De 13 x mooiste bezienswaardigheden in Coimbra: Wat zien & doen?

Volledige reisgids kopen voor € 10

De 13 x mooiste bezienswaardigheden in Coimbra: Wat zien & doen?

26 april 2024 in Portugal2 reacties

Coimbra ligt tussen Porto en Lissabon en was in de middeleeuwen voor een tijd de hoofdstad van het land. Tegenwoordig staat Coimbra vooral bekend als een belangrijke universiteitsstad, met de oudste universiteit van het land.

Coimbra is dan ook een gezellige stad met veel cafés en restaurants, maar je vindt er ook veel historische gebouwen terug. Die gaan soms zelfs terug tot de tijd toen de stad door de Romeinen nog Aeminium werd genoemd. Hieronder een lijstje van de mooiste bezienswaardigheden in Coimbra.

Tours, tickets voor je bezoek aan Coimbra

Coimbra bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Bekijk de daguitstappen en tours in Coimbra.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Universidade de Coimbra

De Universidade de Coimbra is de oudste universiteit van Portugal en één van de oudste universiteiten van Europa. In 1290 werd de universiteit opgericht door koning Dinis. De universiteit heette toen Estudo Geral en was gelegen in Lissabon, maar door verschillende problemen in de stad werd de universiteit al in 1308 verhuisd naar Coimbra.

Coimbra stond toen bekend om oude tradities van educatie en de school van het klooster van Santa Cruz. De universiteit werd echter nog meerdere malen heen-en-weer verhuist tussen Coimbra en Lissabon, en uiteindelijk werd de universiteit in 1537 officieel in Coimbra gevestigd.

De universiteit is in 2013 opgenomen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Universiteit in een koninklijk paleis

De universiteit kwam terecht in het koninklijke paleis dat boven de stad uittorende, gebouwd op de resten van een Moors fort. Hiermee is het de enige universiteit ter wereld in een koninklijk paleis.

 • De universiteit is verdeeld in 8 verschillende faculteiten verdeeld over 5 campussen.
 • Daarnaast heeft de universiteit een grote centrale bibliotheek, de Biblioteca Geral de Universidade de Coimbra, een grootste botanische tuin, een astronomisch observatiecentrum, een sportcentrum, een kapel, een theater, en verschillende musea zoals het Wetenschappelijk Museum.

TICKETS: Volg een rondleiding door de Universiteit van Coimbra.

 1. Biblioteca Geral da Universidade de Coimbra

De universiteitsbibliotheek van Coimbra werd al in het begin van de 16de eeuw geopend als de Livrario de Estudo, en na het officieel vestigen van de universiteit in Coimbra werd de bibliotheek onderdeel van de universiteit. In 1962 verhuisde de bibliotheek naar het huidige gebouw. Ontdek de universiteit en bibliotheek tijdens een begeleide tour, boek je wandeltour door Coimbra en ontdek de geheimen.

De bibliotheek bestaat uit twee delen: de Biblioteca Joanina, met ruim 300.000 boeken en manuscripten uit de 16de tot de 18de eeuw, en de Edificio Novo, met ruim een miljoen boeken over alle verschillende studievelden van de universiteit. Je kan deze toren beklimmen, waarbij je een prachtig uitzicht krijgt over de stad. In de bibliotheek huist ook een vleermuizenkolonie, die de boeken tegen insecten beschermen.

 1. Jardim Botânica da Universidade de Coimbra

De Jardim Botânica da Universidade de Coimbra werd in 1772 opgericht als onderdeel van het Natuurhistorisch Museum door de Marquis van Pombal, Sebastião José de Carvalho e Melo.

De locatie van de botanische tuin werd echter gekozen door de vice-president van de universiteit, Francisco de Lemos. Op de boerderij van het S. Bento’s College werd een tuin ingericht van zo’n dertien hectare, waarmee het de grootste botanische tuin van Portugal is.

De tuin heeft zo’n 1200 exotische plantensoorten en wordt als één van de mooiste tuinen van Europa gezien. De tuin is in tweeën verdeeld en heeft ook een aantal plantenkassen. Elke dinsdag en zaterdag is er een kleine markt aan de botanische tuin waar je lokale producten kan kopen.

