Hoe vanuit Lissabon Belém bezoeken + dé mooiste bezienswaardigheden

Volledige reisgids kopen voor € 10

Hoe vanuit Lissabon Belém bezoeken + dé mooiste bezienswaardigheden

26 april 2024 in Lissabon2 reacties

Santa Maria de Belém, of kortweg Belém, is een voormalig vissersdorpje. Het is een voorstad en freguesia van Lissabon, alhoewel velen het gewoon beschouwen als een wijk. Belém bevindt zich ten westen van het centrum.

Ondanks zijn beperkte oppervlakte van 3,4 km² vind je hier enkele monumentale bezienswaardigheden zoals een prachtige brug, een imposant standbeeld, een authentiek kasteel en heeft het zijn eigen gebakje. Waar wacht je nog op?

Tours, tickets voor je bezoek aan Portugal

Bezienswaardigheden in Portugal bezoeken met een georganiseerde tour of gids? Hier kan je voor slechts € 14 een voorrangsticket boeken voor het paleis en het park van Pena.

Of heb je eerder interesse in een boottocht naar de Benagilgrotten? Dit kan al vanaf € 24.

Tours worden uitgevoerd met erkende lokale gidsen, je kan annuleren tot 24u voor vertrek + je hebt een niet-tevreden-geld-terug garantie. Bekijk alle tours en mogelijkheden online.

Inhoud artikel

 1. Hoe ga je van Lissabon naar Belém?

Te voet of met de fiets

 • Vanuit het centrum duurt een wandeling ongeveer een uurtje, volg de Taag tot bij Padrão dos Descrobrimentos.
 • Wie fietst komt na een half uur al aan op zijn bestemming.
 • We raden echter aan om met de tram of trein te gaan, ... die doet er zo'n 15 minuten over.

Met de tram

 • De makkelijkste manier is om vanuit Lissabon de tram te nemen.
 • Lijn 15 brengt je vanaf Baixa dichtbij de belangrijkste hotspots van Belém.
 • Stap hiervoor op bij Praca da Figueira (zie ligging op de kaart) en stap tijdig uit, bij voorkeur bij de halte aan Mosteiro dos Jenónimos (zie ligging op de kaart). Dat is de meest centrale stop in Belém. Vanaf dit punt kan je moeiteloos alle bezienswaardigheden bereiken, die zich binnen wandelafstand bevinden.

Met de trein

 • Je kan ook de trein richting Cascais nemen. Dan stap je op bij Cais do Sodré (zie ligging op de kaart). Let er wel op dat je de stoptrein neemt, zo niet dan kom je aan in de kuststad Oeiras. Ook leuk natuurlijk, maar wel wat frustrerend als dit niet je eindbestemming is.
 • Wie een Lisboa Card bezit, reist gratis met zowel tram als trein. Je kan er ook voor opteren om een dagkaart te kopen. Koop je Lisboa Card online vanaf € 20.

Met de hop-on/hop-off bus

Je kan ook in Belém komen met de handige hop-on/hop-off bus. Deze brengt je langs alle top bezienswaardigheden van Lissabon. Je kan opstappen en afstappen waar je zelf wil, een ganse dag lang. Een ticket kan je online boeken vanaf € 15.

Belém, een rustig vissersdorp

Bij aankomst merk je onmiddellijk dat de stemming hier anders is dan in Lissabon. De sfeer in het voormalige vissersdorp is een pak gemoedelijker dan in de drukke stad. Bovendien vind je er prachtige gebouwen. In het centrum van Lissabon werden door de aardbeving van 1755 vele monumenten verwoest, maar daar is in Belém niets van te merken.

Bezienswaardigheden van Belém op de kaart

 1. Mosteiro dos Jerónimos (Hiëronymietenklooster)

Het imposante klooster Mosteiro dos Jerónimos is onmogelijk te missen. Dit is de plaats waar de ontdekkingsreiziger Vasco da Gama de maagd Maria bedankte voor zijn succesvolle expedities richting Indië. De ontdekking van de nieuwe zeeweg opende nieuwe handelsmogelijkheden voor koning Manuel I die zo de rijkste monarch van het Europese vasteland werd.

Ook Magelhaes en Barholomeu Dias vertrokken vanuit de haven van Belém richting het onbekende.

Wil je graag het imposante klooster bezoeken? Boek je ticket online voor € 12,5 en sla de wachtrij over zo kan je naar binnen zonder aanschuiven.

