Planning stedentrip Porto: wat zien en doen in 3 dagen? + praktische tips voor je citytrip

Volledige reisgids kopen voor € 10

Planning stedentrip Porto: wat zien en doen in 3 dagen? + praktische tips voor je citytrip

18 maart 2024 in Porto0 reacties

Praktische info + onze handige tips om je stedentrip naar Porto te plannen

Porto is, naast hoofdstad Lissabon, wellicht de bekendste stad van Portugal. Dat is in belangrijke mate te danken aan de portwijn of “porto”, maar de stad is ook een heel leuke bestemming voor een citytrip. Porto is een van die steden waar heden en verleden hand in hand gaan met historische gebouwen monumenten die verweven worden met moderne architectuur en infrastructuur.

Ben je van plan om Porto te bezoeken voor een paar dagen? Wij helpen je hier alvast een handje door de leukste activiteiten en bezienswaardigheden in en rond Porto voor je samen te zetten.

Praktische info, verblijven & tickets voor je bezoek aan Porto

Duur1 - 5 dagen ()
Vliegtickets3 uur vliegen op Porto - richtprijs € 42 vanuit Amsterdam. Vergelijk bij Transavia en Cheaptickets
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Porto naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenOnze favoriete verblijven in Porto zijn:
BespaartipKathedraal Porto + proeverij + fadoconcert + boottocht in 1 kaart: Koop een Porto City Card hier online € 56 Bestel hier je Porto City Card € 56 online
HuurautoMeer van Portugal verkennen, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
PakketreizenWil je graag deze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (vanaf € 179) of bij Sunweb (vanaf € 403)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

Vliegen naar Porto

Voor je stedentrip Porto kan beginnen, land je eerst en vooral op Porto Airport ofwel Francisco Sá Carneiro. De luchthaven telt op dit moment 1 terminal en heeft één start- en landingsbaan. De luchthaven is een belangrijke basis voor TAP Air Portugal, Ryanair en easyJet.

Porto Airport ligt op ongeveer 11 km van het centrum van Porto. Je kan vanaf het vliegveld van Porto op meerdere manieren naar het centrum van de stad reizen. Je staat binnen het half uur in het centrum van de stad!

Vanaf de luchthaven Porto naar het centrum met de metro

Een goedkope en makkelijke manier om in het centrum te geraken is met de metro

  • Onder de luchthaven (verdieping -1) is er een metronetwerk aangelegd tussen de luchthaven en de stad.
  • Je volgt de paarse lijn (lijn E) van het metronetwerk. Deze metro rijdt vanaf de luchthaven naar het centrum, halte Trindade. Je hoeft niet over te stappen om in het centrum te geraken.
  • De reistijd naar deze metrohalte is 26 minuten. Hier kan je eventueel nog overstappen naar je eindbestemming.
  • Iedere 20 minuten, tussen 06.00 uur en 00.30 uur, komt er een metro voorbij.
  • Tickets zijn te verkrijgen bij de ticketautomaten op de luchthaven en de metrostations.
  • Je dient je ticket altijd te valideren bij de gele machines voordat je in de metro stapt, ook bij het overstappen.

Vanaf de luchthaven Porto naar het centrum met de bus

Lokale bus

  • Bij de aankomsthal vertrekken er verschillende lokale bussen naar het stadscentrum en omgeving.
  • De bussen worden gerund door het busbedrijf STCP.
  • Tickets kan je aankopen in de bus. Voor een enkele busrit betaal je €1,95.
  • Je kan ook reizen met een Andante pasje. Met dit kaartje kan je gedurende je verblijf met het openbaar vervoer reizen.

Airport bus

  • Naast de lokale bussen, rijden er ook shuttle bussen.
  • Het voordeel van deze bussen is dat je sneller op je eindbestemming bent. Deze stoppen namelijk minder vaak dan de lokale bussen.
  • Echter is een ticketje voor deze shuttlebus duurder dan voor de lokale bus.

Dag 1: stadswandeling door Porto

Je zal snel zien dat Porto qua omvang geen wereldstad is zoals Rome of Parijs. De sfeer is er vrij gemoedelijk en je kan eigenlijk vrij veel verplaatsingen gewoon te voet doen. Wel op voorwaarde dat je in goede conditie bent, want de stad is op vrij steile heuvelflanken gebouwd aan de oevers van de Douro. Ben je minder goed te been? Dan wordt het al snel behelpen met de tram of de metro.

