De Douro-vallei bezoeken vanuit Porto? Wat zien & doen? Tips + reisgids

Volledige reisgids kopen voor € 10

De Douro-vallei bezoeken vanuit Porto? Wat zien & doen? Tips + reisgids

31 december 2023 in Porto5 reacties

De Douro vallei in Portugal: Douro bezienswaardigheden en daguitstappen vanuit Porto

In het noorden van Portugal bij de grens met Spanje ligt de Vale do Douro Vinhateiro. Dit stuk natuurgebied langs de rivier de Douro staat sinds 2001 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, samen met het oude stadscentrum van Porto aan het begin van de rivier de Douro en de prehistorische rotsschilderingen in de oostelijk gelegen Vale do Côa. In de Douro-vallei vind je verder prachtige natuur en vooral veel wijngaarden.

De Douro-vallei is de oudste afgebakende wijnregio ter wereld. De vallei is dan ook zeker de moeite waard om met de auto, de trein, per boot of zelfs per helikopter te bezoeken.

Lees hier meer over mijn bezoek aan de Douro-vallei en hoe online tickets boeken voor een boottocht of tour op de Douro langs de wijngaarden.

Tickets & georganiseerde uitstappen Douro vallei vanuit Porto

Wil je graag de Douro op een originele en unieke manier verkennen? Boek een boottocht met een Rabelo boot, prijs vanaf € 10.

Liever zonder zorgen de Douro vallei ontdekken, incl. lunch en Porto-proeverij? Ga mee met een dagexcursie vanuit Porto. Je wordt opgepikt aan je hotel en onderweg stop je bij enkele Porthuizen of Quinta's. Daarna verken je de Douro vallei, komt je langs de mooiste uitzichtpunten en kan je ervoor opteren om een boottocht op de Douro te maken.

Boek je daguitstap online bij GetYourGuide, prijzen vanaf € 80 of kijk hieronder voor nog meer mogelijkheden.

Inhoud artikel

Kaartje met bezienswaardigheden Douro vallei

 1. De rivier de Douro

De Douro loopt vanaf een hoogte van 2200 meter in de Sierre de la Demanda in Spanje richting de Atlantische Oceaan bij Porto. De rivier is bijna 900 kilometer lang, waarvan ze voor 112 kilometer de natuurlijke grens tussen Spanje en Portugal vormt. De rivier was oorspronkelijk heel wild en onberekenbaar waardoor er alleen op korte, rustige stukken gevaren kon worden. Sinds de vorige eeuw liggen er acht dammen in de rivier die ervoor zorgen dat het water rustiger en meer begaanbaar is.

 1. De Douro-vallei

De Douro-vallei is gelegen in het noorden van Portugal. De naam Douro betekent letterlijk ‘van goud’. De rivier Douro stroomt door een zeer groen en vruchtbaar landschap vol terrasvormige akkers met olijfgaarden, fruitbomen en, zeker niet te missen, wijngaarden. In de vallei liggen daarnaast ook kleine dorpjes, oude kloosters, en een hoop wijnboerderijen.

De vallei is al sinds de prehistorie bewoond, maar pas in de achttiende eeuw begon de regio naambekendheid te verwerven. Men begon de grond toen te gebruiken om wijnstokken te planten en sindsdien is de productie van portwijnen en Douro-tafelwijnen het belangrijkste handelsproduct van de streek. Veel mensen verhuisden naar de regio en bouwden er grote villa’s en landgoeden. De wijn werd via zogenaamde rabelos, boten met platte bodem, naar Porto en Vila de Nova Gaia gebracht, waar de dranken werden verhandeld.

Wil je liever wat langer in de Douro vallei verblijven? Dan is onze tip het hotel Casa da Lavand'eira in een 18e-eeuws landhuis. Gelegen op 4 km afstand van het treinstation Mosteirô van de Douro-lijn. Meer info en prijzen
 1. Porto en Vila Nova de Gaia

Ondanks het feit dat de Douro-vallei zelf zo’n 100 kilometer ten westen van de kust begint, is de havenstad Porto toch een belangrijk onderdeel van de vallei. Porto is dé stad van de portwijnen en je moet de stad dan ook zeker bezoeken aan het begin of aan het einde van je bezoek aan de Douro-vallei. In de stad kan je porto en de tafelwijnen uit de Douro-vallei proeven en kopen.

