15 x daguitstappen en excursies vanuit Porto: tours + tickets

Volledige reisgids kopen voor € 10

15 x daguitstappen en excursies vanuit Porto: tours + tickets

18 maart 2024 in Porto0 reacties

Overzicht met de leukste daguitstappen vanuit Porto + waar tickets boeken?

Porto is een fantastische stad die ontzettend veel te bieden heeft. Maar ook in de omgeving van de stad liggen enkele pareltjes verstopt. Van uitgestrekte wijngaarden tot wondermooie natuur in het enige nationaal park van Portugal.

Wil je de drukte van de stad even ontsnappen? Of heb je het even gehad met alle musea? Dan kan je een van onderstaande daguitstappen en excursies vanuit Porto maken.

Praktische info, verblijven & tickets voor je bezoek aan Porto

Duur1 - 5 dagen ()
Vliegtickets3 uur vliegen op Porto - richtprijs € 42 vanuit Amsterdam. Vergelijk bij Transavia en Cheaptickets
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Porto naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenOnze favoriete verblijven in Porto zijn:
BespaartipKathedraal Porto + proeverij + fadoconcert + boottocht in 1 kaart: Koop een Porto City Card hier online € 56 Bestel hier je Porto City Card € 56 online
HuurautoMeer van Portugal verkennen, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
PakketreizenWil je graag deze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (vanaf € 179) of bij Sunweb (vanaf € 403)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

  1. Viana do Castello

Viana do Castelo is een badplaats, een vissershaven en heeft een mooi historisch centrum. Het is de belangrijkste stad langs de Costa Verde, de kustlijn ten noorden van Porto. Het ligt aan de monding van de rivier Rio Lima waardoor het kon uitgroeien van klein vissersdorp tot belangrijke handelsstad. Van hieruit dreven de bewoners vooral handel met Brazilië, maar toen dat land eenmaal onafhankelijk werd (1822), keerden de Portugese handelaars terug naar hun eigen vissershaven.

Tegenwoordig is er een bloeiende visindustrie, en mede dankzij het toerisme is Viana do Castelo een levendige en welvarende stad geworden. De rijkdom die tussen de 15e en 18e eeuw ontstond, heeft ook veel bezienswaardigheden opgeleverd.

  • Bezoek zeker het Praça da Republica in het autovrije historische stadscentrum. Tussen alle mooie gevels zal het oude ziekenhuis, Casa da Misericórdia, je aandacht trekken. Er worden alleen rondleidingen georganiseerd in juli en augustus. Daarnaast staat de gelijknamige kerk die uitgerust is met azulejos.
  • Op het plein kan je ook een mooie 16e-eeuwse fontein zien en vlakbij staat het oude stadhuis (Paços do Concelho) dat uit dezelfde periode stamt.
  • Bezoek zeker ook de Igreja Matriz, een voormalige kathedraal uit de 15de eeuw.
  • De metalen brug over de Rio Lima die je vanuit het oude stadscentrum ziet, werd ontworpen door Gustave Eiffel, de architect van de toren die zijn naam draagt in Parijs.
  • Wandel omhoog naar de kerk van Santa Luzia voor een prachtig uitzicht over de stad.
  • Boek je daguitstap naar Viana do Castelo vanuit Porto.
  1. Excursie naar Santiago de Compostella

Of steek de grens over met Spanje en maak een daguitstap naar Santiago de Compostella. Ongetwijfeld een daguitstap waar je niet meteen aan denkt, maar toch zeker de moeite waard. Santiago de Compostella staat bekend als een belangrijk bedevaartsoord en jaarlijks trekken er ruwweg 300.000 pelgrims naar de stad. Daarnaast is het ook één van de belangrijkste universiteitssteden van Spanje, waarbij meer dan een derde van de 100.000 inwoners student is.