LEESTIP: Download dan onze reisgids Portugal. Of gebruik onze route voor een rondreis door Noord Portugal en ga zelf op verkenning langs Coimbra.

 1. Sé Velha de Coimbra

De oude kathedraal van Coimbra is een Romaanse katholieke kerk en is één van de mooiste romaanse gebouwen van Portugal. Koning Afonso Henriques besloot in 1139 om een nieuwe kathedraal te laten bouwen op de plek van een verslechterde oude kathedraal, als ode aan de overwinning op de Moren. Zijn zoon, Sancho I, werd vervolgens in 1185 al in de kathedraal gekroond, maar de bouw van de kerk werd pas in het begin van de 13de eeuw afgerond.

De kerk ziet er langs de buitenkant uit als een klein fort met hoge muren en maar een klein aantal langgerekte ramen. Binnen in de kerk vind je verschillende kapitelen en graven met mooie beeldhouwwerken. Zo staat er op het graf van Vataça Lascaris het symbool van een tweekoppige adelaar.

 1. Sé Nova de Coimbra

De nieuwe kathedraal van Coimbra ligt een klein stukje van de oude kathedraal verwijderd. De kathedraal werd in de tweede helft van de 16de eeuw al gebouwd door de Jezuïeten, maar zij werden in 1759 verbannen uit Portugal door de Marquis van Pompal.

In 1772 verhuisde de bisschopszetel van de oude kathedraal naar deze nieuwere, ruimere kerk. Deze kerk bevat barokke versieringen uit de 18de eeuw en houten altaarstukken uit de 17de en 18de eeuw.

DAGUITSTAP: Boek hier je daguitstap van Porto naar Coimbra.

 1. Mosteiro de Santa Cruz

Het klooster van Santa Cruz werd in 1131 opgericht door de koning Afonso Henriques. De bouw van het klooster en de bijbehorende kerk duurde tot 1223. Door de jaren heen zijn er echter nog heel wat aanpassingen gedaan aan de kerk waardoor er verschillende stijlen in de architectuur te zien zijn.

Het klooster was zeer gerespecteerd in de middeleeuwen, onder meer door de school die verbonden was aan het klooster. Koning Afonso wilde na zijn dood dan ook in dit klooster begraven worden, en vandaag kan je nog steeds een bezoek brengen aan zijn graftombe in de kloosterkerk.

 1. Mosteiro de Santa Clara-a-Nova

Het oude nonnenklooster van Santa Clara werd aan het einde van de 13de eeuw opgericht. Het klooster werd echter al snel weer ontbonden, maar in 1314 liet koningin Elizabeth van Aragon, vrouw van koning Denis, het opnieuw oprichten.

Het klooster lag in die tijd echter vlak bij de Mondegorivier, en al in 1331 overstroomde het klooster. Desondanks bleven de nonnen in het klooster en verhoogden ze de vloeren. Aan het begin van de 17de eeuw was het zo erg dat het het klooster bijna jaarlijks overstroomde.

Verhuis van het klooster

In 1649 werd dan besloten om een nieuw klooster, het Mosteiro de Santa Clara-a-Nova, te bouwen op een heuvel in de buurt. Tegen 1677 waren alle nonnen en de tombes van koningin Elizabeth en andere leden van de koninklijke familie naar het nieuwe klooster verhuisd.

In het barokke klooster kan je de verschillende graftombes aanschouwen van koninginnen Elizabeth en Isabel. Iets verderop is het mogelijk om de ruïnes van het oude klooster nog te aanschouwen, die in 1910 tot een Nationaal Monument werden verklaard.

 1. Museu Nacional Machado de Castro

Het Machado de Castro Museum is een van de belangrijkste musea van Portugal. Het kunstmuseum werd in 1913 geopend en is gelegen in het voormalige Bisschopspaleis. Sinds 1965 is het een nationaal museum.

Het museumcomplex omvat verschillende oude panden, met daaronder een Romeins ondergronds gangenstelsel, het Criptoportico de Aeminium. In het museum kom je meer te weten over de geschiedenis van de stad. Je vindt er ook een collectie aan beelden, schilderijen, grafzuilen, keramiek en juwelen. Aangrenzend aan het museum liggen ook prachtige 16de eeuwse tuinen.

