Rondreis Porto naar Lissabon met huurauto via Coïmbra, Fatima, Batalha

Volledige reisgids kopen voor € 10

Rondreis Porto naar Lissabon met huurauto via Coïmbra, Fatima, Batalha

 • Startpunt: Luchthaven Porto
 • Eindpunt: Luchthaven Lissabon
 • Type: Rondreis
 • Afstand: 1037 km
 • Duur: 12 dagen
 • Wegdek: Verhard
 • Bewegwijzering: Geen (zie kaart in reisgids)
 • Rolwagens: Gedeeltelijk toegankelijk

Deze uitgestippelde autorondreis brengt van Porto tot in Lissabon via alle highlights en de mooiste bezienswaardigheden in Coïmbra, Fatima & Batalha.

Volg route op kaart met GPS-tracker

Adv.
Portugal met Porto en Lissabon fly&drive 12 daagse rondreis

Portugal met Porto en Lissabon fly&drive 12 daagse rondreis

Je start in Porto met een verblijf van 2 nachten, dan haal je de huurwagen op voor een verkenning van het prachtige binnenland met logies in 4* hotels, tenslotte verblijf je 3 nachten in Lissabon. Inclusief ontbijtbuffet, huurwagen 7 dagen en vluchten h/t.

Rij met de huurauto van Porto naar Lissabon en ga zelf op verkenning

Deze rondreis van Porto tot Lissabon was in 2023 een absoluut succesnummer en veel kans dat zich dat ook in 2024 herhaalt.

Met deze rondreis kom je in twee absolute topsteden van Portugal, met name Porto (start) en Lissabon (aankomst). Verken beide steden met onze eigen uitgewerkte stadswandelingen. Tussenin heb je een huurwagen ter beschikking om zo een groot deel van het binnenland te verkennen. Bij die uitstapjes zitten zowel bekende steden of locaties (Coïmbra, Sintra, Fatima) als minder gekende locaties (Aveiro, Alcobaça, Batalha, Tomar, ...).

Deze rondreis is zeer veelzijdig, zo zal je naast cultuur ook een aantal unieke natuurplekjes bezoeken. Wat dacht je van het natuurpark Bussaco (wandelwegen, valleien, riviertjes).

Overnachten doe je in 4* hotels, combineer dus cultuur, natuur met comfort.
Graag stippen we nog aan dat de prijs die je hiervoor betaalt altijd erg gunstig is, zelfs tijdens het hoogseizoen. Meer info of deze rondreis reserveren

Dag per dag reisschema rondreis van Porto tot Lissabon

 • Dag 1: aankomst luchthaven Porto, transfer (bus of taxi) naar Porto centrum
 • Dag 2: stadswandeling Porto
 • Dag 3: ophalen huurwagen en via een bezoek aan Aveiro naar hotel in Arganil
 • Dag 4: bezoek aan Coïmbra, de universiteitsstad van Portugal
 • Dag 5: bezoek nationaal park Bussaco en architecturale sites in de omgeving
 • Dag 6: transfer naar Alvados
 • Dag 7 en 8: rondreis in het centrum met Fatima, Batalha, Tomar en Alcobaça
 • Dag 9: transfer naar Lissabon via Sintra en afgeven huurwagen in Lissabon luchthaven
 • Dag 10 en 11: stadswandeling Lissabon + bezoek aan Belèm en vrije tijd
 • Dag 12: terugreis via de luchthaven van Lissabon
Portugal

Gratis preview reisgids Portugal

Nog meer in de volledige reisgids Portugal

Ontdek Portugal via  verkenning van 5 regio's en 4 uitgewerkte stadswandelingen die je langs bekende maar ook minder bekende plekken leiden. Uitgebreide praktische en achtergrondinfo maken deze reisgids compleet. Volledige reisgids kopen voor € 10

GPX bestand(en) van deze route downloaden

GPS-tracks autoroute Porto - Lissabon: we hebben de GPS-tracks van deze autoroute en de twee stadswandelingen in een zip-bestand geplaatst dat je vrij kan downloaden.
Lees meer voor info over het gebruik van GPS-tracks.

Wachtrijen vermijden en speciale tours

Hoogtepunten tussen de steden Porto en Lissabon

Naar Batalha ga je voor het Mosteiro da Batalha , een prachtig kloostercomplex. Na de overwinning van koning Joao I op de Castilianen werd de bouw aangevat eind 14de eeuw. De constructie bestaat uit een aantal kapellen. Het buitenaanzicht van de kloosterkerk toont een combinatie van steunberen en pinakels in een mix vna manuel en gotische stijl. Geniet er van het meesterschap van de bouwmeesters en vaklieden. Even fascinerend is het lichtspel in de groot uitgevallen kerk. Een van de kloostergebouwen is de “Capelas Imperfeitas”, gebouwd in opdracht van koning Duarte I, en nooit volledig afgewerkt. Rond dit gebouw staan zeven kapellen. In de Capela do Fundador liggen koning Joao I en zijn echtgenote Filappa begraven. UNESCO nam het kloostercomplex op op zijn Werelderfgoedlijst.