Wandel door de oude straten, bekijk het pelgrimspad Caminhos de Santiago (St. James Way) en bezoek een prachtige 11e-eeuwse kathedraal. Geen zin om zo ver te rijden? Dan kan je ook altijd een georganiseerde dagtocht boeken naar Santiago de Compostella vanuit Porto.

  1. Voetgangersbrug Arouca 516

Heb je geen last van hoogtevrees? Bezoek dan zeker eens de Arouca 516! Dit is een van de langste voetgangershangbruggen ter wereld, met een lengte van 516 meter en een hoogte van 175 meter boven een rivier genaamd de Paiva. De brug werd geopend voor publiek in mei 2021, na bijna twee jaar bouwen.

Het is ontworpen door de Portugese architect Ivo Martins en werd gebouwd met het doel om het toerisme in de regio te stimuleren en bezoekers de mogelijkheid te geven om te genieten van de spectaculaire landschappen van de Paiva-rivier.

  • De brug is niet voor mensen met hoogtevrees, maar het biedt wel een prachtig uitzicht op de omgeving.
  • Bij aankomst dien je een toegangskaartje te kopen om over de brug te mogen lopen.
  • Er zijn beperkingen op het aantal mensen dat tegelijkertijd op de brug mag zijn.
  • Om de veiligheid te garanderen, dien je een veiligheidsharnas te dragen en mag je geen handtassen of rugzakken meenemen.
  • De Arouca 516 is een unieke bezienswaardigheid in Portugal en trekt bezoekers van over de hele wereld die willen genieten van het adembenemende uitzicht.

TOUR: Boek je tour vanuit Porto naar de Paiva Walkways en voetgangersbrug Arouca 516. Bewonder een van de mooiste paden ter wereld en geniet na je wandeling van traditionele gerechten in een lokaal restaurant. Boek je tour hier.

  1. De houten loopbrug Paiva Walkways

Niet ver van de Voetgangersbrug Arouca 516, vind je de Paiva Walkways (Passadiços do Paiva in het Portugees). Deze houten loopbrug langs de linkeroever van de Paiva-rivier, wordt gezien als een van de mooiste wandelpaden ter wereld en werd reeds uitgeroepen als winnaar van de World Travel Awards.

Via de 8 km lange, zigzaggende promenade wandel je van Espiunca naar Areinho (of in omgekeerde richting, aan jou de keuze). Vanuit Areinho gaat het wel stroomafwaarts, wat iets makkelijker is. Het pad wordt als matig uitdagend beschouwd en duurt ongeveer 2 à 3 uur. Onderweg kan je af en toe halt houden om de adembenemende uitzichten op de watervallen en omliggende kliffen in je op te nemen. Zie ligging hier

  1. Wandelen in het Parque Nacional Peneda-Gerês

Parque Nacional Peneda-Gerês werd opgericht in 1971 en is het enige nationaal park in Portugal. Het park heeft een oppervlakte van ongeveer 700 vierkante kilometer en beslaat een groot gebied in het uiterste noorden van het land, pal aan de Spaanse grens. Het is de hemel voor wandelliefhebbers.

Peneda-Gerês staat voornamelijk bekend om zijn verbluffende natuurlijke schoonheid, met ruige bergen, diepe valleien en ongerepte rivieren en meren. Door de jaren heen zijn er verschillende uitstekende paden door het hele park uitgestippeld. Je vindt hier wandelingen voor iedereen, ongeacht je leeftijd of conditie. Je kan hier rustig door de groene vallei wandelen of kiezen voor een uitdagende wandeling voor bergbeklimmers met ervaring.

  1. Verken de Douro-vallei vanuit Porto

De Douro-vallei gaan verkennen is een absolute must voor al wie in het noorden van Portugal verblijft. De heuvelachtige landschappen die natuur en wijnvelden combineren, maken het één van de mooiste valleien van Europa en misschien wel van de hele wereld. Je kan zelf een auto huren en een dagje op verkenning gaan op je eigen tempo. Er zijn ook heel wat georganiseerde dagtours waarbij je met een gids enkele dorpjes en Quinta's met hun wijnhuizen bezoekt.

