. Ook Ano Mera is heel gezellig. Wel piepklein. En dat blijken alle dorpen te zijn op Mykonos. Mykonos is ideeal voor een rustige strandvakantie gecombineerd met de levendigheid van Chora en het lekkere eten in de kleinere, rustiger tavernes buiten de stad.

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?