10 mooiste bezienswaardigheden in Jajce: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 mooiste bezienswaardigheden in Jajce: wat zien & doen tijdens je bezoek?

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Jajce & omgeving + verblijftips

Hoewel Jajce een klein stadje is met ongeveer 7000 inwoners, herbergt het enkele van de beroemdste bezienswaardigheden in heel Bosnië. Het ligt in de Federatie van Bosnië en Herzegovina in het centrale deel van het land en is vooral bekend om zijn waterval. De stad zelf ligt aan de samenvloeiing van de rivieren Pliva en Vrbas. Bovenop een heuveltop prijkt een fort met daaronder een rij huizen tussen het groen.

Ontdek in deze blogpost de mooiste plekjes in Jajce en omgeving.

Tours en tickets voor je bezoek aan Jajce

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Jajce bezoeken aan de hand van een georganiseerde tour? Gelijk heb je. Maak een daguitstap of ga mee met een lokale gids of boek een onvergetelijke tour in Jajce.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Ontdek hier de mooiste daguitstappen en excursies in Jajce en omgeving

Inhoud artikel

 1. Mariakerk

Als je richting de catacomben loopt, kom je langs de Mariakerk, ook bekend als Crkva Sv. Marije, een belangrijke katholieke kerk in het hart van Jajce. Het bouwwerk dateert uit de 19de eeuw en werd gebouwd in neogotische stijl. Dat zie je aan de spitsbogen, ingewikkelde versieringen en hoge torenspitsen. De buitenkant bestaat uit een combinatie van rode baksteen en witte steen, wat een elegant en opvallend geheel oplevert.

Binnenin is de kerk versierd met prachtige gebrandschilderde ramen waarop religieuze taferelen en heiligen zijn afgebeeld. Het interieur wordt gekenmerkt door hoge plafonds, sierlijke altaren en gedetailleerde kunstwerken.

Zie de mooiste plekjes van de stad met onze stadswandeling door Jajce.
 1. Catacomben van Jajce

Vlakbij de Beertoren binnen de stadsmuren liggen de populaire catacomben met een kerk die in de rots is uitgehouwen. In opdracht van groothertog Hrvoje Vukčić Hrvatinić werden deze catacomben aan het einde van de 14e eeuw aangelegd als rustplaats voor leden van de dynastie. Hier werd hij begraven. De catacomben werden in 2003 uitgeroepen tot nationaal monument.

Je vindt er een ondergrondse kapel met een crypte en interessant gebeeldhouwde kruis-, zon- en halve maanmotieven, die een zeldzaam gedenkteken zijn voor de onafhankelijke Bosnische kerk. Tito zou zich hier in 1943 hebben verstopt en documenten hebben ondertekend van de tweede AVNOJ-bijeenkomsten (meer hierover volgt).

 1. Het fort van Jajce

Het 13e-eeuwse fort wordt vaak Kastel genoemd en bestond al voordat de stad werd gesticht. Het fort lag tussen het koninkrijk Hongarije en het Ottomaanse rijk en overleefde meer dan een eeuw onafhankelijk nadat de Ottomanen de rest van Bosnië hadden veroverd. Het is een grote erfenis van een rijke edelman uit het middeleeuwse Bosnië, Hrvoje Vukčić Hrvatinić, die ook Jajce stichtte.

 1. Tempel van Mithra

Mitrej, of de Tempel van Mithra, is het oudste nationale monument van Jajce en dateert uit de 3e en 4e eeuwen. De cultus van de Perzische zonnegod verspreidde zich over het hele Romeinse rijk, inclusief Dalmatië, dat het grootste deel van het huidige Bosnië besloeg. Aanbidders van Mithra bouwden hun heiligdommen meestal in grotten of groeven ze op een andere manier onder de grond. Het Mithraeum in Jajce is het best bewaarde in zijn soort in Europa.

De tempel is meestal open voor bezoekers, mogelijk moet je eerst langsgaan bij het Etnologisch Museum van Jajce. Dit is een zeldzame kans om het heiligdom van de god uit het Midden-Oosten in het midden van Europa te zien.

Boek je daguitstap naar Jajce en de Pliva waterval

 1. Museum of the Second Session of AVNOJ

Het Museum of the Second Session of AVNOJ is gewijd aan de Tweede Zitting van de Antifascistische Raad voor de Nationale Bevrijding van Joegoslavië (AVNOJ). De AVNOJ was een centrale vergadering tijdens de Tweede Wereldoorlog die een cruciale rol speelde bij de vestiging van socialistisch Joegoslavië.

De tweede zitting van AVNOJ vond plaats in Jajce in november 1943. De zitting markeerde een keerpunt in de geschiedenis van het land, omdat de oprichting van het Democratische Federale Joegoslavië werd afgekondigd en er belangrijke beslissingen werden genomen die de toekomst van het land vormgaven.

Het museum toont een verzameling artefacten, documenten, foto's en multimediadisplays met betrekking tot de AVNOJ-sessie en de antifascistische beweging in Joegoslavië. Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Boek hier je verblijf in het centrum van Jajce

 1. Ibrahim-begova džamija

Als we de brug oversteken, zien we de Ibrahim-begova džamija (moskee), een van de belangrijkste moskeeën in Jajce. Het werd gebouwd tijdens de Ottomaanse periode in het midden van de 16de eeuw en is vernoemd naar Ibrahim Bey, een Ottomaanse edelman die opdracht gaf voor de bouw. Het ontwerp van de moskee weerspiegelt de fusie van Ottomaanse en islamitische architecturale elementen.

