18 x mooiste bezienswaardigheden op Rhodos: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

18 x mooiste bezienswaardigheden op Rhodos: wat zeker zien en doen tijdens je verblijf?

1 mei 2023 in Griekenland16 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden op Rhodos + waar verblijven?

Rhodos is een van de meest bezochte Griekse eilanden. Van het mooie, middeleeuwse Rodos-Stad tot de ravissante bergdorpjes elders op het eiland, van de ontelbare zandstranden langs de lange oostkust tot het woestere en beboste binnenland; de aantrekkingskracht van het eiland is niet ver te zoeken. Of je nu een traditionele strandvakantie wilt, of je geld wil opfeesten in een partyresort, of geschiedenis en cultuur wil opsnuiven tijdens je verblijf: Rhodos biedt voor elk wat wils!

Om je op weg te helpen met het plannen van je vakantie naar Rhodos, vind je hieronder alvast onze tips over de mooiste bezienswaardigheden op Rhodos + waar overnachten?

Inhoud artikel

 1. Boek voordelig je vakantie naar de Griekse eilanden

Aanbieders vliegvakanties

Goedkoop je vliegtickets boeken

Goedkoop parkeren aan de luchthaven

Ga je met de wagen naar de luchthaven? Zie hier ons overzicht waar en hoe je goedkoop kan parkeren:

 1. Wandel door de Oude Stad

De oude middeleeuwse stad Rhodos is omringd door een stadsmuren waar je kan op wandelen. Deze wandeling is ongeveer twee kilometer lang en bestaat uit prachtige panorama’s over de stad en de zee. Begin aan het grootmeesterspaleis, loop rondom de stad en eindig aan de New Acandia Gate.

Wil je graag het oude en het nieuwe deel in Rhodos verkennen? Dan kan je altijd een georganiseerde rondleiding boeken door de nieuwe en oude stad van Rhodos.

Wat zeker zien en doen in de oude stad?

 • Beklim de Roloi klokkentoren voor een prachtig uitzicht over de Oude Stad van Rhodos.
 • Wandel door de Straat van de Ridders, een klein weggetje in het historisch centrum dat je moet gezien hebben. In de middeleeuwen stond deze straat vol met herbergen voor ridders. Ook nu zie je nog steeds de authentieke stijl van de gebouwen.
 • Je kan er ook het Archeologisch Museum van Rhodos bezoeken, gevestigd in het voormalige ziekenhuis van de Ridders.
 • Of breng een bezoekje aan het Byzantijnse Kunstmuseum waar je vele fresco’s en iconen uit de Byzantijnse periode kan bewonderen.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam hotel niet ver van de middeleeuwse stad? Overnacht dan in het gezellige Hotel Galaxias. Meer info en boeken.

 1. De ruïnes van het middeleeuws Ferakloskasteel

De ruïnes van het middeleeuws Ferakloskasteel bevinden zich op de plek van een oude Akropolis. Het werd gebruikt door piraten, totdat de ridders van Sint-Jan hen verdreven. De ridders verbeterden het kasteel en versterkten de verdediging, en namen het vervolgens in gebruik als gevangenis.

Vandaag de dag blijft er niets meer van over, op de buitenmuren na, en de binnenkant is overwoekerd met planten. Toch blijft de wandeling naar dit uitkijkpunt de moeite waard, aangezien je hier prachtige uitzichten hebt over Haraki en Agathi beach. Zeker een aanrader als je op Rhodos bent.

Altijd al eens willen eilandhoppen in Griekenland? Lees meer over hoe eilandhoppen in Griekenland en verken de 35 mooiste Griekse eilanden!
 1. Bezoek aan historisch heuveldorpje Lindos

Lindos markeert het midden van de lange oostkust van Rhodos en is zeker een hoogtepunt van het eiland. Dit heuveldorpje staat bekend voor de Akropolis op de top van een klif. De Akropolis heeft poorten en reliëfstructuren die dateren uit 280 v.C., en een tempel die gewijd is aan de godin Athena en staat boven op een vroegere tempel. Een aantal sporen van antiek Lindos kunnen hier ook worden teruggevonden.

Op dezelfde plek, staat een 14de-eeuws kasteel van de ridders van Sint-Jan. Geschiedenisliefhebbers moeten in het dorp ook zeker een kijkje nemen bij de 15de-eeuwse fresco’s in de Kerk van de Maagd Maria van Lindos. Uiteraard heeft Lindos ook heel wat drink- en eetgelegenheden en zijn er verschillende aangename stranden in de omgeving.