De meeste porthuizen van de stad liggen aan de overkant van de rivier in het stadje Vila Nova de Gaia, ook een belangrijk onderdeel in de handel en productie van de Douro-wijnen. Bekijk hier onze selectie van de bekendste portohuizen en portokelders in Porto.

Neem daarom een paar dagen de tijd om deze twee plaatsen te leren kennen. Ga overdag het centrum in, waar je allerlei bijzondere bezienswaardigheden als kerken, torens en bruggen kan bekijken, om tegen het einde van de middag bij één van de vele cafés en restaurants een portwijn te gaan proeven.

 1. Peso da Régua: het hart van de portproductie

Peso da Régua is het hart van de portproductie en de stad is dan ook omringd door wijngaarden. Je kan hier heerlijke wijnen proeven of een bezoekje brengen aan één van de wijnhuizen. Bekende wijnhuizen in de regio zijn Quinta da Pacheca, een producent voor het grote porthuis Sandeman, en de Quinta de Santa Eufemia.

Verder kan je in Régua een bezoek brengen aan het Museu do Douro waar je meer kan leren over de Douro-vallei, de geschiedenis van het gebied en over de productie van de wijnen. Natuurlijk kan achteraf in de wijnbar van het museum genieten van een lekker wijntje met uitzicht over de Douro-rivier. Ook vind je in de stad de Capela de São Pedro de Balsemão, een kapel die meer dan duizend jaar oud is.

Mooie uitzichtspunten

Vlakbij het stadje vind je ook 2 mooie uitkijkpunten. De eerste is de Miradouro de São Leonardo de Galafura op 640 meter hoogte. Iets dichter bij de stad vind je ook het uitkijkpunt Miradouro de São Domingos op 758 meter boven zeeniveau, het hoogste uitkijkpunt in de vallei. Vanaf beide punten heb je een prachtig uitzicht over de vallei, de wijngaarden en in de verte het gebergte Serra do Marão.

 1. Vila Real: villa’s en landgoederen

Een stukje ten noorden van Régua bevindt zich Vila Real, een stadje vol villa’s en landgoederen die vanaf de 16de eeuw gebouwd werden. Een deel van de gebouwen zijn gebouwd door Nicolau Nasoni, een bekende naam in de regio. Je kan hier al snel een hele dag rondwandelen en er de Clérigos-kerk, het Mateus Paleis en het Santuário de Panóias bezoeken.

LEESTIP: Wil je graag zelf Porto gaan verkennen? Download dan zeker onze gratis reisgids Portugal met een wandeling door Porto.

 1. Lamego en zijn bubbelwijnen

Lamego ligt een beetje zuidelijker dan Régua en staat bekend als de stad van de kathedraal. Naast de bubbelwijnen, de specialiteit van Lamego, vind je hier de Sé Catedral de Nossa Senhora da Assunção. De kathedraal is gebouwd in verschillende stijlen waaronder rooms en barok en bevat fresco’s van Nicolau Nasoni.

Daarnaast staat in Lamego de bedevaartskerk Santúario de Nosso Senhora dos Remédios, een bijzondere kerk in rococostijl uit de achttiende eeuw die te bereiken is door maar liefst 686 treden naar boven te stappen. Rondom de trappen vind je beelden, obelisken, fonteinen en de typisch Portugese blauw-witte tegels. Een stukje verderop staat de barokke kerk Capela do Desterro en net buiten Lamego vind je de Visigotische kapel São Pedro do Balsemão uit de zevende eeuw.

 1. Pinhão: blauw-witte tegeltjes treinstation

Pinhão is een klein dorpje van amper 3m² kilometer groot en heeft slechts 648 inwoners. Toch is het een belangrijk dorpje in de regio. Pinhão was het eerste dorpje in het gebied met stromend water en later een telefoonverbinding. Het treinstation, dat versierd is met blauw-witte tegeltjes die met de hand beschilderd zijn, is de belangrijkste bezienswaardigheid van het dorpje.

