Peneda-Gerês Nationaal Park in Portugal bezoeken: wat zien & doen in dit prachtige natuurgebied?

Volledige reisgids kopen voor € 10

Peneda-Gerês Nationaal Park in Portugal bezoeken: wat zien & doen in dit prachtige natuurgebied?

2 april 2024 in Portugal0 reacties

Praktische info voor je bezoek aan het Nationaal Park Peneda-Gerês in Noord-Portugal + tips

Portugal is een hoog geprezen zomerbestemming onder toeristen. Meestal trekken bezoekers echter naar de Algarve, Lissabon of Porto. De rest van Portugal blijft bij het merendeel van de mensen nog steeds onbekend. Een van de best bewaarde geheimen van het land is het nationaal park Peneda-Gerês, op minder dan twee uur rijden van Porto en tegen de Spaanse grens. Het is een enorm natuurgebied van 700 km² en tevens het enige nationale park van Portugal.

Het nationaal park Peneda-Gerês is een waar wandelparadijs. Maar tussen alle bomen, rivieren en bergen liggen ook historische dorpjes en betoverende watervallen verstopt. Lees vooral verder.

Inhoud artikel

 1. Peneda-Gerês, een van Portugals best bewaarde geheimen

Peneda-Gerês is het enige nationale park van Portugal en werd opgericht in 1971

Het gebied is al bewoond sinds de prehistorie. Er zijn vindplaatsen uit de megalithische periode en de regio barst ook van de Romeinse overblijfselen. Later kwamen daar nog kastelen en stenen dorpjes bij die tot de dag van vandaag overeind zijn blijven staan.

Maar wie naar het nationaal park Peneda-Gerês komt, doet dat vandaag toch vooral voor de natuur. Hier vind je bergketens met bossen, valleien, rivieren, meren en watervallen waar enorme hoeveelheden wilde en beschermde diersoorten leven.

Het is de perfecte vakantiebestemming voor wie in alle rust van het groen wil genieten en wil verblijven in karakteristieke dorpjes. Je hebt hier alle comfort van de moderne tijd, maar verblijft toch in een ongerept gebied. De wandelpaden hoef je niet met hordes toeristen te delen en in de regio hangt een heerlijk, ontspannen gevoel. Het gebied is vrij van rommel en buitensporige bouwprojecten.

TOUR: Boek deze privé tour door het nationaal park Peneda-Gerês met lokale gids. Reis in een 4x4 door het prachtige natuurgebied, wandel over prachtige paden, zwem in de natuurlijke lagunes, proef de traditionele keuken en sta versteld van de meest schilderachtige uitzichtpunten! Boek je privétour hier.

Boek een daguitstap naar het nationaal park Peneda-Gerês

Wil je graag het enige nationaal park van Portugal bezoeken aan de hand van een leuke daguitstap? Dat kan. Vanuit verschillende steden worden dagtours georganiseerd die je laten kennis maken met de schoonheid van dit park. Zo kan je vanuit Porto een hike- en swimmingtour maken door het nationaal park Peneda-Gerês.

 1. Hiken in het nationaal park Peneda-Gerês

Het nationaal park Peneda-Gerês staat vooral bekend bij wandelaars. Je vindt hier wandelroutes voor elk niveau, of je nu op zoek bent naar rondwandelingen van enkele uren of expedities van meerdere dagen. Dit gebied kan uitpakken met spectaculaire wandelroutes op bergkammen en door valleien, maar ook eenvoudigere paden door dichte dennenbossen en naar prachtige watervallen.

Tips voor je hike door het nationaal park Peneda-Gerês

 • We raden je aan om eenmaal ter plekke naar de toeristische dienst te gaan. Daar kunnen ze je up-to-date informatie geven over de wandelpaden. Na zware regenbuien kan het zijn dat bepaalde wandelpaden niet in al te goede conditie verkeren.
 • In elk dorpje vertrekken verschillende wandelroutes. We raden je aan om in Gerês te verblijven, daar weten ze je heel wat te vertellen over de mooiste wandelroutes in de omgeving.
 • De wandelinfrastructuur is behoorlijk goed ontwikkeld en wordt ook goed onderhouden. Maar toch moet je er rekening mee houden dat de markeringen op sommige plekken al even geen nieuw laagje verf meer gekregen hebben en dus vervaagd zijn.
 • Ben je van plan om minder bekende wandelroutes te volgen, zorg er dan voor dat je een offline wandelapp gedownload hebt. Wij raden maps.me aan, daarop kan je offline je locatie en het wandelpad volgen.
 • Weet dat je in afgelegen gebied maar weinig bereik met je smartphone zal hebben. Vraag altijd om advies in het toeristisch kantoor vooraleer je vertrekt.