Het klooster is opgetrokken uit kalksteen en is befaamd omwille van het rijkelijk versierde zuidportaal. Ook de dubbele kloostergang met brede overdekking is indrukwekkend om te zien. Binnen in de Santa Maria kerk van het klooster bevinden zich de graven van verschillende leden van de koninklijke familie maar ook die van dichter Luís de Camões en van Vasco da Gama.

Het Mosteiro dos Jeronimós dateert uit de 16de eeuw. Sinds 1987 staat het samen met de Torre de Belém op de Unesco Werelderfgoedlijst. Op 13 december 2007 werd er het Verdrag van Lissabon ondertekend die de uitgebreide politieke besluitvorming van Europa officieel bevestigde.

Klik hier om je tickets te reserveren

 1. Torre de Belém

De Toren van Belém is een unieke verdedigingstoren aan de rivier de Taag en een van de belangrijkste monumenten van Lissabon. De meeste ontdekkingsreizen vertrokken vanop deze locatie. Vroeger lag de toren midden in de Taag en diende het als fort. Aangezien de monding door de jaren heen verschoof, werd de Torre de Belém makkelijker te bereiken vanaf het vasteland. Wil je graag de toren bezoeken dan is er de mogelijkheid om online je ticket te boeken.

 • Het 16de-eeuwse bouwwerk is gebouwd in laatgotische Manuelstijl, een speciale kunstvorm met rijkelijke versieringen. In 1910 werd de toren uitgeroepen tot nationaal monument.
 • Binnen vind je een standbeeld van een neushoorn, die verwijst naar de in die tijd exotische expedities. Er staat ook een standbeeld van Maria, die over de vissers en zeevaarders zou waken.
 • Via een wenteltrap bereik je de eerste verdieping, waar zich de kamer van de commandant bevindt. Daarboven ligt de Koningszaal.
 • Neem de trap helemaal naar boven voor het mooiste uitzicht over Lissabon en zijn wijde omgeving. Je vindt er ook een kleine gebedsruimte.
 • Tickets voor de Toren van Belém koop je best online € 8,5, ... het is er steeds druk en zo sla je de lange wachtrijen over.
Wie graag de Toren van Belém en het Hiëronymietenklooster wil bezoeken koopt best een combi-ticket, zo kan je op beide plaatsen de wachtrij overslaan.
 1. Padrão dos Descobrimentos

Vanaf Torre de Belém kan je langs het water en de haven richting het monument Padrão dos Descobrimentos (monument van de ontdekkingen) wandelen. Het werd in 1960 gebouwd ter ere van ontdekkingsreiziger Hendrik de Zeevaarder. Het heeft de vorm van een schip met gebolde zeilen.

Het monument is 52 meter hoog en bevat op de voorplecht 33 verschillende standbeelden van 9 meter hoog waarop verschillende belangrijke prominente figuren uit de Portugese geschiedenis staan afgebeeld. Bovenaan staat Hendrik de Zeevaarder, die uitkijkt over de Taag.

Het dak is vrij toegankelijk en biedt een magnifiek uitzicht over Belém. Er is een ruimte binnenin voorzien waarin een film vertoond wordt over de rijke geschiedenis van Lissabon. Vanaf hier heb je ook een beter overzicht over de straatmozaïek op het plein aan de voorkant van Padrão dos Descobrimentos. Je ziet duidelijk een windroos die in het plaveisel is uitgewerkt met daarin een wereldkaart waarop de Portugese ontdekkingsreizen zijn afgebeeld.

Wil jij ook graag Lissabon verkennen? Download onze gratis stadswandeling Lissabon en kom langs alle bezienswaardigheden van de stad.

 1. Proef de Pastéis de Belém

Als je in Belém bent moet je natuurlijk de heerlijke Pastéis de Belém proeven. Deze room taartjes met een bodem van bladerdeeg of filodeeg waarin room zit lijkt een beetje op de banketbakkersroom die wij kennen uit onze patisserie. Pastéis de Belém is de meest bekende bakkerij waar je ze kan kopen (zie ligging op de kaart).

 1. Jardim Botânico de Ajuda

Deze botanische tuin, gelegen aan de Rua da Escola Politécnica, ligt wat verstopt tussen de huizen. Aangezien het bij toeristen nog redelijk onbekend is, is het een erg aangename, romantische plek. De Jardim Botânico is de oudste tuin van Portugal en er staan bomen en planten van wel 400 jaar oud.

De tuin werd in 1768 aangelegd in Italiaanse stijl en straalt daarmee de grandeur uit die je in vele Italiaanse stadstuinen of giardini’s vindt. De tuin was oorspronkelijk bedoeld om botanische plantensoorten van over de hele wereld te kweken en tentoon te stellen. Bekijk ook even het amfitheater en de Fonte das 40 Bicas, de gerestaureerde fontein op het binnenplein.

