10 mooiste bezienswaardigheden in Bijeljina: wat zien & doen tijdens je bezoek?

Volledige reisgids kopen voor € 10

10 mooiste bezienswaardigheden in Bijeljina: wat zien & doen tijdens je bezoek?

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Bijeljina + verblijftips

Bijeljina, ligt in de uiterst vruchtbare geografische regio Semberië in de Republika Srpska in Bosnië en kan uitpakken met een bijzonder rijk historisch erfgoed. Je vindt hier gebedshuizen van verschillende religies en je moet zeker de plaatselijke culinaire specialiteiten proberen.

Ontdek in deze blogpost de mooiste plekjes in Bijeljina en de nabije omgeving.

Inhoud artikel

  1. Stadhuis van Bijeljina

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Bijeljina is het stadhuis dat in 1910 werd gebouwd. Hier bevindt zich het kantoor van de burgemeester en het stadsbestuur.

In de rechtervleugel van het gebouw was vroeger een groot lokaal restaurant gevestigd met de naam Velika Kafana. Het was populair bij zowel inwoners als toeristen en een bekende ontmoetingsplaats voor de bevolking van Semberija. De plaats figureert in verschillende lokale legendes en ook in literaire werken.

Je kan het gebouw onmogelijk missen, want het ligt voor een groot plein met een ronde fontein. Op dat plein staat ook een monument gewijd aan de 20e-eeuwse Servische koning Petar I Karađorđević. Het hele plein is naar hem vernoemd. Hij wordt afgebeeld terwijl hij een driekoppig beest verslaat dat symbool staat voor de drie rijken die tijdens de Eerste Wereldoorlog werden verslagen. Het monument werd onthuld in 1937 en groeide al snel uit tot een symbool van de stad.

RONDREIS: Ga je op rondreis door Bosnië en Herzegovina? Gebruik onze uitgestippelde rondreis door Bosnië en Herzegovina en mis geen enkele top bezienswaardigheid.

  1. Semberija-museum

Het Semberija-museum is gevestigd in het oudste gebouw van Bijeljina en huist vier grote zalen met archeologische vondsten uit de prehistorie en Romeinse tijd. Je vindt er de grootste collectie middeleeuwse inscripties in Bosnië, bestaande uit 23 oude Slavische cyrillische manuscripten die de Servische geschiedenis belichten. Het museum huist ook een tentoonstelling over de tradities en cultuur van Semberija. De historische vondsten dateren uit de periode van de 15e tot de 20e eeuw.

Dit gebouw werd vroeger gebruikt door het stadsbestuur en werd ontworpen door Italiaanse architecten. Ze creëerden het naar het voorbeeld van andere administratieve gebouwen op de Balkan in die tijd. Soortgelijke gebouwen stonden in Brčko, Bitolj en andere steden in de regio. De muren waren dik, gemaakt van baksteen, met een grote trap en versierd in de typische neo-Moorse stijl.

LEESTIP: Mis niets tijdens je bezoek aan Bijeljina met onze reisgids Bosnië en Herzegovina, inclusief een uitgestippelde rondreis van 13 dagen, stadswandeling en bekende en mindere bekende plekjes.
  1. Atik-moskee

De oudste moskee in Bijeljina is de Atik-moskee. Het gebouw werd voor het eerst vermeld in Ottomaanse documenten tijdens de regeerperiode van Suleiman de Grote. De tempel werd de Koninklijke Moskee genoemd en werd speciaal opgetrokken om hem te eren.

De moskee dateert uit de 16de eeuw, en werd een eeuw later gebruikt als stadsbastion, een ander militair bouwwerk was er niet. De moskee werd beschadigd tijdens de Oostenrijks-Hongaarse overheersing en veranderde in een katholieke kerk in de 18de eeuw. De moskee werd in 1993 gesloopt door de burgeroorlog op de Balkan. Een bijzonder rijke geschiedenis dus. De oudste funderingen werden blootgelegd tijdens een restauratie in 2003.

  1. Sint-Basiliusklooster van Ostrog

Het Sint-Basiliusklooster van Ostrog is een modern Servisch-orthodox klooster gewijd aan Sint-Basilius van Ostrog en ligt in het centrum van de stad. De dertig meter hoge klokkentoren is vanuit verschillende wijken te zien en is een symbool van de stad geworden. Het complex herbergt ook een museum.

