Ontdek de 20 x mooiste Franse eilanden: alle info & tips voor een vakantie dichtbij

Volledige reisgids kopen voor € 10

Ontdek de 20 x mooiste Franse eilanden: alle info & tips voor een vakantie dichtbij

19 april 2024 in Frankrijk0 reacties

Overzicht met de mooiste Franse eilanden + tips voor een onvergetelijke vakantie

Het vasteland van Frankrijk heeft zoveel moois te bieden, maar ken je ook de idyllische eilanden die voor de kust van Frankrijk liggen? In de Côte d'Azur kan je genieten op de paradijselijke eilanden terwijl de ruigere eilanden in Bretagne uitstekend zij om te wandelen en fietsen.

Het ene eiland is al wat bekender dan het andere maar ieder eiland heeft zo zijn charme en er valt meer dan genoeg te beleven. De populairste activiteiten zijn o.a. wandelen, fietsen, kanoën en snorkelen. In deze blogpost vind je alvast meer info over de mooiste Franse eilanden in Europa.

Inhoud artikel

Kaartje met de ligging van de mooiste Franse eilanden

 1. Corsica

Het eiland Corsica ligt misschien dichter bij Italiaans grondgebied maar het behoort wel tot Frankrijk. Meer nog, Corsica is het grootste en bekendste Franse eiland. Het eiland is erg afwisselend en staat bekend om de combinatie van ruige kustlijnen, lange zandstranden, dichte bossen en de hoge besneeuwde bergen in het binnenland. Je kan het mooie Franse eiland het best verkennen met de auto. Lees hier alles over een auto huren op Corsica.

Île de Beauté

Corsica is een prachtig eiland en wordt niet voor niets ook wel Ile de Beauté genoemd. Op het eiland vind je zowel ruige natuur als pittoreske dorpjes en prachtige baaien. Een groot deel van het eiland valt onder het Parc Naturel Régional de Corse, dat wordt omringd door prachtige stranden waar je goed van de zon kan genieten of in het kristalheldere water van de Middellandse Zee kan snorkelen en duiken.

Deze stranden worden afgewisseld met hoge kalkstenen kliffen in bijzondere vormen, en op sommige plekken zijn de kliffen zo geërodeerd dat de gebouwen bijna over de rand van de kustlijn lijken te hangen. Laten we ook de gezellige steden als Ajaccio en Bonaficio en pittoreske badplaatsen als Porto-Vecchio niet vergeten. Dat alles zorgt ervoor dat Corsica zeker een bezoek waard is! Bekijk hier dé mooiste dorpjes op Corsica.

RONDREIS: Het eiland is best groot en kan je het best verkennen aan de hand van een rondreis. Ontdek alvast onze uitgestippelde rondreis Corsica die je langs alle highlights van het eiland brengt!

 1. Île-de-Bréhat

Île-de-Bréhat is een archipel die bestaat uit één groot eiland en een aantal kleinere rotseilandjes die met elkaar verbonden zijn. De bijna subtropisch eilandparadijs is ongetwijfeld een unieke bestemming in het noordwesten van Frankrijk. Er wonen slechts een paar honderd mensen op deze eilanden, maar ze worden elk jaar wel door enkele honderdduizenden toeristen bezocht. Je zal hier ook geen enkele auto vinden, alleen maar serene rust.

Het bloemeneiland

Île-de-Bréhat wordt ook wel eens ‘het Bloemeneiland’ genoemd vanwege de prachtige landschappen en de uitzonderlijke flora. In de periode van april tot en met september fleuren de wandelpaden en velden helemaal op in een blauwpaarse tint. Een bloemrijker eiland in Bretagne zal je niet snel tegenkomen. Verder vind je er een doolhof van smalle straatjes met talloze bloementuinen en verbazingwekkende ruige natuur.

LEESTIP: Ontdek nog meer van de Bretonse eilanden in ons uitgebreid artikel "hoe eilandenhoppen in Bretagne".
 1. Île-de-Batz

Île-de-Batz heeft een mediterraan microklimaat. Er groeien planten en er bloeien bloemen die je eigenlijk aantreft in het Middellandse Zeegebied, veel verder naar het zuiden. Het is een vredevolle plek waar slechts zo'n 700 mensen wonen en er rijden amper auto's rond. Wandel langs de kustlijn en baan je een weg rondom de prachtige witte zandstranden zoals Grève Blanche.