Dat gezegd zijnde, stellen we voor de eerste dag een stadswandeling voor langs de leukste bezienswaardigheden in het centrum en de oever van de Douro. Download hier je gratis stadswandeling Porto

Stadswandeling Porto op de kaart

Van Trindade naar de Mercado do Bolhaõ

Je zet je wandeling in bij het metrostation Trindade. Dit is een wat hoger gelegen metrostation, zodat je gaandeweg afdaalt richting de Douro en dus al heel wat klauterwerk bespaart. Van hieruit ga je richting Praça do Municipio waar vooral het fraaie stadhuis met zijn klokkentoren de blikvanger is tussen alle statige gebouwen op dit plein.

Fonte dos Aliados en Mc Donald’s art deco gebouw

Steek het plein over en hou even halt bij het uitkijkpunt van Fonte dos Aliados om een mooi overzicht van dit enorme plein te krijgen.

Wat je hier ook even moet gezien hebben op het aangrenzende Praça de Liberdade is het pand van Mc Donald’s. Deze vestiging komt steevast terug op lijstjes als een van de mooiste locaties voor een fastfoodrestaurant.Op de voorgevel prijkt een groot beeld van een arend en binnenin vind je prachtige art deco architectuur. Of je er ook wat blijft eten laten we aan jou.

Overdekte markt Mercado do Bolhaõ

Wij zouden dan weer zeggen dat de betere culinaire opties verderop in je wandeling te vinden zijn, want je bezoekt de overdekte markthallen van Mercado do Bolhaõ. Dit is zo’n typische Zuid-Europese markthal boordevol kraampjes met verse vis, groenten, fruit en tal van Portugese specialiteiten. Vergeet vooral niet te proeven!

Ook architecturaal is deze markt overigens een pareltje. Door het niveauverschil tussen de twee straten waarin de markt ligt, Formosa en Tomàs, is het gebouw in twee verdiepingen erg ingenieus uitgewerkt.

  • De markt is open van maandag tot vrijdag van 7u tot 19u en op zaterdag van 7u tot 13u.

Door Rue Santa Catarina naar Igreja de Santo Ildefonso

Je verlaat de markthal via de Rue Formosa en vervolgt je weg naar de belangrijkste winkelstraat van de stad: Rue Santa Catarina. Hier vind je onder andere Café Majestic, dat beschouwd wordt als een van de mooiste cafés ter wereld. Ga gerust even een kijkje nemen en kuier verder langs de vele boetieken, patisseriewinkels en ook een aantal grotere winkelpanden tot je arriveert bij de kerk van Santo Ildefonso.

Deze kerk is alvast een eerste voorbeeld van de decoratie met blauw gedecoreerde tegels of Azulejos die meerdere historische gebouwen in de stad typeren. Het kerkgebouw dateert uit de 18e eeuw.

Het sierlijke stationsgebouw van São Bento

Waarom zou je in godsnaam naar een station gaan als je de trein niet moet nemen? Wel, dat is buiten het gebouw van São Bento gerekend. Dit station mag je gerust een van de mooiste ter wereld noemen. Het interieur is een indrukwekkend eerbetoon aan de Azulejos. De reusachtige tegelpanelen in de stationshal stellen een bont allegaartje aan historische taferelen voor. Echt niet te missen dus!

Door de prachtige wijk Ribeira naar Santa Clara

Vanaf het station stap je verder naar wat ons betreft de mooiste wijk van Porto: Ribeira. De wijk bestaat uit een wirwar van smalle steegjes met trappen en gekleurde huisjes.

Hier ga je op zoek naar de Igreja de Santa Clara. Vergeet hier zeker niet naar binnen te gaan! Het interieur is zeer rijkelijk gedecoreerd en dat maakt deze misschien wel de mooiste kerk van de stad. Er is letterlijk geen vierkante centimeter te vinden zonder beeldhouwwerk, houtsnijwerk, goud of Azulejos.