Wij vonden zelf een dagtour met minivan die ons onder meer naar Amarante, Lamego, Pinhao en een lokale wijnboer bracht. Als je écht iets moet gezien hebben in de dorpjes, is het naar onze mening de bedevaartskerk Santúario de Nosso Senhora dos Remédios die je in Lamego vindt. De kerk steekt hoog boven het dorpscentrum uit en een indrukwekkende trap van 686 treden loopt ernaartoe.

Je uitstap naar de Douro-vallei optimaal plannen? Lees hier onze aparte blogpost over de Douro-vallei. Daar hebben we alles verzameld qua reistips, hotels en welke plaatsen allemaal de moeite zijn om te bezoeken.

Interesse in een dagtour met gids? Bekijk hier de mogelijkheden.

  1. Rondvaart op de Douro langs de zes bruggen

Als je de stad en omstreken wilt verkennen zonder moe te worden dan is een boottocht op de Douro een uitstekende oplossing. De meeste boten volgen een route onder 6 verschillende bruggen en worden daarom vaak de "zesbruggenrondvaart" genoemd. Leuk weetje: de typische Rabelo boten werden vroeger gebruikt om vaten Porto te transporteren. De tour duurt ongeveer 50 minuten en kost €15 per persoon. Boek je boottocht hier.

  1. Maak een daguitstap naar Aveiro

Aveiro is een populaire daguitstap die je vanuit Porto kan maken. Deze kuststad wordt helemaal gedomineerd door water met tal van kanaaltjes en grachten. Wie er komt, begrijpt meteen waarom dit het Venetië van Portugal wordt genoemd.

Er varen volop Moliceiros rond in de stad: smalle en kleurrijke boten die zowat de Portugese versie van de Venetiaanse gondels zijn. Vroeger werden deze boten gebruikt om algen en zeewier uit de plaatselijke rivier de Ria te halen. Vandaag zijn ze vooral een toeristische attractie. Uiteraard kan je ook boottochtjes boeken.

TICKETS: Vergeet ook niet naar Costa Nova te gaan langs de kust. Daar heb je een bekende promenade langs een bonte verzameling van charmante kleurrijke vissershuisjes. Boek je uitstap vanauit Porto naar Aveiro online, vanaf € 42

  1. Daguitstap van Porto naar Lissabon

Hoewel het technisch mogelijk is om een daguitstap te maken van Porto naar Lissabon, wordt het niet altijd aangeraden. De afstand tussen Porto en Lissabon is ongeveer 312 kilometer, wat betekent dat je minimaal 3 uur en 30 minuten onderweg bent als je met de auto gaat, en nog langer als je met de trein of de bus gaat.

Een daguitstap zou betekenen dat je veel tijd in de auto, trein of bus zou doorbrengen en weinig tijd zou hebben om van de stad te genieten. Lissabon heeft echter zoveel te bieden dat het de moeite waard is om er minstens een paar dagen door te brengen om de bezienswaardigheden te verkennen en te genieten van de cultuur en het eten. Het is dus wél aan te raden om je vakantie wat uit te breiden en enkele dagen te verblijven in Lissabon.

Beslis je om na je stedentrip Porto nog enkele dagen door te brengen in de Portugese hoofdstad? Dan vind je hieronder alvast enkele inspiratieblogs om je ter plekke zo goed mogelijk verder te helpen.

  1. Uitstap naar het kasteel van Sintra

Sintra is een pittoresk stadje, waar je eventueel met de trein of auto heen kan voor een leuke daguitstap. Je vindt in deze sprookjesachtige en kleurrijke stad de mooiste paleizen, prachtige tuinen, oude forten en een super gezellig authentiek stadscentrum. Kortom: je zal er ongetwijfeld je ogen uitkijken! Het is dan ook niet voor niets dat Sintra op de Unesco Werelderfgoedlijst staat.

