Rondreis Noord- en Centraal-Portugal: Porto en de Dourovallei, route + kaart

Volledige reisgids kopen voor € 10

Uitgebreid roadbook gratis bij reservatie van een rondreis

Rondreis Noord- en Centraal-Portugal: Porto en de Dourovallei, route + kaart

 • Startpunt: Porto Airport
 • Eindpunt: Porto Airport
 • Type: Rondreis
 • Afstand: 1340 km
 • Duur: 9 dagen
 • Wegdek: Verhard
 • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)

Volg route op kaart met GPS-tracker

Adv.
Rondreizen Portugal 8 tot 12 dagen fly&drive

Rondreizen Portugal 8 tot 12 dagen fly&drive

Ontdek onze fly & drive rondreizen met vlucht en huurauto inbegrepen, 8-daagse tot 12-daagse die je laten verrassen, genieten en ontdekken. Er zijn verschillende thema's met logies van rurale hotels tot designhotels.

Zelf op roadtrip langs Porto, Coïmbra en de Dourovallei met auto of motor. Ontdek alle bezienswaardigheden Noord-Portugal

Met deze rondreis Noord- en Centraal-Portugal kom je langs alle hoogtepunten van de Dourovallei, Porto en ten zuiden van de Douro maar ook net over de Spaanse grens: Salamanca. Lees meer over de topbezienswaardigheden in Salamanca.

Steden zoals Porto en Coïmbra zijn opgenomen in deze rondreis Portugal. Geniet van de adembenemende natuur, de vele charmante en pittoreske dorpjes, gastronomie en wijn. Kortom een charmerondreis met een cultuur- en natuursausje. Deze rondreis boeken? Klik hier voor Euroreizen en heel wat extra informatie.

Op zoek naar rust en natuur?

 • Dan maak je met deze rondreis de juiste keuze.
 • Bezoek het natuurgebied Buçaco dichtbij je laatste hotel. Het is een bos in een bergachtige omgeving met 700 boomsoorten en heel veel bloemen.
 • Bij je tweede verblijf ligt het Parque Natural de Arribes del Duero, een hele mond vol maar het is ook een zeer uitgestrekt natuurgebied bij de grens met Spanje.
 • In de Serra da Marofa op zo'n 80 km van je verblijf liggen er verschillende versterkte bergdorpjes.
 • We geven je alle info in ons gratis pdf-reisgids bij reservering van deze rondreis.

Nog op zoek naar een aangenaam verblijf tijdens je rondreis? Zoek niet langer! Wij hebben onze favoriete hotels in Porto voor jou opgezocht! Wil je liever budget overnachten? Ook hebben we enkele hostels en jeugdherbergen in Porto opgelijst.

Dag per dag reisschema rondreis Porto en Centraal-Portugal

 • Dag 1: heenreis, aankomst in Porto
 • Dag 2: stadsbezoek Porto
 • Dag 3: transfer naar Figueira de Castelo Rodrigo bedraagt 180 km en bezoek aan kasteelruïnes Castel Rodrigo
 • Dag 4: bezoek aan het natuurpark, een tochtje met de ezel of naar Salamanca
 • Dag 5: Versterkte dorpen van de Serra da Marofa (160 km)
 • Dag 6: transfer naar je volgende hotel in Cerdeira (200 km)
 • Dag 7: bezoek aan de universiteitsstad Coïmbra (120 km)
 • Dag 8: natuurgebied Buçaco (110 km) of Serra da Estrela (150 km)
 • Dag 9: terugreis via de luchthaven van Porto (171 km)
Portugal

Download gratis preview reisgids Portugal

Nog meer in de volledige reisgids Portugal

Ontdek Portugal via  verkenning van 5 regio's en 4 uitgewerkte stadswandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden. Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids compleet. Volledige reisgids kopen voor € 10

