Porto proeverij in Porto? Dé 12 x beste portokelders in Vila Nova De Gaia bezoeken

Volledige reisgids kopen voor € 10

Porto proeverij in Porto? Dé 12 x beste portokelders in Vila Nova De Gaia bezoeken

18 maart 2024 in Porto2 reacties

Waar Porto proeven? Overzicht van de beste portohuizen en portokelder in Porto

Porto, de levendige stad aan de oevers van de rivier de Douro, staat bekend om zijn rijke geschiedenis, verbluffende architectuur en natuurlijk zijn wereldberoemde portwijn. Een bezoek aan Porto is niet compleet zonder een bezoek te brengen aan de portokelders in Vila Nova De Gaia en verderop in de Douro-vallei.

In dit artikel geven we je alvast een aantal suggesties van de beste portwijnkelders waar je Porto kan proeven en een gegidste tour kan krijgen.

Praktische info, verblijven & tickets voor je bezoek aan Porto

Duur1 - 5 dagen ()
Vliegtickets3 uur vliegen op Porto - richtprijs € 42 vanuit Amsterdam. Vergelijk bij Transavia en Cheaptickets
Shuttle serviceTaxi van de luchthaven Porto naar het centrum, boek je ticket hier online
VerblijvenOnze favoriete verblijven in Porto zijn:
BespaartipKathedraal Porto + proeverij + fadoconcert + boottocht in 1 kaart: Koop een Porto City Card hier online € 56 Bestel hier je Porto City Card € 56 online
HuurautoMeer van Portugal verkennen, boek je huurauto bij Sunnycars (alle verzekeringen incl.) of EasyTerra (meestal de goedkoopste)
PakketreizenWil je graag deze reis als pakketreis boeken? Kijk bij Euroreizen (vanaf € 179) of bij Sunweb (vanaf € 403)
Tours en activiteiten

Inhoud artikel

 1. Kaartje met portokelders en portohuizen

Waar in Porto kan je best Porto wijnen proeven?

Er zijn zo'n 50 portohuizen (caves) te vinden in de wijk Vila Nova de Gaia waar je de bekende Porto wijnen kan proeven, vanuit het centrum van Porto hoef je enkel de Ponte Luis I-brug over te steken. Enkele van de bekendste en meest bezochte portohuizen in Porto zijn onder andere Sandeman, Taylor's, Graham's, Burmester, Kopke, Ramos Pinto en Ferreira. Deze porthuizen hebben allemaal hun eigen geschiedenis, tradities en productiemethoden.

Als je van plan bent om de portohuizen in Porto te bezoeken, is het raadzaam om vooraf te selecteren welke je wil bezoeken en de openingsuren te controleren. Sommige portohuizen vereisen een reservering voor rondleidingen en proeverijen. Op onderstaande kaart alvast een selectie van de bekendere porthuizen.

 1. Kopke: het oudste porthuis

We starten onze porthuizen tocht bij Kopke. Kopke is ontstaan in 1638 en het oudste porthuis in Vila Nova De Gaia en de Porto-regio. Het is ontstond toen de Duitser Nicolau Köpke portowijnen begon te verschepen naar Noord-Europa in de 17de eeuw, tussen Hamburg en Porto. In het wijnhuis van Kopke, aan de oevers van de Douro, kan je zowel witte port, tawny port, ruby port, vintage port als colheita port proeven. Elke stijl heeft zijn eigen unieke kenmerken en smaakprofielen.

Praktisch info voor je bezoek aan Kopke

 1. Taylor's Port Lodge

Het Porthuis Taylor's werd opgericht in 1692 en beschikt over een erg idyllische locatie met prachtig uitzicht in Vila Nova de Gaia. Hun rondleidingen nemen je mee langs de enorme eikenhouten vaten van de kelders en een gids vertelt je allerhande leuke weetjes over het maken van porto.

Bij de proeverijen krijg je een reeks van hun beroemde portwijnen voorgeschoteld, inclusief hun vintage en tawny.