Wijnhuizen bezoeken

Daarnaast zijn er ook een aantal wijnhuizen rondom het dorpje, zoals de Quinta do Bomfim, die een paar jaar geleden de bijzondere portwijn Ne Oublie op de markt brachten.

Een stukje ten zuiden van Pinhão, bij het plaatsje Tabuço, vind je ook het wijnhuis Quinta do Seixo, waar portwijn geproduceerd wordt voor Sandeman.
Net buiten Pinhão vind je ook het uitzichtpunt Casal dos Loivos, vanwaar je op Pinhão en de omliggende wijngaarden uitkijkt.

 1. São João da Pesqueira

Een stukje verder van Pinhão, net voorbij het dorpje Tua, ligt het plaatsje São João da Pesqueira. Hier vind je bij de rivier het uitkijkpunt Miradouro de São Salvador do Mundo dat op een heilige plaats ligt en vaak door vrouwen bezocht wordt als bedevaartsoord. Een stukje verderop vind je richting Vila Nova de Foz Cõa het Castelo du Numão bij Pocinho, een erg oud kasteel dat de kleine omrit zeker waard is.

 1. Barca de Alva

Een stukje verder ligt het plaatsje Barca de Alva, tegen de Spaanse grens en in het natuurpark Parque Natural de Arribes del Duero. Vanaf hier loopt de Douro-rivier tot aan Salto de Castro in Miranda do Douro langs de grens tussen Portugal en Spanje.

Onze tip: Wie nog wat meer tijd heeft kan zeker ook een uitstapje maken naar dé universiteitsstad van Spanje, Salamanca. Je vindt er de oudste universiteit van Europa en prachtig historisch centrum, zeker een bezoek waardig !

 1. Parque Arquelógico do Vale do Côa

Vlakbij de Spaanse grens bij het plaatsje Vila Nova de Foz Côa ligt het Parque Arquelógico do Vale do Côa dat een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO verdiende. In het park bevindt zich één van de grootste verzameling rotstekeningen van Europa, met kunstwerken van soms wel tienduizend jaar oud.

 1. Hoe kan ik de Douro-vallei het beste bezoeken?

Om de Douro-vallei te bezoeken zijn er meerdere mogelijkheden, zoals de auto en de boot, maar ook per stoomtrein. Er worden zelfs helikoptervluchten aangeboden over de vallei en je kan het gebied ook perfect te voet verkennen. Vanuit Porto worden er verschillende boottochten naar de Douro georganiseerd.

11.1. Met een boottocht of riviercruise

Tussen Vila Nova de Gaia bij Porto en Barca de Alva is het mogelijk om een boottocht te nemen over de Douro. Hierbij kan je een korte tocht met een rabelo nemen, maar het is ook mogelijk om een meerdaagse cruise over de rivier te nemen. Onder weg kom je langs allerlei wijnterrassen en kan je op verschillende plekken van de boot stappen om de regio te ontdekken en wijnen te proeven. Tickets daarvoor kan je online kopen.

11.2. Met de auto

Met de auto kan je je eigen route door de Douro-vallei samenstellen en uitstappen waar je maar wil. De N-222 autoweg tussen Régua en Pinhão is een bijzonder stukje weg dat je dan niet mag overslaan. De weg is 30 kilometer lang en bevat bijna 100 bochten en onderweg kom je langs een paar van de mooiste uitzichten in de vallei.
Zo zijn er:

 • St. Ayhony viewpoint
 • Double viewpoint De Loivos
 • Het Miradouro de São Salvador do Mundo.

11.3. Met de stoomtrein

Tussen Peso da Régua en Tua is het ook mogelijk om met een oude stoomtrein door de vallei te rijden. Een locomotief uit 1925 drijft de stoomtrein aan. Je rijdt in drie uur door 26 tunnels en over 30 bruggen naar Tua en terug. Onderweg stopt de trein in Pinhão zodat je even je benen kan strekken. Tickets kan je online online bestellen.