Palácio Nacional da Pena

Alle paleizen in Sintra zijn op een andere manier gebouwd. Het bekendste paleis van Sintra is het Palácio Nacional da Pena. Dit paleis wordt ook gezien als 1 van de 7 wonderen van Portugal. Het paleis van Pena is gelegen op een van de hoogste plekken van de stad en valt verder nog extra op door de felle kleuren van het bouwwerk.

Palácio de Monserrate

Een ander bekend paleis is het Palácio de Monserrate. Deze uitgebreide villa werd in 1863 gebouwd in de eclectische stijl door de Engelse handelaar Francis Cook. Rondom het paleis ligt een groot park welke in de romantische stijl is aangelegd. Enkele andere bezienswaardigheden die je hier zal kunnen bezichtigen is het Castelo dos Mouros (het enige militaire kasteel van Sintra), het middeleeuwse Palácio Nacional de Sintra en Quinta da Regaleira dat omringd wordt door een groot park.

TICKETS: Sla de wachtrij over en verzeker je van je toegang, koop je tickets online vanaf €14.

  1. Op wijntour door de Vinho Verde

De Vinho Verde wijnstreek is gelegen in het noordwesten van Portugal, langs de kust van de Atlantische Oceaan. Het is een van de grootste wijnregio's van Portugal en is vooral bekend om zijn witte wijnen, die worden geproduceerd uit lokale druivensoorten zoals Alvarinho, Loureiro en Arinto.

De wijnen uit de Vinho Verde regio staan bekend om hun frisse, lichte en fruitige smaak, die onder andere heerlijk is bij een gerechtje met zeevruchten. De naam "Vinho Verde" betekent "groene wijn", maar dit heeft niets te maken met de kleur van de wijn. Het verwijst naar het feit dat de wijn vaak jong en fris wordt gedronken, voordat hij volledig is gerijpt.

Er zijn tal van wijnhuizen en wijngaarden in de regio waar je een rondleiding en proeverijen kan doen. Zo kan je genieten van de smaken en meer te weten komen over de geschiedenis van deze prachtige wijnregio. Boek hier je daguitstap door de Vinho Verde.

  1. Bezoek de mooiste steden en dorpjes in de buurt van Porto

Ook rondom Porto liggen er verschillende, gezellige dorpjes en steden die meer dan een bezoekje waard zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden om deze te bezoeken: met de trein, auto of via een georganiseerde dagtour. Wil je graag zoveel mogelijk van deze plekjes bezichtigen? Dan huur je best een wagen. Zo ben je van niets of niemand afhankelijk. Wil je liever nodeloze stress vermijden? Dan kies je beter voor een georganiseerde tour vanuit Porto.

Bezoek Braga en Guimarães vanuit Porto

Braga en Guimarães zijn charmante steden op een uur rijden van Porto. In Braga, de oudste stad van Portugal, staan veel mooie kerken en een bijzondere kathedraal, als kers op de taart. Van daaruit kan je verder naar het kasteel van de middeleeuwse stad Guimarães. De twee historische steden liggen amper 25 kilometer van elkaar en je kan ze perfect onderling en vanuit Porto bereiken met het openbaar vervoer. Boek hier je dagtocht Braga en Guimarães.

Of maak een dagtocht naar Fátima en Coimbra

Een andere populaire dagtocht die je vanuit Porto kan maken, is naar Fátima en Coimbra. Het heiligdom van Fátima is een van de belangrijkste bedevaartsoorden van Portugal. Bezoek er zeker de prachtige neoklassieke basiliek, het heiligdom en het bruisende stadscentrum. Nadien verken je nog de hoogtepunten van de stad Coimbra en bezoek je een van de oudste universiteiten van Europa. Boek je dagtocht naar Fátima en Coimbra.