Als je op het eiland bent, moet je zeker de vuurtoren Grand Pharom uit 1836 bezoeken. Ook de botanische tuinen van Georges Delaselle, die oorspronkelijk uit 1899 dateren, zijn een bezoekje waard. De tropische tuinen raakten in de jaren 1930 in onbruik en werden verlaten, maar zijn sindsdien gerestaureerd.

 1. Île d’Ouessant

Ouessant (Ushant) maakt deel uit van het beschermde natuurpark Marin d’Iroise en is een natuurlijk toevluchtsoord dat pas opmerkelijk laat in contact kwam met de moderne beschaving. Een bewijs daarvan is dat de bewoners van dit eiland, en de andere twee eilanden in de buurt, pas in de 17e eeuw christenen werden. Île d’Ouessant is het enige van de drie eilanden dat regelmatig door toeristen bezocht wordt. Bezoekers komen hier nu in grote aantallen, waardoor de plaatselijke bevolking van ongeveer 1000 aanzienlijk aanzwelt.

Weetje: Dit eiland is tevens de thuisbasis van het Ouessantschaap, een van de kleinste schapenrassen ter wereld.

Mooiste bezienswaardigheden op Île d’Ouessant

 • Lampaul is het belangrijkste dorp van Ouessant, waar je de meeste bedrijvigheid vindt. Er staat een mooie kerk waar lokale zeelui komen. Je kan het dorp per bus bereiken vanuit de haven waar de veerboot aanmeert.
 • Of je kan een fiets huren of gewoon wandelen over de vele paden rondom het kleine eiland.
 • Pointe de Pern is het meest westelijke punt van het eiland (en van Frankrijk). Hier beuken enorme golven tegen een grillige, rotsachtige kustlijn.
 • Een andere interessante plek op Ouessant is Pointe de Creach, waar een vuurtoren staat. Binnenin is een museum over bakens gevestigd.
 • Overweeg ook een bezoek aan het Ecomuseum, gevestigd in twee traditionele huizen in het dorp Niou-Huella. Het is een historisch museum over het leven op het eiland.

VERBLIJFTIP: Als je de tijd hebt, probeer dan op het eiland te overnachten, want het vervoer kan veel tijd in beslag nemen door de drukte. Boek je verblijf bij Le Roc'h Ar Mor.

 1. Île de Ré

Île de Ré is een pareltje langs de kust van de Charente Maritieme, dat via een brug verbonden is met La Rochelle. Dit eilandje heeft mooie zandstranden omringd door zoutpannen, duinen en pijnbossen. De witte huisjes met groene luiken en deuren en oranje daken zijn typisch voor het eiland. Op de golfen voor de kust kan je bovendien heerlijk surfen!

Wat zeker doen tijdens je bezoek aan Île de Ré?

 • Breng een bezoekje aan een van de schilderachtige dorpjes van het eiland.
 • Saint-Martin-de-Ré, de historische hoofdstad van het eiland en Ars-en-Ré, geclassificeerd als een van de mooiste dorpjes van Frankrijk.
 • Bezoek het historische Fort de la Prée dat in 1625 werd gebouwd om het eiland te kunnen beschermen.
 • Een van de belangrijkste monumenten op het eiland is de vuurtoren van Baleines. Deze bevindt zich aan het einde van het eiland in Saint-Clément-les-Baines en staat op de monumentenlijst.
 • Namiddagje ontspannen op een van de zandstranden. Een dagje zonnebad of allerlei watersporten ondernemen zoals surfen en zeilen.

VERBLIJFTIP: Overnachten op het eiland? Dat kan. In de hoofdstad van Île de Ré kan je verblijven in Résidence Pierre & Vacances Le Palais des Gouverneurs, gevestigd in het voormalige Palais des Gouverneurs. De accommodatie biedt studio's en appartementen met een buitenzwembad, een fitnessruimte, een hamam en een sauna. Je kan er ook een fiets huren om het eiland mee te verkennen. Meer info en boeken.