DAGTOUR: Wil je graag het havenstadje Lindos bezichtigen? Boek je dagtour vanuit Rhodos-Stad naar Lindos.

 1. Windsurfen in Prasonisi & meer actie

Prasonisi, aan het zuidelijke punt van het eiland, staat bekend als één van de beste plaatsen in Europa om te windsurfen. Dit is dus de plek voor jou als je verlangt naar een actieve strandvakantie. Zelfs als dat niet het geval is, is nog steeds één van de beste stranden op het eiland – met 2 zandbaaien die uitkomen op een klein eiland. Als je zelf niet surft of windsurft, zijn de skills van de surfers en de natuurpracht nog steeds de moeite waard.

Aan de ene kant van de kaap ligt de Egeïsche Zee, met stevige golven voor gevorderde surfers, terwijl aan de andere kant de Middellandse Zee ligt, met kalmer water dat meer geschikt is voor beginners – deze kalmere zee is wel veel drukker tijdens het hoogseizoen, in juli en augustus. Jammer genoeg hebben de grote aantallen toeristen hier voor milieuproblemen gezorgd. Desondanks is het nog steeds een aangename plek om wat tijd door te brengen.

TIP: Download onze gratis reisgids Griekse Eilanden met alle top bezienswaardigheden en tips

 1. Grootmeesterspaleis van Rhodos bezoeken

Dit middeleeuws kasteel is één van de schaarse voorbeelden van gotische architectuur in Griekenland. Het werd oorspronkelijk gebouwd als een Byzantijnse citadel in de late 7de eeuw en werd het hoofdkwartier en administratief centrum van de Orde van Sint-Jan toen die het eiland bezette in 1309.

Het gebouw werd gebruikt als commandocentrum en burcht door het Ottomaanse Rijk. Daarna werd het gerestaureerd en viel het onder Italiaanse heerschappij. Het kasteel op zich is enorm impressionant en dus zeker de moeite waard om te bezoeken!

Ben je op Rhodos, proef dan zeker ook eens van de typische Griekse gerechten.
 1. Eilandhoppen naar Simi

Het eiland Simi of Symi ligt dichtbij Rhodos en is erg leuk om te bezoeken als daguitstap. Het is minder populair dan Rhodos en Kos en is daarom een stuk rustiger. De manier waarop de kleurrijke huizen zijn gebouwd aan de haven doet denken aan Amalfi in Italië.

Vanuit de haven Mandraki vertrekken er verschillende boten naar Symi en deze tochten duren nog geen twee uur. De meeste boten doen ook een tussenstop aan St. Paul’s Bay. Dit strand bevindt zich in Rhodos maar is enkel bereikbaar met de boot. De baai is bijna volledig ingesloten door rotsachtige heuvels waardoor er nauwelijks wind is en heel rustig water.

EXCURSIE: Wil jij ook graag het eiland Simi bezoeken? Boek je excursie naar het eiland Symi per boot online op voorhand en geniet ten volle van je verblijf.

 1. Ontspannen in natuurpark de Vlindervallei

Een aangename wandelplek waar je kan genieten van de natuur is de Vlindervallei. Dit is een natuurpark van 600 are met prachtige wandelpaden die uitkomen op een reeks bankjes. Dit gebied is ’s zomers de thuis van verschillende vlindersoorten, die in de vallei samenkomen tijdens de laatste fase van hun leven. Toch is het op elk moment van het jaar de moeite waard om te bezoeken, aangezien het het enige Europees bos van Oosterse amberbomen is. Ga mee met een tour naar de Vlindervallei.

In de vallei vind je ook een museum, dat zich bevindt in een gerestaureerd, Italiaans huis uit de jaren 1930. Je komt hier meer te weten over de fascinerende fauna en flora in dit reservaat. Het interessantste deel van het museum is de broedplaats, waar vlinders zich kunnen voortplanten in een stabiele en beschermde omgeving.

Rondom de vallei liggen een aantal mooie, traditionele dorpjes waar je een hapje kan eten en even kan pauzeren. Hier zie je nog echt hoe de mensen leven, weg van de drukte van de kust.