  1. Ontdek de wondermooie natuur in Serra da Estrela

Een ander gebied waar je enkele uren de natuur kan induiken is het Serra da Estrela. Dit is de grootste bergketen in Portugal en omvat een uitgestrekt gebied van bergen, valleien, meren en rivieren. In totaal zijn er ongeveer 375 km aan wandelpaden uitgezet met verschillende moeilijkheidsgraden. Breng je picknick mee, wandel naar de mooiste uitzichtpunten en geniet van een heerlijke lunch met een adembenemend zicht. Wandel ook zeker eens naar het Covao Dos Conchos (bekijk ligging), een geologische formatie in het midden van een berg.

Het natuurpark biedt een scala aan outdoor-activiteiten, zoals wandelen, fietsen, kanoën en skiën. Verder kan je in het gebied ook zeldzame soorten spotten zoals de Iberische wolf en de steenarend.

Het Serra da Estrela ligt op 190 km van Porto. Huur je een auto bij Sunny Cars om het natuurpark makkelijk te bereiken.
  1. Surfen in Nazaré

Wie graag eens een dagje wilt gaan surfen, kan best terecht in Nazaré. Het gezellige kuststadje Nazaré wordt gezien als dé surfhoofdstad van Portugal, mede door de grote golven die hier voor de kust omslaan. Je zal hier heel wat surfers tegen het lijf lopen, maar je kan ook simpelweg langs de schilderachtige kustlijn wandelen en genieten van een heerlijke lunch of diner in een van de visrestaurants.

Weetje: De golven kunnen hier tot maar liefst 20 meter hoog komen.
  1. Maak een kleine roadtrip

Wil je graag zoveel mogelijk zien tijdens je verblijf? Dan raden we aan om een huurauto teboeken en een prachtige roadtrip te maken. Een roadtrip is natuurlijk een leuke manier om de omgeving rond Porto te verkennen en alle mooie plekken te ontdekken die deze regio te bieden heeft. Er zijn tal van mooie wegen en routes die je kan volgen, en je hebt de vrijheid om te stoppen waar je wilt en zo lang als je wilt op elke plaats te blijven.

TIP: Wil je niet alleen in de buurt van Porto blijven maar nog meer van het noorden verkennen? Dan kan je uiteraard ook onze roadtrip door Noord-Portugal volgen.

  1. Ontspannen op de stranden in de buurt van Porto

Porto is een geliefde bestemming voor een stedentrip in Europa, maar als je langer verblijft in de stad en toe bent aan wat rust en ontspanning, kan je altijd een van de mooiste stranden in de buurt opzoeken. Hieronder vind je alvast enkele gezellige strandjes in de buurt van de Portugese stad.

  • Praia do Homem do Leme, gelegen in Foz do Douro, op een paar kilometer van het stadscentrum. Het strand heeft fijn zand en helder water en biedt een prachtig uitzicht op de oceaan en de vuurtoren (bekijk ligging).
  • Het rustige zandstrandje Praia do Carneiro in de wijk Canidelo (bekijk ligging).
  • Bezoek het relatief kleine Praia de Miramar op een kleine 20 minuten rijden van Porto. Je vindt hier een pittoresk kapelletje, de Capela do Senhor da Pedra en ieder jaar wordt er een festival gehouden (bekijk ligging).
  1. Waar overnachten in Porto?

Onze tip: Verkies je om te overnachten in Porto? Dan is het Porto A.S. 1829 Hotel een goede optie. Een een volledig gerenoveerd, historisch gebouw en ligt in het historische centrum van de stad. Meer info en prijzen. Een zeer hoge scoren van 9,1/10. De ligging is schitterend. Rustig hotel midden in het centrum. Ideaal om Porto te bezoeken. Bij het buitenkomen kom je onmiddellijk in de sfeer.
  1. Mis niets tijdens je verblijf in Porto met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je verblijf of citytrip in Porto? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Portugal met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Portugal.

Portugal

Gratis reisgids Porto downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?