 1. Museu da Ciência

Het Museu da Ciência is het wetenschapsmuseum van de universiteit. De historische wetenschappelijke instrumenten die tentoongesteld worden geven je een idee hoe de lessen aan de universiteit er in de 17de en 18de uitzagen. Er staan ook verschillende skeletten en opgezette dieren. Daarnaast organiseert het museum ook regelmatig tijdelijke tentoonstellingen waarbij je zelf kan meehelpen met proefjes in het laboratorium.

 1. Portugal dos Pequenitos Park

Het Portugal dos Pequenitos Park, ofwel ‘Portugal voor de kleintjes' Park, is een themapark dat in 1940 geopend werd door professor Bissaya Barreto. Hij vond het belangrijk dat de Portugese jeugd meer uitleg kreeg over hun cultuur. Hij bouwde daarom een themapark met gebouwen op kindergrootte om de kinderen zo kennis te kunnen laten maken met de cultuur van het land.

Het themapark is verdeeld in drie delen.

 • In het eerste deel zijn er gebouwen uit de overzeese kolonies van Portugal te zien. Zo leren de kinderen over verschillende culturen zoals bijvoorbeeld de Braziliaanse.
 • Het tweede deel beeldt de bekendste monumenten van Portugal uit, met onder andere ook de Universiteit van Coimbra.
 • Het derde deel bestaat uit traditionele huisjes en winkeltjes.

TICKETS: Boek hier je tickets voor het Portugal dos Pequenitos

 1. Estádio Cidade de Coimbra

Het Estádio Cidade de Coimbra is het voetbalstadion van de stad, dat vooral gebruikt wordt door het Académica de Coimbra voetbalteam. Het stadion bestond al voor 2003 als het Estádio Municipal de Coimbra, maar werd voor de Europese kampioenschappen van 2004 herbouwd en vergroot.

Het nieuwe stadion werd op 27 september 2003 ingewijd door de Rolling Stones, waarbij zo’n 50.000 mensen naar het concert kwamen. Naast veel voetbalwedstrijden werden er sindsdien ook meerdere concerten en andere culturele evenementen georganiseerd in het stadion. Zo treedden George Michael, U2 en Madonna hier al op.

 1. Een terrasje doen op het Praça do Comercio

Het Praça do Comercia is het belangrijkste plein van Coimbra. Hier vind je onder andere de São Bartolomeu kerk en de São Tiago kerk, evenals verschillende 17de- en 18de-eeuwse gebouwen.

Daarnaast zijn hier ook heel wat cafés en terrasjes waar het in de namiddag en avond gezellig druk wordt. Het is dan ook de perfecte plek om gezellig iets te gaan drinken of eten aan het einde van de dag.

 1. Shoppen in Coimbra

In Coimbra kan je ook goed terecht om te gaan shoppen. De stad heeft twee grote winkelcentra, één in het historische deel van de stad en één in het nieuwere deel van de stad aan de westelijke oever van de Mondego.

 • Het Centro Comercial Dolce Vita, tegenwoordig beter bekend als Alma Shopping, is het winkelcentrum in het oude deel van de stad. Het ligt naast het voetbalstadion, en je vindt er alle grote merken terug. Daarnaast is er ook een grote foodcourt met verschillende restaurants en eetkraampjes.
 • Forum Coimbra ligt in het nieuwe deel van de stad, vlak naast de Açude-ponte de Coimbra, en is een groot modern gebouw met nog veel meer bekende winkels. Ook hier is er een foodcourt met 28 restaurants en zelfs een bioscoop.
 1. Kaartje: ligging van Coimbra

 1. Filmpje: breng een bezoek aan Coimbra!

Benieuwd naar hoe Coimbra eruit ziet? In deze video nemen we je mee door de stad. Als je dit met je eigen ogen ook eens wil zien, zal je natuurlijk zelf naar Coimbra moeten reizen.

 1. Mis niets met onze reisgids Portugal

Wil je nog meer info over wat je kan zien en doen in Portugal? Koop onze reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten)! Download zeker ook de gratis reisgids preview Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 26 januari 2023 - Betty Heyvaert

Ik vind het heel overzichtelijk.

- 23 mei 2022 - ANITA

De gids was heel handig, ook vooral de wandeling door Lissabon met het duidelijke plannetje

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?