 1. Archeologische site Kamiros

De archeologische opgravingen van Kamiros liggen aan de westkust van het Griekse eiland en zijn een absolute must-see voor iedereen die geïnteresseerd is in geschiedenis en archeologie. Kamiros was in de oudheid één van de drie grote Dorische steden van Rhodos en vandaag de dag kan je nog heel wat overblijfselen terugvinden. Het ligt er namelijk vol met ruïnes uit de klassieke oudheid van bijvoorbeeld een tempel, een badhuis, een fontein, enzoverder. Een ticket om deze archeologische opgravingen te zien kost €6

 1. Natuurpracht: de 7 Bronnen bezoeken

De Zeven Bronnen, nog een mooi voorbeeld van de natuurpracht op Rhodos, is een ideale plek voor een wandeling in de schaduw en om te ontspannen in deze mooie omgeving. Dit koel en groen landschap is een ware oase, ideaal om aan de hitte van de zomer te ontsnappen, maar ook aangenaam doorheen de rest van het jaar.

Het water uit natuurlijke bronnen vloeit er naar een meertje, dat afgedamd werd door de Italianen om een reservoir voor het nabijgelegen Kolympia te maken. Bezoekers kunnen dit meer bereiken via een 186 meter lange tunnel. Hierdoor krijg je het gevoel dat je een geheime, heilige plaats bezoekt, verborgen voor de buitenwereld.

 1. Een vleugje geschiedenis: kastelen in Monolithos & Kritinia

Ooit werd het nu vernielde kasteel, net buiten het dorp Monolithos, beschouwd als één van de vier machtigste burchten op het eiland. Vandaag de dag blijven enkel nog de buitenmuren van de burcht over, maar binnen de muren vind je nog 2 kapellen, die dateren uit de 15de eeuw. Terwijl je rondkijkt, kan je misschien zelf wel zien dat het kasteel eigenlijk gebouwd werd op de overblijfselen van een vroegere structuur. Je kan ook een groepswandeling boeken bij het kasteel van Monolithos boeken bij zonsondergang.

Parkeer aan de voet van de heuvel en wandel de trap naar het kasteel op. De klim is zeker de moeite waard, niet enkel voor de historische ruïnes en kapellen, maar ook voor het mooie uitzicht.

Het kasteel in Kritinia is nog een interessante, historische site

Deze Venetiaanse structuur werd gebouwd in de 16de eeuw en staat op een heuvel, op ongeveer 131 meter boven Kritinia. De ridders van de Orde van Sint-Jan bouwden het kasteel zodat ze zicht hadden over de zee tot Chalki en een aantal andere onbewoonde eilanden. Het uitzicht is de voornaamste reden waarom we een bezoekje aan deze plek aanraden.

 1. Wandel door de Mandraki Haven

De Mandraki haven is één van de havens van Rhodos-Stad en ligt in het nieuwe en modernere deel van de stad. Wandel door de oude vissershaven en merk de twee beelden van een hert en een ree op die het symbool van de stad vormen. Verder kan je in Mandraki ook heel wat prachtige monumenten bezichtigen die gebouwd werden tijdens de Italiaanse bezetting van Rhodos. Enkele voorbeelden hiervan zijn het Aartsbisschoppelijk Paleis, het Stadhuis en het Nationaal Theater van Rhodos.

 1. Het pittoreske dorpje Koskinou

Koskinou, tussen Rhodos-stad en Faliraki, is een minder gekende plaats in Rhodos maar zeker niet minder mooi. Dit pittoresk dorpje heeft een overvloed aan kleurrijke straatjes en traditionele huizen met mozaïek. Verder kan je hier ook plaatsnemen op een van de gezellige terrasjes op de pleinen en genieten van de typische Griekse sfeer.

 1. Bezoek de helende Kalithea bronnen

Vroeger was Kalithea een bekend kuuroord waar men naartoe ging voor natuurlijke heelmiddelen. Mensen met artritis, diabetes en astma konden er terecht om gebruik te maken van de geneeskrachtige thermen. Kalithea werd ook al gebruikt als decor voor verschillende scènes van de films "The Guns of Navarone" en "Zorba the Greek".

Vandaag de dag kan je de waterbronnen niet meer gebruiken maar je kan er wel nog naartoe om de bronnen te bezoeken en heerlijk te ontspannen. Naast de thermen ligt een restaurant en een klein strand met ligstoelen en parasols. De toegangsprijs is €3 en om een ligstoel te huren betaal je €5, inclusief een drankje.

 1. Ontspannen aan het strand van Pefkos

Graag een namiddagje doorbrengen aan het strand? Pefkos was ooit een typisch vissersdorpje maar vandaag is het één van de populairste badplaatsen van Rhodos. Parasols en ligbedden mag je thuis laten want die kan je immers hier al vinden. Na een namiddagje door te brengen aan het zandstand of te gaan jetskiën op de zee, kan je nog even dineren in een van de restaurants langs de kustplaats.

