Torre de Belém bezoeken? Tips, alle info en tickets (+ foto's)

Volledige reisgids kopen voor € 10

Torre de Belém bezoeken? Tips, alle info en tickets (+ foto's)

17 oktober 2023 in Lissabon2 reacties

In hoofdstad Lissabon kan je verschillende gebouwen vinden in een architectonische stijl. Deze stijl is heel typerend voor Portugal en dus ook bijzonder uniek. Het Hiëronymietenklooster in de wijk Belém, maar ook de nabijgelegen Toren van Belém, zijn in die excentrieke architectonische stijl gebouwd. Deze bezienswaardigheden staan beiden op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Wanneer je een citytrip maakt naar Lissabon, is een bezoek aan de indrukwekkende Toren van Belém dus zeker niet te missen! Ik geef je al mijn tips. Boek je tickets online, zo sla je de wachtrij over + ben je zeker dat je binnen kan.

Tip: Tickets en tours Torre de Belém online kopen

Wil je graag de Torre de Belém in Lissabon bezoeken? Koop je tickets zeker online €9, zo hoef je niet in de wachtrij te staan en ben je zeker van je toegang. Bekijk hieronder het volledige aanbod, bestel veilig en snel Tiqets.

Er zijn ook combi-tickets beschikbaar: Toren van Belém + Jeronimos Klooster met een skip-the-line toegang, dus zonder wachten naar binnen. Koop dit ticket online voor € 19 voor dit combi-ticket hier.

Inhoud artikel

 1. Geschiedenis Torre de Belém

1.1. Forten van koning Johan II

Koning Johan II liet tegen het einde van de vijftiende eeuw verschillende forten bouwen om de Taag en Lissabon te verdedigen. Zo bouwde hij het fort van Cascais en het fort van Sao Sebastiao. Vlak voor zijn dood maakte hij plannen om aan de waterkant van Belém ook nog een fort te laten bouwen, maar hij overleed voor dit project begonnen kon worden.

1.2. De nieuwe toren

Uiteindelijk nam koning Manuel I de plannen zo’n 20 jaar later op en liet hij op een eilandje, dat vlak voor de kade in de Taag lag, een toren bouwen. De toren werd gebouwd voor 2 redenen. Ten eerste als een ceremoniële toegangspoort voor de ontdekkingsreizen van Vasco da Gama, om daarmee de voorspoed en macht die deze reizen met zich meebrachten voor Portugal te herdenken En ten tweede als nieuwe verdedigingstoren van de binnenvaart van de rivier.

1.3. Het symbool van het thuisland

De bouw begon in 1514 onder leiding van de militair architect Francisco de Arruda, die al eerder voor koning Manuel I militaire bolwerken in de Portugese gebieden van Marokko had gebouwd, en werd in 1520 afgerond. De toren werd toegewijd aan sint-Vincentius, de beschermheilige van Lissabon, maar evolueerde al snel tot het symbool van het thuisland voor de zeevaarders die langs de toren voeren als zij op reis gingen of terugkwamen.

1.4. De gevangenis

In 1580 werd Portugal binnengevallen door Spaanse troepen onder leiding van de Hertog van Alva en na een kort gevecht werd Lissabon ingenomen door Spanje. Na deze overname kreeg de toren van Belém de functie van gevangenis en werden gevangenen in de kerkers op de onderste verdieping van de toren gehouden, waar de cellen regelmatig onderliepen met water. Nadat koning Miquel I in 1828 aan de macht kwam, kreeg de toren hiernaast ook nog de functie van douanekantoor, maar de tol die op buitenlandse schepen gelegd was, werd in 1833 alweer afgeschaft. In 1830 kwam er ook een einde aan de functie van de toren als gevangenis.

1.5. Verschuivingen van de loop

Over de jaren heen verschoof de loop van de Taag geleidelijk, maar door de grote aardbeving in 1755 werd de loop nog een stukje verder opgeschoven, waardoor het eilandje waar de toren opgebouwd was nu geheel aan de kade kwam te liggen. De toren zelf werd niet beschadigd tijdens de aardbeving.

1.6. Nationaal monument & UNESCO

In 1840 liet koning Fernando II de toren restaureren op het aandringen van de schrijver Almeida Garret. Tijdens de restauratie werden versieringen in de neo-manuelino stijl aangebracht, waaronder de wapenschilden van de koninklijke familie en het kruis van de Orde van Christus, waar de orde van de koning toe behoorde.

De toren werd uiteindelijk in 1910 uitgeroepen tot een nationaal monument, en in 1987 werd de toren samen met het nabijgelegen Hiëronymietenklooster opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Tip: Wil je graag de Toren van Belém + Jeronimos Klooster bezoeken met een skip-the-line toegang, dus zonder wachten naar binnen. Koop je ticket online: je betaalt € 24 voor dit combi-ticket.

