De 15 mooiste dorpjes van Corsica. Insidertips en verborgen parels

Volledige reisgids kopen voor € 10

De 15 mooiste dorpjes van Corsica. Insidertips en verborgen parels

26 december 2023 in Corsica10 reacties

Corsica is meer dan alleen maar de grote steden zoals Ajaccio en Bastia. Over het hele eiland heen liggen allemaal dorpjes verspreid, het ene al wat kleiner dan het andere. Om jou te helpen om deze verborgen dorpen te vinden op Corsica hebben wij een overzicht gemaakt van onze favoriete dorpen. Deze zijn één voor één allemaal de moeite waard om te bezoeken.

Boek je tours en excursies voor je vakantie op Corsica

Zelf op uitstap op Corsica of wil je liever mee met een georganiseerde tour of gids? Tours komen je ophalen bij je hotel of verblijf. Bekijk alle tours en excursies op Corsica online.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen door GetYourGuide, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie.

Bekijk hieronder alvast enkele populaire tours & excursies op Corsica

Inhoud artikel

  1. De Griekse invloed op Cargèse

Cargèse is één van die pittoreske dorpjes, waarvan je er wel meer langs deze kant van de kust vindt. Het dorpje kijkt vanaf de heuvelhelling uit op een mooie baai. Het werd aan het einde van de achttiende eeuw gesticht door een groep nakomelingen van Griekse immigranten die zich hier een honderdtal jaar eerder hadden gevestigd. Cargèse is bekend omwille van de twee 19de eeuwse kerken, die mekaar parallel aankijken over een smalle baai. De ene werd gebouwd door afstammelingen van de Griekse immigranten, en de andere door de Corsicanen zelf.

  1. Het meest Corsicaanse dorp van de Corsicaanse dorpen

Sartène wordt vaak gezien als “het meest Corsicaanse van de Corsicaanse dorpen”. Het ligt hoog op een heuvel en de oude stad is heel goed bewaard gebleven met haar hoge granieten herenhuizen en steile trappen die naar een labyrint van steegjes leiden. Het dorpje heeft doorheen de geschiedenis haar deel van strijd en conflict gezien en dit niet altijd afkomstig van buitenaf. Rond 1830 was er een bloederige vete tussen twee families die leidde tot het toemetselen van ramen en het organiseren van straatpatrouilles! Dit verklaart de hoge fortachtige huizen die je vandaag de dag nog steeds kan zien.

Ga je zelf op rondreis door Corsica? Gebruik onze uitgewerkte rondreis Corsica of download onze reisgids Corsica.

  1. Historiek en trappen in Bonifacio

Bonifacio bevindt zich op het meest zuidelijke punt van Corsica. Als citadelstad gelegen op rotsige kliffen, uitkijkend over de azuurblauwe zee en haar haven vol dobberende boten, is Bonifacio zeker een aanrader. Deze plek vol zongebleekte huizen en heerlijke kleine steegjes, voelt Italiaans aan. Dat heeft misschien wel te maken met het feit dat het maar op een boogscheut van Sardinië ligt. Als je wil kan je op 50 minuten op Sardinië staan via de ferry.

De trappen van de Escalier du Roi d’Aragon is één van de toeristische trekpleisters van Bonifacio. De 187 treden werden rechtstreeks uit de kalkstenen klif gehouwen. Volgens de legende werden ze in slechts één nacht uitgehouwen door de troepen van de koning van Aragon tijdens het beleg van Bonifacio in 1420.

Onze tip: Overnachten in de omgeving van Bonifacio? Hotel Cala di Greco is gelegen op 2 km van het centrum van Bonifacio. Dit prachtige hotel heeft twee zwembaden waaruit je uitzicht hebt over de stad Bonifacio. De kamers zijn ruim en modern ingericht. Sommige van deze kamers hebben hun eigen zwembad
  1. De gezelligheid van Porto - Corsica

Porto is een klein en gezellig plaatsje, verscholen tussen de kust en de spectaculaire bergen en rotsen. Het kan hier redelijk druk worden in het midden van de zomer, maar zelfs dan doet het steeds gezellig aan. Je kan hier een wachttoren vinden uit de 16e eeuw met binnenin een klein museum, en verder nog een kleine haven en een strand.