Praktisch info voor je bezoek aan Taylor's portohuis

 1. Graham's Port Lodge

Graham's Port Lodge is gelegen op een heuvel in Vila Nova de Gaia, na een stevige wandeling kan je genieten van het fraaie uitzicht op de stad Porto. De rondleiding hier is een reis door de tijd, waar bezoekers de verouderingskelders kunnen verkennen en meer te weten kunnen komen over het nauwgezette mengproces dat Graham’s toepast bij zijn wijnen.

Bij de proeverijen maak je kennis met de Graham’s LBV en de Quinta dos Malvedos. Je krijgt ook een deskundige uitleg en er is aandacht voor food pairing bij je glas Graham. Zo worden er kaas, chocolade en de beroemde Pastel De Nata bij de wijnen geserveerd.

Praktisch voor je bezoek aan portohuis Graham's Port Lodge

 1. Cockburn’s Lodge

Cockburn's is de grootste portokelder in Vila Nova de Gaia. De rondleiding neemt je mee door hun oude kelders, waar de wijnen rijpen in eikenhouten vaten. Bovendien zijn er ook demonstraties waarbij je een kuiper in actie ziet bij het maken van een houten vat.

De proeverijen bieden je de gelegenheid om te genieten van Cockburn's kenmerkende vintage- en reserve ports.

Praktisch info voor je bezoek aan Cockburn’s Lodge

 • Adres: Rua de Serpa Pinto 346, 4400-307 Vila Nova de Gaia (zie ligging op de kaart)
 • Van april t/m oktober: dagelijks geopend van 10u tot 18u
 • Van november t/m maart: dagelijks geopend van 10u t/m 17u
 • Rondleidingen en proeverijen zijn steeds op reservatie
 • Reserveer je tickets hier online

Overzicht van leuke portotours & proeverijen

 1. Sandeman

Sandeman is wellicht de bekendste naam in de wereld van portwijn. En ook hun kelders kan je bezoeken. De rondleiding verdiept zich vooral in de geschiedenis van het merk. Zo leer je onder meer over de Don, die prijkt op het welbekende Sandeman-logo. De proeverijen bevatten een selectie van hun ports, met de kenmerkende toegankelijke smaak die Sandeman steeds nastreeft.

Praktisch info voor je bezoek aan Sandeman porto

 1. Calèm

Calèm Port Cellars specialiseert zich in kleinere batches van portwijnen. De rondleiding toont je de bewust beperkte productiemogelijkheden van Calèm en het ambachtelijk karakter in een interactief museum. Tijdens de proeverij kan je genieten van hun witte porto en de Special Reserve Tawny.

Leuk is ook dat je hier geregeld kan genieten van live fadomuziek in de kelders, de traditionele Portugese muziek.

Praktisch info voor je bezoek aan de Calèm portokelders

 • Adres: Av. de Diogo Leite 344, 4400-111 Vila Nova de Gaia (zie ligging op de kaart)
 • Van mei t/m oktober: elke dag geopend van 10u tot 19u
 • Van november t/m april: elke dag open van 10u tot 18u
 • Rondleidingen worden doorlopend georganiseerd. Je koopt wel best je ticket vooraf voor je gewenste tijd.
 • Boek je tickets hier online
 1. Fonseca

Fonseca is een andere zeer gerenommeerde naam in de wereld van portwijn. Hun rondleidingen bieden een kijkje in hun aloude wijnbouwtradities, met een focus op hun zeer gewaardeerde vintage ports. De proeverijen bevatten de bekendste ports van Fonseca, die zich typeren door een zachte textuur en zoete doch verfijnde smaak.

Praktisch info voor je bezoek aan het Fonseca portohuis

 • Adres: Rua do Choupelo 54, 4400-187 Vila Nova de Gaia (zie ligging op de kaart)
 • Openingstijden: iedere dag van 10u tot 19u
 • Rondleidingen en proeverijen worden doorlopend gedurende de dag aangeboden. Je dient wel tickets aan te kopen.
 • Boek je tickets hier online

LEESTIP: Wil je graag zelf Porto gaan verkennen? Download dan zeker onze gratis reisgids Portugal met een wandeling door Porto.

 1. Ferreira Porto

Ferreira Porto is een van de oudste en meest gerenommeerde portwijnhuizen in Porto. Het werd opgericht in 1751 door de Portugese zakenman António Bernardo Ferreira, die begon met het maken en exporteren van portwijn. Ferreira Porto is gevestigd in Vila Nova de Gaia, de portowijnen zijn van hoge kwaliteit en gebruiken uitsluitend druiven van de beste wijngaarden in de Douro-vallei.