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks Noord- en Centraal-Portugal: we hebben de GPS-tracks van deze route in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Niet te missen hoogtepunten tijdens deze rondreis

Als je Porto hoort uitspreken of de naam ziet staan, waaraan denk je dan het eerst? Aan de stad in Portugal of toch eerst aan de drank? Maakt eigenlijk niet uit. Wie in de stad loopt, zal behalve het pittoreske stadscentrum, de azulejo's, de shoppingstraten, de bekende twee verdiepingen tellende ijzeren brug over de Douro rivier sowieso geconfronteerd worden met de portwijnen en porthuizen langs de Douro

Cultuur beleven doe je er in het Museu Nacional de Soares dos Reis waar werken te zien zijn van Soares dos Reis, een beeldhouwer uit de 19de eeuw en van Portugese kunstschilders uit de periode 17de tot de vorige eeuw. In het Trammuseum staan, hoe kan het anders, de historische rijtuigen centraal. En over de portwijnen, dus de ruby, tawny, vintage, kom je veel te weten in het Museu do vinho do porto. Maar denk niet dat we de gebruikelijke culturele attracties van een stad uit het oog verliezen. Op het plein Terreiro da Sé staat behalve de Sé (kathedraal) ook een vroeger bisschoppelijk paleis.

Barok, romaans, azulejo's,... Porto heeft het allemaal. Één van de mooiste verzameling van azulejo's vind je trouwens in de stationshal. Je zal begrijpen dat we niet anders konden dan de porthuizen langs de Douro vernoemen en aanwijzen wilden we een stadswandeling in Porto ontwikkelen.      

Salamanca is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Salamanca en behoort tot de regio Castilië en León. Een van de topbezienswaardigheden is Plateresco met een bouwstijl uit de 16de eeuw, die je eigenlijk een Spaanse variant kan noemen van de renaissance. De voorgevel van het hoofdgebouw van de universiteit getuigt van deze bijzondere detaillistische stijl. Trouwens, de aanwezigheid van een universiteit zou de ontwikkeling van de stad zeker ten goede komen.

Het historische centrum staat vermeld op de UNESCO Werelderfgoedlijst wat erop duidt dat dit niet zomaar een Spaanse stadje is. De Plaza Mayor behoort tot één van de meest sfeervolle pleinen in Spanje. De kathedraal bijt de spits af willen we het hebben over wat er zoal te zien is. Je hebt toch een aantal minuten nodig alleen maar in een poging om een overzicht te bekomen van de buitengevel. Bijzonder is dat er twee kathedralen versmolten zijn tot één in feite. Wil je naar de oude, dan moet je eerst de nieuwe kathedraal doorwandelen. Het is maar één van de mooiste bezienswaardigheden in Salamanca.

 • Het Casa de la Muertes, de Clerecia, het Casa de las Conchas, het Casa Lis en nog zoveel meer andere gebouwen verdienen zeker ook je aandacht
 • En dan hebben we het nog niet gehad over de vele kerken, de kloosters, de rivier de Tormes die de binnenstad doormidden snijdt
 • De Calle Toro en Calle Zamora waar je moet zijn om te shoppen.
 • Geef toe, dat is al wat om een dagje te vullen. 

De Dourovallei biedt een waaier aan unieke landschappen. Douro verwijst naar de rivier en is letterlijk vertaald 'gouden rivier'. Soms tref je er inderdaad met een beetje zin voor denkbeeldige overdrijving 'gouden' dorpjes aan, 'gouden' uitzichten, een 'gouden' natuur enz. Het is ook de regio waar de druiven geteeld worden waar men de portwijnen van maakt.

Behalve wijngaarden liggen in de Dourovallei heel veel quintas (hotels) verspreid net als kloosters en kerken en in alle mogelijke bouwstijlen. En je zal er niet in slagen om al de mooiste dorpjes uit de Dourovallei te bezoeken. Er zijn er veel te veel immers. Peso da Régua, Pinhao, Lamego.. zijn er zo enkele.    

