Hoe de Lavezzi eilanden bij Bonifacio bezoeken? Wat zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hoe de Lavezzi eilanden bij Bonifacio bezoeken? Wat zien & doen?

17 oktober 2023 in Corsica0 reacties

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden op de Lavezzi eilanden + bootexcursies

De Lavezzi Eilanden zijn een groep granieten eilanden die zich tussen Corsica en Sardinië bevinden in de Middellandse Zee. Ze trekken bezoekers van over heel de wereld vanwege hun ongereptheid en kristalheldere turquoise water, witte zandstranden en unieke rotsformaties. Ze zijn een stukje aards paradijs, waar je even heerlijk aan alle drukte kan ontsnappen om zo tot rust te komen.

Inhoud artikel

 1. De verschillende Lavezzi Eilanden

De twee grootste eilanden zijn Lavezzu (Lavezzo in het Italiaans) en Cavallo, waarvan enkel het laatste bewoond is. Helaas is dit eiland grotendeels privébezit, aangezien de bewoners bijzonder welgestelde mensen zijn. Je kan er wel overnachten op het enige hotel van het eiland, Hôtel & Spa Des Pêcheurs. Dit is een vijfsterrenhotel waarbij je al minstens 500 euro per nacht betaalt en er minstens twee nachten moet verblijven.

De andere eilanden zijn Sperduto, Porraggia, Ratino en Piana.
 1. Hoe bereik je de Lavezzi eilanden?

Bonifacio bevindt zicht tien kilometer ten noorden van de eilanden en is de dichtstbijzijnde haven. Van hieruit kan je een shuttleboot nemen of op een cruise van een hele dag gaan. Je kan ook altijd een privéboot huren of als je een vaarbewijs hebt uiteraard ook zelf een boot huren.

 • Shuttleboten vertrekken in het hoogseizoen elke dag om half tien (tot en met half vier) en doen er een half uurtje over om Lavezzu te bereiken.
 • De boten zijn niet al te groot, dus het kan zijn dat ze bij slechte weersomstandigheden niet uitvaren.

Eens aangekomen op Lavezzu kan je op eigen tempo het eiland verkennen. Zorg dat je wel de laatste boot (om 18u30) niet mist! Over de terugtocht doe je dubbel zo lang (een uur in totaal) omdat je langs de zuidelijke kustlijn van Corsica vaart. Hierbij zie je het Cavallo eiland, de Golf van Sperone, Kaap Pertusato en op het einde de spectaculaire 70-meter hoge witte kliffen van Bonifacio, met daarbovenop de prachtige citadel. Tip: ga aan de rechterkant van de boot zitten, want vanaf hier heb je het beste zicht.

 • Kaartjes kosten 39€ voor volwassenen en 26€ voor kinderen van vier tot twaalf.
 • Helaas kan je deze niet op voorhand kopen, dus je moet ze op de dag zelf aan het loket van de SPMB kopen.

Of boek je een daguitstap naar de Lavezzi eilanden

Ga je liever op een volledige dagcruise, dan moet je wel op voorhand je tickets kopen.

 • Deze kosten 115€ voor volwassenen en 60€ voor kinderen van vier tot twaalf.
 • Tijdens deze cruise stop je een keer aan een grot aan Lavezzu waar je een verfrissend duikje kan nemen, nadien hou je nog een keer halt aan het strand van Sperone waar je dan even kan relaxen.
 • Je krijgt ook een ontbijt aan boord, net zoals een heerlijke lunch met aperitief, plaatselijke delicatessen, een pasta met rivierkreeft en koffie en wijn.
 • Vanuit Porto-Vecchio vertrekken er geen shuttleboten dus ben je aangewezen op een dagcruise. Boek hier je dagcruise vanuit Porto-Vecchio.

Je hebt trouwens nog heel wat andere boottochten, gaande van cruises waarbij je de zonsondergang kan gadeslaan tot boten met een glazen vloer waardoor je het onderwaterleven kan bewonderen.

 1. De mooiste bezienswaardigheden van Lavezzu

Om volledig rond het grootste eiland van de archipel te wandelen heb je zeker een uurtje nodig, maar reken toch op minstens het dubbele wanneer je stopt om foto’s te nemen.