De kathedraal van Porto met uitkijkpunt

Van Santa Clara ga je verder naar de Sé do Porto, de kathedraal van de stad. Het kerkgebouw zelf is een heel stuk soberder dan de voorgaande kerk, maar hier heb je wel een van de beste uitkijkpunten over de stad langs de straat Terreiro da Sé.

Er hoort ook een museum bij de kathedraal: het Museu do Tesouro da Sé. Ben je liefhebber van religieuze kunst? Dan kan je hier wel even je hartje ophalen.

Afdalen naar de Ponte Dom Luis I

Nu dalen we stilaan af door de Ribeira-wijk naar de oevers van de Douro. Onderweg passeer je nog het Paço Episcopal do Porto, het voormalig bisschoppelijk paleis.

Bij het bereiken van de rivier sta je vlak voor de indrukwekkende Ponte Dom Luis I. Deze brug bestaat uit 2 brugdekken die Porto en Vila Nova de Gaia verbinden en is een ontwerp van een student van Gustav Eiffel geweest.

Net naast de brug vind je de halte van de kabeltram of Funicular dos Guindais terug, maar voor je wandeling laat je deze links liggen en ga je langs de Cais da Ribeira verder.

TIP: maak een rondvaart op de Douro langs de zes bruggen

Intussen heb je wel al wat kilometers gewandeld, dus kan je gerust even een uurtje de benen stil houden tijdens een rondvaart op de Douro. De meest gekozen optie is de 6 bruggen rondvaart die ongeveer 50 minuten duurt en € 18 euro per persoon kost. Boek je boottocht hier online.

Je stapt in een Rabelo-bootje, deze boten werden vroeger gebruikt om portovaten te vervoeren. Je vaart onder de volgende 6 bruggen:

  • Ponte Dom Luís I
  • Ponte Infante
  • Ponte D. Maria
  • Ponte S. João
  • Ponte Freixo
  • Ponte Arrábida

Naar Torre dos Clérigos

Na een uurtje uitrusten zijn je klimmersbenen er vast wel klaar voor. Na een korte wandeling langs de Douro ga je door de Rué Ferreira Borges opnieuw naar een hoger gelegen deel van Porto.

Onderweg passeer je onder meer het Palacio da Bolsa en de stalen markhal van Mercado Ferreira Borges.

Het einddoel van de klim is de Torre dos Clérigos: de bekendste klokkentoren van de stad. Zin in een indrukwekkend panorama? Dan kan je de toren met zijn 240 trappen ook beklimmen voor slechts 3 euro.

Bezoek de bibliotheek van Harry Potter

Op een steenworp van de Torre dos Clérigos vind je de Livraria Lello, die te boek staat als de mooiste boekenwinkel ter wereld vanwege het prachtige Art Nouveau interieur. Vooral de indrukwekkende reeks trappen zijn al een monument op zich, en dan moet je de vele wand- en raamdecoraties nog zien.Waarom dan Harry Potter? Wel, de magische bibliotheek uit de filmreeks is geïnspireerd op deze boekenwinkel.

  • De winkel is open van maandag tot en met vrijdag van 10u tot 19u30 en op zaterdag en zondag van 10u tot 19u.
  • Toegang tot de Livraria Lello kost 5 euro.

De tweelingkerk van Igreja do Carmo en Igreja do Carmelitas

Voor je jouw stadswandeling afrondt bij Aliados, moet je ook de iconische dubbele kerk van Igreja do Carmo en Igreja do Carmelitas zien. Deze 2 kerkgebouwen zijn door een tussenliggende huis met elkaar verbonden wat zorgt voor een apart uitzicht. Verwacht je ook hier opnieuw aan een rijkelijke hoeveelheid blauwe Azulejos en een al even rijkelijk versierd interieur.

Fadoshow bijwonen

Wanneer je op vakantie bent in Portugal, en vooral in Porto, is het aan te raden om eens een Fadoshow bij te wonen. Fado is een muziekgenre dat oorspronkelijk uit Portugal komt en zeer populair is in Porto. Het is een emotioneel en expressief genre dat vaak wordt geassocieerd met de saudade (een gevoel van melancholie en verlangen).

