7 x mooiste Ionische Eilanden: tips & bezienswaardigheden

7 x mooiste Ionische Eilanden: tips & bezienswaardigheden

28 december 2021 in Griekenland7 reacties

Corfu is één van de 7 Ionische hoofdeilanden, maar er zijn ook nog enkele andere kleinere eilanden. Elk van die eilandjes zijn ideale vakantiebestemmingen en daarom tonen we je graag de overige 6 hoofdeilanden, die vroeger samen met Corfu ook wel gekend waren als de Heptanen. Meer te weten komen over de eilanden voor jouw perfect Ionisch uitje? Lees dan snel verder.

Elk eilandje heeft zo zijn troeven, daarom geef ik je al mijn tips en info en vertel ik je meer over waar je kan overnachten!

Inhoud artikel

  1. Zakynthos: Zeeschildpadden, scheepswrak & blauwe grotten

Zakynthos, ook wel Zante genoemd, is een populaire zomervakantiebestemming. Dit is het derde grootste Ionisch eiland, en het dankt zijn naam aan de zoon van Dardanus, de legendarische Arcadische leider. Zakynthos staat ook bekend als de ‘bloem van de Levant’. Hoewel Zakynthos één van de populairste toeristische bestemmingen in Griekenland is, ligt het ook op één van Europa’s beruchtste geologische breuklijnen. Aardbevingen komen er dan ook redelijk veel voor. Het eiland leed ook onder allesverwoestende bosbranden in 2006.

  • De hoofdstad van Zakynthos, de Chora, ligt aan de noordoostelijke kant en heeft een ferryhaven die het eiland verbindt met Kyllini op het vasteland. Er zijn ook ferry verbindgen met met Argostoli op Kefalonia. Velen komen hier om te genieten van het milde, Mediterraanse klimaat dat heerst op het eiland en de dichte vegetatie.
  • De Baai van Laganas is de plaats waar het eerste nationale marinepark zich bevindt en is één van de belangrijkste broedplaatsen voor zeeschildpadden in het Mediterraans gebied.
  • Een andere natuurlijke trekpleister op het eiland is Navagio Beach, bekend om hoge kliffen en een scheepswrak.
  • Je kan ook de ‘blauwe grotten’ rond Skinari bezoeken. Het turquoise water ziet eruit alsof het oplicht vanop de zeebodem en het zwemt er vol kleurrijke vissen.
  • Er zijn verschillende reisorganisaties die boottochten naar Navagio Beach aanbieden tegen een redelijke prijs. Zo kan je het scheepswrak bewonderen en over het kiezelstrand wandelen. Als ik je één advies mag geven: kies een tocht ’s ochtends vroeg. Als je vroeg komt, kan je namelijk een leeg Naviagostrand bewonderen… en dat geeft een erg speciaal gevoel. Bekijk de tours hier op Zakynthos.
  • De beste stranden vind je langs de noord- en oostkust: Dafni Beach, waar je schildpadden kan zien, of Xigia Beach met zijn natuurlijke, zwavelachtige spa, een ware verwennerij voor je huid.
  • Laganas is het grootste resort hier, maar er zijn nog veel andere bekende plekken, zoals het kleine eilandje Marathonissi, vlak bij Limni Keriou, waar bezoekers kunnen genieten van stranden, zeegrotten, turquoise wateren en tropische vegetatie.
  1. Lefkada: Traditionele dorpjes en wilde olijfgaarden

Lefkada is één van de weinige Griekse eilanden waar je naartoe kan rijden. Het is verbonden met het vasteland via een dijk. Ondanks de makkelijke toegang en jaarlijkse toestroom aan bezoekers, blijft het relatief ongerept. Lefkada is uniek omdat het oorspronkelijk helemaal geen eiland was, maar een schiereiland. Kolonisten van Korinthe trokken een kanaal door de smalle landengte in de 8ste eeuw v.C.

Het ontspannen Lefkada Stad is een charmante plek met een aantal mooie bezienswaardigheden en de heuvels van het binnenland verbergen tijdloze, traditionele dorpjes en wilde olijfgaarden. De robuuste westkust heeft nog steeds een aantal adembenemende stranden, zoals Kathisma Beach, die perfect is voor paragliding en andere strandactiviteiten. De oostkust kent een aantal overontwikkelde plekken – populaire toeristenresorts – terwijl je meer naar het zuiden opnieuw rustigere baaien vindt die populair zijn bij kite- en windsurfers.