Voor een hapje en een drankje kan je in het aangrenzende restaurant terecht. Geniet van op het terras van een prachtig zicht op de historische wijk. Je ziet er de Torre de Belém en de Ponte 25 de Abril al van ver blinken.

Aangezien de openingstijden niet altijd even regelmatig zijn, is het best om voor je bezoek toch even de website te bezoeken.

 1. Palácio Nacional da Ajuda

Palácio Nacional da Ajuda stamt uit de 18de eeuw en was de residentie van de Portugese koninklijke familie. In 1807 viel Napoleon Portugal binnen, waarna de koninklijke familie richting Brazilië vluchtte. Het paleis, dat een van de grootste in Europa moest worden, werd daardoor niet volledig afgewerkt en is nooit voltooid zoals initieel gepland.

 • Sinds het ontstaan van de Republiek Portugal in 1910 werd het paleis gesloten en achteraf is het als museum opengesteld voor het publiek. Het toont de ongebreidelde rijkdom van de toenmalige koninklijke familie.
 • De kamers zijn ingericht met beelden, dure meubels, wandtapijten, porselein, extravagante decoratie en goudwerk. In het Palácio Nacional da Ajuda vinden nog steeds de belangrijkste ceremonies van het Presidium van de Republiek plaats.
 • Het paleis bevindt zich bovenop een heuvel, vanwaar je een spectaculair panorama hebt over de wijde omgeving.

Wil jij ook meer te weten komen over dit paleis? Ga mee met een tour en ontdek deze bijzondere plekjes.

 1. Palácio de Belém

 • Dit is het nationale paleis van Belém. Het is sinds jaar en dag de officiële residentie van de Portugese president. Dit is de plaats waar hij verblijft, werkt en gasten ontvangt. Wanneer de vlag bij de inkompoort gehesen is, is dit het signaal dat de president aanwezig is.
 • Het gebouw dateert uit de 16de eeuw en is gelegen op een heuvel vanwaar je uitkijkt op Praca Afonso de Albuquerque en op de rivier de Taag. Het gebouw bestaat uit verschillende vleugels, binnenplaatsen en tuinen. De hoofdruimte wordt gedomineerd door de Sala das Bicas, een grote vestibule geplaveid met marmeren tegels. Het plafond stelt een allegorische compositie voor.
 • Er staan ook 2 marmeren fonteinen tegen de muur met koppen van leeuwen. Je kan er 8 bustes in jaspissteen onderscheiden, die verschillende Romeinse keizers moeten voorstellen.
 • In de voormalige manege vind je tegenwoordig het Museo Nacional dos Coches (het Nationaal Rijtuigenmuseum).
Bemerk wel: het paleis is enkel te bezoeken op zaterdag!
 1. Ponte 25 de Abril

De Ponte 25 de Abril is een hangbrug over de Taag. De brug lijkt erg op de Golden Gate Bridge in San Francisco en werd door hetzelfde architectenbureau ontworpen, namelijk de American Bridge Company. Net als in Californië moest ook hier rekening worden gehouden met mogelijke aardbevingen, wat het gelijkaardige ontwerp verantwoordt.

 • Ponte 25 de Abril is 70 meter hoog en 3 km lang. Het is een verbindingsweg tussen Almada en Lissabon. Tot en met het jaar 1966 was het enkel mogelijk om met een veerpont naar de overkant te gaan.
 • De brug heette oorspronkelijk de Ponte Salazar, vernoemd naar de toenmalige premier en dictator António de Oliveira Salazar, die leiding gaf aan het berucht Estado Novo bewind. Tijdens de Anjerrevolutie op 25 april 1974 werd de naamplaat verwijderd en werd de brug omgedoopt tot de 25 april-brug.
 • De brug bestaat bovenaan uit een autodek met zes rijstroken en een spoorlijn onderaan. Vanuit verschillende plekken in Lissabon heb je zicht op de markante rode brug, zoals vanaf Castelo de São Jorge en de Torre de Belém.
 1. Cristo Rei

In Almada staat het Cristo del Rei. Dit gigantische beeld van 110 meter hoog is geïnspireerd op het wereldberoemde Christus de Verlosser in Rio de Janeiro. Cristo del Rei werd in de jaren vijftig van de twintigste eeuw gebouwd in opdracht van António de Oliveira Salazar, maar de plannen werden al in 1940 goedgekeurd tijdens een bisschoppelijke conferentie.