In Porto zijn er verschillende Fado-huizen waar je liveoptredens kan bijwonen en genieten van deze prachtige muziek. Sommige van de bekendste fado-huizen in Porto zijn Casa da Guitarra, Calem Port Wine Cellars, en Fado na Baixa. De meeste fadoshows dient u vooraf te reserveren.

Dag 2: Vila Nova de Gaia

Op de tweede dag van je citytrip maak je kennis met de bekende godendrank van Porto. Hiervoor steek je de Ponte Dom Luis I over naar Vila Nova de Gaia, waar je de vele befaamde portokelders vindt. Een keldertour en proeverij mogen uiteraard niet ontbreken. Verder ga je hier ook nog langs enkele andere bezienswaardigheden.

Calem

Calem is een vrij bekend porthuis en erg leuk om te bezoeken omdat je er niet alleen een glaasje porto krijgt, maar ook kunt genieten van live Fado in de kelders: de traditionele muziek van Portugal. Zo krijgt je bezoek aan de kelder meteen een extra dimensie. Er is ook een interactief museum waarin je alles leert over dit porthuis. Tickets zijn er vanaf € 13. Boek hier je rondleiding bij Calem.

Sandeman

Sandeman zal voor veel mensen de bekendste porto van allemaal zijn. Het mag dan ook niet verbazen dat ze hun werk gestoken hebben in rondleidingen voor toeristen. In Porto zelf kan je de kelders en het museum bezoeken om meer te weten te komen over het bedrijf en hun wijnen. In de Douro-vallei kan je ook één van hun wijnvelden bezoeken: de Quinta do Seixo. Sandeman is een van de populairste kelders.

TICKETS: Boek dus best je tickets een tijdje vooraf want de plaatsen verkopen snel uit. Een leuke optie is een bezoek aan Sandeman met gids incl. wandeling langs de Douro.

Nog meer wijn proeven in Vila Nova de Gaia? Volgende tours zijn ook zeker een aanrader:

  • Cockburn heeft de grootste portkelder in Vila Nova de Gaia. Je kan er verschillende soorten tours volgen en soms demonstraties bijwonen waarbij men toont hoe portvaten worden gemaakt. Boek je rondleiding hier.
  • Leer meer over de geschiedenis van de Graham's Port Lodge uit 1890 en het productieproces van portwijn. Geniet tijdens je rondleiding van een eersteklas wijnproeverij met chocolade, kaas en Pastel de Nata. Boek je Graham's Port Lodge Tour hier.
  • Ramos Pinto, opgericht in 1880, is een klassiek porthuis met een geweldige historie. Bij dit porthuis gebruikt men alleen druiven van eigen wijngaarden, iets wat heel ongebruikelijk is in de Douro.
  • Kom meer te weten over de geschiedenis van de beroemde Burmester-kelders. Na een rondleiding volgt een heerlijke wijnproeverij en geniet je tevens van een mooi uitzicht op de prachtige Luiz I-brug. Boek je Burmester-keldertour hier.
  • Ontdek nog meer tours in de Vila Nova de Gaia.

Hotspot: World of Wine

WOW (World of Wine) is dé nieuwe toeristische hotspot aan de rivier van Porto, in Gaia. Je bereikt deze trekpleister door één van de zes bruggen over de Douro over te steken. World of Wine (WOW) is een interactieve experience die volledig in het teken staat van de Portugese cultuur en - hoe kan het ook anders - wijn.

In totaal zijn er zo'n zes musea te bezoeken in WOW Porto. Deze musea liggen verspreid over een aantal historische gebouwen. Daarnaast vind je in dit grote complex ook nog een wijnschool, expositieruimtes, winkels en event spaces.

Bestel je tickets voor The Wine Experience bij WOW online op voorhand en vermijd wachtrijen aan de kassa.