TIP: Wie liever met de fiets door het nationaal park Peneda-Gerês trekt, kan deze e-biketour boeken. Fiets tijdens deze tour over ongeveer 25 kilometer aan paden, door bergen en valleien en ontdek enkele charmante bergdorpjes. Dankzij de elektrische fiets kan je het nationaal park verkennen zonder te moe te worden om te trappen.

 1. Watervallen in het nationaal park Peneda-Gerês

Peneda-Gerês staat vooral bekend voor de wandelroutes, maar de meest bezochte bezienswaardigheden zijn de watervallen. Ze zijn een niet-te-missen stop voor iedereen die het nationaal park bezoekt. Je vindt ze vooral in het district Braga van het nationaal park, niet al te ver van uitvalsbasis Vila do Gerês.

 • De bekendste waterval is de Cascata Tahiti of Cascata de Fecha de Barjas (bekijk ligging), een exotische naam voor een waterval die ongetwijfeld aan je meest tropische verwachtingen zal voldoen. Het lijkt hier letterlijk alsof je op Hawaii bent. De waterval dondert naar beneden in een smaragdgroen natuurlijk zwembad. De waterval ligt vlakbij het dorpje Ermida.
 • De hoogste waterval is Cascata do Arado (bekijk ligging), niet al te ver van Vila do Gerês en een van de drukst bezochte van het nationaal park. We raden je aan om eerst naar het uitkijkpunt Miradouro Pedra Bela te gaan (bekijk ligging) en vandaar de vier kilometer lange wandeling naar de waterval te maken.
 • Andere interessante watervallen die je kan bezoeken zijn: Cascata de Leonte, Cascata Cela Cavalos en Cascata da Portela do Homem.
 1. De mooiste dorpjes in het nationaal park Peneda-Gerês

Maar Peneda-Gerês is meer dan natuur alleen

Er liggen tussen al dat natuurgeweld ook prachtige dorpjes verscholen waar rust en kalmte heersen. Meer dan 100 granieten dorpjes liggen verspreid over de rivieren en heuvels van het park. Vele zijn klein, bestaan uit bescheiden stenen bouwwerken met rode daken en worden bewoond door dorpelingen die hun dagen doorbrengen met landbouw en veeteelt. Andere zijn groter, met pleinen en grote archeologische monumenten in de buurt. Onze drie favorieten zijn Vila do Gerês, Pitões das Júnias en Tourém.

Vila do Gerês

 • Vila do Gerês staat al eeuwenlang bekend als een kuuroord. Het stadje ligt naast warmwaterbronnen die helende eigenschappen zouden hebben. De Romeinen zouden zich hier zelfs gevestigd hebben. Vandaag is het nog steeds een klein dorpje waar de bronnen en de omliggende natuur centraal staan.
 • Boek een spadag in het Hotel Águas Do Gerês in het centrum van het dorp. Het hotel organiseert ook wandeltochten, paardrijden en andere excursies voor gasten.

Pitões das Júnias en Tourém

 • Pitões das Júnias en Tourém zijn dan weer prachtige dorpjes waar de middeleeuwen nog springlevend lijken. In deze stadjes vind je geen grote bezienswaardigheden. Je moet er vooral naartoe gaan en rondwandelen in de straatjes. Je wordt omringd door stenen huizen, graanschuren en constructies die al eeuwenlang overeind staan.
 • De vriendelijke lokale bevolking en de heerlijke Portugese gerechten die in de restaurants geserveerd worden maken het plaatje helemaal compleet.

Graanschuren in Soajo en Castro Laboreiro

 • Ook Soajo mag je niet missen. Dat dorpje staat eveneens vol met kleine, granieten huisjes, waarvan er veel dienden als opslagplaatsen voor granen of hout. Midden op het dorpsplein staat een schandpaal, de pelourinho, die officieel een nationaal monument is.
 • Als laatste raden we ook nog een stop aan in Castro Laboreiro, een klein dorpje met de ruines van een kasteel, bruggen en een imposante kerk. Het is ook een leuke plek om van de lokale cuisine te proeven.
 1. Wandel in de voetsporen van de Romeinen

Een van de meest unieke delen van het nationaal park Peneda-Gerês is de Geira, een Romeinse weg die dwars door het park loopt. Ooit verbond de Romeinse weg de steden Braga en Astorga, vandaag in Spanje. Veel delen van de Geira zijn opvallend goed bewaard gebleven. Het stukje tussen de dorpen Portela do Homem en Gerês is het drukst bezocht. Daar wandel je langs het eikenbos Mata da Albergaria, een prachtig deeltje van Peneda-Gerês.