 • Gelukkig kan je ook her en der verfrissing zoeken in het magnifieke kristalheldere water.
 • Het strand van Chiesa is misschien wel het mooiste van het eiland, en vanwege de grote rotsen die boven het water hangen ben je ook goed beschermd tegen de wind en kunnen boten ook niet al te dichtbij komen.
 • Het strand van Achiarina is ook zeker de moeite waard, maar het is tevens het populairste strand waardoor het soms erg druk kan zijn. Voor Cala Lazarina geldt hetzelfde.
 • Als je bij het strand van Achiarina iets verder wandelt, kan je wel een aantal plekjes vinden om wat rustiger te verpozen. Helaas zijn er wel wat grote stenen in het water, wat het minder ideaal maakt om te zwemmen.
 • Ten slotte heb je er ook nog de ruïnes van de Santa Maria kapel, waar monniken van de tiende tot de 16de eeuw konden verblijven.

Boek hier je daguitstap naar de Lavezzi eilanden

 1. Het tragische verhaal van La Sémillante

Op 14 februari 1855 vertrok de fregat La Sémillante (ironisch genoeg betekent dit de levendige) vanuit Toulon naar de Krimoorlog. Aan boord waren 380 zeelieden en 393 soldaten. In de nacht van 15 op 16 februari komt het schip in een hevige storm terecht, waarbij het op de klippen loopt. Iedereen aan boord gaat met het schip ten onder.

Slechts 560 lichamen spoelden aan op het eiland, die hier op twee kerkhoven werden begraven: het Nécropole Nationale d’Acciarino en het Nécropole Nationale d’Furcone de Lavezzi. Nadien besloot men een vuurtoren te bouwen om dergelijke scheepsrampen te voorkomen. Deze biedt tegenwoordig onderdak aan de medewerkers van het natuurreservaat.

 1. Wandeltips voor Lavezzu

 • Het eiland is heel toegankelijk, aangezien er geen hoge heuvels zijn.
 • Soms zijn de paadjes wel iets smaller, maar moeilijk is het nooit.
 • Zorg wel voor gepast schoeisel, een paar goede wandelschoenen mogen niet in je valies ontbreken!
 • Schaduw is er amper te vinden, dus breng voldoende zonnecrème, water en een hoofddeksel mee.
 1. Belangrijke informatie voor je bezoek aan Lavezzu

Het hele eiland Lavezzu is een beschermd natuurgebied, waardoor je niet van de aangeduide paden mag afwijken. Dieren zijn ook niet toegelaten. Er zijn ook geen restaurants, toiletten of drinkwater op het eiland. Wees daarom zeker dat je zelf genoeg drinken en proviand meebrengt. Aan de haven van Bonifacio zijn er drie supermarktjes (Spar, Vival en Coccimarkt) waar je nog een voorraad kan inslaan. Er zijn ook geen vuilnisbakken op het eiland, daarom moet je ook je vuilnis mee terug nemen.

LEESTIP: Download ook zeker onze reisgids Corsica, uitgebreide gids inclusief rondreis, stadswandelingen en verborgen parels.
 1. Spot de fauna en flora op Lavezzu

Doordat het eiland beschermd en onbewoond is, kan de natuur hier zichzelf weer toe-eigenen:

 • Zo vindt je hier nog het Corsicaanse (en Sardijns) madeliefje en de fraaie dode paardenaronskelk.
 • De Europese bladteen gekko verstopt zich vaak tussen de rotsen, maar met wat geluk kan je er wel enkele spotten, net zoals albatrossen.
 • Ook onderwater valt er heel wat moois te bewonderen en de beste snorkelplek is Cala Achiarina aan de westkust. Aan de westkant van de baai vind je ook een schitterend natuurlijk zwembad waar het fantastisch snorkelen is. De vissen hier zijn gewend aan menselijke aanwezigheid waardoor ze niet meteen zullen wegzwemmen als ze jou zien.
 • Zeebrasems, harders, pauwlipvissen en goudbrasems zijn maar enkele van de soorten die je kan spotten. Maar de kleurrijke mediterrane regenbooglipvissen zijn misschien wel de mooiste.
 1. Het kleine, private eiland Cavallo

Hierboven kon je al lezen dat dit het enige bewoonde eiland is van de eilandengroep. Naast een hotel zijn er hier ook heel wat villa’s van (voornamelijk Italiaanse) miljonairs en miljardairs. Je kan hier ook een villa huren, maar dat kost al gemakkelijk 20.000 euro per week. Daarbij lijkt het Hôtel & Spa Des Pêcheurs plots heel betaalbaar. Hoe dan ook mag je hier niet aanmeren, dus je kan het eiland enkel vanop een afstand gadeslaan.