 1. Pliva-waterval

De 22 meter hoge Pliva-waterval lokt veel bezoekers naar de regio. Het water stort naar beneden naar de samenvloeiing met de Vrbas. Wat Jajce zo bijzonder maakt, is dat je in geen enkele andere stad ter wereld een waterval van deze grootte in het centrum vindt. Men zegt dat de waterval meer dan 50.000 jaar geleden is ontstaan. De omliggende huizen zijn gerestaureerd en maken het plaatje compleet. Je lijkt hier in een schilderij rond te wandelen.

Tegenover de waterval is een observatiedek gebouwd zodat je makkelijk enkele schitterende foto's kan maken. Avonturiers kunnen over de site zweven via de tokkelbaan (bekijk ligging).

TIP: Maak het jezelf gemakkelijk en boek een daguitstap naar Jajce en de watervallen vanuit Sarajevo.

 1. Plivameer

Het Plivameer is een van de populairste plekjes in de omgeving van Jajce, voor zowel de plaatselijke bevolking als bezoekers. Het Plivameer bestaat uit een klein meer en een groter meer. Er zijn eindeloze mogelijkheden voor buitenactiviteiten zoals vissen, kajakken, kanoën, zwemmen, fietsen en wandelen.

Er zijn hier geen hotels en grote restaurants voor toeristen en dat maakt het gebied extra mooi en het uitzicht onaangetast. Wandel over de houten bruggen die het meer overbruggen en geniet van de vergezichten. Geen betere plek dan hier, aan de oevers van het meer, tussen de vogels, om aan de drukte te ontsnappen. Er zijn heel wat bankjes waar je even kan uitrusten. Neem een snack en een fles water mee.

 1. Mlinčići

Op ongeveer 5 km van het centrum van Jajce pronken 20 watermolens tussen het Kleine en Grote Plivameer in het gebied Mlinčići. Het is niet alleen een prachtige plek waar water door de houten molens stroomt, maar ook een geweldige plek om meer te leren over de getalenteerde lokale timmerlieden en hun bouwkunsten.

Er wordt gezegd dat hier al in de middeleeuwen kleine molens stonden, die werkten dankzij de stevige stroming van de Pliva. Watermolens waren eigendom van rijke landheren, maar werden gebruikt door de lokale bevolking om hun graan te malen, in ruil voor enkele zakken meel. Paarden brachten tarwe en maïs naar de molens vanuit de omliggende dorpen. Na restauratiewerkzaamheden in 2005 werden zes van de oude molens weer tot leven gewekt en zijn nu operationeel. De rest is voldoende vernieuwd om het oude landschap in ere te bewaren.

Mlinčići ligt naast de hoofdweg, is vlot bereikbaar, en een fantastische plek voor een picknick. Het kan hier wel druk in het weekend tijdens het zomerseizoen, van mei tot oktober.

 1. Balkana-meer bezoeken

Ongeveer 25 kilometer van Jajce, naast Mrkonjić Grad in de Republika Srpska, kan je het Balkana-meer bezoeken, een geweldige plek voor fervente zwemmers. Het kunstmatige meer is omgeven door groen en ligt verscholen tussen de hellingen van het Lisina-gebergte. Hier regeert Moeder Natuur nog.

Volgens de legende bevonden zich hier twee diepe meren vol met vis. Het woord voor vis in het Turks is balık, en daarom werden de putten Balukhana genoemd, wat later Balkana werd. Wie graag in de buurt van het meer wilt verblijfen, kan een overnachting boeken bij Hotel Balkana, met uitzicht op het meer.

De beste tijd om te zwemmen is in juli en augustus, wanneer de watertemperatuur de 20 graden bereikt. Langs de waterkant liggen talloze sportvelden en barbecueplaatsen.
 1. Kaartje met bezienswaardigheden in Jajce

Jajce is een klein maar gezellig stadje gelegen in het centrale deel van Bosnië en Herzegovina, in de Federatie van Bosnië en Herzegovina. Sarajevo, de hoofdstad van Bosnië en Herzegovina, ligt op ongeveer 160 km afstand van Jajce (2u45 rijden).

RONDREIS: Ga je op rondreis door Bosnië en Herzegovina? Gebruik onze uitgestippelde rondreis door Bosnië en Herzegovina en mis geen enkele top bezienswaardigheid.

Kaartje met ligging van de bezienswaardigheden in Jajce en omgeving

 1. Waar overnachten in Jajce?

Jajce is een kleine stad en het is niet altijd gemakkelijk om accommodatie in de buurt van het centrale gedeelte te vinden. Is er niets beschikbaar, huur dan een huisje in de groene omgeving en word wakker met uitzicht op het meer of de bergen. Het hele gebied baadt in een vakantiesfeer. Travnik ligt vlakbij Jajce en is eveens een goede overnachtingsplek. Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete adresjes om te verblijven.

 • Cottage: Cottage Lana is een knusse cottage met een balkon vanwaar je uitzicht hebt op het meer Pliva. Ruimte om te overnachten met max. 6 personen.
 • Appartement: Vito Apartments bieden zeer ruime appartementen op 10 minuten wandelen van het centrum van Jajce en tegenover een supermarkt.
 • Hotel: Hotel Plivsko jezero ligt in een rustige omgeving in Jajce en biedt moderne kamers, een speeltuin en uitzicht op het meer.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Bosnië en Herzegovina?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bosnië en Herzegovina? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Bosnië en Herzegovina met een volledige uitgestippelde rondreis door Bosnië en Herzegovina, en meer dan 55 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Bosnië en Herzegovina.

Bosnië en Herzegovina

Gratis reisgids Bosnië en Herzegovina downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?