Paleis van Pena (Sintra) bezoeken? Tips + info kleurrijk Kasteel

Volledige reisgids kopen voor € 10

Paleis van Pena (Sintra) bezoeken? Tips + info kleurrijk Kasteel

19 juli 2018 in Lissabon2 reacties

Zo’n 30 kilometer buiten Lissabon vind je het bijzondere Sintra. In deze stad vind je allerlei gekleurde villa’s en paleizen. Één van de bezienswaardigheden die zeker een bezoek waard is, is het Palácio da Pena, ofwel het Paleis van Pena. Dit paleis wordt gezien als één van de zeven wonderen van Portugal en dankzij haar felle kleuren is het ook bekend als het kleurrijkste kasteel van Europa.

Dankzij de ligging op één van de hoogste plaatsjes in de stad, kan je het paleis al van ver spotten. Beeld je dus eens in hoe imposant het er van dichtbij zal uitzien!

Inhoud artikel

Tickets en tours Pena (Sintra) online boeken

Tickets kunnen zowel ter plaatse bij het paleis als online gekocht worden. Wanneer je je tickets online koopt dien je een datum van bezoek en de soort en hoeveelheid tickets te selecteren. Bekijk het volledige aanbod hieronder.

 1. Geschiedenis

1.1. De middeleeuwen

In de middeleeuwen stond er een kapel op de top van de heuvel die boven Sintra uitstak en die gewijd was aan de Vrouwe van Pena. Deze kapel werd ook door de vorsten van Portugal bezocht, waardoor koning Manuel I in de zestiende eeuw een klooster op diezelfde plaats liet bouwen en die aan de Hiëronymusorde gaf.

1.2. Ruïnes

Een tijdje later, in de achttiende eeuw, werd het klooster echter zwaar beschadigd door blikseminvallen, wat werd versterkt door de grote aardbeving van Lissabon in 1755. Dit zorgde ervoor dat het klooster geheel in ruïnes kwam te liggen en het niet meer gebruikt kon worden.

1.3. Het nieuwe kasteel

Voor een paar decennia bleef het klooster er zo bij liggen, tot koning Fernando II het gebied in 1838 opkocht. Hij wilde er graag een zomerhuis van maken, maar wilde eigenlijk ook een paleis hebben die het Neuschwanstein kasteel in Bavaria kon rivaliseren. Hij liet het geruïneerde klooster door Baron Wilhelm Ludwig von Eschwege uitbreidden in 1842 in een stijl die Germaanse en Islamitische invloeden bevatte. Het oude klooster bleef roze gekleurd en het nieuwe paleis werd geel geverfd om zo nog onderscheid tussen de verschillende delen te kunnen maken. Koning Fernando II liet ook het landschap rondom het paleis veranderen in een exotische tuin met ruim 500 soorten bomen. Uiteindelijk was het nieuwe bouwwerk in 1854 af.

1.4. Nationaal monument & museum

Na de dood van Fernando kwam het gebouw in de handen van zijn tweede vrouw Elisa Hensler, die het verkocht aan koning Luís. In 1889 werd het vervolgens verkocht aan de Portugese staat en de laatste koning van Portugal, koning Amélia, verbleef tijdens de Oktoberrevolutie in 1910 haar laatste nacht in Portugal in het paleis voor ze naar Brazilië vluchtte. Na de revolutie, die leidde tot de Portugese republiek, werd het gebouw als nationaal monument geclassificeerd en tot een museum getransformeerd.

1.5. Restauraties & UNESCO

Tegen het einde van de twintigste eeuw werd het gebouw gerestaureerd en werden de kleuren, die ondertussen weggevaagd waren, opnieuw teruggebracht. Daarnaast werd het in 1995 samen met de rest van het culturele landschap van Sintra toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

 1. Het Paleis van Pena

2.1. Het Paleis van Pena: algemeen

Het Paleis van Pena is een hedonistische mix van gekleurde gebouwen, decoratieve versterkingen en mythologische afbeeldingen. Het paleis bestaat uit een mengeling van architectonische stijlen volgens de negentiende-eeuwse Romantische stijl. Zo zijn er Neo-Gotische, Neo-Manuelino, Neo-Moorse en Neo-Renaissance stijlen terug te vinden in het gebouw.

Het gebouw kan verdeeld worden over 4 secties: ten eerste heb je de funderingen en de muren met daarbij 2 poorten. Daarnaast heb je het gerestaureerde oude klooster met de klokkentoren. Ten derde heb je de tuin voor de kapel en als laatste komt het paleis zelf. Het paleis ziet er aan de buitenkant nog net zo uit als 200 jaar geleden en vanbinnen brengt het decor je terug naar de jaren 1910.