Je wandelt op de oorspronkelijke Romeinse weg en je zal ook Romeinse bruggen, gedenktekens en zelfs kilometerpalen zien. Een absolute must-see!

 1. Fenda da Calcedónia

Wandel naar de grootste scheur van Portugal, via de PR1 TBR "Cidade da Calcedónia" Trail (zie ligging hier). De route begint bij de N307 weg waarna je het bos in wandelt. Daarna steek je de Freitas-rivier over en start je met een zachte klim. Wandel langs een oude Romeinse mijlpaal waarna je meer en meer graniet in het landschap ziet tevooschijn komen. Tijdens de beklimming worden granieten kliffen dominanter en indrukwekkender in het landschap. Op de hoogste punten grazen Barrosã-koeien. Daarna kom je bij de Fenda da Calcedónia (fenda = scheur). Download de route via deze link

 1. Bedevaartsoorden van Peneda-Gerês

In het nationaal park vind je ontzettend veel kerken, kloosters en religieuze monumenten. Verschillende daarvan zijn uitgegroeid tot ware bedevaartsoorden. Het allerbekendste daarvan is Santuário de Nossa Senhora da Peneda (bekijk ligging). Voor de kerk zie je de zogenaamde deugdentrap, gebouwd door Francisco Luís Barreiros in het midden van de 19e eeuw en vooral bekend om de standbeelden.

Zin in een mini-pelgrimsroute? Dan kan je de wandelroute tussen het dorpje Bouça dos Homens en het bedevaartsoord afleggen, een route van 13 kilometer die je door bossen en langs kapellen gidst.

 1. In de buurt van het nationaal park Peneda-Gerês

Snak je na al die natuur naar een beetje stad? Dan moet je naar Braga of Guimarães. Het zijn beide pareltjes die je voorlopig nog met niet al te veel internationale toeristen moet delen. Braga staat bekend als het Portugese Rome. Het was namelijk de oorspronkelijke zetel van het aartsbisdom en je vindt hier dus uiteraard vele kerken, kapellen en kloosters. Dé must-see is het bedevaartsoord Bom Jesus do Monte, een UNESCO wereld-erfgoedsite waarvoor je 600 trappen moet trotseren!

Misschien wel nog mooier is Guimarães, de stad waar de eerste Portugese koning werd geboren. Het centrum staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en kunnen we niet genoeg aanraden.

TOUR: Er worden verschillende tours en excursies naar Braga en Guimarães georganiseerd. Bekijk het volledige aanbod dagtours hier.

 1. Hoe bereik je het nationaal park Peneda-Gerês?

Het nationaal park Peneda-Gerês is behoorlijk makkelijk en snel te bereiken. Kom je met het vliegtuig, dan raden we je aan om te landen op Porto. Vandaar is het nog een dikke 100 kilometer naar Vila do Gerês, een afstand die je in een uurtje kan overbruggen met een auto.

Om het nationaal park goed te kunnen bezoeken, raden we je aan om een auto te huren op de luchthaven van Porto. Zo begeef je je makkelijk naar de watervallen en dorpjes die we hierboven benoemd hebben. Er rijden lokale bussen tussen de dorpjes, maar ze rijden niet frequent en de tijdstippen zijn verre van ideaal.

Of maak het jezelf gemakkelijk en reseveer je huurauto makkelijk online op voorhand bij Sunnycars of EasyTerra.nl.

Wat is de ligging van het nationaal park Peneda-Gerês op de kaart?

 1. Waar verblijven in het nationaal park Peneda-Gerês?

Peneda-Gerês is een bijzonder groot nationaal park. Het omvat een enorm gebied en het kan dan ook moeilijk zijn om te weten waar je het beste verblijft. We raden je aan om te kiezen voor een hotel in de omgeving van Gerês of São João do Campo. Daar bevind je je niet alleen dichtbij verschillende mooie wandelroutes en de watervallen, maar je vindt er ook veel verschillende soorten accommodaties en restaurants. Comfort dus!

 1. Filmpje: Sfeerbeelden van het Peneda-Gerês National Park

Ben je benieuwd naar je bezoek aan het prachtige nationaal park Peneda-Gerês? In onderstaand filmpje kan je al een voorproefje bekijken. Als je zelf alles met geuren en kleuren wil ontdekken zal je natuurlijk moeten afreizen naar Portugal.

 1. Mis niets met onze reisgids Portugal

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Koop onze reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten)! Download zeker ook de gratis reisgids preview Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?