Wie Coïmbra zegt, denkt aan de universiteit die je hier vindt. Het bezoek aan de bezienswaardige universiteitsgebouwen, ondergebracht in een vroeger koninklijk paleis sinds halfweg de 16de eeuw, zal je niet ontgoochelen. Blikvangers zijn er de bibliotheek uit 1724 (voorzien van uniek barok houtsnijwerk) en het Museu da Ciencia met de tentoongestelde wetenschappelijke objecten, instrumenten e.a. 

Het stadscentrum van Coïmbra heeft mooie schilderachtige straatjes. Tot de belangrijkste bezienswaardigheden horen twee kerken, de oude en de nieuwe kathedraal, Sé in het Portugees. De Sé Velha dateert uit de 12de eeuw. Van recentere datum (eind 18de eeuw) is de Sé Nova op een boogscheut gelegen trouwens van de oudere 'broer'. Je vindt er veel barokstijl in terug. Wil je wat groen van Coïmbra opzoeken, ga dan naar het zuiden van de stad. Daar ligt de Jardim Botanico, die aangelegd werd in de tweede helft van de 18de eeuw. Zo'n 1200 verschillende exotische plantensoorten kan je er bekijken.

Je zal Fatima vermoedelijk wel kunnen linken met het bedevaartsoord. Niet onbelangrijk in de bekendheid voor de jongere generatie onder ons waren de herhaalde bezoeken van paus Johannes Paulus II. Tussen mei en oktober 1917 verscheen de H. Maria zesmaal aan drie herderskinderen niet ver van Fatima vandaan. Johannes Paulus II verklaarde de drie zalig in 2000 en in mei 2017 werden er twee heilig verklaard door paus Franciscus. Het legde het plaatsje Fatima geen windeieren want sinds dan is het bedevaartsoord nog populairder geworden. De basiliek, in een neoklassieke stijl, kan zo'n drieduizend bezoekers in één keer ontvangen.

Tomar staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst met het Convento de Cristo. Aan de bouw van dit immense klooster werd begonnen in 1160 door de Tempeliers orde. Diverse keren ging het klooster over in andere handen maar steeds werd er lustig voortgebouwd of herbouwd. Wat je niet kan missen is het zuidelijke portaal dat erg knap versierd is. Maar loop zeker ook eens door de gotische kloostergangen. Een venster in manuelstijl en de mooie terrassen zijn andere blikvangers van het klooster.

Alcobaça heeft maar één bezienswaardigheid, maar die is dan ook heel bijzonder: het “Mosteiro de Santa Maria de Alcobaça”. Het is een cisterciënzerabdij uit 1153. De abdij kan maar gedeeltelijk bezocht worden maar dat mag geen reden zijn om niet tot hier te komen. Het 109 m lange kerkschip is van een indrukwekkende eenvoud. Het hoofdaltaar dat met één kruisbeeld en één Christusbeeld bijzonder summier versierd is, is zoveel mooier dan veel barokke altaren. Aan weerszijden van het middenschip staan de fraaie graftombes van Ines de Castro en koning Pedro I, wiens liefdesverhaal dat van Romeo en Julia overtreft. Voor een bezoek aan het klooster wandel je eerst door de “kloostergang van de stilte”, een mooie groene oase, en zo naar de kapittelzaal met levensgrote standbeelden. Neem ook een kijkje in de kloosterkeuken met zijn twee enorme open haarden. Hier kon men 7 runderen tegelijkertijd in roosteren.

Route op de kaart


Geschreven door

Geert Van de Voorde
Patrick Vanrysselberghe

- 18 januari 2022 - wieger

fantasties zeer goed geschreven en uitgebreid

- 19 november 2019 - roland.geysels

deze gids voor de rondreis helpt ons enorm om onze reis naar Portugal en Spanje voor te bereiden in de lente van 2020

- 10 april 2019 - Zwaenepoel Carine

Daar we misschien van plan zijn een rondreis Portugal te doen in de toekomst , was dit een goed voorbeeld om eventueel te doen

- 21 januari 2019 - Ilse janssen

Ziet er goed uit, staat nog op ons to-do lijstje ;-)

- 16 januari 2019 - Pim Janssen

Met deze geweldige gids zijn we nu wat routes aan het uitstippelen. We verblijven vier weken in de Algarve met een huurauto. Heb al enige leuke routes kunnen gebruiken. Bedankt

Wil je elke week leuke reistips en voordelen ontvangen?