 1. Île d’Oléron

Een ander eiland dat de moeite waard is om te bezichtigen is Île d’Oléron, het grootste van de eilanden van de Charente-archipel. Het eiland ligt ten zuiden van Île de Ré en is verbonden met het vasteland van Frankrijk via een brug. Het eiland staat vooral bekend vanwege zijn prachtige natuur en verscheidenheid aan landschappen. Zo vind er uitgestrekte bossen, fijne zandstranden en mooie wijngaarden. Daarnaast vind je er ook hoge, ruige kliffen vanwaar je een prachtig uitzicht hebt op de Atlantische oceaan.

Naast de schoonheid van de natuur kan je er ook enkele bijzondere bezienswaardigheden vinden.

 • La Citadelle du Château d’Oléron, een versterkt complex dat gebouwd werd om de monding van de Charente en de haven van Rochefort te beschermen.
 • Bezoek schilderachtige dorpjes als Saint-Trojan-les-Bains, La Cotinière en Saint-Georges-d’Oléron.
 • Uiteraard kan je je ook laten verleiden door de proeverijen van de beroemde Marennes oester.
 • Je kan er ook de mooie zoutmoerassen Port des Salines bezoeken. Meer info.
 • Beklim de 224 treden van de iconische Phare de Chassiron voor een prachtig zicht over de omgeving.
 1. Île d’Yeu

Het Île d’Yeu is een van de 2 eilanden voor de kust van het departement Vendée. Het eiland is met de boot vanuit de Côte de Lumière te bereiken en biedt een prachtig landschap van ongerepte natuur. Het kleine eilandje is bedekt met huisjes met pannendaken en geschilderde luiken en biedt een idyllisch beeld.

De kliffen van het eilandje zijn ruig en de duinen en weiden uitgestrekt. Er zijn ook een paar prachtige stranden te vinden. Op het eilandje kan je een bezoek brengen aan de leuke vissersdorpjes, zoals Port Joinville, en je kan de ruïnes van een oud kasteel opzoeken.

 1. Île de Noirmoutier

Het Île de Noirmoutier is het andere eiland voor de kust van de Vendée, maar dit eiland is tegenwoordig met een brug verbonden aan het vasteland en dus ook met de auto te bezoeken. Het eiland is groter dan het Île d’Yeu en kent zo’n 50 km aan zandstranden, afgewisseld met ruige kliffen en uitgestrekte duinen.

Ook dit eiland kent verschillende dorpjes, waar de witgekleurde huizen een strak contrast vormen met de groene natuur. Ook is er een kasteel op het eiland te vinden, het Château de Noirmoutier, waarvan de torens het aanzicht van het eiland domineren.

 1. Belle-Île-en-Mer

Het eiland Belle-Île meet 17 kilometer op 9 kilometer en is daarmee het grootste van de Bretonse eilanden. Je komt hier voor het strand, een frisse duik in het water en een wandeling langs de kliffen en de vele kleine inhammen. De meest opvallende attractie op Belle-Île-en-Mer is de imposante citadel van Vauban (10 hectare groot), genoemd naar de maarschalk en bouwmeester Sébastien Le Prestre de Vauban (1633-1707).

Citadel de Vauban

Het oorspronkelijke verdedigingsbolwerk ligt in de hoofdplaats Le Palais. Het verdedigen van je grondgebied was in die tijd noodzakelijk, want ook de Saksen, Vikingen en Britten zagen het strategische belang van het eiland in. Het diende ook lange tijd als gevangenis en is nu een museum-hotel. In het museum staan modellen van zeilschepen opgesteld.

Je kan hier ook terecht voor informatie over de geschiedenis van het eiland en voor een bezoek aan een kruitmagazijn, de keukens, de kazemat, en de voormalige gevangenis. Je zal ontdekken dat veel beroemde mensen op het eiland verbleven. De actrice Sarah Bernhardt was bijvoorbeeld erg gesteld op Belle-Île; er is zelfs een museum naar haar genoemd. Een andere beroemdheid is Claude Monet. Hij schilderde hier maar liefst 38 doeken.

 1. Île de Groix

Île de Groix is een piepklein eilandje, enkele kilometers voor de kust van Lorient. Er vertrekken dagelijks meerdere ferry’s van Lorient naar Groix (meer info over ferry’s hier). Wanneer je voet aan wal zet op het eiland, zie je al gauw dat het heel anders is dan Belle-Île. De bewoners voeren hier al jaar en dag oorlog tegen de beukende golven en worstelen om te vissen in het ruige water.