In de zuidwestelijke hoek van het eiland ligt het mooie Porto Katsiki, letterlijk vertaald ‘geitenhaven’. De haven dankt, naar verluidt, haar naam aan het feit dat lange tijd enkel geiten in staat waren deze streek te bereiken, waaronder ook het exotische strand van Egremni.

  1. Ithaca: De thuis van Odysseus

Ithaca is het tweede kleinste eiland van de 7 Ionische hoofdeilanden. In de mythologie wordt Ithaca beschouwd als de thuis van Odysseus. De naam van het eiland is sinds de oudheid onveranderd gebleven; het wordt al bewoond sinds het tweede millennium v.C. De Romeinen grepen de macht in de 2de eeuw en nog later maakte het eiland deel uit van het Byzantijnse Rijk. Uiteindelijk werd Ithaca in 1864 een onderdeel van het huidige Griekenland.

TIP: Download onze gratis reisgids Griekse Eilanden met alle top bezienswaardigheden en tips

De link tussen Ithaca en Odysseus en Griekse mythologie is wat bezoekers naar het eiland lokt, maar de natuurpracht is wat hen Ithaca doet verkiezen boven de andere eilanden in de streek. Het eiland is netjes en behoorlijk ongerept en hoewel er minder mooie stranden zijn dan elders, maken de weelderige vegetatie en de afwezigheid aan toeristenresorts en overontwikkeling dit eiland tot een vredige plek, ideaal voor een ontspannen vakantie. Kom buiten het hoogseizoen (zoniet dan loop je onder de voet van Atheners met een tweede verblijf) en ontdek deze fantastische wandelplek met veel kleine dorpjes en rustige kloosters. Puur genieten!

  1. Kefalonia: Ondergronds Meer van Melissani

Kefalonia is het grootste Ionische eiland en heeft ook een belangrijke plaats in de Griekse mythologie. De vele archeologische vondsten die hier gedaan werden, werpen een licht op de geschiedenis en de verhalen van het eiland en de wijdere regio. De hoofdstad van het eiland is Argostoli. In Argostoli vind je het archeologisch museum, dat naar verluidt één van de beste plaatsen in Griekenland is om tentoonstellingen over de Myceense periode te bewonderen. De Romeinse sites en een reeks historische kerken en kloosters op het eiland zijn de moeite waard.

Kefalonia staat ook bekend om zijn natuurpracht, waaronder het Ondergronds Meer van Melissani, de Grot van Drogarati, Koutavos Lagoon, en Myrtos Beach. Het is niet moeilijk om te zien waarom dit eiland zo’n geliefde vakantiebestemming is! Het toerisme hier startte in de vroege 19de eeuw en tegen het begin van de 20ste eeuw stuurde zelfs de koninklijke familie haar kinderen hier op vakantie. Het massa toerisme begon hier echter pas in de jaren 1980, nadat het boek en de latere filmadaptatie van Captain Corelli’s Mandolin het eiland onder internationale aandacht brachten.

  1. Kythira: Tijmhoning en traditionele dans- en wijnfestivals

Kythira's locatie, tussen het Griekse vasteland en Kreta, betekent dat het een kruispunt is voor handelaars, zeilers en veroveraars, en dat al sinds de oudheid. Dit heeft zowel de geschiedenis van het eiland, als de cultuur en tradities vorm gegeven.

Traditioneel gezien behoort het eiland tot één van de zeven Ionische hoofdeilanden, hoewel het geografisch gezien eerder afgelegen ligt. Kythira ligt vlak bij de grenszone van de Egeïsche Plaat en is daardoor zeer gevoelig voor hevige aardbevingen.

In de oude Griekse mythologie was dit het eiland van Aphrodite, de Godin van de Liefde. Dit eiland kent inderdaad een vleugje romantiek. Hoewel het niet het populairste Grieks eiland is onder toeristen, trekt het wel koppels en andere bezoekers aan, waaronder ook de Grieken zelf, die op zoek zijn naar een meer ‘Griekse’ ervaring.

