12 x mooiste bezienswaardigheden in Tuzla: wat te zien & doen tijdens je verblijf?

Volledige reisgids kopen voor € 10

12 x mooiste bezienswaardigheden in Tuzla: wat te zien & doen tijdens je verblijf?

De mooiste plekjes en bezienswaardigheden in Tuzla + verblijftips

Tuzla is de op twee na grootste stad van Bosnië en Herzegovina dankt haar naam aan de zoutproductie waar ze bekend om staat. Tuzla is een stad vol bezienswaardigheden die, net als in Sarajevo, getuigen van het multiculturele karakter van Bosnië. De stad kreeg het zwaar te verduren tijdens de Tweede Wereldoorlog en de burgeroorlog van 1990, maar is sindsdien uitgegroeid tot een interessante toeristische bestemming. De belangrijkste trekpleister? Dat zijn de enige zoutmeren in Europa.

Geniet van Tuzla's lokale gerechten en zwarte koffie op een van de zonovergoten terrassen langs de schilderachtige straatjes, maak lange wandelingen en zwem in een van de centrale meren.

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden in Tuzla

 1. De oude binnenstad van Tuzla

Bosnië heeft verschillende charismatische oude steden met een combinatie van Ottomaanse en Oostenrijkse stijlen. Tuzla is niet anders. Wanneer je door de smalle geplaveide straten wandelt, kan je genieten van de authentieke sfeer en een heerlijk kopje typische Bosnische koffie drinken op een van de terrasjes. Korso is de belangrijkste voetgangersstraat met kleurrijke Oostenrijks-Hongaarse gebouwen en talloze winkels, restaurants en cafés.

Trg Slobode

Het belangrijkste plein van Tuzla is Trg Slobode (het Vrijheidsplein). De panden die dit plein omringen, laten enkele sporen zien van zowel Ottomaanse als Habsburgse invloeden. Vanaf het plein valt de minaret van de stadsmoskee Čaršijska česma u Tuzli je meteen op, die in de 16de eeuw door de Ottomanen werd gebouwd en opvallend is vanwege zijn piramidale dakstructuur. 's Avonds komt het plein helemaal tot leven.

Zie de mooiste plekjes van de stad met onze stadswandeling door Tuzla.
 1. Gazi Turali Beg Moskee

Gazi Turali Beg wordt beschouwd als de stichter van Tuzla. Hij gaf de opdracht om veel bekende monumenten in de stad te bouwen, waaronder de belangrijkste moskee, die naar hem is vernoemd. Die moskee werd gebouwd in de tweede helft van de 16e eeuw en heeft een eigenaardige gewelfvormige koepel.

Nadat de Gazi Turali Beg Moskee begon te verzakken en in te storten door de zoutwinning rondom, moest hij volledig worden gerestaureerd. Hoewel de moskee nu een hedendaags ontwerp heeft, zijn enkele van de originele elementen bewaard gebleven. De moskee is uitgeroepen tot nationaal monument van Bosnië.

 1. Meša en Ismet

Meša Selimović en Ismet Mujezinović zijn de bekendste figuren uit Tuzla

De laatste was een beroemde schilder en Selimović was een bekende schrijver wiens boeken hun stempel drukten op het literaire landschap van het voormalige Joegoslavië. Als eerbetoon aan die grote kunstenaars liet Tuzla levensgrote monumenten optrekken in het centrale voetgangersgebied. De plek werd een van de populairste ontmoetingsplaatsen in de stad. Mensen zeggen vaak dat ze elkaar zullen ontmoeten "bij Meša en Ismet". Als je verder loopt langs het stadspark, kom je bij de beroemde poort, of Kapija.

VERBLIJFTIP: Boutique Hotel Golden Star bevindt zich op wandelafstand van het centrale plein, eetgelegenheden en de belangrijkste bezienswaardigheden. Meer info en boeken.