Een hoogtepunt van het bezoek aan de Ferreira Porto-kelders is de mogelijkheid om verschillende portwijnen te proeven. Enkele van hun bekendste en meest geliefde portwijnen zijn de "Ferreira Dona Antónia" en de "Ferreira Late Bottled Vintage". Deze wijnen worden geprezen om hun complexe smaken, rijke aroma's en uitgebalanceerde structuur.

Praktisch info voor je bezoek aan de Cave Ferreira

 1. Burmester

De kelders van Burmester vind je letterlijk onder de Ponte Dom Luis I en beschikt over een terras met uitzicht over de Douro. De kelders zijn sfeervol en ademen geschiedenis en traditie. De proeverijen tonen Burmester's uitzonderlijke assortiment aan ports, inclusief hun vintage en gerijpte tawny’s. Voor de fijnproevers is dit een topper.

Praktisch Burmester portokelder

 • Adres: Largo Dom Luís I, 4400-111 Vila Nova de Gaia (zie ligging op de kaart)
 • Openingstijden: dagelijks geopend van 10:00 tot 13:00 uur en van 14:00 tot 19:00 uur
 • Rondleidingen en proeverijen zijn de hele dag beschikbaar vanaf 10:00 uur. Je dient wel je tijdslot te reserveren.
 • Boek je tickets hier online
 1. Rozès porto

Het werd opgericht in 1855 door de heer Ostende Rozès, een Franse handelaar die zich in Porto vestigde. Rozes Porto heeft een sterke reputatie opgebouwd met zijn kwaliteitsporto's en is trots op het behoud van traditionele productiemethoden gecombineerd met innovatie. Ze hechten veel belang aan het selecteren van de beste druiven uit de Douro-vallei en het zorgvuldig beheren van het vinificatieproces om wijnen van hoge kwaliteit te produceren.

Naast de traditionele porto's zoals Ruby, Tawny en Vintage porto's heeft Rozes Porto ook een assortiment aan innovatieve producten, waaronder de Rozes Infanta wijnen, die een moderne en toegankelijke benadering van porto vertegenwoordigen.

Praktisch voor je bezoek aan Rozès porto

 1. Poças

Poças is een landgoed in familiebezit met meer dan een eeuw wijnexpertise, in 1918 opgericht door Manoel Poça. De rondleidingen door de kelders geven inzicht in de duurzame wijnbereidingspraktijken van Poças en hun toewijding aan het behoud van de natuurlijke schoonheid van de Douro-vallei. Bij de proeverijen horen de veelgeprezen porto's van Poças en er is ook aandacht voor tips rond food pairing.
Proef er zeker hun colheita portwijn, deze porto is minimaal 7 jaar oud.

Praktisch voor je bezoek aan Poças

 • Adres: R. Visc. das Devesas 168, 4401-337 Vila Nova de Gaia (zie ligging op de kaart)
 • Van mei t/m oktober geopend van dinsdag tot zondag van 10u tot 19u
 • Van november t/m april geopend van dinsdag tot zondag van 10u tot 17u30
 • Rondleidingen en proeverijen worden regelmatig gedurende de dag aangeboden. Het is wel aan te raden om vooraf je ticket te reserveren op zeker te zijn van je plek.
 • Reserveer je tickets hier online

WANDELTIP: Wil je graag de mooiste plekjes van Porto zien? Download onze stadswandeling Porto en ga zelf op verkenning.

 1. Ramos Pinto

Ramos Pinto werd opgericht in 1880 door Adriano Ramos Pinto. Het is vooral bekend om zijn iconische merklogo, de "Adriano", dat een vrouw met een druiventros in haar handen voorstelt. Het staat symbool voor de kwaliteit en de betrokkenheid van het porthuis bij de wijngaarden en de productie van porto.

Ze hebben een belangrijke rol gespeeld bij het introduceren van nieuwe marketing- en reclamestrategieën voor porto. In de vroege jaren 20 van de vorige eeuw waren ze een van de eerste porthuizen die hun porto op de markt brachten in opvallende flessen met kleurrijke etiketten, wat destijds een gedurfde en vernieuwende stap was.