  1. Tavna-klooster

Het Tavna-klooster ligt ongeveer twintig kilometer ten zuiden van Bijeljina en is een van de oudste bouwwerken in de regio Semberija. Volgens inscripties werd het klooster geschonken door de zonen Vladislav en Uroš van de Servische koning Dragutin. Het Servisch-orthodoxe klooster wordt genoemd in Ottomaanse documenten uit de vroege 16e eeuw. Het klooster werd gesloopt door oorlogen, maar de Servische rebellen bouwden het opnieuw. De fresco's blijven mysterieus; ze werden waarschijnlijk aan het begin van de 17e eeuw geschilderd, ze lijken namelijk op fresco’s in andere kloosters uit die tijd.

Het Tavna-klooster was altijd een educatief centrum voor monniken en plaatselijke jongeren. Er was tot 1966 een school in gevestigd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het klooster dienst als oorlogshospitaal en werd het ook een paar keer gebombardeerd. De communistische autoriteiten van Joegoslavië plunderden het klooster na de oorlog, maar herstelden het vervolgens in 1954 terug in eer.

  1. Gradski Park Bijeljina

Bij mooi weer kan je gezellig picknicken in het Gradski Park Bijeljina, een groene oase middenin de stad. Het stadspark beslaat een oppervlakte van meer dan 12 hectare en is omringd door weelderig groen, kleurrijke bloemen en hoge bomen, een serene omgeving voor natuurliefhebbers. Neem plaats op een van de bankjes en geniet van de rustige sfeer. Geen picknick bij? Dan kan je ook altijd een tafeltje proberen scoren in het restaurant. Voor kinderen is er ook een speeltuin voorzien.

  1. Manastir Svete Petke

Op een kleine 10 minuten rijden van het stadscentrum vind je de Manastir Svete Petke, een vrouwenklooster gewijd aan de eerbiedwaardige Moeder Paraskeva. Het klooster is gebouwd van massieve baksteen, in Russische stijl, en bestaat uit twee kerken (een beneden en bovenkerk).

  1. Etnodorp Stanišići

Er wordt gezegd dat de eigenaar van het etnodorp Stanišići door heel Bosnië en Herzegovina reisde op zoek naar wat oude Servische dorpen zo bijzonder maakt. Hij wilde de 19de-eeuwse manier van leven vereeuwigen door oude huizen en watermolens te reconstrueren in een etnodorp. Het is vandaag en populaire toeristische attractie.

Het complex ligt op drie kilometer van Bijeljina en weerspiegelt een authentiek bergdorp in het midden van de Semberija-vallei. Er zijn huisjes te huur en je kan er oude plaatselijke ambachten zien in kleine museumachtige ruimtes. Er is zelfs een klooster gewijd aan Sint-Nicolaas dat een relikwie van de heilige bewaart; het werd gebouwd als een replica van het Kumanica-klooster in Servië. Er is ook een kleine brug die lijkt op Kozja Ćuprija in Sarajevo.

De oude molen is authentiek. Hij maalt nog steeds tarwe voor het meel dat in de plaatselijke keuken wordt gebruikt. Proef dus zeker een gebakje uit het dorp. Maak een korte rit per koets of slee langs de rivieroever en verken misschien nog een paar dorpjes in de buurt. Meer info op de website.

VERBLIJFTIP: Boek hier je verblijf bij Ethno Village Stanišići.

  1. Waar overnachten in Bijeljina?

Ben je op zoek naar een aangenaam verblijf in Bijeljina? Het centrum van Bijeljina is niet zo groot, de meeste hotels bevinden zich nabij het stadscentrum. Je kan er ook voor kiezen om in de nabije omgeving van Bijeljina te overnachten. Hieronder vind je alvast enkele van onze favoriete verblijven of bekijk het volledige aanbod hotels in Bijeljina.

  1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Bosnië en Herzegovina?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bosnië en Herzegovina? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Bosnië en Herzegovina met een volledige uitgestippelde rondreis door Bosnië en Herzegovina, en meer dan 55 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Bosnië en Herzegovina.

Bosnië en Herzegovina

Gratis reisgids Bosnië en Herzegovina downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Reisroutes in de buurt

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?