Oorspronkelijk had Cristo del Rei de functie om God te smeken Portugal buiten de Tweede Wereldoorlog te houden. De bouw van het project startte evenwel pas in 1950. Op 17 mei 1959 werd het officieel ingehuldigd.

Het beeld staat op de linkeroever van de Taag en is een populair bedevaartsoord. Toch komen de meeste buitenlandse bezoekers voor het indrukwekkend panoramisch uitzicht over Lissabon. Het beeld kijkt namelijk uit over de stad, die zich op de rechteroever bevindt. Het beeld ligt 133 meter boven zeeniveau.

Alhoewel het monument in het bisdom Setubal ligt, werd de bouw van het beeld toch gefinancierd door de katholieke kerk van Lissabon. Om van Lissabon naar het standbeeld te reizen, neem je de veerboot die vertrekt vanuit de veerhaven van Cais do Sodré. Vervolgens is het slechts een korte busrit vanaf het busstation van Cacilhas. In totaal ben je ongeveer een uur onderweg.

Wil je graag Lissabon verkennen per fiets? Wat dacht je van een e-bike tour die langs de mooiste wijken van Lissabon brengt, je kan de tour online boeken voor €29

 1. Jardim Botânico Tropical

Vlakbij het Mosteiro dos Jerónimos ligt Jardim Botânico Tropical. In deze tuin vind je voornamelijk tropische en subtropische planten, die vaak verband houden met de Portugese ontdekkingsreizen. Zo kan je er onder meer de cacaoboom en de kaneelboom ontdekken.

De tuin werd vanaf 1912 aangelegd in de buurt van het Paleis van Belém, hoofdzakelijk voor de studie van flora uit de oude Portugese kolonies. Tegenwoordig wordt het beheerd door het Instituut voor Wetenschappelijk Onderzoek.

Jardim Botânico Tropical is goed onderhouden. Je vindt er kleine meren, imposante beelden en zelfs enkele met uitsterven bedreigde soorten. Bijzondere collecties zijn die van de lauriersoorten, de Washington palmenlaan en de inheemse plantensoorten uit de Azoren en uit Madeira. Wanneer de tuin in bloem staat, is ze prachtig om te zien.

In 1940 maakte ze deel uit van de Expositie van de Portugese Wereld, georganiseerd op verzoek van de toenmalige dictator Salazar, die de schoonheid van de voormalige kolonies wilde benadrukken.

Hou er rekening mee dat de openingstijden variabel zijn, afhankelijk van het seizoen. Voor meer info kijk je het beste vooraf op de website.

 1. Museu Nacional dos Coches

Het Museu Nacional dos Coches op het Afonso de Albuquerqueplein bezit een van ’s werelds mooiste collecties historische rijtuigen vanaf de zeventiende eeuw tot nu. Het grootste deel van de rijtuigen is eigendom van vooraanstaande Portugese edellieden, maar er worden ook koetsen uit andere delen van de wereld tentoongesteld.

Het museum bevindt zich in de Royal Riding Hall van Belém, waar de Portugese School voor Paardensport tot voor kort gehuisvest was. Het maakt deel uit van het Palácio de Belém. Het interieur werd door diverse Portugese kunstenaars versierd.

Het gebouw werd jarenlang gebruikt voor het trainen van paarden en voor paardenspelen, die door de Portugese koninklijke familie vanaf het balkon konden worden bekeken.
 1. Filmpje: breng een bezoek aan Belém

Benieuwd naar hoe Belém eruit ziet? In deze video nemen we je mee naar deze prachtige regio in Portugal. Als je dit zelf ook eens wil ervaren, zal je natuurlijk zelf naar Belém moeten afreizen.

 1. Download je gratis stadswandeling Lissabon + reisgids Portugal

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Lissabon. Ideaal om Lissabon volledig te verkennen op eigen tempo. Wil je graag nog meer zien? Koop dan onze uitgebreide reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten). Liever een voorproefje? Download zeker ook de gratis preview reisgids Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 27 april 2022 - Monique

Veel uitgebreide tips over de stad Lissabon. Je krijgt meer informatie dan in bestaande reisgidsen staat. Zeer waardevol. Echt een aanrader.

- 24 juni 2021 - Luc Michiels

In Belém hebben wij enkel het imposant standbeeld gezien, op weg naar naar kasteel. Het plaatsje zelf hebben wij nog niet leren kennen maar dat gaan we deze keer zeker doen tijdens ons verblijf in Lissabon. Dankjewel voor de gratis reisgids. Alle bijkomende info is zeker welkom. Vriendelijke groeten, Luc

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?