 1. Wat nog meer zien in de buurt van de Lavezzi eilanden?

Citadelle de Bonifacio

Je kon al lezen dat de meeste boten vertrekken vanuit Bonifacio en in deze stad valt ook heel wat leuks te ontdekken. De absolute blikvanger is de citadel, die op een hoogte van 70 meter op indrukwekkende witte kalksteen kliffen boven de stad uittorent. Je komt de citadel binnen via de schitterende Genoapoort en vervolgens zie je het bastion van de standaard. Wanneer je op de wallen loopt, heb je een fenomenaal zicht op de haven van Bonifacio.

De trappen van koning Aragon

De trappen van koning Aragon mag je ook zeker niet missen. Volgens de legende werden ze in één nacht gebouwd door de soldaten van de koning toen ze de stad binnenvielen in 1420, maar dit is compleet verzonnen. Ze bestonden al eeuwen en zijn met de jaren verder uitgewerkt tot echte trappen. Het loont zeker de moeite de 187 trappen af te dalen (en weer te beklimmen), want eens beneden heb je een prachtig zicht op de zee. Vandaar kan je verder wandelen naar een grot en de waterput van Barthélemy. Wat overigens de echte reden is dat de trappen gebouwd werden: voor toegang tot drinkwater.

Nadien zijn er heel wat stranden om op uit te blazen: Sperone, Balistra, Tunara, Stagnolu, Fazzio en Paragan zijn daarbij de meest bekende opties.

Stranden bij Porto-Vecchio

De streek rond Porto-Vecchio heeft ook talloze schitterende stranden. Dat van Palombaggia is het beroemdste vanwege de dennenbomen, grote rotsen en turquoise water. Echter is dat van Rondinara nog indrukwekkender, vanwege de uitzonderlijke vorm. Het water hier is ondiep, wat dit het ideale strand maakt voor kinderen. Ten slotte heb je nog de stranden van Santa Giulia en Tamaricciu die zeker het bezoeken waard zijn.

Ospedale bos

Als je genoeg hebt van al dat zand, moet je naar het Ospedale bos gaan. Daar ligt het bijzonder mooie en gelijknamige meer. Als het nog iets meer mag zijn, kan je na een wandeling van 45 minuten door het bos de Piscia di Gallu bereiken: de grootste waterval van Corsica.

Sartène

Ten slotte is er nog Sartène, hoog gelegen op een heuvel. Dit is een typisch authentiek vissersdorpje met smalle straatjes en oude stenen huizen. Het is zeer charmant, maar jammer genoeg ook zeer toeristisch en bij momenten zeer druk.

 1. Wat is de beste reistijd voor de Lavezzi eilanden?

 • De beste periode om al dit natuurschoon te bewonderen is tijdens de lente en zomermaanden, dus van april tot september.
 • Tijdens deze periode is het weer warm en bijgevolg dus ideaal om te zwemmen.

Maak het jezelf gemakkelijk en boek je daguitstap naar de Lavezzi eilanden

 1. Waar overnachten nabij de Lavezzi eilanden?

Wil je graag overnachten op één van de eilanden? Als geld geen probleem is, kan je op in het eerdergenoemde Hôtel & Spa Des Pêcheurs verblijven op Cavallo. Als je een overnachting zoekt die wat vriendelijker is voor je portemonnee, dan verblijf je best op Bonifacio.

 • Résidence Casarina is daarbij een geweldige optie, het ligt op amper vijf minuten van Maora Beach, heeft een zwembad (dat van maart tot november verwarmd is) en de kamers zijn bovendien prachtig. Het mooiste van al is dat je hier slechts 144€ voor een tweepersoonskamer betaalt en voor 14€ extra heb je ook nog eens uitzicht op zee. Ze bieden ook appartementen en villa’s aan.
 • Solemare bevindt zich in het centrum van Bonifacio en biedt uitzicht op de citadel en oude haven. Ook hier is een verwarmd buitenzwembad en kan je gratis parkeren aan de accommodatie. Dat alles voor 143€ per nacht.
 • L’Escale chambres privées chez l’habitant JFDL is een van de goedkoopste (comfortabele) opties, hier kost een tweepersoonskamer met zicht op zee 90€ per nacht. De kamers hier zijn wat meer basic, maar nog altijd uitgerust met airco.
 1. Filmpje: Sfeerbeelden van de Lavezzi eilanden

Ben je benieuwd naar je bezoek aan de Lavezzi eilanden? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar de Lavezzi eilanden.

 1. Mis niets tijdens je vakantie op Corsica met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Corsica? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Corsica met een volledige uitgestippelde rondreis van Corsica, en meer dan 65 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Corsica.

Corsica

Gratis reisgids Corsica downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?