Kythira staat bekend voor de verrukkelijke tijmhoning en de traditionele dans- en wijnfestivals tijdens de zomermaanden. Natuurliefhebbers kunnen hier ook hun hartje ophalen. Je vindt er natuurlijk mooie stranden, maar ook watervallen en kloven, verspreid over het eiland.

  1. Paxos: Groen en ongerept

Paxos is het kleinste van de zeven Ionische hoofdeilanden, maar heeft toch zichzelf op de kaart gezet als één van Griekenlands idyllische toeristeneilanden voor zij die even aan alles willen ontsnappen. Het is erg groen en ongerept, maar eerlijk gezegd is er maar weinig te doen – maar dat is exact waarvoor de bezoekers komen! De stranden zijn maar zo en zo en er zijn geen historische sites om te bezoeken. Toch is deze plek tijdens de zomermaanden zodanig populair, dat je er dan het best wegblijft, tenzij je van de drukte houdt.

Paxos is vooral een favoriet bij het jacht- en zeilpubliek. Hun uitgaven en gewoontes hebben het eiland opgewaardeerd en hebben van deze plek één van de duurste Griekse eilanden gemaakt. De hoofdstad, Gáïos, is een winkelparadijs vol delicatessenzaken en boetiekjes. Maak zeker wat tijd voor Lakka en Longos in het noorden: de favoriete plekjes van zij die van hun bestaan afweten. Als je op Paxos verblijft, is het ook de moeite waard eens een uitstapje te maken naar het naburige eiland, Antipaxos. Daar kan je genieten van de beste zwemplekjes.

  1. Corfu: Het bekendste Ionische eiland

Korfoe (Corfu), is een eiland met een robuust en ongerept binnenland met bergen en slapende dorpjes. Aan de stranden zijn er oneindig veel resorts en is een ware toeristenmagneet. Voor wie interesse heeft in cultuur en historische sites is Korfoe zeker een eiland om te bezoeken. Lees alles over de bezienswaardigheden op Corfu.

  1. Waar overnachten op de Ionische eilanden? Welk hotel kiezen?

Het is mogelijk om op alle Ionische eilandjes te overnachten. Het enige wat je dus moet doen, is je favoriete plekjes uitkiezen en hier op zoek gaan naar een fijn verblijf!

  • Op Zakynthos heb je tal van accommodaties! Kies om te verblijven in Zakynthos zelf, of ga voor een andere populaire plek zoals Laganas, Tsilivi of Argassi. Overzicht hotels & prijzen hier.
  • Kythira, oftewel het eilandje van de romantiek, heeft een klein aantal hotels en appartementen. Ontsnappen aan de drukte en op zoek naar een échte Griekse ervaring? Bekijk dan zeker het overzicht van de accommodaties hier.
  • Paxos is misschien het kleinste eilandje van de zeven, maar daarom zeker niet het minste. Maak je keuze uit +200 accommodaties! Populairste plekjes? De hoofdstad Gaios, Lakka en Longos. Overzicht + prijzen Paxos vind je hier.
  1. Mis niets met onze gratis reisgids Ionische eilanden

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie op de Ionische eilanden? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Download je gratis reisgids Griekse Eilanden (105 blz.) vol met toeristische info en bezienswaardigheden over 33 Griekse Eilanden (+ GPS coördinaten).

Griekse Eilanden

Gratis reisgids Griekse Eilanden downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 11 september 2022 - Marleen

Mooie duidelijke info. Krijg al zin in de vakantie!

- 6 juli 2022 - BB

Fantastische tips en het klopt ook nog allemaal. wij hebben er ons voordeel mee gedaan. Met Dank

- 19 februari 2020 - nel twigt

Ik heb de gids allereerst snel door gespit en later een hoop dingen gelezen. Hij is mooi en goed overzichtelijk opgesteld en lekker uitgebreid. Mijn complimenten erover.

- 31 januari 2020 - Jeanette Termorshuizen

Uitgebreide gids, vol met geweldige tips. Helder, overzichtelijk en inspirerend.

- 15 november 2019 - Francisca Koelewijn

Mooie duidelijke overzichtelijke gids met al het moois dat de ironische eilanden te bieden heeft, wij zijn verliefd geworden op de eilanden na ons bezoek aan Zakythos en Kefalonie het is daar werkelijk prachtig

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?