Er zijn een paar kleine stadjes op het eiland, hoge kliffen aan de noordkust, en zandstranden in afgelegen inhammen aan de zuidkust. Groix is de thuis van een grote verscheidenheid aan zeevogels. Groix is ook beroemd omdat het het enige in zee stekende strand van Europa heeft, dat beweegt met de zeestromingen mee. Tijdens de laatste 15 jaar is het strand een halve kilometer naar het westen opgeschoven.

Île de Groix kan je het beste te voet of met de fiets ontdekken

Een wandelroute van 30 kilometer omringt bijvoorbeeld het hele eiland. Onderweg kan je genieten van de mooie stranden en baaien aan de oostkust van het eiland en van een natuurreservaat in het westen. Op Groix staan ook enkele prehistorische monumenten die de lange geschiedenis van het eiland illustreren. Het natuurreservaat is bekend om het blauwe glaucofaan, een zeldzaam mineraal.

Rondleidingen door het reservaat zijn verkrijgbaar bij het Maison de la Reserve. Er is een ecomuseum in Port Tudy, gevestigd in een oude tonijnfabriek. Daar kom je meer te weten over dit eiland en over hoe de bewoners er door de eeuwen heen geleefd hebben. Je kan ook een kaartje kopen om een gerestaureerd vissershuisje in het dorp Kerlard te bekijken.

Download hier je reisgids Bretagne en mis niets van je verblijf.
 1. Île-d'Aix

Vanaf de Pointe de Fouras kan je een overzet maken met de veerboot naar Île-d'Aix (meer info). Alleen de overzet van 20 minuten is al de moeite op zich. Je geniet namelijk van een prachtig panorama over de kustlijn van de Charente die langzaam in de verte verdwijnt. Eens je op het Île-d'Aix bent aangekomen, kan je al het natuurschoon dat het eiland te bieden heeft in je opnemen: zanderige baaien, mooie rotspartijen en smalle kronkelende straatjes vol met laag gebouwde huisjes.

Een autovrij eiland!

Het eiland leent zich ook uitstekend voor mooie wandel- en fietstochten te maken. Zo kan je onder andere het bloemrijke pad volgen naar het huis waar keizer Napoleon Bonaparte zich na de nederlaag bij Waterloo terug trok. In het voormalige huis zit vandaag het Napoleon Museum (Musées nationaux de l'Ile d'Aix) gehuisvest die beschikt over een bijzondere collectie van kleding, wapens en portretten.

Trek er een dagje voor uit en verken het eiland vanop de fiets. Zo kan je langs de mooie paden langs de kust rijden en genieten van het uitzicht. Op het eiland bevinden zich verschillende bedrijven waar je een fiets kan huren. Is fietsen niets voor jou? Dan kan je ook altijd een ritje maken met een paardenkoets.
 1. Île aux Moines

Île aux Moines of het “monnikeneiland”, is ongeveer 6 kilometer lang en ligt in de Golf van Morbihan. Je zal ongetwijfeld verrast zijn door de schoonheid van dit eiland. Je vindt er een wirwar van kronkelende bloemrijke steegjes, vissershuisjes en bijzondere uitkijkpunten. Auto's zijn verboden op het eiland dus je kan er ongestoord rondwandelen en fietsen terwijl je geniet van het zicht op de zee en de vissershuisjes.

 1. Île d'Arz

Île d'Arz grenst aan Île aux Moines en is kleiner maar woester. Het eiland wordt vooral gekenmerkt door groene heuvels en prachtige bossen, waar je tot lekker rust kan komen. In het midden van het eiland ligt het stadje Arz, waar de clusters van huisjes en de gezellige pleinen een mooi plaatje vormen.

Verder kan je er ook de Moulin de Berno bezoeken, een oude gerestaureerde getijdenmolen of een kijkje nemen in een van de oude kapiteinswoningen. Nadien kan je nog even gaan zwemmen in de verschillende baaien of uitrusten op een van de stranden.

 1. Frioul-archipel

De Frioul-archipel is een groep van twee grote en twee kleine Franse eilanden voor de kust van Marseille: Pomègues en Ratonneau, If en Tiboulen. Ontdek er de zeldzame fauna en flora, wandel door de prachtige landschappen met indrukwekkende bergtoppen, ga lunchen bij Fort de Pomègues en bezoek zeker eens het bekende Chateau d'If.