 1. Wanneer bezoek ik de Douro-vallei het beste?

12.1. Beste periode van het jaar

De vallei is goed te bezoeken tussen maart en september. In februari en maart kleuren de amandelbomen in de regio mooi wit en roze, terwijl in mei alle bomen en planten in bloei staan. In september verschijnen de herfstkleuren dan weer en bovendien worden in deze periode de druiven geoogst.

12.2. Weer

Het weer in de vallei wordt door de koude wind van de oceaan bepaald. De winters zijn er kouder dan aan de kust, en de zomers juist weer warmer. De gemiddelde temperatuur in de zomer ligt rond de 30 graden Celsius en in de winter is het gemiddeld 16 graden Celsius met veel kans op regen. Dat is een perfect klimaat voor de druiven, olijven en andere fruitsoorten die hier vaak verbouwd worden.

12.3. Zelf rijden of meegaan met een excursie?

Je kan ervoor kiezen om zelf te rijden, let wel op ... je mag dan geen alcohol drinken in de Porthuizen.
Wil je graag een Port-proeverij doen? Ga mee met een georganiseerde daguitstap. Men komt je ophalen aan je hotel en nemen je een ganse dag mee langs de mooiste punten van de Douro vallei. 's Middags kan je genieten van een heerlijke lunch en breng je een bezoek aan enkele porthuizen voor een proeverij. Wie het wil kan ook een boottocht op de rivier maken. Kijk hier voor alle mogelijkheden.

 1. Waar overnachten in de Douro vallei?

Verkies je om te overnachten in Porto? Dan is het Porto A.S. 1829 Hotel een goede optie. Een volledig gerenoveerd, historisch gebouw en ligt in het historische centrum van de stad. Meer info en prijzen met een zeer hoge scoren van 9,1/10.

Wil je liever wat langer in de Douro vallei verblijven? Dan is onze tip het hotel Casa da Lavand'eira in een 18e-eeuws landhuis. Gelegen op 4 km afstand van het treinstation Mosteirô van de Douro-lijn. Meer info en prijzen
 1. Welke auto huren voor je rondreis?

 • Twijfel je nog welke auto je wil gaan huren voor je roadtrip?
 • Huur alvast geen té kleine auto, ga voor een comfortabele wagen.
 • Boek zeker een all-inclusive verzekering zodat in alle rust rond kan rijden.
 • Iedereen met een Belgisch of Nederlands rijbewijs mag er met een huurauto rijden.
 • Betrouwbare autoverhuur bedrijven zijn Sunnycars (altijd all-inclusive), TUI cars autoverhuur en EasyTerra (meestal de goedkoopste).
 • Lees ook nog meer tips over een auto huren op vakantie.
 1. Filmpje: de prachtige natuur van de Douro-vallei

Wat mag je verwachten bij een bezoek aan de Douro-vallei? In dit filmpje kan je alvast kennismaken met de prachtige natuur van de omgeving. Om het echt te beleven, zal je natuurlijk zelf een bezoekje moeten brengen!

 1. Mis niets tijdens je verblijf in de Douro-vallei met onze reisgids!

Wil je niets missen tijdens je vakantie in de Douro-vallei? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Portugal met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Portugal.

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 17 juni 2022 - G. Hicks

Mooie foto´s en goede tips!

- 19 mei 2021 - Minnerd

Eerste keer Portugal voor mij was 42j geleden.prachtig was dat,ondertussen wel enorm veranderd.⛺️👍

- 7 december 2019 - Walter Bols

De Douro vallei staat als eerste op de planning begin mei met de mobilhome ,in je reisgids interessante plaatsen gezien.die we zeker gaan bezoeken!

- 11 maart 2019 - Patrick Snoeck

Beste, de info over Douro-vallei ok,graag iets meer info over Noord-Portugal. Mvg, Patrick

- 28 januari 2019 - Kristien Demeyer

de reisgids was een interessante bron van informatie om onze reis naar porto en de douro vallei voor te bereiden leuke extra weetjes

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?