Een van de bekendste porto's van Ramos Pinto is de "Duas Quintas". Deze porto wordt geproduceerd van druiven die afkomstig zijn van twee verschillende wijngaarden in de Douro-vallei en biedt een rijke en complexe smaak.

Praktisch voor je bezoek aan Ramos Pinto

 • Adres: Av. de Ramos Pinto 380, 4400-266 Vila Nova de Gaia (zie ligging op de kaart)
 • Elke dag van 10u tot 18u zijn er rondleidingen en proeverijen.
 • De laatste rondleiding start 1u voor sluitingstijd, de rondleiding brengt je ook langs het Adriano Ramos Pinto Museum.
 • Reserveer je tickets hier online
 1. Rondvaart 6 bruggen van de Douro + wijnproeverij

Je hoeft niet per se de kelders van Vila Nova de Gaia in te duiken om te kunnen genieten van portwijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van een boottochtje op de Douro in een echte Rabelo boot met een wijnproeverij inbegrepen?

VAREN + PROEVERIJ: We kunnen je zeker de 6 bruggen boottour aanraden waarbij je in een uurtje onder de 6 bruggen van Porto door gaat varen terwijl je geniet van verschillende wijntjes. Boek je boottocht met wijnproeverij hier online.

 1. Bezoek wijnmakerij Quinta do Tedo in de Douro-vallei

Zin in een wijnervaring buiten de stad in de magische Douro-vallei zelf? Dan kan je daar uiteraard ook op een wijntour meegaan. Een leuke optie is de wijnmakerij van Quinta do Tedo, die zich bevindt op de samenvloeiing van de Douro en de Tedo rivier.

 • Je kan er genieten van een uitgebreide rondleiding door de wijn- en olijfboomgaarden en de kelders.
 • Dat wordt dan gevolgd door een proeverij van hun beste portwijnen in een gezellig 18e-eeuw proeflokaal.
 • Er zijn verschillende formules mogelijk voor je bezoek aan dit wijndomein. Reserveer je bezoek hier online.

Bekijk de verschillende tours hieronder naar wijnmakerij Quinta do Tedo

 1. Bezoek het museum van Real Companhia Velha

Real Companhia Velha is de oudste wijnappellatie ter wereld, opgericht in 1756. In hun museum raak je dan ook helemaal ondergedompeld in de lange geschiedenis van portwijnen doorheen meerdere interactieve tentoonstellingen. In totaal doorloop je 7 zalen.

 • Blikvanger is de indrukwekkende collectie portwijnen die al meer dan 260 jaar wordt uitgebouwd, met flessen uit de 18de en 19de eeuw, en ondertussen ook deel van het Portugees materieel erfgoed.
 • Verder heb je ook oude werktuigen uit de wijnbouw en een mooie kunstcollectie.
 • Op het einde van je museumbezoek heb je ook de mogelijkheid om een proeverij te nemen van 2 of 4 portwijnen.
 • Reserveer je tickets hier online
 1. Daguitstappen en tours in het teken van Porto en wijn

 1. Veelgestelde vragen over Porto (FAQ)

Portowijn, ook wel bekend als port, is een iconische versterkte wijn die zijn oorsprong vindt in de Douro-vallei in het noorden van Portugal. Het verhaal van Portowijn begint in de 17e eeuw, tijdens de handel tussen Engeland en Portugal.

In die tijd waren Engelse handelaren op zoek naar wijnen uit Portugal. Echter, tijdens het transport over zee bedierf de wijn vaak. Om dit probleem op te lossen, begonnen de Engelsen de wijn te versterken door er wijnalcohol aan toe te voegen. Dit zorgde ervoor dat de wijn langer houdbaar bleef tijdens de reis. Zoals je kan lezen is het dus zoals bij Champagne, eerder per toeval dat de Porto wijn is ontstaan.
De Engelsen ontwikkelden een voorkeur voor de wijnen uit de Douro-vallei, gelegen in het achterland van Porto. Vanwege de groeiende vraag begonnen Engelse handelaren zich in Porto te vestigen, waardoor Porto het belangrijkste centrum werd voor de handel in deze versterkte wijnen.