TIP: Met de Marseille City Pass kan je de oversteek doen naar de Frioul-eilanden.
 1. Île de Molène

Ook Île de Molène is de moeite om te bezoeken. Het eiland heeft zijn charme onder meer te danken aan de witte zandstranden en baaien omzoomd door turquoise water. Daarnaast is het ook heerlijk om te wandelen door de pittoreske straten met historische huizen.

Enkele bezienswaardigheden dat je hier kan bezichtigen zijn de Sémaphore de Molène, de Saint-Ronan kerk met prachtige relikwieën, het Maison de l'environnement insulaire en de haven. Het typisch Bretonse heidelandschap is dan weer erg geliefd bij de wandelaars.

 1. Île de Sein

Île de Sein is bijna 2 km lang en behoort tot de kleinste eilanden van Bretagne. Het eiland wordt gekenmerkt door smalle, kronkelende straatjes met kleurrijke huizen, de vuurtoren, de pittoreske Chapelle Saint-Corentin en een indrukwekkend heidelandschap dat bij vloed wel eens onder water kan staan. De vuurtoren kan je bovendien beklimmen voor een panoramisch uitzicht over het eiland.

Na het verkennen van het eiland, raden we aan om even uit te rusten bij één van de sfeervolle cafés langs de kust. Hier geniet je van een prachtig zicht op de helder blauwe zee. Je hebt geen auto of fiets nodig om het eiland te verkennen, door de kleine oppervlakte is het makkelijk te voet op ontdekking te gaan.

LEESTIP: Île-de-Sein is een Bretons eiland in het departement Finistère. Ontdek nog meer van de mooiste bezienswaardigheden in de Finistère.
 1. Mont Saint-Michel

Deze ken je ongetwijfeld wel. Tegenwoordig komen elk jaar bijna drie miljoen toeristen op de Mont Saint-Michel af. De Mont Saint-Michel is dan ook één van de drukst bezochte bezienswaardigheden van Frankrijk. Het kleine eilandje voor de kust van Normandië is een icoon van het land geworden. Niet alleen het beeld van de abdij bovenop de heuvel van het eiland is wereldberoemd, maar ook het landschap en de getijden die rondom het eiland spelen zijn zeer indrukwekkend.

VERBLIJFTIP: Je kan deze avontuurlijke roadtrip afsluiten met een onvergetelijke overnachting op de Mont Saint-Michel. Bekijk hier alvast onze favoriete verblijven op de Mont Saint-Michel.

Ontdek hieronder alvast enkele populaire tours en excursies naar de Mont Saint-Michel

 1. De onbewoonde Lavezzi eilanden

De Lavezzi eilanden zijn gelegen in de straat van Bonifacio op een viertal kilometer van Corsica. Deze onbewoonde eilanden zijn een verzameling van graniet-eilanden en staan gekend voor hun prachtige schelp- en zandstranden. Dit in combinatie met prachtige wateren maken het een favoriet van natuurliefhebbers, snorkelaars en duikers.

Op het eiland zijn er geen voorzieningen en geen vegetatie waardoor het onmogelijk is om schaduw te vinden. Als je deze prachtige eilanden wilt bezoeken breng je dus best voldoende zonnecrème en water mee. Het boottochtje hiernaar toe is het zeker waard!

 1. Lérins-eilanden

Ook in de omgeving van Cannes, liggen enkele pareltjes verborgen. Neem de veerboot naar de Lérins eilanden, een perfecte daguitstap. Op een klein kwartiertje varen kom je bij deze eilandengroep dat bestaat uit 4 eilanden. De eilanden zijn rijk aan ongerepte natuur met prachtige bossen en verschillende historische gebouwen. De natuur, de uitzichten, de stilte.. het is hier werkelijk adembenemend.

Île Sainte-Marguerite en Île Saint-Honorat

Twee van de vier eilanden zijn te bezoeken. Eentje daarvan is Île Sainte-Marguerite waar je vooral naartoe gaat om het oude Fort Royal te bezichtigen met daarin het Musee de la Mer. Ooit was dit een gevangenis, maar vandaag de dag is het open voor publiek en kan je het historische gebouw bewonderen.