VERBLIJFTIP: Op zoek naar een aangenaam verblijf dichtbij het strand? Overnacht dan in de moderne appartementen van het St.Thomas Beach Luxury Apartments. Meer info en boeken.

Nog meer ontspannen op de stranden van Rhodos

 • Anthony Quinn beach is een ideale plaats om te snorkelen omdat het water er zo helder is. Het strand is trouwens vernoemd naar de acteur van het hoofdpersonage uit de film “Zorba: the Greek”.
 • Faliraki beach heeft veel luxe hotels en resorts en is één van de meest bekende stranden van Rhodos. Deze plaats is populair bij jongeren door het bruisende nachtleven.
 • Omdat het water van Agathi beach maar langzaam diep wordt, is het een heel kindvriendelijk strand. Je kan er ook terecht om te volleyballen, voetballen en tennissen.
 • Vlycha beach is eveneens een ideaal strand voor gezinnen vanwege het ondiepe water. Daarnaast kan je er ook verschillende watersporten doen zoals kanoën, waterskiën, jetskiën, enzovoort.
 1. Bezoek Tsambika en haar klooster

Tsambika ligt in het oosten van Rhodos en heeft ook een erg mooi strand te bieden. Bijzonder aan deze plaats is dat er af en toe geitjes los rondlopen. Op een kleine afstand van het strand bevindt zich ook het kleine Byzantijns klooster van Tsambika. Het duurt even om de heuvel te beklimmen (je moet meer dan 300 treden beklimmen) maar het uitzicht is zeker de moeite waard. Je kan hier even plaats nemen op een van de bankjes en het prachtig uitzicht op Tsambika Beach in je opnemen.

 1. Filerimos klooster

Een ander klooster dat je kan bezoeken is gelegen bovenop de berg Filerimos (op 10 kilometer rijden van Rhodos). Het Filerimos kan je elke dag kan bezoeken. Door de hoogte van het klooster (267 meter) heb je er een schitterend uitzicht over het eiland. De ingang van het klooster kost €6 en is gratis voor kinderen.

Tegenover het klooster ligt een bijzondere weg met aan beide kanten hoge bomen die zorgen voor schaduw. Men noemt dit ook wel 'De weg naar Golgotha'. Wandel door deze weg en je komt uit bij het 18-meter hoge stenen kruis vanwaar je geniet van een prachtig uitzicht over de Egeïsche zee en zelfs Turkije.

 1. Waterpret in het Faliraki Water Park

In 2016 stond Faliraki in de top 25 waterpretparken ter wereld. Faliraki is ongeveer 100.000 m2 groot en het is dan ook het grootste waterpretpark van Griekenland. Er is werkelijk voor iedereen wat wils. Peuters kunnen spelen in het ondiepe zwembad, gezinnen kunnen zich urenlang bezighouden in de tientallen glijbanen en durvers kunnen zich wagen in de extreme attracties.

 • Een toegangsticket kost €24 of €16 voor kinderen jonger dan 12 jaar.
 • In mei, september en oktober is het open van 8u30 tot 18u.
 • Van juni t.e.m. augustus is het een uur langer open.
 • Verder zijn er restaurants, douches, kleedhokjes en lockers aanwezig in het park.
 • Meer info op de website.

TICKETS: Maak het jezelf gemakkelijk en bestel je tickets voor het Faliraki Water Park online op voorhand.

 1. Huur een auto voor je bezoek aan Rhodos

De beste manier om het eiland Rhodos te verkennen is natuurlijk met een huurauto. De afstanden tussen bezienswaardigheden en dorpjes zijn soms erg groot en kan je dus beter afleggen met een auto. Daarnaast kan je ook niet altijd rekenen op het openbaar vervoer (deze rijden namelijk erg onregelmatig).

Gelukkig zijn de wegen op Rhodos vrij goed onderhouden en maakt het de omgeving ook vaak de moeite waard. Zo kom je hier en daar nog wat tegen en kan je af en toe eens een tussenstopje maken bij een onverwachte mooie plek.

Huur je auto bij:

Een auto huren op vakantie kan heel handig zijn. Je bepaalt zelf waar je gaat en staat en wanneer jij dat wilt. Je hebt ook de vrijheid om meer van de omgeving te bewonderen. Maar waarop dien je te letten bij het huren van een auto op reis? Lees onze tips bij het huren van een auto op vakantie.