2.2. Kruisgang van het oude klooster

De kruisgang van het oude klooster is bekleed met Hispano-Moorse tegels en bevat een mix van stijlen. Na de bouw van het paleis werd de kruisgang afgesloten en werd het de centrale ruimte om het kasteel te doorkruisen. Op de begane grond liggen de eetkamer van de koninklijke familie en de appartementen van koning Carlos. Ook kan je vanaf deze verdieping de appartementen van koningin Amélia te bereiken.

2.3. De eetzaal met bijkeuken

De eetzaal met bijkeuken heeft een gewelfplafond dat nog dateert uit de zestiende eeuw, maar de tegels aan de muren komen uit de negentiende eeuw. Ook de meubels van eikenhout stammen uit 1866 en waren toen speciaal voor koning Fernando gemaakt.

2.4. De appartementen van koning Carlos

De appartementen van koning Carlos zijn gelegen in de oude kapittelzaal die werden samengevoegd met de kamers van de bedienden. Hierdoor zijn de appartementen van Carlos minder statig dan de andere appartementen in het paleis, zoals die van zijn vrouw koningin Amélia. Rondom zijn appartementen lagen de kamers van zijn hofhouding, zoals die van zijn kamerheer en die van zijn butler.

2.5. De appartementen van koningin Amélia

De appartementen van koningin Amélia zijn gelegen op de verdieping boven de appartementen van Carlos en waren de voormalige kamers van koning Fernando en zijn tweede vrouw. Haar kamers zijn een stuk statiger opgezet met onder andere een pronkbed en heel wat luxe versieringen. Ook Amélia hield haar gevolg in de buurt, dus lagen de kamers van haar secretaris en hofdames rond die van haar.

2.6. Het dakterras

Het dakterras van de koningin is direct te bereiken vanuit de appartementen van koningin Amélia. Op het dakterras staat een gewelf waar in de zomermaanden een doek overheen gespannen kon worden. Daarnaast is er een zonnewijzer te zien waaraan een automatisch mechanisme vastzit dat een klein kanon afschiet.

2.7. De receptieruimte

In de receptieruimte werden de gasten van de koninklijke familie ontvangen nadat ze via de Escada das Cabaças binnen waren gekomen. De decoratie werd in 1854 gemaakt door scenograaf Paolo Pizzi en representeert het ontwerp van de Islamitische architectuur die gebruikt werd. Het perspectief van de ruimte wordt getoond volgens een soort illusie waardoor de ruimte groter lijkt dan die werkelijk is.

2.8. De eerste en tweede galerij

De eerste en tweede galerij zijn gelegen in de voormalige kamers van de abt. Na de overdracht werd de ruimte getransformeerd in een gang tussen de oude gebouwen en de kamers van het nieuwe paleis. Tegenwoordig zijn hier kunstwerken te zien die gelinkt worden aan het leven van koning Fernando II.

2.9. De rookruimte

De rookruimte is de eerste grote ruimte in het nieuwe paleis en is voornamelijk gemaakt volgens een Islamitisch design en de Mudejar kunst. De kandelaar die je hier kan zien, komt uit de negentiende-eeuw en representeert een klimplant met druiven. De meubels komen nog uit de vorige eeuw en zijn in 1940 uit India gehaald.

2.10. De Hal van de Edelen

De Hal van de Edelen is origineel ontworpen als een hal voor ambassadeuren, maar werd in 1865 opgebouwd tot een biljartruimte. Het hoogtepunt dat je hier kan bezichtigen is de grote kroonluchter in het midden van de zaal.

2.11. De kapel van het oude klooster

De kapel van het oude klooster heeft momenteel nog steeds haar oude layout van de zestiende eeuw. Het schip heeft een Gotisch gewelf en zestiende-eeuwse tegels. Het altaarstuk werd door Nicolau de Chanterene gemaakt tussen 1529 en 1532, maar de ramen zijn met neo-Gotisch glas-in-lood bekleed uit de negentiende eeuw.

2.12. Het Pena Park

Rondom het paleis ligt het Pena Park: een bosgebied van zo’n 85 hectare groot. In het bos zijn maar liefst 200 verschillende soorten bomen en planten te vinden die koning Fernando van overal in de wereld liet komen, waaronder varens uit Australië en Nieuw Zeeland. Het park is verdeeld in verschillende tuinen, zoals de tuinen van konigin Amélia die in Franse stijl gebouwd is en de Camellia tuinen.