 1. De beroemde Kapija

De poort (Kapija) is een van de meest tragische plekken in Tuzla. Tijdens de burgeroorlog in 1995 kwamen hier 71 jonge mensen om het leven. Door het kleurrijke plein en de mooie gevel is het sindsdien echter een van de meest herkenbare plekken in Tuzla geworden. Het is het postkaartje van de stad. Wandel door de pittoreske steegjes en rust uit in een plaatselijk café naast de gedenkplaat van de poort.

LEESTIP: Mis niets tijdens je bezoek aan Tuzla met onze reisgids Bosnië en Herzegovina, inclusief een uitgestippelde rondreis van 13 dagen, stadswandeling en bekende en mindere bekende plekjes.
 1. Cathedral of the Dormition of the Mother of Gods

De Cathedral of the Dormition of the Mother of Gods, ook bekend als de Servisch-orthodoxe kathedraal, werd eveneens bedreigd door zoutwinning. Het omliggende gebied moest volledig gesloopt worden, maar de kathedraal werd gered met een nieuwe betonnen fundering.

Er werd acht jaar lang gebouwd aan de kathedraal in de jaren 1870 en vandaag de dag is het een van de best bewaarde orthodoxe kerken in dit deel van Bosnië. De indrukwekkende koepel van de kerk domineert het landschap en kan niet worden gemist.

 1. Pannonian Lakes

De Pannonian Lakes (ook wel gekend als Panonsko Jezero) maken de stad uniek. Dit is de enige stad ter wereld met zoutmeren waarin je kan zwemmen in een centrale stadswijk. Je vindt hier drie kunstmatige zoutmeren en zoutwatervallen, maar ook een geologisch museum, sportterreinen, een pretpark voor kinderen en talloze restaurants. Het Pannonicacomplex wordt jaarlijks door miljoenen toeristen bezocht.

Je kan de meren makkelijk te voet bereiken vanuit het stadscentrum. Vanaf Trg Slobode wandel je via Gradski Park (bekijk ligging) naar de zoutmeren. Heb je geen zin om te wandelen? Dan kan je vanuit het centrum ook het toeristentreintje nemen (meer info) naar de meren en eventueel een aantal andere bezienswaardigheden in de stad.

Waarom is dit gebied zo rijk aan zout?

Toen de Pannonische Zee enkele miljoenen jaren geleden uit Europa terugtrok, bleven er enorme zoutlagen over. Zout water kon naar de oppervlakte stijgen, waardoor de zoute meren ontstonden. Het water heeft ook geneeskrachtige eigenschappen die zouden helpen bij vruchtbaarheids- en ademhalingsproblemen.

 1. Džindići moskee

Heb je ooit al een moskee gezien die op een huis lijkt, met een minaret van hout? Waarschijnlijk niet. In Tuzla, op wandelafstand van het stadscentrum, kan je de Džindići moskee bezichtigen. Witgekalkte muren en een dak met houten dakpannen laten je eerder denken aan een huis dan aan een religieus gebouw. De moskee is een van de meest gefotografeerde plekken van Tuzla. Meer info op de website.

 1. Archeologisch park Neolithische-Sojenica

Ernaast ligt het archeologisch park Neolithische-Sojenica, een belangrijke archeologische vindplaats waar je de overblijfselen van een neolithische nederzetting kan bewonderen. Je krijgt er inzicht in het dagelijks leven van de mensen die het gebied zo'n 6000 jaar geleden bewoonden. Het park functioneert als een openluchtmuseum waar je gereconstrueerde of bewaard gebleven structuren (zoals de typische Sojenica-huizen, ronde woningen) kan bewonderen. Er worden ook artefacten en andere vondsten tentoongesteld die tijdens opgravingen zijn gevonden. Meer info op de website.

 1. Internationale Portretgalerij

De Internationale Portretgalerij (Međunarodna galerija portreta) werd in 1964 opgericht met schenkingen van verschillende Joegoslavische schilders. Er worden nu meer dan 5000 portretten van bekende Joegoslavische kunstenaars tentoongesteld.