 1. Waar overnachten op Rhodos? Welk hotel kiezen?

9.1. Rodos-Stad

Rodos-Stad is vandaag de dag met voorsprong de grootste stad op het eiland. Het gebied dat bekend staat als de ‘oude stad’ dateert niet uit de gloriedagen van de vroegere stad maar uit de 14de eeuw. Het is het werk van de Orde van Sint-Jan en één van de mooiste, middeleeuwse, ommuurde steden die je ooit zag. Hoewel het er dankzij hordes toeristen extreem druk kan worden tijdens de zomermaanden, is het nog steeds een prachtige plek om jezelf in te verliezen, en er is hier genoeg te doen voor een uitgebreid verblijf.

De Oude Stad moet eigenlijk beschouwd worden als een aparte bestemming – heel anders dan de Nieuwe Stad, een verzameling van weinig bijzondere voorsteden en overontwikkelde resortgebieden die zich van hieruit uitstrekken in drie verschillende richtingen. Er is veel te doen en te zien in Rodos-Stad, maar twee plekken mag je écht niet missen: het Grootmeesterspaleis van Rhodos en de Akropolis van Rhodos. Een overzicht van accommodaties + prijzen.

9.2. Bruisende nachtleven en feesten: Faliraki

Faliraki vertegenwoordigt de intense ontwikkeling die de Griekse eilanden tijdens de recentste decennia geruïneerd heeft. Er blijft dan ook weinig over van het origineel karakter en de charme. Dit is een plek om te feesten, niet om de Griekse cultuur en tradities op te snuiven. Uiteraard heeft Faliraki, toeristisch als het is, alles wat je nodig hebt – accommodatie, restaurants, bars en een bruisend nachtleven – maar dit resortgebied is niet aan te raden als je meer wil dan enkel zon, zee, strand, muziek en drank. Toch blijft het een goede uitvalsbasis op het eiland, met goede stranden aan Anthony Quinn Bay en Ladiko Beach en makkelijke toegang tot Rodos-Stad. Overzicht + prijzen Faliraki vind je hier.

9.3. Haraki alles voor een ontspannende vakantie

Haraki is nog zo’n ontspannen plek aan de doorgaans overontwikkelde oostkust van Rhodos. Dit vroeger vissersdorpje is vandaag de dag een klein, ontspannen vakantieresort, met de gebruikelijke mix van tavernes, restaurants en bars. Er is een kiezelstrand naast het dorpje, maar ook het zandstrand van Agathi is niet ver weg. Voor de geschiedenis- en cultuurliefhebbers is er vlakbij de middeleeuwse burcht van Feraklos. Deze plek is een goede keuze voor gezinnen en mensen die op zoek zijn naar iets meer authentiek en minder ontwikkeld, maar met makkelijke toegang tot goede stranden. Overzicht appartementen Haraki + prijzen hier.

 1. Filmpje: de mooiste natuurbeelden van Rhodos

Je las zojuist al dat Rhodos voor elk wat wils heeft en dat bewijzen deze onderstaande beelden ook meteen. Prachtige stranden, ongerepte natuur, kortom absoluut de moeite waard! Droom gerust eventjes weg...

 1. Mis niets tijdens je verblijf op de Griekse Eilanden! Rhodos

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op Rhodos? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download je gratis reisgids Rhodos vol met toeristische info en bezienswaardigheden over 33 Griekse Eilanden (+ GPS coördinaten).

Griekse Eilanden

Gratis reisgids Rhodos downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 16 februari 2024 - Liliane

Interessante tips.

- 30 januari 2024 - Katrien Opsomer

Uiteindelijk reis juli-aug naar Kreta geboekt. Beginnen lezen erover en waren dol enthousiast. Zeer leerrijke toffe inspirerende info waarvoor dank. Nu kijken we alvast uit naar vertrekdatum ! Groeten vanuit Waregem !

- 7 december 2023 - ansje

voor ons alle bezienswaardigheden de moeite waard

- 15 oktober 2023 - Johan Depicker

Prachtige reis gehad! Met dank aan reisgids voor de superleuke tips. Rhodos, Lindos, Kalitheas Springs, Ancient Kamiros,.... Dank !

- 2 juni 2023 - Elly Krynen

Altijd leuk de reisroutes brochures maken van onze reis een nog leukere vakantie met leuke tips, we kijken er naar uit om te vertrekken met de brochure op zak deze keer naar Rhodos. Met deze gids zien we steeds de mooiste plekjes op deze wereldbol , Bedankt hiervoor !

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?