Daarna kan je verder varen naar Île Saint-Honorat, 'het eiland van de monniken'. Hier voelt het alsof je je ver van de bewoonde wereld bevindt. Alles behalve huisjes, vind je hier alleen nog de Lérins-abdij, een historisch klooster waar je vandaag de dag nog steeds op retraite kan gaan.

EXCURSIE: Wil je graag de Lérins eilanden bezoeken? Boek je boottocht of dagexcursie naar Lérins-eilanden vooraf. Zo vermijd je lange wachtrijen.

 1. Îles d'Hyères

De Îles d'Hyères, ook wel bekend als de Gouden Eilanden, zijn een prachtige archipel in het Zuid-Frankrijk. Om deze eilanden te bezoeken, ga je naar de haven van Hyères waar je de veerboot kan nemen naar Porquerolles, Port-Cros of Île du Levant. Op de eilanden kan je genieten van prachtige stranden, wandelpaden, historische bezienswaardigheden en de lokale keuken.

 • Porquerolles is het grootste en meest extroverte eiland van de Hyères-eilanden. Porquerolles is geweldig om te wandelen, zonnebaden, fietsen en snorkelen.
 • Port-Cros is het wildste en best bewaarde eiland van de Hyères-eilanden. Op dit bergachtige eiland zal je geen auto's of fietsers tegenkomen. Je kan hier heerlijk en rustig wandelen in het Port-Cros National Park. Bereik je de top van een van de heuvels? Dan word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over het eiland en de zee.
 • Le Levant is gekend om het naturistendorp Héliopolis. Hier heb je een prachtig strand, een schattig dorpje en winkels. Iedereen mag overal naakt lopen, behalve op enkele openbare plekken.
 1. Plan je vakantie naar de Franse eilanden op voorhand

 • Houd vooral rekening met de weersomstandigheden en toeristische piekseizoenen wanneer je een eiland gaat bezoeken. Actuele info vind je op de officiële websites van de eilanden.
 • Sommige eilanden kan je makkelijk te voet verkennen, voor anderen trek je best rond met een huurauto. Huur je auto op voorhand online bij Sunnycars of Rentalcars.
 • Goede wandelschoenen kunnen ook altijd van pas komen.
 • Als je van plan bent om af en toe eens te gaan zwemmen, dan is het altijd handig om waterschoenen bij je te hebben.
 • Neem ook altijd je zwemkleding mee, ook wanneer je niet verwacht te kunnen zwemmen. Je weet maar nooit waar je met een wandeling passeert!
 • Zorg dat je altijd zonnecrème bij je hebt en smeer je goed en regelmatig in als de zon zich laat zien.
 • Als je met de wagen op een ferry dient te gaan, wees dan zeker op tijd. Tijdens het hoogseizoen kan het er namelijk erg druk zijn, met lange wachtrijen van een paar uur!
 1. Download onze gratis reisgidsen Frankrijk

Wil jij ook graag Frankrijk zo goed mogelijk verkennen? Dat kan! Download onze gratis reisgidsen en mis niets van je verblijf!

NormandiëBourgogneArdèche & DrômeBretagneCorsicaProvenceLoireLyonZuidwest-FrankrijkOccitaniëChampagnestreekCôte d'Azur en MarseilleDordogneElzas en de VogezenNoord-FrankrijkFranse AlpenBaai van de SommeParijs
Reisgids NormandiëReisgids BourgogneReisgids Ardèche & DrômeReisgids BretagneReisgids CorsicaReisgids ProvenceReisgids LoireReisgids LyonReisgids Gironde en Zuidwest-FrankrijkReisgids OccitaniëReisgids ChampagnestreekReisgids Côte d'AzurReisgids DordogneReisgids Elzas en VogezenReisgids Noord-FrankrijkReisgids Franse AlpenReisgids Baai van de SommeReisgids Parijs

Op reis naar Frankrijk? Ben je nog op zoek naar inspiratie voor je autovakantie? Download dan ook zeker onze rondreizen en uitgestippelde wandelingen, zo mis je niets van het prachtige land. Bekijk ons volledige aanbod rondreizen in Frankrijk.

Bretagne

Gratis reisgids Bretagne downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?