  1. De Genuese toren van Galéria

Galéria is één van de vele, kleine toeristische dorpjes die verspreid liggen langsheen de Corsicaanse kust. Het heeft een kiezelstrand, uitzonderlijk voor dit eiland, wat ervoor zorgt dat het water extra helder is. Hier vindt je ook een gezellig haventje, een kerk, een Genuese toren en kustpaden die leiden naar wandelroutes en trektochten langs de kustlijn.

  1. Het pittoreske dorpje Osani

Het piepkleine, pittoreske dorpje Osani geeft je een indruk van het ongerepte Corsica, ver weg van het massatoerisme en het lijkt alsof de tijd er is blijven stilstaan. Maak simpelweg een wandeling door dit minuscule plaatsje en geniet van de adembenemende panorama’s vanaf het uitzichtspunt. Het binnenland van Corsica volgt een trager ritme, dus neem de tijd om te genieten van de rust die het dorpje uitstraalt.

Wie eenvoud en rust weet te appreciëren kan in de buurt van Osani een verblijf boeken, hier keer je terug naar de essentie van het bestaan ... mhmm lekker ontspannen en relaxen weg van alle drukte.
  1. Het dorp zonder inwoners, Occi

Het hooggelegen gehucht Occi, werd in de middeleeuwen gesticht door een groep mensen die op de vlucht waren voor indringers aan de lagergelegen kust. Tegen 1589 woonden er al minstens 150 mensen in dit dorpje. De uitzichten hier zijn ronduit spectaculair. Rond 1852 echter was de bevolking van Occi reeds gehalveerd omdat de waterbronnen uitdroogden en er zodoende geen water meer was. In 1927 bleef er nog één man over, en vandaag de dag zijn de ruïnes van het middeleeuwse dorp helemaal verlaten, alhoewel het een populair vertrekpunt is voor trektochten.

  1. Sant' Antonio, het mooiste dorp van Frankrijk?

Sant' Antonio wordt vaak genoemd in de lijst van mooiste dorpen van Corsica en zelfs van heel Frankrijk. Het dorpje bevindt zich op een schilderachtige locatie bovenop een heuveltop, met onbeschrijflijke uitzichten. Dit is één van de oudste dorpen in Corsica en het werd oorspronkelijk gesticht in de 9e eeuw op deze arendsnestlocatie uit verdedigings-overwegingen. Het dorp is merkwaardig en idyllisch, met achter elke hoek kleine steegjes en interessante belevenissen.

  1. Rondtrekken door de Bergdorpen van Corsica

In de bergen rondom Bastia liggen een heleboel aanlokkelijke, middeleeuwse nederzettingen verscholen, net als in Cap Corse zelf. Neem de tijd terwijl je je een weg baant tussen de Bergdorpen van Sisco en ontdek een kant van Corsica die nog voor velen onbekend gebied blijft. Geniet van het uitzicht en ontdek hoe de lokale bevolking leeft.

  1. Kuieren in Saint-Florent

Tegenwoordig vind je meer plezierboten dan vissersboten in het aantrekkelijke toeristenstadje Saint-Florent. De stad werd in de 15e eeuw gesticht door de Genuezen. Zij voerden van hieruit hun aanslagen uit op de Corsicaanse patriotten uit de omgeving. Je kan hier langs de Genuese citadel kuieren (bouwjaar 1440), de romaanse kathedraal bezoeken, en nog een heleboel andere plekjes en attracties ontdekken.

  1. Terug in de tijd in Borgo

Het dorpje Borgo is een pittoresk oud stadje dat zich afzijdig houdt van de moderne ontwikkeling aan de kust. Het geeft je een idee van het dromerige gedeelte van het eiland Corsica. Borgo is een commune van het eiland die in de voorbije decennia sterk gegroeid en veranderd is, maar in het hart van de oude stad hoog op de heuveltop, krijg je het gevoel dat de tijd is blijven stilstaan.

  1. Het hart van Corsica, Corte

Het kleine dorpje Corte ligt ineengedoken op een stijle rots en valt in het niets naast de majestueuze grandeur van de omliggende granietbergen. Het is een klein plaatsje temidden van een ontzagwekkend landschap en het is net dát landschap dat de meeste bezoekers naar het hart van Corsica lokt. Maar ook het dorpje zelf is interessant - de eerste grondwet van Corsica werd hier opgesteld in 1731 en Pascal Paoli vormde hier later zijn eerste regering in de 18e eeuw.