Wie Coïmbra zegt, denkt aan de universiteit die je hier vindt. Het bezoek aan de bezienswaardige universiteitsgebouwenondergebracht in een vroeger koninklijk paleis, zal je niet ontgoochelen. Blikvangers zijn er de bibliotheek uit 1724 (voorzien van uniek barok houtsnijwerk) en het Museu da Ciencia met de tentoongestelde wetenschappelijke objecten, instrumenten e.a. 

Het stadscentrum van Coïmbra heeft mooie schilderachtige straatjes. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden horen twee kerken, de oude en de nieuwe kathedraal, Sé in het Portugees. De Sé Velha dateert uit de 12de eeuw. Van recentere datum (eind 18de eeuw) is de Sé Nova op een boogscheut gelegen trouwens van de oudere 'broer'. Je vindt er veel barokstijl in terug. Wil je wat groen van Coïmbra opzoeken, ga dan naar het zuiden van de stad. Daar ligt de Jardim Botanico, die aangelegd werd in de tweede helft van de 18de eeuw. Zo'n 1200 verschillende exotische plantensoorten kan je er bekijken.

Langs de grens met Spanje heeft Portugal zich altijd al moeten verdedigen. Tijdens de middeleeuwen kwam zodoende een verdedigingslinie tot stand aan de oostelijke zijde van Portugal over ruim 100 kilometer vaak in onherbergzaam gebied. Soms werd er zwaar verloren en moesten de forten en andere bolwerken vanaf de grond worden heropgebouwd. Soms werd er eens gewonnen en dat werd dan vaak als een mirakel van God beschouwd waarna een kapel of kerk verrees als bedanking. Rond die kerk werden dan huisjes gebouwd en dat was vaak de aanzet van een bergdorpje. Almeida, Castel Rodrigo, Pinhel zijn mooie voorbeelden daar van.

 • Almeida ligt temidden een omwalling. De burchtsite heeft een stervorm met zes grote en zes kleine bastions. Ze verrezen halfweg de 17de eeuw en zijn vandaag nog zo goed als intact. Een historisch museum, gehuisvest in kazematten, brengt het verhaal van de versterkte dorpen langs de Spaans-Portugese grens.
 • Op een heuvel van de Serra da Marofa staat een paleis Cristóvão de Moura, tenminste wat er van overblijft. In de directe omgeving ligt het dorpje Figueira de Castelo Rodrigo waar de Igreja Matriz mooi houtsnijwerk bevat. 
 • Wil je een pracht van een panorama over de Serra da Marofa, dan moet je maar eens naar een Christusbeeld met open gespreide armen. Het staat op een  hoogte van 975 meter vanaf het uitzichtpunt Miradouro da Serra.
 • In het dorpje Pinhel wandel je over steegjes, steil en met keien aangelegd. Een kerkje, een klein museum en ruïnes van nog een kerk zijn er de bezienswaardigheden.           

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde
Patrick Vanrysselberghe

59 ervaringen

- 18 januari 2024 - Kees

Mooie reisgids om inspiratie op te doen om een reis te plannen. Aanrader.

- 6 november 2022 - Stef

Interessant

- 13 september 2022 - [email protected]

prima document met uitgestippeld parcours voor de stadswandelingen. of ze ter plekke heel nuttig blijken zal ik pas weten na onze reis ;-)

- 28 april 2022 - Mieke Dekkers

We gaan de reis naar Noord Portugal begin oktober maken. We hebben een stukje van rondreis gezien. En gaan hem zeker helemaal bestellen. Ziet er goed uit. Veel informatie.

- 23 februari 2022 - Anja Spee

Fantastische tips. Ga deze zeker gebruiken

Download gratis preview reisgids Portugal

Volledige reisgids kopen voor € 10

Uitgebreid roadbook gratis bij reservatie van een rondreis

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?