 1. De Torre de Belém

2.1. De toren van Belém: algemeen

De toren van Belém is te verdelen in 2 delen, waarvan de eerste de bastion is in de vorm van een onregelmatige zeshoek, en de tweede de welbekende toren zelf.

 • De toren is 35 meter hoog en heeft 5 verdiepingen.
 • De toren heeft een breedte van 12 meter en is uit lokaal uitgehouwen kalksteen gebouwd.
 • Francisco de Arruda liet de toren in de Manuelino stijl bouwen, waarbij de bouwstijl geïnspireerd was door de laatgotische stijl, de ontdekkingsreizen en de stijl van de Noord-Afrikaanse Moren.
 • De toren is versierd met motieven als touwknopen, wereldbollen en ankers, maar de torentjes en de koepels laten de invloed van de Moorse stijl zien.

2.2. De kazemat

 • Via de ophaalbrug kom je direct terecht in de kazemat, waar het geschut en de ammunitie van de toren werd bewaard.
 • Er zijn maar liefst 17 gaten voor de kanonnen in de muren te vinden en de vloer loopt vanuit het centrum naar beneden om zo een vaste positie aan het geschut te geven en om rekening te houden met eventueel hoog water.
 • In het centrum van de kazemat is een kleine open patio die omgeven is door gotische bogen. Hierdoor kon de rook van de kanonnen uit de ruimte verdwijnen.

2.3. Terras van de kazemat

 • Op de hoeken van het terras van de kazemat staan in totaal 6 wachttorentjes met uitkijkramen en Moorse koepels. Onderaan de torens zijn waterspuwers aangebracht in de vorm van dieren.
 • Eén van de waterspuwers heeft de vorm van een neushoorn en dit wordt gezien als het eerste beeld van een dergelijk dier in Europa. Het beeld is grotendeels geïnspireerd door schetsen van ontdekkingsreizigers, maar waarschijnlijk ook gebaseerd op het dier dat door de Sultan van Cambay als cadeau aan Manuel I was gegeven en dat de koning vervolgens aan paus Leo X schonk.
 • Ook zijn er op de torens historische figuren te vinden, waaronder een beeld van de beschermheilige sint-Vincentus en de aartsengel Michaël.

2.4. Het Mariabeeld

Ook is er aan de zuidzijde van de balustrade een Mariabeeld opgenomen in een nis gemaakt in de Manuelo-stijl. De heilige Maria is hierbij afgebeeld met haar kind in haar rechterhand en een tros druiven in de linkerhand.

Het beeld kent verschillende namen en wordt onder andere:

 • de Nossa Senhore das Uvas,
 • Onze Vrouwen van de Druiven,
 • de Nossa Senhora de Bom Successo,
 • Onze Vrouwen van het Goede Succes,
 • de Virgem da Boa Viagem
 • de Maagd van de Goede Voorspoed genoemd.

2.5. Eerste verdieping: Sala do Governador

Op de eerste verdieping ligt de Sala do Governador, ofwel de gouverneurs kamer. Deze ruimte is vernoemd naar de zestiende-eeuwse positie van gouverneur van de toren die in 1521 als eerste aan Gaspar de Paiva werd gegeven. In latere jaren verbleven de gouverneurs in een paleis dat vlakbij de toren werd gebouwd. Je vindt hier ook nog een octogonale opening van de tank waarin het regenwater werd verzameld en bewaard.

2.6. Tweede verdieping: Sala dos Reis

Hierboven vind je op de tweede verdieping de Sala dos Reis, ofwel de koningskamer. Deze ruimte heeft in een hoek een bijzondere stenen openhaard die versierd is met halve sferen. Aan de zuidkant komt de kamer uit op een balkon waar je 8 opmerkelijke ronde gaten in de vloer vindt waar projectielen door werden geschoten naar beneden. In het midden van de andere 3 zijdes vind je grote balkonramen die geïnspireerd zijn door de Venetiaanse balkons.

2.7. Derde verdieping: Sala das Audiências

Op de derde verdieping vind je boven de Sala dos Reis de Sala das Audiências, ofwel de audiëntiezaal. Hier vind je aan precies dezelfde kant als de Sala dos Reis een openhaard en de 2 openhaarden zijn ook aan elkaar verbonden.

2.8. Gebedsruimte

Helemaal bovenaan vind je een kleine gebedsruimte die gebruikt werd door de wachters van de toren.