In de 18e eeuw werd de productie van Portowijn verder verfijnd. De terrasvormige wijngaarden langs de oevers van de rivier de Douro werden aangelegd en specifieke druivenrassen werden gekozen vanwege hun geschiktheid voor de klimatologische omstandigheden in de regio.

Het belangrijkste verschil tussen witte en rode porto ligt in de gebruikte druivenrassen en het productieproces.

Rode porto

Rode porto wordt traditioneel gemaakt van rode druiven, zoals Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz (Tempranillo), Tinta Barroca en Tinta Cão. Deze druiven worden geperst en gefermenteerd met de schillen, wat resulteert in een diepe rode kleur. Vervolgens wordt tijdens het gistingsproces wijnalcohol toegevoegd om de gisting te stoppen en de zoetheid en het alcoholgehalte te verhogen. Rode porto heeft doorgaans rijke, intense aroma's en smaken van rijp fruit, kruiden en chocolade. Je kan hier een paring proeverij boeken

Witte porto

Witte porto daarentegen wordt gemaakt van witte druivenrassen, zoals Malvasia Fina, Viosinho, Gouveio en Rabigato. De druiven worden zacht geperst en het sap wordt gescheiden van de schillen voordat het fermentatieproces begint. Net als bij rode porto wordt wijnalcohol toegevoegd om de fermentatie te stoppen en de zoetheid te behouden. Witte porto kan variëren van droog tot zoet en heeft meestal fruitige, bloemige aroma's met hints van noten en kruiden. Wie graag meer over porto te weten komt kan hier een porto proeverij boeken.

Serveertemperatuur en consumptie

 • Qua serveertemperatuur en consumptie verschillen witte en rode porto ook.
 • Rode porto wordt vaak licht gekoeld geserveerd, terwijl witte porto meestal gekoeld wordt gedronken als aperitief, eventueel met ijs, of als ingrediënt in cocktails.

Het is belangrijk op te merken dat porto een beschermde herkomstbenaming heeft en alleen de wijnen die afkomstig zijn uit de Douro-vallei in Portugal de naam "port" mogen dragen.

 • Ruby Port: Dit is de meest eenvoudige en meest voorkomende stijl van Portowijn. Het wordt gekenmerkt door zijn dieprode kleur, levendige fruitigheid en jeugdige smaak. Ruby Port wordt meestal kort gerijpt in grote vaten voordat het gebotteld wordt.
 • Tawny Port: Tawny Port rijpt langdurig in houten vaten, waardoor het zijn kenmerkende amberkleur en complexe smaken van gedroogd fruit, noten en specerijen ontwikkelt. Tawny Ports kunnen een leeftijdsaanduiding hebben, zoals 10 jaar, 20 jaar, 30 jaar of zelfs meer.
 • Vintage Port: Vintage Port wordt alleen geproduceerd in uitzonderlijk goede jaren. Het is een topkwaliteit Port die wordt gebotteld zonder langdurige rijping in vaten. Vintage Ports hebben een diepe kleur, intens fruitige smaken en een krachtige structuur. Ze kunnen tientallen jaren in de fles rijpen.
 • Late Bottled Vintage (LBV): LBV Ports zijn afkomstig uit een enkel oogstjaar, maar worden langer gerijpt in vaten voordat ze worden gebotteld. LBV Ports hebben vaak een vollere smaak en zachtere tannines dan Vintage Ports. Ze zijn meestal sneller op dronk en hoeven niet te worden gedecanteerd.
 • White Port: In tegenstelling tot de meeste Portowijnen, die gemaakt zijn van rode druiven, wordt White Port gemaakt van witte druiven. Het kan variëren van droog tot zoet en wordt meestal gekoeld geserveerd als aperitief of in cocktails.
 • Naast deze categorieën zijn er ook andere speciale Portowijnen, zoals Colheita Port (single vintage Tawny), Rosé Port en Crusted Port. Elk type Port heeft zijn eigen unieke smaakprofiel en rijpingskenmerken, waardoor er voor elk wat wils is.
 • Nog meer info over porto vind je op deze site

Het oudste porthuis in Porto is Kopke, opgericht in 1638. Het porthuis is vernoemd naar de oprichter Nicolau Kopkë, een Duitser die naar Portugal emigreerde en startte met een handel in portwijnen. Een reis in 1636 vanuit Hamburg naar Porto was de start van dit porthuis. Het vestigde zich in Portugal als consul-generaal van de Duitse Hanze. Twee jaar later, in 1638, worden de eerste flessen wijn verscheept naar het noorden van Europa.