  1. Kronkelen langs de wegen van de Zonza regio

De Zonza-regio is een regio op Corsica waar het wemelt van de prachtige typische dorpjes, die verscholen liggen tussen de bergen en de kust. Neem de tijd om minstens in een van deze dorpjes te stoppen om te genieten van de plaatselijke sfeer. Waarom niet in Zonza zelf? Een trip langs deze dorpjes is de ideale manier om de drukte van de toeristische wegen even te vermijden.

  1. Boten spotten in Propriano

Een wandeling in de haven is één van de leukste dingen die je kan doen in Propriano. Neem even de tijd om de luxueuze jachten en vissersbootjes te bewonderen in deze plezierhaven. Het meest imposante herkenningspunt van het dorpje is de kerk Notre Dame de la Misericorde, die waakt over het toeristendorpje.

  1. Keuze tussen de bergen en het strand in Olmeto

Olmeto is een rustig oud dorpje dat tegen een berg aanleunt en uitkijkt over de Golf van Valinco. Bij de nabijgelegen kust zijn er ondertussen een groot aantal stranden waar je elk jaar opnieuw kan komen genieten van de Golf van Valinco. Kies jij voor een wandeling in de bergen rondom Olmeto of een dagje op het strand? Ontdek nog mee stranden op Corisca in onze aparte blog.

  1. Waar overnachten op Corsica?

Voor je bezoek aan het charmante Corsica, ben je vast op zoek naar een aangenaam verblijf. In de steden zoals Ajaccio en Bastia is er geen gebrek aan hotels voor elk budget - van backpacker tot luxueus. Ga je meer naar het binnenland dan is het aanbod aanzienlijk kleiner. Wij hebben alvast onze favoriete voor je opgelijst. Of je kan ook altijd het volledige aanbod hotels en B&B's in Corsica online bekijken.

Mercure Ajaccio

Mercure Ajaccio ligt naast Port de Plaisance in het hart van de stad Ajaccio. Het viersterrenhotel beschikt over een groot aantal elegante kamers met uitzicht over de jachthaven en bieden alle comfort dat je maar kan wensen. Vanop het panoramisch dakterras kan je van een heerlijk ontbijt genieten met een prachtig uitzicht over de zee en de haven. Meer info en boeken.

B&B A Chjusellina in Corte

Verblijf in de gezellige B&B A Chjusellina dat gevestigd is op een sfeervolle boerderij in Corte. De Bed & Breakfast beschikt over aangename kamers die voorzien zijn van alle comfort. Verder kan je vertoeven in het seizoensgebonden buitenbad met een leuk uitzicht op de bergen. Eventjes de dorst lessen? Dan kan je altijd voor een drankje terecht in de eigen bar! Meer info en boeken.

U Capu Biancu in Bonifacio

Hotel U Capu Biancu is gelegen op 15 minuten rijden van Bonifacio en ligt vlak aan de kust. Met een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee en twee privéstranden is dit het ideale hotel om tot rust te komen. Verder ontspannen kan je in het zwembad van het hotel of in het wellnesscentrum. Voor lekker eten kan je altijd terecht in de restaurants. Op de privéparking van het hotel zijn er ook oplaadpunten voorzien voor elektrische wagens zodat je makkelijk jouw weg kan verder zetten vanuit het hotel. Meer info en prijzen.

  1. Mis niets tijdens je vakantie op Corsica met onze reisgids

Herkenbaar: je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Corsica? Dan is er goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Corsica met een volledige uitgestippelde rondreis van Corsica, en meer dan 65 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis preview reisgids Corsica.

Corsica

Gratis reisgids Corsica downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 1 september 2023 - charline grillet

Wij reizen met de camper en hebben veel nuttige informatie op gedaan

- 18 januari 2023 - Els Debersaques

De gids is een goede leidraad voor de kennismaking met Corsica en heeft mij geholpen voor een roadtrip met vriendinnen samen te stellen tijdens het pinksterweekend 2023

- 10 april 2020 - Jean Claude

Bondig, overzichtelijk. Aangename beschrijvingen. Kortom: onmiddellijk zin om er op af te fgaan.

- 12 februari 2020 - Isabelle D.B.

Deze reis naar Corsica is pas gepland voor deze zomer, maar zoals altijd ziet de reisgids er weer top uit. Vorig jaar hebben wij deze van Kroatië gebruikte en alle hoogtepunten per regio komen steeds uitgebreid aan bod, ook de voorgestelde wandelingen zijn een pluspunt.

- 11 november 2019 - linda

krijg er zin in

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?