 1. Openingstijden

 • De toren van Belém is het gehele jaar door geopend.
 • In de zomermaanden van mei tot en met september is de toren van 10:00 uur tot 18:30 uur geopend.
 • In de wintermaanden van oktober tot en met mei van 10:00 uur tot 17:30 uur.
 • De laatste toegang is altijd om 17:00 uur.
 • De toren is gesloten op maandag, op 1 januari, paaszondag, 1 mei, 13 juni en 25 december.
 1. Hoe tickets kopen voor de toren van Belém?

 • Tickets zijn ter plaatse of online te boeken. Op een standaard ticket krijgen studenten en senioren ouder dan 65 jaar een mooie korting. Kinderen tot 12 jaar kunnen gratis mee.
 • De toren van Belém gratis bezocht worden met de Lisboa kaart. Een bezoek op zondagen voor 14:00 uur is ook gratis.
 • Daarnaast is het ook mogelijk om een combinatieticket te kopen samen met het Hiëronymietenklooster.
 1. Vermijd de wachtrijen

 • Het is af te raden om op zondagen of feestdagen de toren van Belém voor 14:00 uur te bezoeken. Door de gratis toegang in deze periodes wordt de toren extra druk bezocht.
 • Het is daarentegen juist aan te raden om de toren op een doordeweekse dag net na openingstijd te bezoeken, voordat de grote massa’s naar de toren toe komen.
 • Ook is het aan te raden om de toren buiten het hoogseizoen te bezoeken en in plaats daarvan in de lente of in de herfst een bezoek te brengen aan de toren van Belém.
 • Het is echter ook mogelijk om een combitickets voor de toren + klooster kopen. Dit kan je online kopen, hiermee heb je snelle toegang en kan je direct doorlopen zonder in de wachtrij te hoeven wachten.
 • Met een Lisboa Card kan je ook de Toren van Belém bezoeken. Koop hem bij Ticketbar of GetYourGuide.
 1. Wegbeschrijving

6.1. Te voet

De toren van Belém is gelegen in de wijk Belém en ligt daardoor een stuk uit het centrum vandaan. Het is mogelijk om langs de kade naar de toren toe te lopen, maar de wandeling is best lang. Zo is het vanaf het Museu Nacional de Arte Antiga een uur lopen naar het klooster. Vanaf het Hiëronymietenklooster in dezelfde wijk is het een kwartier wandelen naar de toren.

6.2. Met het openbaar vervoer

De toren is vanuit het centrum te bereiken met tram 15. Stap hierbij uit bij halte Belém-Jeronimos, vanwaar het nog een kwartiertje te voet is naar de toren. Ook kan je bussen 15 en 729 nemen naar de halte Largo da Princesa, vanwaar het nog geen 5 minuten lopen naar de toren is, of bussen 15E, 201, 714, 727, 728, 729 en 751 naar de halte Mosteiro dos Jerónimos, vanwaar het nog een kwartier lopen is.

6.3. Met de auto

Het wordt afgeraden om in Lissabon met eigen vervoer te rijden, doordat de straten erg smal zijn en er niet veel parkeerplekken zijn. Wanneer je toch besluit om met de auto naar de toren van Belém te rijden is de dichtstbijzijnde parkeerplaats op Av. Da Índia 1400-371, vanwaar het nog een kwartiertje lopen is naar de toren.

 1. Praktische info

 • Draag goede schoenen waarmee je op ongelijke vloeren en trappen kan lopen.
 • Wie mooie foto’s van de toren wil maken moet hier vroeg in de ochtend zijn. Of beter nog, vlak voor de zon onder gaat. Dan krijgt het witte steen van de toren een rode gloed, net als de lucht.
 • Het uitzicht vanaf de bovenste verdieping is de moeite waard!
 • Met een Lisboa Card kan je ook de Toren van Belém bezoeken. Koop hem bij Ticketbar of GetYourGuide.
 1. Filmpje: de toren van Belém in een notendop

Nog even kort herhalen wat er allemaal te weten valt over de toren van Belém? In dit filmpje krijg je een kort overzichtje met daarbij nog enkele mooie beelden.

 1. Download je gratis stadswandeling Lissabon

Ontdek de stad met onze gratis stadswandeling Lissabon. Ideaal om Lissabon volledig te verkennen op eigen tempo. Nog meer zien? Koop onze reisgids Portugal met 4 stadswandelingen + een complete rondreis met meer dan 89 bezienswaardigheden en heel wat leuke adresjes. Eerst uitproberen? Download onze gratis reisgids Portugal en ga op pad!

Portugal

Gratis reisgids Portugal downloaden


Geschreven door

Wouter Coppens

- 5 december 2023 - Mieke

Supergids !!

- 27 november 2019 - Nancy

Mooi om te zien aan buitenkant, om binnen te kunnen moet je lang aanschuiven en het bezoek valt wat tegen,

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?