 1. Openingstijden

 • Het paleis is van april tot en met oktober geopend van 09:45 uur tot 19:00 uur, en het park van 09:30 uur tot 20:00 uur.
 • Laatste tickets voor het paleis worden om 18:15 uur verkocht en de laatste toegang is om 18:30 uur.
 • Voor het park is de laatste verkoop en laatste toegang om 19:00 uur.
 • Van november tot maart zijn het paleis en het park van 10:00 uur tot 18:00 uur geopend.
 • Het paleis is gesloten op 25 december en op 1 januari.
 1. Tickets

 • Tickets kunnen zowel ter plaatse bij het paleis als online gekocht worden. Wanneer je je tickets online koopt dien je een datum van bezoek en de soort en hoeveelheid tickets te selecteren.
 • Iedereen onder de 18 jaar en senioren ouder dan 65 jaar krijgen korting op hun ticket voor het paleis.
 • Dagelijks is er om 14:30 uur een begeleide tour. Een plaatsje tijdens een tour kan ter plaatse geboekt worden. Hiervoor moet je betalen bovenop de toegangsprijs. De tour duurt ongeveer anderhalf uur en wordt in het Engels gehouden.
 1. Tips: vermijd wachten

5.1. Wanneer bezoeken?

Het is aan te raden om of meteen na openingstijd of tegen het einde van de dag het paleis te bezoeken. De periodes tussen 11:00 uur en 12:00 uur en tussen 15:00 uur en 16:00 uur worden als de drukste periodes gezien. Ook is het aan te raden om het paleis in het laagseizoen te bezoeken, bijvoorbeeld in maart of in november.

5.2. Hoe bezoeken?

Breng eerst een bezoek aan het paleis zelf voor je de tuinen in gaat. De route door het paleis gaat één richting op en wanneer je achter een grote groep andere mensen loopt kan het lang duren voor je weer uit het paleis bent.

5.3. Voorrangsticket

Het is ook mogelijk om online een voorrangsticket aan te schaffen. Het ticket geeft je voorrang bij de toegangsrij van het paleis.

 1. Wegbeschrijving

6.1. Te voet

Vanuit het centrum van Sintra is het Paleis van Pena wandelend te bereiken, maar hou er wel rekening mee dat dit een flinke klim is.

6.2. Met het openbaar vervoer

Vanuit Lissabon kan je vanaf treinstation Rossio elk half uur een trein naar Sintra nemen. De treinrist kost ongeveer 35 minuten. Vanuit het centrum van Sintra kan je de bus naar het paleis pakken. Tussen 09:00 uur en 19:00 uur rijdt de gele bus, nummer 434, gemiddeld 4 keer per uur naar het paleis.

6.3. Met de auto

Het wordt afgeraden om met de auto Sintra in te gaan. Het verkeer is erg druk en er zijn niet veel parkeerplekken (of kom zeer vroeg). Wanneer je er toch voor kiest om met de auto te gaan is het zo’n 30 kilometer van Lissabon vandaan.

 1. Praktische info

 • Draag goede, stevige schoenen waar je een stuk mee kan wandelen. De toegangsweg naar het paleis klimt een stuk omhoog, en wanneer je het park van het paleis wilt bezoeken zal je ook al snel een stuk wandelen.
 • Neem zeker je camera of smartphone mee! Er zijn genoeg plekjes waar je mooie foto's zal kunnen maken.
 • Koop je tickets online, zou kan je alvast de wachtrijen overslaan en bespaar je tijd!
 1. Filmpje: sfeerbeelden Paleis van Pena

Met dit filmpje kan je je helemaal voorbereiden op je bezoek aan het Paleis van Pena dankzij de leuke sfeerbeelden van zowel buiten het sprookjeskasteel als binnen.

 1. Download je gratis stadswandeling Lissabon + reisgids Portugal

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Lissabon. Ideaal om Lissabon volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes (+ GPS coördinaten)! Download zeker ook de reisgids preview Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 16 april 2019 - Linda wenselaer

Reisgids zeer structureel en overzichtelijk Neem hem mee als we in mei richting Lissabon Sintra trekken

- 24 februari 2019 - Sandra

De reisgids gaf ons meteen een goed beeld van de bezienswaardigheden in Lissabon. Bovendien ontdek je ook een paar verborgen pareltjes. Super!

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?