Porto en rode wijn verschillen op verschillende manieren, waaronder de regio van herkomst, het productieproces, de smaakprofielen en de serveerwijze. Hier zijn enkele belangrijke verschillen:

 • Regio van herkomst: Porto is een specifieke stijl van wijn die afkomstig is uit de Douro-vallei in het noorden van Portugal. Rode wijn kan echter afkomstig zijn uit verschillende regio's over de hele wereld, zoals Bordeaux, Toscane, Californië, enz.
 • Druivenrassen: Porto wordt voornamelijk gemaakt van inheemse Portugese druivenrassen, zoals Touriga Nacional, Touriga Franca, Tinta Roriz, Tinta Barroca en Tinta Cão. Rode wijnen kunnen daarentegen gemaakt worden van verschillende druivenrassen, afhankelijk van de regio en de wijnmakerij.
 • Productieproces: Porto ondergaat een specifiek versterkingsproces, waarbij wijnalcohol wordt toegevoegd om de gisting te stoppen en de zoetheid en het alcoholgehalte te verhogen. Rode wijn ondergaat over het algemeen een regulier fermentatieproces, waarbij de suikers in druiven worden omgezet in alcohol.
 • Zoetheidsniveaus: Porto kan variëren in zoetheid, van droog tot zoet, afhankelijk van de stijl (bijv. Ruby, Tawny, Vintage). Rode wijnen kunnen ook variëren in zoetheid, maar de meeste rode wijnen zijn droog van aard.
 • Smaakprofiel: Porto heeft vaak rijke, intense aroma's en smaken van rijp fruit, kruiden en chocolade, afhankelijk van de stijl. Rode wijnen kunnen ook een breed scala aan smaakprofielen hebben, variërend van fruitig en kruidig tot aards en complex, afhankelijk van de druivensoorten en de productiemethode.
 • Serveertemperatuur en -wijze: Porto wordt vaak licht gekoeld geserveerd en kan een uitstekende keuze zijn als dessertwijn of bij kaas. Rode wijn wordt doorgaans geserveerd op kamertemperatuur en kan worden genoten bij diverse gerechten, zoals vlees, pasta en kaas.
 1. Waar overnachten in Porto?

Onze tip: Verkies je om te overnachten in Porto? Dan is het Porto A.S. 1829 Hotel een goede optie. Een een volledig gerenoveerd, historisch gebouw en ligt in het historische centrum van de stad. Meer info en prijzen. Een zeer hoge scoren van 9,1/10. De ligging is schitterend. Rustig hotel midden in het centrum. Ideaal om Porto te bezoeken. Bij het buitenkomen kom je onmiddellijk in de sfeer.
 1. Mis niets tijdens je verblijf in Porto met onze reisgids

Wil je niets missen tijdens je verblijf of citytrip in Porto? Dan hebben we goed nieuws, want wij deden al het opzoekingswerk voor jou. Koop onze reisgids Portugal met een volledig uitgestippelde route langs alle bezienswaardigheden (+ gps-coördinaten). Eerst uitproberen? Download dan je gratis preview reisgids Portugal.

Porto

Gratis reisgids Porto downloaden


Geschreven door

Davy Haegeman

- 12 februari 2024 - christel rutten

Zeer goede tips. Duidelijke uitleg. Geweldig hulpmiddel !

- 9 september 2023 - Patrick Poppe

In Porto heb ik altijd een Uber genomen is tussen de 4&9 euro’s voor een rit van 7a8 km en steeds maar 2 minuten wachten . De wijnmakerij Sandeman Porto is echt een bezoek waard en op het einde mag je de 3 verschillende Porto’s proeven, en verder buiten de stad is het eten in het restaurant voor de helft goedkoper met de Uber meegerekend:-)

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?