Overzichtje van de verschillende musea:

  • The Wine Experience: In dit museum leer je alles over hoe wijn gemaakt wordt. Dit van de aarde waarin het groeit, tot de verschillende druifsoorten, en het uiteindelijke productieproces. Je loopt hier ook als het ware door nagebouwde wijnregio's. Daarnaast kan je hier allerlei proeven doen waarbij je leert waarom je neus zo belangrijk is voor je smaak.
  • Planet Cork: Dit museum staat helemaal in teken van de kurk. Portugal is niet voor niets de grootste kurkproducent ter wereld. In het museum wordt op een interactieve manier uitgelegd hoe kurk gemaakt wordt.
  • Porto Region Across the Ages: In dit museum duik je als het ware in de fascinerende geschiedenis van Porto.
  • The Chocolate Story: Wist je, dat het eigenlijk de Portugezen waren die cacaobonen introduceerden in Afrika? In dit museum ontdek je dan ook alles over de geschiedenis van de cacaoboon en leer je hoe de boon zich verspreidde vanaf Centraal-Amerika naar de rest van de wereld.
  • The Bridge Collection: Bij je bezoek aan dit museum kan je een unieke glascollectie bewonderen. De CEO van het WOW, Adrian Bridge, is namelijk een fervent glazen-verzamelaar en heeft hier zijn privécollectie van meer dan 1.800 glazen en drinkgerei tentoongesteld.
  • Porto Fashion & Fabric Museum: Dit museum is een aanrader als je graag met mode bezig bent. Er wordt hier dieper ingegaan op de verschillende stoffen, maakwijzen en de verschillende stijlen door de jaren heen.

Ook mooi meegenomen is het prachtige uitzicht dat je hier hebt. Vanwege de ligging, op de heuvel in Gaia, kijk je hier namelijk uit over de rivier en de skyline van Porto en dat met de opvallende Luis I-brug op de achtergrond. Dé ideale plek om even een leuke selfie te maken als herinnering aan je bezoek. Meer info over WOW kan je hier vinden.

Kabelbaan Teleférico de Gaia

De Funicular dos Guindais zag je al even op je eerste dag, misschien heb je er zelfs nog een ritje in gedaan. Maar ook Vila Nova de Gaia heeft zijn kabelbaan, zij het in een modernere versie, met de Teleférico de Gaia. De kabelbaan brengt je van de oever van de Douro tot helemaal aan het bovenste dek van de Ponte Dom Luis I. Zo kan je ook deze straten even verkennen.

Jardim do Morro en Mosteiro da Serra do Pilar

De kabelbaan brengt je naar de Jardim do Morro. Een gezellig park met palmbomen waar ook tal van locals graag vertoeven. Aan de overkant van de straat kan je een korte klim maken naar het klooster Mosteiro da Serra do Pilar. Van hieruit heb je een geweldig uitzicht over de Douro-river en de stad Porto. Voor architectuurliefhebbers is dit ook de uitgelezen plek om de ingenieuze constructie van de Dom Luis I brug goed te kunnen bekijken.

Uitwaaien op het strand van Praia Cabedelo do Douro

Mag het even wat rustiger aan na het porto proeven? Dan kan je altijd even gaan verpozen op het zandstrand van Praia Cabedelo do Douro bij de monding van de Douro in de Atlantische Oceaan. Doorgaans zal je hier geen drukke toestanden meemaken zoals aan de Spaanse costa's, desalniettemin is het wel een mooi strand om even te gaan zonnebaden of een wandeling langs de kust te maken.

Dag 3: daguitstap vanuit Porto

Op de derde dag van je citytrip kan je de stad even verlaten en een daguitstap maken. Je kan de prachtige Douro-vallei gaan verkennen, of iets noordelijker naar de steden Braga en Guimaraes. Maar ook Aveiro, ofwel het Venetië van Portugal, is niet ver weg. We zetten een paar opties voor daguitstappen vanuit Porto op een rij.

Verken de Douro-vallei vanuit Porto

De Douro-vallei gaan verkennen is een absolute must voor al wie in het noorden van Portugal verblijft. De heuvelachtige landschappen die natuur en wijnvelden combineren, maken het één van de mooiste valleien van Europa en misschien wel van de hele wereld. Je kan zelf een auto huren en een dagje op verkenning gaan op je eigen tempo. Er zijn ook heel wat georganiseerde dagtours waarbij je met een gids enkele dorpjes en Quinta's met hun wijnhuizen bezoekt.

Wij vonden zelf een dagtour met minivan die ons onder meer naar Amarante, Lamego, Pinhao en een lokale wijnboer bracht. Als je écht iets moet gezien hebben in de dorpjes, is het naar onze mening de bedevaartskerk Santúario de Nosso Senhora dos Remédios die je in Lamego vindt. De kerk steekt hoog boven het dorpscentrum uit en een indrukwekkende trap van 686 treden loopt ernaartoe.