Een van de tentoonstellingen is gewijd aan Ismet Mujezinović, de grote schilder van de voormalige federale staat die ook een van de oprichters van de galerie was en in Tuzla werd geboren. De collectie van zijn werk werd in 2013 door Bosnië uitgeroepen tot nationaal monument, net als de tentoonstelling "Tito in het werk van Joegoslavische kunstenaars". Meer info op de website.

RONDREIS: Ontdek nog meer van wat deze verrassend mooie bestemming nog meer te bieden heeft tijdens onze rondreis door Bosnië en Herzegovina.

 1. Beschermd landschap Konjuh

Het beschermd landschap Konjuh ligt minder dan 50 km ten zuiden van Tuzla. Konjuh is een berg die deel uitmaakt van een keten tussen het Dinarische systeem en de Pannonische vlakte. Er groeien zeldzame plantensoorten, waarvan sommige bedreigd zijn, en de dichte bossen worden bewoond door wilde dieren. Daarom werd Konjuh tot beschermd gebied uitgeroepen.

De landschappen zijn enerzijds bergachtig, en anderzijds kan je er wandelen door weilanden met prachtige uitzichten over het meer. Dit is de ideale plek om te ontspannen, frisse lucht in te ademen of te komen rotsklimmen.

 1. Bezoek het Zoutmuseum

Het Zoutmuseum is nog zo'n uniek complex in Europa. Tuzla veranderde een oude zoutziederij in het Zoutmuseum, waar zoutbronnen uit het Ottomaanse tijdperk te zien zijn. Er wordt aangenomen dat op deze plek al onafgebroken zout geproduceerd wordt sinds de neolithische periode. Er zijn keramische schalen uit die periode gevonden die werden gebruikt om zout uit water te halen. De stad staat nog steeds bekend om de zoutproductie. Meer info op de website.

 1. Waar overnachten in Tuzla?

In de zomerperiode kan het druk zijn in Tuzla. Om drukte te vermijden, kan je het beste een hotel buiten het centrum boeken. Aan de andere kant, als je buiten het hoogseizoen komt, zijn de hotels of appartementen in het centrum perfect voor sightseeing en avondwandelingen. Bekijk hieronder alvast enkele van onze favoriete adresjes of bekijk meteen het volledige aanbod hotels en pensions in Tuzla.

 • Pansion Hukić B&B ligt in het hart van de stad. De accommodatie biedt modern ingerichte kamers voorzien van alle nodige luxe en comfort. Op deze locatie opende in 1890 de bakkerij van Hukić en is daarmee de oudste bakkerij van de stad. Meer info en boeken.
 • Hotel Soni Lux ligt in Tuzla, op 200 meter van de zoutmeren van Pannonica. Het viersterrenhotel biedt moderne accommodatie met een restaurant, gratis privéparkeergelegenheid, een bar en kamers waarvan de meeste uitzicht hebben op de zoutmeren. Meer info en boeken.
 • Liever overnachten in een appartement? Dan is La Paloma Blanca misschien iets voor jou. De appartementen zijn modern ingericht, voorzien van een volledig uitgeruste keuken, een eigen badkamer en gratis parking. Meer info en boeken.
 1. Wil jij ook niets missen tijdens je vakantie in Bosnië en Herzegovina?

Herkenbaar: Je wil er zeker van zijn dat je niets mist tijdens je vakantie in Bosnië en Herzegovina? Goed nieuws, want wij deden alvast al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Bosnië en Herzegovina met een volledige uitgestippelde rondreis door Bosnië en Herzegovina, en meer dan 55 beschreven bezienswaardigheden (+ GPS coördinaten). Eerst uitproberen? Download je gratis reisgids Bosnië en Herzegovina.

Bosnië en Herzegovina

Gratis reisgids Bosnië en Herzegovina downloaden


Geschreven door

Yenthe Elsen

Reisroutes in de buurt

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?