Je uitstap naar de Douro-vallei optimaal plannen? Lees hier onze aparte blogpost over de Douro-vallei. Daar hebben we alles verzameld qua reistips, hotels en welke plaatsen allemaal de moeite zijn om te bezoeken.

Interesse in een dagtour met gids? Bekijk hier de mogelijkheden.

Daguitstap Vinho Verde, Braga en Guimarães

Hoewel de streek rond Porto vooral bekend is van de portwijn in de Douro-vallei, is er nog een wijnregio in de buurt die meer naar het noorden ligt, met Braga en Guimarães als voornaamste steden. Het is de regio Vinho Verde, letterlijk vertaald als "groene wijn". De wijn uit dit gebied is niet effectief groen. Het is een jonge en karakteristieke witte wijn die je in alle lokale restaurants in Porto wel kan vinden.

Op wijntour door de Vinho Verde

Deze regio is beïnvloed door het zeeklimaat, waar de nabijgelegen Atlantische Oceaan verantwoordelijk voor is. Het gebied heeft ook een andere aanblik dan de Douro-vallei. Je kan een dagtour boeken door de Vinho Verde. Wij hebben de wijnvallei hier wat minder uitgebreid verkend.

Bezoek Braga en Guimarães vanuit Porto

We bezochten de kathedraal en het Sanctuario in Braga en het kasteel van Guimarães in één dag op eigen houtje. De twee historische steden liggen amper 25 kilometer van elkaar en je kan ze perfect onderling en vanuit Porto bereiken met het openbaar vervoer. Nog meer tours van Porto naar Braga vind je hier.

Maak een daguitstap naar Aveiro

Aveiro is een populaire daguitstap die je vanuit Porto kan maken. Deze kuststad wordt helemaal gedomineerd door water met tal van kanaaltjes en grachten. Wie er komt, begrijpt meteen waarom dit het Venetië van Portugal wordt genoemd.

Er varen volop Moliceiros rond in de stad: smalle en kleurrijke boten die zowat de Portugese versie van de Venetiaanse gondels zijn. Vroeger werden deze boten gebruikt om algen en zeewier uit de plaatselijke rivier de Ria te halen. Vandaag zijn ze vooral een toeristische attractie. Uiteraard kan je ook boottochtjes boeken.

TICKETS: Vergeet ook niet naar Costa Nova te gaan langs de kust. Daar heb je een bekende promenade langs een bonte verzameling van charmante kleurrijke vissershuisjes. Boek je uitstap vanauit Porto naar Aveiro online, vanaf € 42

Hoe je best verplaatsen door Porto?

Je kan het niet meteen zien op de stadskaart, maar Porto is een heel heuvelachtige stad. Het kan zomaar dat je hotel in één van de steile straten ligt waardoor je een helling van 500 meter aan 10% op moet wandelen. Het is dus iets voor mensen die goed te been zijn.

Metro

Gelukkig kan je met het openbaar vervoer wel wat klim- en afdaalwerk vermijden. Er is een metronetwerk dat erg modern is en het brengt je snel naar de verschillende stadsdelen en bekendere bezienswaardigheden. Er is ook een metrolijn van en naar de luchthaven.

TIP: Wil je graag het openbaar vervoer gebruiken in Porto? Koop je dan een Porto Card, zo bespaar je al direct fors op je vervoer.

Waar overnachten in Porto?

Onze tip: Verkies je om te overnachten in Porto? Dan is het Porto A.S. 1829 Hotel een goede optie. Een een volledig gerenoveerd, historisch gebouw en ligt in het historische centrum van de stad. Meer info en prijzen. Een zeer hoge scoren van 9,1/10. De ligging is schitterend. Rustig hotel midden in het centrum. Ideaal om Porto te bezoeken. Bij het buitenkomen kom je onmiddellijk in de sfeer.

Mis niets tijdens je verblijf in Porto met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je verblijf of citytrip in Porto? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Portugal met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Portugal.

Porto

Gratis reisgids Portugal downloaden

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?